Thursday, April 29, 2010

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Από το πρωί σήμερα γίνεται ακρόαση φορέων.
Εχω παρακολουθήσει επί πολλά χρόνια αντίστοιχες συνεδριάσεις. Η εμπειρία μου ήταν ότι, κατά τεκμήριο, οι βουλευτές υποστήριζαν τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το κλίμα σήμερα ήταν τελείως διαφορετικό.  Και αυτό ήθελα να το καταγράψω. Γιατί θα πρέπει να προβληματίσει  (τους συνδικαλιστές).

78 comments:

  1. Anonymous4:49 am

    Από το www.esos.gr αντιγράφουμε
    “Σκληρή κριτική ασκούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της εκπαίδευσης , οι σχολικοί σύμβουλοι στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου την οποία κατηγορούν ότι δεν κλήθηκαν σε ουσιαστικό διάλογο πριν το πολυνομοσχέδιο πάρει το «δρόμο» για τη Βουλή , ενώ αφήνουν υπονοούμενα για συνήθεις κι εκάστοτε συμβούλους......”
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η : Είναι και ήταν η διαδικασία επιλογής των σχολικών συμβούλων αξιοκρατική? ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ή ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. ΠΟΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ? [ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ]
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2: Στο πιλοτικό πρόγραμμα για την «αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων» αναφέρεται ότι θα επιμορφώνονται οι σχολικοί σύμβουλοι, μετά θα επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και μετά θα υλοποιείται το πρόγραμμα [ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ στο επιστημονικό , παιδαγωγικό και καθοδηγητικό επίπεδο] ΣΗΜ: Ο σχολικός σύμβουλος που μας ενημέρωσε όχι μόνο δεν γνώριζε το πρόγραμμα , όχι μόνο δεν είναι ειδικός σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας των σχολικών μονάδων , αλλά δεν έχει επιστημονική ειδίκευση σε θέματα αξιολόγησης . Αφήνουμε το θέμα ότι ούτε και σε θέματα της επιστημονικής του ειδικότητας δεν πολυπατάει στα σχολεία ευθύνης του.
    ΣΗΜ: Μικρή λεπτομέρεια μιλούσε και σε ανθρώπους με ειδίκευση σε θέματα αξιολόγησης, εκπαιδευτικής έρευνας και οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης!!!
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η : Τα παραπάνω αναφέρονται για να επισημάνουν ότι θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν τόσα χρόνια τώρα διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων επιστημονικά τεκμηριωμένων για την αξιολόγηση και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αφού πρώτα συνεργαστούν και με τους εκπαιδευτικούς της πράξης
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
    Επομένως δεν δικαιούνται με τόση άνεση να διαμαρτύρονται εκ του ασφαλούς.
    Και αυτό για τους ακόλουθους λόγους
    Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε διατηρεί την παθογένεια στη διαδικασία της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης [με την υποβάθμιση των επιστημονικών προσόντων που πρέπει να ικανοποιεί μια διαδικασία επιλογής] ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ «ΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΝΥΣΣΑ» ΑΡΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ «ΤΑΜΠΑΚΕΡΑΣ»
    Δεν έχει αξιολογηθεί το έργο τους με τις διεθνώς παραδεκτές μεθόδους [συνέδρια , επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητική δραστηριότητα, συγγραφικό έργο, κλπ…. Κλπ…]
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΡΙΖΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΕΙ Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ και όχι για να ασκήσουν κριτική στους κκ συμβούλους που αποτελούν τμήμα της παθογένειας και δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφτεί ή κάνουν ότι….[σοφία .....]

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:05 am

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ γράφει
    "....Γιατί θα πρέπει να προβληματίσει (τους συνδικαλιστές)."

    ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΑΥΤΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

    ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ?

    Ή ΜΗΠΩΣ ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ?

    ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

    ΓΙΑ ΡΩΤΕΙΣΤΕ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ?

    ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΝ...

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ .... ΚΑΤΑΝΤΙΑ

    ΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ

    ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΣΑΣ

    ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ....

    ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΦΩΝΑΣΚΕΙ

    ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
    ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

    .... ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΚΕΜΕΤΕ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ?
    ..... ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ... ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ .... ΑΦΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ... ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ .... ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

    ReplyDelete
  3. Μέχρι το 1998, ο διορισμός γινόταν από την επετηρίδα. Έκτοτε, μέσω ΑΣΕΠ και της λίστας των αναπληρωτών.
    Με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετούς εργαζόμενους στα φροντιστήρια να διοριστούν στην μέση εκπαίδευση
    Δόθηκε για δύο κυρίως λόγους: αφενός γιατί σε ορισμένες ειδικότητες ο διορισμός τους μέσω της επετηρίδας ήταν απαγορευτικός (π.χ. φυσικοί, μαθηματικοί), αφετέρου δεν επέλεξαν το «μάζεμα» προϋπηρεσίας ως αναπληρωτές.
    Μπήκαν όμως στην δημόσια εκπαίδευση με σπουδαίες εμπειρίες, δοκιμασμένες ικανότητες και φυσικά χωρίς το γνωστό δημοσιοϋπαλληλισμό. Κουβαλούν μαζί τους εκτός τις διδακτικές τους ικανότητες και τις διοικητικές τους εμπειρίες από ένα σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, άλλοι σαν εργαζόμενοι και άλλοι σαν εργαζόμενοι-ιδιοκτήτες.
    Μπήκαν όμως στην εκπαίδευση οι περισσότεροι στην ηλικία γύρω στα 40, έχοντας ήδη μια εργασιακή εμπειρία φροντιστηριακή 15ετίας.
    Σε όλες τις διοικητικές θέσεις η ύπαρξη σημαντικής προϋπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.
    Είναι γενικά σωστή η θέση αυτή;
    Παραθέτω απλά δύο σκέψεις.

    1η) Η πολιτεία θέλει τομές και νέες ιδέες για την διοίκηση των σχολείων;
    Αν ναι, τότε πρέπει να σκεφτεί ξανά στο να μην αποκλείει απαγορευτικά φορείς νέων αντιλήψεων και να παραμένει προσκολλημένη στο υπηρεσιακό υπάρχον πλαίσιο. Οι ίδιοι γονείς ισχυρίζονται ότι τον φροντιστή τον επιλέγουν, στο φροντιστήριο γίνεται σωστή δουλειά κ.λ.π και τον ίδιο φροντιστή όταν τον διορίσουμε θέλουμε όχι να τον αξιοποιήσουμε, αλλά να του στερήσουμε και την δυνατότητα !

    2η) Ας υποθέσουμε ότι η προϋπηρεσία στο φροντιστήριο, δεν είναι ούτε εκπαιδευτική ούτε διδακτική, αφού το φροντιστήριο απλά προετοιμάζει για το μάθημα της επόμενης μέρας ή για εξετάσεις.
    Η ίδια υπόθεση όμως δεν πρέπει να ισχύει για τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές που διδάσκουν χρόνια τώρα στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία; Η προϋπηρεσία όμως στα παραπάνω φροντιστηριακά προγράμματα μετριέται και ως εκπαιδευτική και ως διδακτική.

    Είναι στις σκέψεις σας τα παραπάνω θέματα;

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:01 am

    Είμαστε απογητευμένοι κύριε Πανάρετε. Δυστυχώς ΔΕΝ απαντάτε σε δεκάδες σχόλια αποφοίτων ΤΕΙ για τη προσπάθεια διαχωρισμού των πτυχίων ΤΕΙ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο? Αυτή είναι δημοκρατία?

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:17 am

    Ενας εκπαιδευτικος γυρω στα 40, με ή χωρις οικογενεια, με 2-3 επιτυχιες στον ΑΣΕΠ και αυξημενα τυπικα προσοντα (διδακτορικα διπλωματα) ποσο να αντεξει να αξιολογειται κυριε υπουργε; Δεν θα πρεπει να υπαρχει ενα οριο σε αυτο; KOYΡΑΣΤΗΚΑΜΕ

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:14 am

    ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

    ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

    ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ

    ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ

    ΠΕΣΤΕ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

    ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ:

    ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΪΜΟΥ
    ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΜΑΪΜΟΥ
    ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ
    ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΑ

    ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ

    ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΕΣΤΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ

    ΜΗΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
    ΜΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:46 am

    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:01 pm

    @11:46 πμ einai aplo na katargi8oun na telionei i kouveda , to potami den gyrizei piso

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:27 pm

    Το αστείο της δεκαετίας.

    Μειώθηκαν κατά 30% τα δώρα χριστουγέννων, πασχα και αδείας για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς!!!!!!!!!!!!! που εχουν μηναίο εισόδημα 400 ευρώ.
    Το αποκορύφωμα...τελικα όλοι πρέπει να βοηθήσουμε ε?

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ

    ReplyDelete
  10. Anonymous12:51 pm

    Mα η κυβέρνηση δείχνει τόσο άβουλη που ούτε την ευθύνη να καταργήσει τα ΤΕΙ δεν παίρνει.

    Όπως στην οικονομία πρέπει να έρθει ένα ΔΝΤ να μας πει τα προφανή, έτσι και στην ανώτατη Παιδεία.

    ReplyDelete
  11. Θα συμφωνήσω με τον κ. Παπαδάκη. Είχα κάνει την ίδια επισήμανση στη διαβούλευση. Το δημόσιο σχολείο χάνει μη αναγνωρίζοντας και μη αξιοποιώντας την εμπειρία μας. Θεωρώ γελοίο να αξιολογούμαστε από ανθρώπους που ποτέ στη διάρκεια της καρριέρας τους δεν πέρασαν από τις δοκιμασίες που περάσαμε εμείς, που διορίστηκαν αμέσως και που δεν βρέθηκαν ποτέ να δουλεύουν και να δοκιμάζονται (και φυσικά να αξιολογούνται επί σειρά ετών) σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του φροντιστηρίου. Δεν μπορεί η εμπειρία σε ένα σύστημα πιο αργό, πιο χαλαρό και πιο ανεύθυνο, όπως είναι αυτό του δημοσίου, να είναι το μόνο προσόν προαγωγής. Δεν μπορεί να μοριοδοτούμε μόνο δέκα χρόνια διδακτική εμπειρία με 21 ώρες την εβδομάδα στο δημόσιο, όταν διοριζόμαστε με τουλάχιστον 10ετή ήδη φροντιστηριακή προϋπηρεσία (διδακτική και πολλοί και διοικητική)με 35 και βάλε ώρες την εβδομάδα (ολόκληρες όχι 40λεπτα). Και να έχουμε περάσει και ΑΣΕΠ και να έχουμε και μεταπτυχιακά και διδακτορικά και να κάνουμε και δουλειά στην τάξη και στο σχολείο γενικότερα. Για πόσο ακόμη θα μας απαξιώνει το σύστημα κ. Πανάρετε; Πιστεύετε πως αυτή η απαξίωση δεν θα επηρεάσει την δουλειά μας;

    ReplyDelete
  12. Quarkonium3:37 pm

    Αμαν βρε κ.κ.Ανώνυμοι είναι δυνατόν να σας απαντήσει μέσω του blog τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και με τα ΤΕΙ.
    Δε νομίζω πως αυτό είναι το περιεχόμενο της άμεσης δημοκρατίας.
    Δεν έχω πρόθεση να υπερασπιστώ κανέναν και δυστυχώς και δικές μου τοποθετήσεις μένουν αναπάντητες. Από την άλλη όμως ο κ.Πανάρετος έχει και μια θεσμική θέση και προφανώς δεν μπορεί να απαντάει προσωπικά.

    ReplyDelete
  13. Anonymous1:37 am

    Θέλετε να πείτε πως οι βουλευτές έχουν επίγνωση της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος;

    Τότε γιατί δεν μειώνουν τους μισθούς τους, τα προνόμιά τους, τη βουλευτική ασυλία (για την οποία μας καταδίκασε η Ευρώπη); Γιατί δεν γίνεται συμφωνία να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών στους 200; Ή ο αριθμός των υπαλλήλων της βουλής και οι προκλητικοί 16 μισθοί;

    Ωραία τα λέτε, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν δείχνει να έχει συναίσθηση των ευθυνών της.

    ReplyDelete
  14. Anonymous3:10 am

    "...Από την άλλη όμως ο κ.Πανάρετος έχει και μια θεσμική θέση και προφανώς δεν μπορεί να απαντάει προσωπικά..."

    Εάν θεωρείς το θέμα των ΤΕΙ προσωπικό δύο, τριών ανώνυμων εδώ μέσα, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος, διότι πέραν των "κ.κ. ανώνυμων" υπάρχουν και πολύ άλλοι φαντάζομαι επωνυμοι που παρακολουθούν το blog περιμένοντας κάποιο σημαντικό νέο, που θα επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή τους. Δυστυχώς εγώ όπως και πολλοί άλλοι γνωρίζουμε γιατί ο κ. Πανάρετος δεν απαντάει και ούτε θα απαντήσει ποτέ. Ωστόσο δεν μπορείς να στερήσεις από κανέναν την ελπίδα και την διέξοδο να βγάλουν αυτό που τους βασανίζει από το μυαλό τους. Στο κάτω κάτω, αυτή τη στιγμή υπεύθυνος για το πρόβλημά μας είναι ο διαχειριστής του blog. Που θέλεις να γράψουν τα παράπονά τους και τις απορίες τους; Στο θεό;

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ.

    ReplyDelete
  15. Quarkonium4:40 am

    @Ανώνυμος, 3.10

    1) Κάνοντας λόγο για προσωπική απάντηση δεν εννοώ πως το πρόβλημα είναι προσωπικό και δεν υποτιμώ το μέγεθος και τον αριθμό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται. Το μέσο όμως (blog0 έχει άλλο χαρακτήρα και δεν νομίζω πως μπορεί να γίνουν εξαγγελίες για οποιοδήποτε θέμα.

    2) Έρχομαι λοιπόν στην τελευταία σου παρατήρηση με την οποία συμφωνώ απόλυτα. Έχω και εγώ απευθύνει απορίες που αφορούν το ΔΟΑΤΑΠ, τη διαδικασία του opengov κ.α. για τα οποία είναι αρμόδιος ο κ.Πανάρετος. Ωστόσο ακόμα και αν σκέφτεται π.χ. την κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί να το ανακοινώσει μέσω του ιστολογίου του και δεν νομίζω πως αυτό είναι ένδειξη δημοκρατικότητας (βλ. Ανώνυμος 8:01 kai Ανώνυμος 11:46).

    Θα ήθελα και εγώ όπως και άλλοι να ακούω τη γνώμη του αλλά δεν ξέρω αν θα ήταν σωστό για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το ιστολόγιό του να ανακοινώνει συγκεκριμένες αποφάσεις μέσω αυτού.
    Ελπίζω πως έγινα σαφής και σίγουρα τα ιστολόγια θέτουν ενδιαφέροντα όρια στη δημοκρατία μας που αξίζει να τα προκαλέσουμε. Θα ήθελα ωστόσο να μην επανέλθω στο θέμα γιατί θα αρχίσω να νοιώθω ως συνήγορος του κ.Πανάρετου κάτι που δεν είμαι.

    Υ.Γ. Έχω εδώ και καιρό μια απορία προς τους χρήστες του ιστολογίου. Γιατί δεν χρησιμοποιείται ένα nickname από την επιλογή (όνομα/διεύθυνση URL). Νομίζω διασφαλίζει την ανωνυμία και βοηθάει τις ετεροαναφορές (sic!).

    ReplyDelete
  16. Κάναμε εμείς λάθος όταν πιστεψαμε ότι δεν θα ασπαστείτε τα προταγματα του Σημιτικού εκσυγχρονισμού που πρεσβευει η Υπουργός σας, και εσείς θα έχετε το μεράκι, την δύναμη, και τα κότσια να ασχοληθείτε με τα ουσιαστικά της Παιδείας; Κι αν πάλι, δεν πετυχαίνατε, είμαστε σιγουροι ότι θα ειχατε το κουραγιο να πείτε, λυπάμαι δεν τα καταφερα. Το νομοσχέδιο ειναι ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ. Και εσείς; Δωσατε απλά την μάχη χαρακωμάτων για την απολύτως ανούσια βάση του 10 και πετάξατε τα άρματα του μυαλού και του ήθους σας στα πόδια της Υπουργού; Τόσο λάθος οι εκτιμησεις μας; Τόσο λάθος;

    ReplyDelete
  17. Anonymous11:53 pm

    Μακάρι η κυβέρνηση αυτή (ή έστω κάποια μέλη της) να πρέσβευε έστω και κάτι λίγο από Σημιτικό εκσυγχρονισμό. Η περίοδος Σημίτη ήταν η μοναδική περίοδος στην παρακμή της τελευταίας 35αετίας που υπήρχε πρωθυπουργός με στόχους που προσπαθούσε μεθοδικά να βελτιώσει τις δομές αυτού του κράτους. Φυσικά ο Σημίτης υπήρξε απελπιστικά μόνος και οι αντιδράσεις κάποιων κοντόφθαλμων στο ασφαλιστικό είναι ενδεικτικές. Αυτή τη στιγμή είναι καιρός για αυτογνωσία και καλό είναι πολλοί να κάνουν την κριτική τους. Ειδικά όλοι εκείνοι που πολέμισαν άγρια το Σημίτη...

    ReplyDelete
  18. Διαβάζω στις εφημερίδες πως σχεδιάζεται αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία συνεπάγεται συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων. Επιτέλους γίνονται λογικές κινήσεις, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, για να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό αναγκασμένοι από τρίτους.
    Τί θα γίνει όμως με τους φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος σε σχολές που εσείς σκέφτεστε να καταργήσετε, των οποίων ο αριθμός θα είναι αυξημένος λόγω της κατάργησης της βάσης του 10; Μήπως ως την συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να έχουν γίνει κάποιες κινήσεις και να ενημερωθούν τα παιδιά πριν βρεθούν να είναι φοιτητές σχολών υπό κατάργηση;
    Ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων θα βελτιώσει σαφώς το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά θα διορθώσει αρκετά πράγματα και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικά στο Λύκειο. Το μόνο που μένει είναι να σχεδιαστεί μία σοβαρή επαγγελματική και μεταλυκειακή εκπαίδευση, ώστε να υπάρχει διέξοδος για όσους δεν μπούνε στο Πανεπιστήμιο. Αλλιώς ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα καταλήξει να είναι ανειδίκευτος εργάτης.

    ReplyDelete
  19. Anonymous11:17 am

    Α΄ ΜΕΡΟΣ
    «αυτό»αξιολόγηση, η ουτοπία, η απόπειρα προσέγγισης μιας εικονικής πραγματικότητας.

    Το ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ που δεν το θέλουμε[ετε] - που δεν το πιστεύετε [ουμε]

    του Γιώργου Π. Μπουρίτσα
    εκπαιδευτικού (φυσικού- πληροφορικού),
    συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

    [Η παρέμβαση στη συζήτηση στο σύλλογο διδασκόντων της σχολικής μονάδας]

    Η θετική μου στάση απέναντι στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης της διαδικασίας της αυτοαξιολόγησης απηχεί τις επί 35 χρόνια εκφρασμένες δημόσια θέσεις μου τόσο με την εκπαιδευτική μου ιδιότητα όσο και την ενεργό συμμετοχή μου στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό εκπαιδευτικό κίνημα.

    Βασικές αρχές εφαρμογής στην πράξη της αυτοαξιολογικής διαδικασίας είναι η αυστηρή προσήλωση στην θεμελιακή της αρχή, που στηρίζεται στην ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ εφαρμογή της από τα μέλη της υπό αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικής μονάδας.[1]

    Η αυτοαξιολογούμενη εκπαιδευτική μονάδα ορίζει τα θεματικά πεδία και τους δείκτες αξιολόγησης κατ΄ αποκλειστικότητα. Η κατάθεση σχεδίου τομέων- κριτηρίων και δεικτών από τρίτους λαμβάνεται υπόψη μόνο από τους συμμετέχοντες στην αυτοαξιόλογηση της σχολικής μονάδας προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα συγκριτικών προσεγγίσεων και εφόσον αυτοί το θέλουν. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης και η έκταση της δημοσιοποίησής της αποτελεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη και προνόμιο της σχολικής μονάδας. [2]

    Θεωρώ ότι η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας που ΜΟΝΟ το δημόσιο σχολείο μπορεί να προσφέρει με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο και συμβάλει στην επίλυση θεμάτων στο επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό επίπεδο. Οι προτάσεις που διατυπώνονται προς όλες τις βαθμίδες της διοικητικής και παιδαγωγικής εκπαιδευτικής ιεραρχίας, που παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, συμβάλλουν στην με τεκμηριωμένο τρόπο διεκδίκηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών και την αποδυνάμωση επιχειρημάτων και μεθοδεύσεων που στοχεύουν στην υποβάθμιση του κύρους του εκπαιδευτικού. [3]

    Μετά τη διευκρίνιση ότι η εθελοντική συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά την περίοδο της επόμενης διετίας και προκειμένου να αποκτηθεί η απαιτούμενη εμπειρία θα πρέπει την τεχνοκρατική βοήθεια , εφόσον ζητηθεί, να τη δίνουν ειδικοί σε θέματα αξιολόγησης και αυτοί δεν μπορεί να είναι οι σχολικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν έχουν και την επιστημονική ειδικότητα σε θέματα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μονάδων. Στην περίπτωση αυτή η συμβολή τους θα πρέπει να περιορίζεται στα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα συμβουλευτικά τους καθήκοντα και υποχρεώσεις που η επιστημονική – παιδαγωγική και εκπαιδευτική τους παρέμβαση αυτοπεριορίζεται από το επιστημονικό τομέα που καθορίζει το γνωστικό αντικείμενό τους.[4]

    Η αυτοαξιολόγηση είναι μια διαδικασία η οποία υλοποιείται από μια ομάδα ατόμων που την θεωρούν αναγκαία και την επιθυμούν. Επομένως η συμμετοχή στην υλοποίηση του πιλοτικού μέρους του προγράμματος και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων απαιτεί ΟΜΟΦΩΝΙΕΣ και ευρύτερες συναινέσεις από την ομάδα που θα συμμετέχει στην διαδικασία.
    Η προσπάθεια εφαρμογής της με πλειοψηφικές αποφάσεις συμμετοχής οδηγούν σε αποτυχία του εγχειρήματος αναφορικά με όλες του τις συνιστώσες.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ η επιστημονική, εκπαιδευτική και παιδαγωγική θετική άποψή μου για τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης προϋποθέτει την αποδοχή των προτάσεων μου και ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ την ΥΠΑΡΞΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. Σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρώ ότι θα πρέπει να ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ η συμμετοχή της σχολικής μας μονάδας στην πιλοτική διαδικασία υλοποίησης.
    Γιώργος Π. Μπουρίτσας [συνεχίζεται στο Β΄ Μέρος με τις αναγκαίες επεξηγηματικές σημειώσεις]

    ReplyDelete
  20. Anonymous11:18 am

    Β΄ ΜΕΡΟΣ
    «αυτό»αξιολόγηση, η ουτοπία, η απόπειρα προσέγγισης μιας εικονικής πραγματικότητας.

    Το ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ που δεν το θέλουμε[ετε] - που δεν το πιστεύετε [ουμε]

    του Γιώργου Π. Μπουρίτσα
    εκπαιδευτικού (φυσικού- πληροφορικού),
    συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

    ΟΙ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

    ΣΗΜ1: Το κείμενο αυτό αποτελεί τη γραπτή παρέμβασή μου στην συζήτηση του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μου μονάδας
    ΣΗΜ2: Η προσέγγιση του υπουργείου αφορά μια άλλη διαδικασία την αξιολόγηση [για την οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αξιολογικές κρίσεις σε θεωρητικό επίπεδο και στο επίπεδο της εφαρμογής] και όχι την «αυτοαξιολόγηση» της οποίας οι θεωρητικές προσεγγίσεις αποτυπώνονται στις αναφορές [1,2,3,4]
    ΣΗΜ3: Στις περιπτώσεις μη ύπαρξης εξ αρχής ομοθυμίας επιβάλει εκ των πραγμάτων τη μη συμμετοχή για λόγους που αφορούν την αξιοπιστία της πιλοτικής προσέγγισης και την ύπαρξη ευρύτατων συναινέσεων.
    ΣΗΜ4: Το προσωπικό, επιστημονικό κόστος όσων πιστεύουν στην ουτοπία είναι και οδυνηρό και ισοπεδώνει προσωπικότητες, «θέλω» και «πιστεύω» στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας «του μη διαλόγου».

    ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Μήπως υπάρχει ανάγκη για επανακαθορισμό των διαδικασιών ενημέρωσης, επιμόρφωσης, επιστημονικής καθοδήγησης και προγραμματισμού, στοιχείων για τα οποία υπάρχουν ελλείμματα που αφορούν κύρια αυτούς που αναλαμβάνουν την εποπτεία? Έχετε σχεδιάσει ποιοι εν δυνάμει μπορούν να συνδράμουν, ώστε το εγχείρημα να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα στο εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό?

    Τα κενά πολλά που μπορούν να οδηγήσουν σε «μη» αξιολογήσεις όπως των αντίστοιχων προγραμμάτων του ΚΠΣ με ιδιαίτερα οδυνηρά αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε.
    Γιώργος Π. Μπουρίτσας

    ReplyDelete
  21. Anonymous12:00 pm

    Σε όσους δεν καταφέρουν να μπουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., υπάρχουν τα δημόσια Ι.Ε.Κ. και τα Κολλέγια-Πανεπιστήμια, και έχουν και σοβαρή κατάρτιση σε καλό επίπεδο. Πάντως, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τα τμήματα που αν και ίσως συγχωνευθούν με άλλα τμήματα των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  22. Αν αληθεβουν τα γραφόμενα στις εφημερίδες, σχεδιάζεται αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία συνεπάγεται συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ. 8Α ΕΛΕΓΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. Ομως αυτό δεν βρίσκετε σε συμβατότητα με την βαση του δεκα ΤΩΡΑ. Μολις κανετε τον Καλικράτη της παιδείας τοτε δεν έχει νόημα η βαση του 10.
    Ισωε καλο ονομα για το νέο χωροταξικό της Ανωτ. Παιδείασ να ειναι το ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ.

    Επισης αφου πρακτικα η 12-ετης παιδεία ειναι υποχρεωτική γιατι θα πρεπει ν υπάρχει διαχωρισμός σε Διευθυνσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια σε καθε περιφερεια /νομο κ.ο.κ. ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ [ 12-ΕΤΟΥΣ] ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.....

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ "ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ" ΣΤΑ ΑΕΙ/ΤΕΙ.....

    ReplyDelete
  23. Anonymous2:05 pm

    Από Δευτέρα λοιπόν δουλειά. Για να κάνετε τα αυτονόητα, αυτά που έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ και η τρόικα να σας τα επιβάλλουν.

    Εξορθολογισμός της ανώτατης εκπαίδευσης, μείωση των θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, συγχωνεύσεις τμημάτων.

    Όταν κάποιοι τα έλεγαν και επεσήμαναν την τελευταία θέση της Ελλάδας στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση εσείς ήσασταν αλλού, είχατε άλλες προτεραιότητες.

    Την αυτοκριτική σας πότε θα την κάνετε κύριε Πανάρετε;

    ReplyDelete
  24. Anonymous9:36 pm

    Κύριε Υπουργέ,
    Οι θέσεις μελών ΔΕΠ που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας θα αναπληρώνονται με νέες προκηρύξεις όπως γίνεται μέχρι σήμερα; Μήπως ισχύει και εδώ το πάγωμα προσλήψεων ή η αναλογία 5-1;
    Ευχαριστώ,
    Παν/ός

    ReplyDelete
  25. Anonymous10:51 pm

    Άσχετο με την ανάρτηση αλλά νομίζω επίκαιρο.
    Με αφορμή τις περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μήπως είναι μια καλή ευκαιρία κ. Υφυπουργέ να προωθηθεί, επιτέλους, το ενιαίο μισθολόγιο?
    Γνωρίζετε τις κραυγαλέες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ομόβαθμων, ίσης προϋπηρεσίας κλπ. δ.υ.
    Γνωρίζετε επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι δ.υ.
    Ακόμη, το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας τιτλοφορείται "αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού..." χωρίς βεβαίως καμία μνεία στη μισθολογική του αναβάθμιση.

    Το ζήτημα, έστω και σχηματικά, είναι απλό.

    Με διάταξη νόμου καταργούνται τα κάθε είδους επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ. των δ.υ.
    Ξεκινάμε από το βασικό μισθό που είναι κοινός για όλες τις κατηγορίες δ.υ.
    Εξαιρείται το μισθολόγιο των ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, δικαστικών (όχι δικαστικών υπαλλήλων), του προσωπικού του ΕΣΥ. Ο μισθός διαμορφώνεται στο μέσο όρο των μισθών όλων των άλλων κατηγοριών.
    Έτσι, αυτός που θέλει να κάνει τον εφοριακό ή τον τελωνειακό ή τον υπάλληλο του υπ. εσωτερικών, ή τον υπάλληλο του εοφ, ή... θα έχει ως βασικό κίνητρο το αντικείμενο εργασίας και όχι τα πελατειακά επιδόματα [μέρισμα εθνικού τυπογραφείου (sic, ναι, υποτίθεται ότι το εθνικό τυπογραφείο παράγει κέρδη από την πώληση τευχών εφημερίδας της κυβέρνησης οπότε όλοι οι υπάλληλοι του υπ. εσωτερικών θεμελιώνουν "δικαίωμα" μερίσματος!), διβεετ, δεχε, κλπ.]. Έτσι, οι χαμηλόμισθοι δεν θα είναι πλέον χαμηλόμισθοι και οι υψηλόμισθοι αντίστοιχα. Ισοπεδωτικό? Ναι, αλλά σε πρώτη φάση και λαμβανομένης υπόψη της συγκυρίας, δίκαιο. Στη συνέχεια μπορούν να υιοθετηθούν και πριμ (παραγωγικότητας, αποδοτικότητας, ποιότητας, κλπ) αλλά με διαφανή και επιστημονική μεθοδολογία (βλ. και ν. 3230/03).
    Όπως είδαμε οι συντεχνιακές αντιδράσεις στις περικοπές επιδομάτων κλπ. ήταν μόνο αντιδράσεις για την "τιμή των όπλων". Γιατί απλά τα ρετιρέ των δημοσίων υπαλλήλων γνωρίζουν καλά πόσο άδικο και προκλητικό για τους υπόλοιπους δ.υ. είναι οι αμοιβές τους. Ο υπουργός Οικονομικών δεν τόλμησε. Λειτούργησε απλά ισοπεδωτικά καθιστώντας ακόμη πιο φτωχούς τους χαμηλόμισθους δ.υ.
    Κάτι ακόμη για τους εκπαιδευτικούς και τη μυθολογία περί μικρού ωραρίου εργασίας. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να διδάσκει μέχρι 21 ώρες εβδομαδιαία αλλά απασχολείται και στο σπίτι του, στα κενά προσφέρει διοικητικό έργο και το κυριότερο αυτές τις 21 ώρες διδασκαλίας ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ. Δηλαδή θα μπεί στην τάξη ενώπιον μαθητών και θα κάνει μάθημα (καλό ή κακό). Ο δ.υ. που δεν είναι εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει ένα ωράριο 5x7,5 ώρες εβδομαδιαία αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές τις ώρες εργάζεται.
    Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται διχαστικά για τους δ.υ. όμως είναι η πραγματικότητα, μια από αυτές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
    Μια τέτοια ρύθμιση σίγουρα δεν βρίσκει αντίθετους τους δ.υ. των υπ. Πολιτισμού, Εθ. Άμυνας, Γεωργίας, Παιδείας, Προστασίας του πολίτη, Υγείας, τους υπαλλήλους των οτα α και β βαθμού... δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα των δ.υ.

    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  26. Anonymous1:29 am

    Τα Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), — βλέπε Νόμους: 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..—και διέπονται ως προς την οργάνωση και την λειτουργία τους από τις ίδιες συνταγματικές αρχές και διατάξεις, όπως και τα Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία. Επίσης, το επίπεδο προσφοράς και αποδοχής της γνώσης και της έρευνας είναι άριστο, είναι ISCED 5A, όπως ακριβώς και των Πανεπιστημίων/Πολυτεχνείων, μάλιστα συγκρίνεται πολύ εύκολα.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  27. Alkythira2:21 am

    Διαβάζω προσεκτικά τα άρθρα για τον αναμενόμενο "Καλλικράτη" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Αρχικά να πω ότι εάν ισχύουν, δικαιώνομαι στο θέμα των σχεδίων ΠΔ. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ. Εφόσον δεν ξέρουμε ποιες σχολές θα παραμείνουν, με τι ονόμα, με ποιες μπορεί να ενωθούν κλπ, τι νόημα έχει να συζητάμε ΠΔ σήμερα; Άρα έχω δίκιο ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί ένα θέατρο απλά για να κερδίσει χρόνο του υπουργείο για άλλα πράγματα (βλ. κολλέγια).
    Όπως και να χει όμως. Κατά βάση συμφωνώ απόλυτα με ένα σαρωτικό σχέδιο "Καλλικράτη" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες τμήματα και ειδικότητες που μπορούν να καταργηθούν ή να ενώθουν με άλλες. Φυσικά, θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για τους ήδη αποφοίτους ή σπουδαστές στα τμήματα αυτά αφενός και αφετέρου θα πρέπει να προχωρήσετε γρήγορα. Κύριε Πανάρετε έχετε καθυστερήσει αβάσταχτα. Μέσα στους 7 πιο κρίσιμους μήνες της μεταπολίτευσης, το μόνο που έκανε το υπουργείο σας είναι το "πολυνομοσχέδιο", η κατάργηση της βάσης του 10 και τα κολλέγια. Εάν σκοπεύετε να καταργήσετε σχολές και τμήματα, κάντε το, γρήγορα. Και ενημερώστε τους νέους που θα συμπληρώσουν μηχανογραφικά τον Ιούνιο έτσι ώστε να μην τη πατήσουν σαν και εμάς.

    ReplyDelete
  28. Anonymous4:32 am

    Σχετικά με την ανάρτηση Γ.Χ. για το ενιαίο μισθολόγιο.
    Μόλις πριν λίγο ο υπουργός οικονομικών δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του εντός του 2011.
    Σημειώνουμε: κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, 2/5/2010.
    Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση!
    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  29. Anonymous10:42 pm

    μου αρεσει που κριτικαρετε τουσ συνδικαλιστες...τη δικη σας αυτοκτιτικη για την κατεδαφιση ολων των κατακτησεων του ελληνικου λαου ποτε θα την κανετε; ελεος πια με τους "τεχνικούς της εξουσίας"

    ReplyDelete
  30. Anonymous2:23 am

    @Aνώνυμος 10:42

    Ποιές "κατακτήσεις του ελληνικού λαού"; Με δανεικά των κουτόφραγκων; Να χαρώ εγώ κατακτήσεις... Τσάμπα μάγκες...

    Τέλειωσαν τα ψέμματα. Και αν δεν θέλουμε να δούμε χειρότερα, αν δεν θέλουμε να δούμε φτώχεια όπως την Κατοχή πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά. Να παράγουμε πλούτο και να ξοδεύουμε τα χρήματα με φειδώ και αποτελεσματικότητα. Το τελευταίο αφορά και το Υπουργείο σας κύριε Πανάρετε.

    ReplyDelete
  31. Anonymous7:58 am

    Με αφορμή τα όσα μας συμβαίνουν …Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις 4 και 5 Μάη . Μικρή συμβολή
    Του Γιώργου Π. Μπουρίτσα

    Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων και τη χάραξη της τακτικής και στρατηγικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα θα πρέπει να δούμε διαχρονικά προσπάθειες που έγιναν, πολιτικές που επιχειρήθηκαν και πρακτικές που υιοθετήθηκαν στο πολιτικό, συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

    Επίσης δεν θα πρέπει να ισοπεδώνονται τα πάντα διότι ούτε όλοι είμαστε ίδιοι ούτε όλοι έχουμε τις ίδιες ευθύνες.

    Στην κατεύθυνση αυτή αναγκαία η αποτύπωση των πολιτικών διαχρονικά για να μην επαναληφθούν λάθη. Έτσι δίνεται η ευκαιρία και της «αυτοκριτικής» όλων των πλευρών

    Να λοιπόν ένα εγχείρημα άσκησης πολιτικής ουσίας, ορθολογικού προγραμματισμού που έβαζε στο προσκήνιο τη συμμετοχή, τον κοινωνικό έλεγχο, τη διασφάλιση κεκτημένων και του κύρους του δημόσιου τομέα αναφορικά με τη συνιστώσα του της κοινωνικής οργάνωσης που διασφαλίζει τη διατήρηση των κοινωνικών ισορροπιών και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Να το πείραμα που επιδιώξαμε να κάνουμε στο Υπουργείο της Προεδρίας της Κυβέρνησης το έτος 1985 και ως «ρεαλιστές που είμαστε και επιδιώκαμε το αδύνατο» αποτύχαμε…..

    ΣΗΜΕΙΟ 1ο
    Θελήσαμε να καταγράψουμε και το κάναμε τα λεγόμενα «προνόμια» των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, να τα κοστολογήσουμε και να τα καταργήσουμε ενσωματώνοντας το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτά στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων
    ΜΑΣ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ και εμείς σαν επιστήμονες όχι σαν πολιτικά πρόσωπα με περισσή απογοήτευση καταγράψαμε την προσπάθεια σε εισήγησή μας στο επιστημονικό συνέδριο[1] από την οποία αντιγράφουμε «….η προσπάθεια που ξεκίνησε το 1985 στο Υπουργείο Προεδρίας για την κατάργηση των λεγόμενων προνομίων συνάντησε την αντίδραση «μερίδων» των πολιτικών ηγεσιών υπουργείων, «μερίδων» των εργαζομένων αλλά και όλων των κομμάτων. Η διαπίστωση αυτών των «μερίδων» (στην καλύτερη περίπτωση) ήταν ότι οι συνθήκες δεν μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη ώριμες για λήψη τέτοιων μέτρων ουσιαστικού εκσυγχρονισμού»

    ΣΗΜΕΙΟ 2ο
    Θελήσαμε να καταγράψουμε το πλεονάζον προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και το κάναμε στο μέτρο που κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την αντίδραση των «μερίδων» Η πρόταση, η με κίνητρα εθελούσια μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού και ο διορισμός στο μέλλον προσωπικού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών. Μας το αρνήθηκαν με πρωτοφανή σύμπνοια οι παραπάνω γνωστές «μερίδες»

    ΣΗΜΕΙΟ 3ο
    Θελήσαμε να εκσυγχρονίσουμε το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταγράψαμε τη διοικητική τους δομή και προτείναμε σχέδια «οργανισμού λειτουργίας τους» στη βάση της εφαρμογής των αρχών του δημοκρατικού προγραμματισμού. Μας το αρνήθηκαν οι συντεχνίες , τα μικροπολιτικά συμφέροντα των γνωστών «μερίδων»

    ΣΗΜΕΙΟ 4ο
    Διατυπώσαμε μια πρωτοπόρα πρόταση αξιοποίησης των προγραμμάτων της τότε ΕΕ με πιλοτική εφαρμογή το «ΜΟΠ Πληροφορικής» Η αρχή μας να προκριθούν προγράμματα τα οποία υπήρχαν στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ώστε να μην χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή και βέβαια να είναι προγράμματα τα οποία θα συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα
    Αναφέρονται δύο τομείς που είχαν προταθεί:
    *Η μηχανοργάνωση του ΙΚΑ [για ευνόητους λόγους] . Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το έργο εξακολουθεί να «υλοποιείται»
    *Η μηχανογραφημένη καταγραφή των θησαυρών του Αγίου Όρους. Αυτό το πετύχαμε εν μέρει, αν και οι αντιδράσεις με το γνωστό επιχείρημα του 666 ήταν για «ευνόητους» λόγους πρωτοφανείς.

    Την πρότασή μας την οποία παρουσίασαν ο τότε υπουργός και υφυπουργός προεδρίας στους κοινοτικούς στο Ζάππειο Μέγαρο μας την αποδυνάμωσαν διαχρονικά οι γνωστές «μερίδες»

    Γιώργος Π. Μπουρίτσας [συνεχίζεται στο Β΄ Μέρος με τις επισημάνσεις και τις απαραίτητες σημειώσεις και παραπομπές σε τεκμήρια]

    ReplyDelete
  32. Anonymous7:58 am

    Β΄ Μέρος
    Με αφορμή τα όσα μας συμβαίνουν …Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις 4 και 5 Μάη . Μικρή συμβολή
    Του Γιώργου Π. Μπουρίτσα


    Οι παραπάνω επισημάνσεις χωρίς άλλα σχόλια θεωρώ ότι είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρες για τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν , για αυτοκριτική και γιατί οι ίδιες «μερίδες»[στην ίδια σύνθεση από τότε στο πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο] τριάντα σχεδόν χρόνια μετά δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση για ένα ηχηρό συγγνώμη.

    Οι επισημάνσεις γίνονται σήμερα για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή μου στην απεργία [4 και 5 Μάη] όχι για να συνεισφέρω στη διαχρονική ευθύνη των μερίδων αλλά για να μην μου αποδομηθεί το δημοκρατικό μου δικαίωμα να διατυπώσω μια άλλη αντίληψη λειτουργίας όλων όσων από εμάς είχαμε προκρίνει ότι η συμμετοχή στα κοινά έχει και την διάσταση της ουτοπίας, μιας ουτοπίας που δίνει τη δυνατότητα προσεγγίσεων των θέλω και των οραμάτων μας.


    ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Η παραπομπή [1] αφορά την επιστημονική και όχι μόνο εισήγηση «Ο εκσυγχρονισμός του Δημόσίου Τομέα και τα «Προνόμια των Υπαλλήλων»» Γιώργος Π. Μπουρίτσας- Φυσικός- Καθηγητής Πληροφορικής. Δ.Ε., Δημήτρης Ρόκος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννης Τσάνας, Οικονομολόγος. Εισήγηση στο Συνέδριο «Όρια και σχέσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού» Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα. Αθήνα 1996 σελ.451 -469.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Αυτοί που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις παραπάνω πολιτικές και απέτυχαν γιατί δεν τους άφησαν: (τότε) Δημήτρης Ρόκος , Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γιώργος Π. Μπουρίτσας, Προϊστάμενος του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Μικρή συμβολή στα όσα σήμερα συμβαίνουν και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 4 και 5 Μάη [Θα μπορούσε να είναι και μια ξεχωριστή ανάρτηση, αφορμή για διάλογο και εποικοδομητική κριτική]

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4: Ένα ηχηρό συγγνώμη στο φίλο Δημήτρη Ρόκο για την ανάγκη δημοσιοποίησης των παραπάνω σκέψεων (άλλωστε είναι και προσωπικά μου δεδομένα) , αλλά υπάρχουν και όρια στη σιωπή και στην κριτική ότι όλοι είμαστε ίδιοι και ιδίως στα «όχι», στην άρνηση της συμμετοχής αλλά στην διατύπωση γνώμης που ενοχλεί γιατί ίσως οδηγεί σε λύσεις αποδεκτές- αυτονόητες κοινά αποδεκτές και όχι στο τέλμα. Γιατί η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

    Γιώργος Π. Μπουρίτσας

    ReplyDelete
  33. Νίκος Λ.2:14 pm

    Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί η Υπουργός, στέλνει sms στα κινητά για να διαφημίσει την περίφημη συνέντευξη της, απο την οποία τελικά φυγαδεύτηκε απο την πίσω πόρτα;

    Μα τι πρακτικές είναι αυτές;
    Που ζούμε;
    Χρειαζεται διαφήμιση η Υπουργός και μάλιστα απο το κέντρο μηνυμάτων του Υπουργείου;
    Είναι δυνατόν να αρνείται να συνομιλήσει με αδιόριστους εκπαιδευτικούς και να χρησιμοποιεί ευφυολογηματα ότι όλοι οι πτυχιούχοι είναι εν δυνάμει αδιόριστοι εκπαιδευτικοί;
    Πόσο ακόμα η επικεφαλής του Υπουργείου θα θεωρεί τους πολίτες κρετίνους;
    Αδιόριστοι είμαστε όχι κρετίνοι κ. Υπουργέ. Αλλά πάνω απο όλα είμαστε πολίτες.

    ReplyDelete
  34. Anonymous1:07 am

    @ 7:57 πμ,

    Τι θέλετε δηλαδή, να πουλήσουμε στους ξένους τα ιερά και τα όσια πλέον;, αν κάποιοι είναι επιτήδειοι και για ευνόητους λόγους και κάνουν κάτι οφείλετε κυρίως στο ότι δεν γνωρίζουν την αλήθεια και την πραγματικότητα, γιατί έτσι έχουν αφήσει κάποιοι να νοηθεί. Όσο για το φακέλωμα και το νούμερο, να γνωρίζεις ότι ήδη άρχισε με διάφορους τρόπους, μην νομίζεις ότι είναι σενάρια της φαντασίας κάποιων, είναι πραγματικότητα. Εάν υπάρχουν κάποιοι παπάδες που τα παίρνουν και είναι διεφθαρμένοι γενικά κ.λ.π., δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι όλοι, το 90%+ είναι καθαροί. Επίσης την Εκκλησία δεν την κάνει ο παπάς, αλλά ο κόσμος του Θεού και ο ίδιος ο Θεός, δεν την κάνει ο αμαρτωλός. Δεν λέω ότι είναι σωστό να υπάρχουν διεφθαρμένοι, άνθρωποι είναι και αυτοί, διαφθορά υπάρχει παντού, δεν είναι όλοι ευσεβείς και καθαροί. Όποιοι ανακαλύπτονται που πράγματι είναι διεφθαρμένοι, πρέπει να καταγγέλλονται, να αφορίζονται και να δικάζονται για τα όποια ανομήματά τους.

    ReplyDelete
  35. Anonymous1:20 am

    Συγχαρητηρια στους αδιοριστους εκπαιδευτικους που 'μπουκαραν' στο στουντιο της ΕΡΤ.Ζουμε ακραιες στιγμες και ακραια πρεπει να αντιδρασουμε.

    ReplyDelete
  36. Anonymous1:45 am

    Καλά, πολύ καλά τα ειπε ο 2.14.

    ReplyDelete
  37. Anonymous2:11 am

    ΔΝΤ στην παιδεία, πάραυτα πριν πτωχεύσουμε πνευματικά. Απαραίτητα μέτρα:

    1) Συγχωνεύσεις/καταργήσεις είτε ολόκληρων ΑΕΙ-ΤΕΙ (κυρίωσ ΤΕΙ) ή μεμονωμένων τμημάτων. Δεν χρειάζεται αυτός που σπουδάζει ξυλουργός να έχει δασκάλους 'καθηγητές πανεπιστημίου'.

    2) Κατάργηση της παγκόσμιας πρωτοτυπίας της συνδιοίκησης των ΑΕΙ. Δεν είναι δυνατό ξαφνικά ο 18-χρονος να αναλαμβάνει τέτοιες ευθύνες. Ξέρει τι θα πει πανεπιστήμιο, έχει σημείο αναφοράς; Αν είναι να συνδιοικούνται τα ΑΕΙ από 18-χρονους, ας γίνει το ίδιο πχ στα νοσοκομεία.

    3) Αύξηση των πραγματικών ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. 12 ή 14ώρες (μιλάω για τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ώρες) είναι λιγες, οι λιγότερες σε όλη την ΕΕ).

    4) Πάγωμα προσλήψεων εκπαιδευτικών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια έως ότου γίνει καταμέτρηση πόσοι έχουν αποσπαστεί σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενο του διορισμού τους.

    5) Αφού ολοκληρωθεί το 4 και επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους οι δεκάδες χιλιάδες των αποσπασμένων, όλες οι προσλήψεις (όλες, όχι οι πιο πολλές) θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

    6) Ουσιασυική δια βίου επιμόρφωση, όχι αυτη η παιδική χαρά που γίνεται σήμερα, που για να μάθουν να γράψουν μια αράδα στο word έχουν πάρει άπειρες άδδειες και έχουν χρεώσει το κράτος με εκατομμύρια ευρώ.

    Το καθένα από τα παραπάνω μέτρα δεν κοστίζει στο κρατος τίποτα, αντίθετα ορισμένα από αυτά θα εκοικονομήσουν πόρους. Γιατί δεν τα εφαρμόζει το κράτος εδώ και δεκαετίες; Απάντηση: πολιτικό κόστος, ήτοι ότι δεν συμφέρει την επανεκλογή μου δεν συμφέρει το κράτος και άρα δεν το υλοποιώ.

    ReplyDelete
  38. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ.2:17 am

    Έκλεισε ο κύκλος της δεύτερης "διαδούλευσης" των σχεδίων ΠΔ. Καμία νέα εξέλιξη δεν υπάρχει; Θα ροκανίσουμε το χρόνο μέχρι τον Ιούνιο (που θα γνωμοδοτήσουν ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ); Ή μήπως βρήκαμε άλλο κορδόνι να τραβάμε τώρα (το υποτιθέμενο "Καλλικράτη" στη τριτοβάθμια παιδεία). Κύριε Πανάρετε, είναι πολύ εύκολο να ονειρεύεσε, να σχεδιάζεις και να καταθέτεις προτάσεις για τη βελτίωση της τριτοβάθμιας παιδείας στη χώρα μας. Αρκεί να εργάζεσαι κιόλας. Δώστε στους αποφοίτους ΤΕΙ τη δυνατότητα να εργαστούν και μετά ελάτε να συζητήσουμε ότι θέλετε για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων. Δεν μπορούμε πάλι να περιμένουμε να συζητηθεί και αυτό πρώτα.
    Ερωτήσεις :
    1. Η δέσμευσή σας ότι τα Π.Δ των ΤΕΙ θα εκδοθούν μέχρι το Σεπτέμβριο ισχύει;
    2. Υπάρχει πιθανότητα να μας πείτε ποτέ ποιος θα είναι αυτός ο νέος "διευρυμένος φορέας" και με ποιανού ευθύνη θα συσταθεί και κυρίως πότε;

    Υ.Σ. Κοιτάξτε να στηρίξετε το πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομίας. Εφτά μήνες τσακίστηκαν για να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό από το πουθενά, ο οποίος σήμερα ξελασπώνει τη χώρα (ασχέτως όλα τα υπόλοιπα). Είναι άδικο σε μια τέτοια συγκυρία να μην υπάρχουν γύρω από το Παπανδρέου αξιόλογοι υπουργοί. Όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο ζεσταίνετε απλώς τις καρέκλες σας. Εφτά μήνες τώρα δεν έχετε κάνει σχεδόν τίποτα. Σε κανένα τομέα. Μην παρασύρετε το πρόεδρό σας με την απραξία σας στο πάτο, γιατί πραγματικά τρέμω στην ιδέα της διενέργειας εκλογών τους επόμενους μήνες. Κάντε κάτι. Πάρτε πρωτοβουλίες. Λύστε προβλήματα. Σταματήστε να δίνετε συνεντεύξεις όλοι μόνο για τα οικονομικά. Αφήστε το κ. Παπακωνσταντίνου που είναι αρμόδιος να το κάνει. Οι υπόλοιποι ασχοληθείτε λιγάκι με τα υπουργεία σας. Έλεος πια;

    Περιμένω απάντηση στα ερωτήματα που σας θέτω.

    ReplyDelete
  39. Anonymous3:20 am

    @2:11 πμ,

    Τα Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), — βλέπε Νόμους: 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..—και διέπονται ως προς την οργάνωση και την λειτουργία τους από τις ίδιες συνταγματικές αρχές και διατάξεις, όπως και τα Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία. Επίσης, το επίπεδο προσφοράς και αποδοχής της γνώσης και της έρευνας είναι άριστο, είναι ISCED 5A, όπως ακριβώς και των Πανεπιστημίων/Πολυτεχνείων, μάλιστα συγκρίνεται πολύ εύκολα.

    Με εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  40. Alkythira5:09 am

    Για το δεύτερο ερώτημα δεν περίμενα να απαντήσετε. Για το πρώτο όμως δεν περίμενα να MHN απαντήσετε; Δική σας δέσμευση είναι, δεν την αποδέχεστε; Δεν θέλει πολύ χρόνο. Ναι ή Όχι.

    ReplyDelete
  41. Anonymous6:19 am

    Εκλογές δεν παίζει να γίνουνε,μόνο ανασχηματισμός. Άρχησαν πάλι να λένε οι δημοσιογράφοι οτι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών επειδή και καλά έτσι λέει το ρεπορτάζ..... Άμα γίνουν πάλι εκλογές 60% θα φτάσει η αποχή και θα ξοδευτούνε πάλι αρκετά χρήματα για την εκλογική διαδικασία.

    ReplyDelete
  42. Anonymous7:59 am

    Αν χρειαστεί και πρέπει να γίνουν θα γίνουν, δεν θα το αποφασίσεις εσύ, αλλά ο ελληνικός λαός!.

    ReplyDelete
  43. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ.8:54 am

    @5:09@ Την ίδια απορία έχω και εγώ.
    @6:19@ Ούτε θέλω, ούτε πιστεύω ότι είναι πιθανό να γίνουν άμεσα εκλογές. Ωστόσο, περνάμε δύσκολες μέρες χωρίς να μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει. Η ένστασή μου είναι στο ότι βλέπω να πέφτει όλο το βάρος στο τομέα των οικονομικών και όλα τα υπόλοιπα να βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο. Αυτό σίγουρα, εάν συνεχιστεί θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
    @7:59@ Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σε εκνεύρισε απ' ότι είπα. Ξαναδιάβασε την ανάρτησή μου, γιατί μάλλον δεν τη κατάλαβες.

    ReplyDelete
  44. Anonymous3:49 pm

    @7:59@ Το πήραμε πρέφα οτι είσαι ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ.

    Καταρχήν την άποψη μου είπα και δεν ανέφερα αν θα το αποφασίσω εγώ ή ο ελληνικός λαός. Αν θές απάντηση σε αυτό που είπες θα σου πώ οτι κάνεις λάθος,ούτε ο λαός ούτε εγώ θα το αποφασίσω αλλά ο προθυπουργός είναι ο μοναδικός που θα πάρει την τελική απόφαση.

    Πάντως αν νομίζεις οτι με το να γίνουνε εκλογές θα απαλλαγούμε από το ΔΝΤ και τα σκληρά μέτρα είσαι γελασμένος,ας κάνουνε εκλογές λοιπόν,είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ θα βγεί. Η άποψή μου είναι οτι το κάθε κόμα έτσι και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξαντλήσει την 4ετία για αυτό ψηφίζει ο κόσμος το κάθε κόμα και όχι με τις πρόωρες εκλογές έτσι όπως το έκανε η ΝΔ.

    ReplyDelete
  45. Anonymous2:26 am

    Κύριε Πανάρετε, μήπως πρέπει να καταγράψετε και την οργή της κοινωνίας επίσης; Την ώρα των περικοπών στη βουλή δίνουν κονδύλι 5000 ευρώ για λαπτοπ για τους βουλευτές! Τι είδους λαπτοπ θα πάρουν; Για να λύνουν διαφορικές εξισώσεις;

    Εσείς που έχετε κρίση και αντίληψη, εξηγείστε στους βουλευτές πως θα πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, με μείωση των αποδοχών τους στο 50%. Εξηγείστε επίσης στον φίλο σας Πρωθυπουργό πως θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινητοποιηθεί όλο το ικανό δυναμικό της χώρας. Δεν μπορεί πιά ο Πρωθυπουργός να επιμένει με τον κύκλο των κολλητών και φίλων του. Η χώρα χρειάζεται τους πάντες.

    Αλλιώς, πολύ φοβάμαι πως η οργή θα ξεσπάσει επί δικαίων και αδίκων. Και αν φτάσουμε στα άκρα, αλλίμονό μας σαν χώρα.

    ReplyDelete
  46. Anonymous2:59 am

    Εξίσου θα πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες και το περιεχόμενο του λόγου που εκφέρουν οι βουλευτές. Ενδεικτικά: ο κ.Παντούλας θεωρεί ότι η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο μπορεί να φέρει άμεσα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Ως παράδειγμα φέρνει την προσωπική του περίπτωση. Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπική του στάση και στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών του και πως αυτή εξακριβώθηκε; Άγνωστο. Η σχολική επιτυχία δε συναρτάται από τα προγράμματα σπουδών και τους τρόπους διδασκαλίας; Απλώςο κ.Παντούλας εκφράζει την προσωπική του άποψη. Ο κ. Γεωργιάδης επαναλαμβάνει το χιλιωειπωμένο ρηθέν περί κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Κριτήριό του η ορθογραφία και το γεγονός ότι συμφωνα με τη δική του πάντα γνώμη οι φοιτητές δεν μπορούν να γράψουν 10 σελίδες.Έχει μήπως κάποια συγκεκριμένα στοιχεία επίστημονικά να παραθέσει; Όχι, απλώς μιλά χωρίς καμία παράθεση στοιχείων.
    Τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι και σύνθετα και υπαρκτά. Θα πρέπει λοιπόν και οι βουλευτές να τεκμηριώνουν καλύτερα τις απόψεις τους γιατί κινδυνεύουν να καταντήσουν σαν τους δημοσιογράφους μιλάνε χωρίς να ξέρουν.

    ReplyDelete
  47. Anonymous4:27 am

    @8:54 πμ,3:49 μμ,

    Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα, δεν είμαι ούτε Σύριζα, ούτε Κ.Κ.Ε. ούτε ΛΑ.Ο.Σ., ούτε και οτιδήποτε άλλο, διότι δεν υπερασπίζομαι κανένα απολύτως κόμμα, σκεφτείτε μόνη της η λέξη κόμμα τι σημαίνει. Κύριοι, προσωπικά δεν μου κάνει κανένα κόμμα γιατί οι πλείστοι είναι μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Ο Λαός θέλει ενότητα και δύναμη, για να αποκτήσει τα δικαιώματα του και να ξεφύγει από το Δ.Ν.Τ. και τις όποιες τακτικές υποδούλωσης και καθήλωσης, και πιστέψτε με, όταν θέλει κάτι ο Λαός και είναι δίκαιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς να το κάνει. Καιρός λοιπόν να σταματήσουν οι κομματοποιήσεις και να γίνει ένα κίνημα μαζικό που να αφορά τον Λαό, και να συμμετέχει στα όποια δίκαια αιτήματά του. Όμως, ο Λαός είναι αυτός που πρέπει να ενωθεί και να γίνει ένα σώμα, μια ψυχή. Διαφορετικά, δεν γίνετε τίποτα απολύτως και αφηνόμαστε στο έλεος της τύχης μας, και καλά να πάθουμε. Φυσικά όμως, αν έχει την πρόθεση η Κυβέρνηση η οποία είναι στην εξουσία αυτήν την στιγμή, να μην φέρει σε άθλια κατάσταση τον Λαό, γιατί προς το παρόν προς τα εκεί το πάει, τότε θα την παραδεχθώ, διαφορετικά δεν αλλάζω γνώμη για αυτό που είπα. Ως εκ τούτου, αν είναι να κάνει κάτι, πρέπει από σήμερα κιόλας να σταματήσει τις διάφορες ύπουλες πρακτικές και τακτικές. Μην είσαστε κολλημένοι με τα κόμματα.

    ReplyDelete
  48. Β.Β.6:51 am

    "...Μήπως, οι ωρομίσθιοι, που επιλέγονται χωρίς κανένα κριτήριο από τον Διευθυντή μιας μονάδας, για να κάνουν δύο ώρες μάθημα;..."

    ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

    ReplyDelete
  49. Anonymous10:39 am

    με αφορμή τη μη συζήτηση επί της ουσίας στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

    Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότερες αναφορές αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων….

    ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ... ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ .... ΠΟΥ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΩΣ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

    για την επιλογή στελεχών γιατί τόση εμμονή στα μη προσόντα?
    γιατί μόρια στο δεύτερο πτυχίο και όχι ατα δύο ή περισσότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή σε μεταπτυχιακό + διδακτορικό

    γιατί μόνο μόρια σε όσους έγιναν διευθυντές με γλείψιμο και όχι η διοικητική εμπειρία κάθε μορφής [αιτιολογημένα]

    για το θέμα της πιστοποίησης στους Η/Υ σας τα είπαν αλλά.....
    για το ίδιο θέμα της ξένης γλώσσας, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΤΗΚΕ [ο πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ!!!!]!!!!!!

    γιατί δεν μοριοδοτούνται όλες οι επιμορφώσεις από πανεπιστήμια κλπ και μόνο οι μαϊμού επιμορφώσεις

    γιατί δεν μοριοδοτείται η επιστημονική συμβολή [συνέδρια + δημοσιεύσεις]... μάλλον ειναι φανερό γιατί

    και τέλος γιατί θα μας κρίνουν στα υπηρεσιακά συμβούλια άτομα με προσόντα κατώτερα των υποψηφίων. Αυτό ισχύει και για τους αιρετούς [ας υποχρεωθούν για τέτοιες θέσεις οι αιρετοί να έχουν και προσόντα... είναι στοιχειώδες χρέος και υποχρέωση και των παρατάξεων. Και κάτι ακόμα θα μας κρίνουν οι ίδιοι που μαγείρεψαν τα σταθερά μόρια [για ψάξτε τι έχει γίνει στο ΑΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ]

    Και κάτι ακόμα ήμουν νέος και γέρασα με το "αυτονόητο" που ισχύει με θρησκευτική ευλάβεια στο στρατό "ο παλιός ... ο καλός" ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....

    Αυτά κύριε υφυπουργέ είναι τα αυτονόητα που θα πείσουν όσους δεν θέλουν τίποτε να αλλάξει στην παιδεία, αλλά με κάτι τέτοιες εκπτώσεις τους δίνετε άλλοθι... που ίσως βολεύει όλους.....

    ReplyDelete
  50. Anonymous1:09 pm

    Θερμά συλλυπητήρια και συμπαράσταση στις οικογένειες για τα αδικοχαμένα παιδιά που φύγανε από αυτή τη ζωή νωρίς. Μακάρι να μην ξαναυπάρξουν παρόμοιοι ανεγκέφαλοι εγκληματίες, οι οποίοι θα κάνουν τέτοιες αποτρόπαιες και ανέντιμες πράξεις, να αφαιρούν την ζωή κάποιων χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα όποιοι και αν είναι αυτοί. Απαιτούμε να τιμωρηθούν και να φυλακιστούν αυτοί οι οποίοι φταίνε. Επίσης, ζητάμε από την Κυβέρνηση να βοηθήσει έμπρακτα αυτές τις οικογένειες που έχασαν τα μέλη των οικογενειών τους. Όμως και πάλι, η απώλεια τους είναι ανεκτίμητης αξίας, ευχόμαστε ο Θεός να απαλύνει τον πόνο τους.

    Με τιμή και εκτίμηση,
    Θεοδώρου Θεόδωρος
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε..

    ReplyDelete
  51. Anonymous1:29 pm

    ΚΟΥΙΖ:ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΘΙΞΑΝ ΚΑΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΧΖΡΙ ΤΩΡΑ

    Η ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

    ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΙΣΗ .... ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΕΙΣ....

    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΗΔΗ ...

    ReplyDelete
  52. Το να μην μοριοδοτούνται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και οι εισηγήσεις σε συνέδρια με επιστημονική επιτροπή και αντίστοιχα πρακτικά είναι απαράδεκτο.

    Όσο για τους ξενόγλωσσους, μπορείτε να μου πείτε γιατί για αυτούς η ξένη γλώσσα δεν μετράει. Γιατί δηλαδή συνυποψήφιος άλλη ειδικότητας να επικαλεστεί τα Αγγλικά του και ο ξενόγλωσσος να μην μπορεί και να χάνει ουσιαστικά μόρια από αυτό; Τί είδους ρύθμιση είναι αυτή; Να σοβαρευτούμε λίγο με τις μοριοδοτήσεις των προσόντων μήπως και αποκτήσουν τα σχολεία κανέναν διευθυντή της προκοπής.

    ReplyDelete
  53. Για τα μόρια και το αδιέξοδο της λογικής τους, αναφέρθηκα στην ομιλία μου στην Βουλή. (Θα την δημοσιοποιήσω μόλις μου την δώσουν).
    Θα προσπαθήσω σύντομα να απαντήσω σε αρκετά ενδιαφέροντα σχόλια που έγιναν στο μπλογκ μου για τον νέο νόμο.

    ReplyDelete
  54. Anonymous6:56 am

    Κύριε υφυπουργέ,
    Τι νόημα έχει η αναγνώριση τη λογικής του αδιεξόδου, όταν το αδιέξοδο συντηρείται.

    Τι νόημα έχει η αποδοχή αυταπόδεικτων προτάσεων, όταν δεν θεσμοθετούνται.

    Τι νόημα έχει το αυταπόδεικτο που περιθωριοποιείται και περιθωριοποιεί τις όποιες προθέσεις και τα πραγματικά θετικά του νομοσχεδίου.

    Δεν είναι κρίμα για αντιδράσεις των «μερίδων» να διαπιστωθεί η δικαίωση των επισημάνσεων μετά από δεκαετίες … αλλά τότε δεν θα υπάρχουμε βιολογικά… και ως εκτούτου θα απουσιάζει και η διαπίστωση της δικαίωσης.
    [γπμ]

    ReplyDelete
  55. Anonymous9:54 am

    Κυριες Παναρετε,

    επιτρεψτε μου να γραψω οτι υπαρχει μια παραφροσυνη στην ελλαδα με τα τυπικα προσοντα, ισως επειδη δεν μπορει να υπαρξει η διαδικασια μιας ουσιαστικης συνεντευξης οπως ΠΑΝΤΟΥ στην ευρωπη. Ετσι λοιπον, επειδη δεν μπορουμε να ειμαστε υποκειμενικοι και αξιοκρατικοι ταυτοχρονα οπως σε αλλες χωρες μαζευουμε σταγονα σταγονα τα μορια και ετσι αυτος που μαζευει τα περισσοτερα ειναι και ο καλυτερος. Δηλαδη ενας διευθυντης με διδακτορικο 3 γλωσσες και πολλα αλλα ειναι 'τυπικα' ο καλυτερος. Σαφως και δεν ειναι ετσι.

    Με εκτιμηση,
    εκπαιδευτικος με διδακτορικο και 3 γλωσσες...

    ReplyDelete
  56. Σας ευχαριστώ για την απάντηση όσον αφορά την μοριοδότηση. Βλέπετε πως απασχολεί αρκετούς συνομιλητές.

    Σχετικά με το θέμα της διπλής μοριοδότησης του νεοδιόριστου στον τρίτο χρόνο παραμονής τους πιστεύω θα υπάρξει πρόβλημα. Καταρχάς βλέπω πως η παραμονή αφορά το ίδιο σχολείο. Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ καθώς δεν έχουμε μόνιμες οργανικές θέσεις και είμαστε συνήθως για τα πρώτα χρόνια στην διάθεση των ΠΥΣΔΕ. Αυτό σημαίνει πως από χρονιά σε χρονιά μπορεί να αλλάξουμε σχολείο, χωρίς την δική μας θέληση επαναλαμβάνω. Οι τοποθετήσεις, ειδικά για τις υπεράριθμες ειδικότητες γίνονται πολλές φορές σε θέσεις συναδέλφων που λείπουν με άδειες. Μάλλον θα πρέπει να ισχύσει για την περιοχή και όχι για το σχολείο.
    Εάν μοριοδοτείται διπλα η τρίτη χρονιά, συγγνώμη, αλλά να ισχύσει αναδρομικά και για εμάς. Προσωπικά επέλεξα να ζήσω στην περιοχή που πρωτοδιορίστηκα, μάλιστα έκανα αγώνα για να είμαι και δεύτερη χρονιά στο ίδιο σχολείο για όλους τους λόγους που αναφέρετε. Ήθελα και τρίτη, αλλά στα γραφεία δεν πολυνοιάζονται για την σχέση μας με τους μαθητές μας. Κι άλλοι συνάδελφοι έκαναν το ίδιο. Εμείς γιατί να μην δικαιούμαστε διπλά μόρια για αυτήν την τρίτη χρονιά; Αυτή τη στιγμή ένας νεοδιόριστος κάνοντας λόγω του νόμου το ίδιο που κάναμε εμείς αυτοβούλως θα έχει μεθαύριο περισσότερα μόρια. Είναι δίκαιο αυτό;

    Επίσης δεν είδα το νομοσχέδιο να ρυθμίζει καθόλου το θέμα των διοικητικών εργασιών που φορτωνόμαστε, το οποίο το θεωρώ απαράδεκτο. Στην Φινλανδία δεν νομίζω ο καθηγητής να κάνει και τα οικονομικά του σχολείου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού όταν εξακολουθούμε να κάνουμε τον γραμματέα, λογιστή, νοσοκόμο, φύλακα και ενίοτε και την καθαρίστρια. Κι όλα αυτά με μειωμένες πλέον αποδοχές. Αυτό δεν είναι αναβάθμιση.

    ReplyDelete
  57. Όσο για τον μέντορα.

    Μέντορας δεν γίνεται πουθενά ο πιο έμπειρος εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας, χωρίς να έχει περάσει ειδική εκπαίδευση. Η δουλειά του μέντορα είναι καθαρά συμβουλευτική και καθοδηγητική. Στην Αγγλία έχει ειδικές σπουδές, στην Γαλλία προέρχεται από τα Πανεπιστημιακά τμήματα. Το να γίνει ο παλαιότερος εκπαιδευτικός μέντορας, ο οποίος ας σημειωθεί δεν έχει περάσει από τους διαγωνισμούς που έχουν περάσει οι νεότεροι, δεν έχει την κατάρτιση των νεότερων, πολλές φορές δεν γνωρίζει τίποτα για την εξέλιξη του επαγγέλματος, δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί ο ίδιος ως καθηγητής, είναι απλά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Ο άνθρωπος αυτός συμβάλλει στην δημιουργία της επαγγελματικής κουλτούρας του εκπαιδευτικού. Και από προσωπική εμπειρία οι παλιότεροι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι μία απογοήτευση και σε οδηγούν μία ώρα αρχύτερα στην παραίτηση και την μιζέρια.
    Ο μέντορας μπαίνει στην τάξη με τον άπειρο φοιτητή των 22 με 25 ετών το πολύ, κατά τη διάρκεια της πρακτικής του εξάσκησης πριν πάρει το πτυχίο ή την παιδαγωγική επάρκεια. Σε αυτήν την ηλικία έχει νόημα. Και ξαναλέω έχει ειδική κατάρτιση. Εδώ τί θα πει ο παλιός στον νέο (που μπορεί να είναι και 40άρης), που και εξετάσεις έχει δώσει και 25 δεν είναι, με εξαίρεση τους δασκάλους, και μία εμπειρία καμιά δεκαριά χρόνια με τα φροντιστήρια την έχει και κανα βιβλίο παραπάνω μπορεί να έχει διαβάσει. Για αξιολόγηση από μέντορα δεν το συζητώ. Μέγα λάθος.

    Το να κατεβάζει το υπουργείο πάντως μία ρύθμιση για μέντορα χωρίς να γνωρίζει τί είναι μέντορας, χωρίς να προσδιορίζει τί θα κάνει αυτός είναι προχειρότητα.
    Η κα Διαμαντοπούλου είπε "ακούστηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες για αυτό, που θα μπορούσαμε να τις δούμε". Είναι δυνατόν να περιμένουμε την συζήτηση στο κοινοβούλιο για να δει το υπουργείο τί είναι αυτό. Και αντί να ακούμε τους επιστήμονες ακούμε τους βουλευτές για το θέμα του μέντορα;

    Αν καταλαβαίνατε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτός ο άνθρωπος δεν θα το αντιμετωπίζατε στο υπουργείο τόσο επιφανειακά. Και δεν μιλώ για εσάς προσωπικά. Σημαντικός θεσμός, αλλά θέλει ακόμη πολλή δουλειά.

    ReplyDelete
  58. Anonymous12:15 am

    Θα θέλαμε εναν υπουργο παιδείας ΣΧΕΤΙΚΟ με την παιδεια. Ουτε ψυχιατρους ουτε πολικους μηχανικους ουτε νομικους που κατα καιρους εχουν παρει αυτη τη θεση. Αυτο για αρχη

    ReplyDelete
  59. Βλέπω τις συγχωνεύσεις των οργανισμών και δεν διαβάζω κάτι για τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, για τον οποίο είχατε ανακοινώσει πως θα συγχωνευθεί με το Παιδαγωγικό. Συγχρόνως καλείτε τον οργανισμό να σας υποβάλλει προτάσεις για επιμορφώσεις που θα στοιχίσουν κάτι εκατομμύρια.

    Επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα από μέσα και επειδή σε αυτόν τον οργανισμό έχουν γίνει τα μύρια όσα, τα οποία έχω καταγγείλει στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών και η έρευνα τους βρίσκεται σε εξέλιξη, επειδή τα μύρια όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν, γιατί το υπουργείο αδιαφορεί για το τί συμβαίνει εκεί μέσα, επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με ενοίκια 30000/μήνα για χώρους που δεν χρειάζεται ο οργανισμός, ο οποίος έχει μέσα μόλις 15 άτομα (αποσπασμένοι και ένας συμβασιούχος), επειδή το οργανόγραμμα που άφησε η προηγούμενη διοίκηση είναι για γέλια, επειδή οι "προϊστάμενοι" δεν επελέχθηκαν με κανένα κριτήριο, επειδή η κυρία που συστήνεται ως προϊσταμένη επιμορφωτικών δεν έχει καμία σχέση με το θέμα και καμία επιστημονικότητα, επειδή οι αμοιβές εκεί μέσα για έργο μηδέν ως μέλη διαφόρων επιτροπών καλά κρατούν, επειδή τα κινητά από δω κι από κει επίσης καλά κρατούν, λέω
    ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ; Ο Οργανισμός αυτός δεν προσφέρει τίποτα πέρα από ελαφρειά γραμματειακή υποστήριξη, η οποία στοιχίζει πανάκριβα. Δεν ξέρω τί σας λένε οι συνδικαλιστές που είναι μέσα στα ΔΣ, και που τίποτα δεν έκαναν τόσα χρόνια για την επιμόρφωση, αλλά σας λένε ψέματα αν ισχυρίζονται πως όλα βαίνουν καλώς. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς να τον συντηρείτε. Προσωπικά αρνούμαι οι περικοπές μου να πληρώνουν την ανικανότητα και την σπατάλη.

    Είναι επίσης απαράδεκτο να έχουμε μείνει απλήρωτοι επιμορφωτές και επιμορφούμενοι της Α φάσης του 2008 (μου είπαν για 3000 άτομα) και οι κκ του ΟΕΠΕΚ να λαμβάνουν 2000 έκαστος-η για την τίποτα δουλειά που έκαναν για την εισαγωγική του Αυγ-Σεπ 2009. Ρωτήστε τους τί δουλειά έκαναν και πήραν τόσα λεφτά. Οι κύριοι-ες αυτοί πληρώνονται μόλις λίγους μήνες μετά κι εμείς είμαστε απλήρωτοι δύο χρόνια, ενώ έχουμε πληρώσει και ένα σωρό οδοιπορικά από την τσέπη μας.

    Ντροπή επιτέλους!

    ReplyDelete
  60. Anonymous4:40 am

    Οποιος προκατοχος σας ασχοληθηκε με τα ΤΕΙ καηκε,αν εσεις τα καταφερεται μπραβο σας αλλα ειναι λεπτο το ζητημα σαν χειπουργικη επεμβαση,καθε λαθος στοιχιζει.
    Συντεχνιες,πανεπιστημια,και η υπουργος, εχετε τρια αγκαθια.
    Σας ειδα στις μορφωτικες υποθεσεις στη βουλη,ακουτε προσεκτικα τους συνομιλητες,φαινεστε λογικος και σωστος αλλα χρειαζονται γενναιες αποφασεις,γνωμη μου, προχωρηστε δυνατα στα πιστευω σας.

    ReplyDelete
  61. Anonymous9:34 am

    Μην στεναχωριέστε συνάδελφοι των ΤΕΙ. Η λύση βρέθηκε. Το μόνο που μένει είναι απο Σεπτέβρη να ρωτήσουμε κανένα κολλέγιο σε ποιό έτος μας κατατάσσει και πόσα απο τα μαθήματα που διδαχθήκαμε στα ΤΕΙ αναγνωρίζει.
    Το θέμα είναι τόσο αστείο που δεν αξίζει να στεναχωριόμαστε. Απόφοιτοι ΤΕΙ με master ή ακόμα και με διδακτορικό θα πάνε σε κολλέγια και θα ρωτάνε πόσα απο τα μαθήματα τους αναγνωρίζονται.
    Εξάλλου δεν έχουν σημασία οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, παρά μόνο οι βασικοί τίτλοι σπουδών.
    Ελλάς το μεγαλείο σου.
    Μέχρι τα μεγάλα λόγια να γίνουν πράξη αφενός θα έχουν ψαλιδιστεί και αφετέρου θα έχει γίνει ανασχηματισμός ή ακόμη και εκλογές. Και εμείς θα μείνουμε στην διαβούλευση με τον κύριο Πανάρετο (με τους εαυτούς μας βασικά διαβουλευόμαστε αλλά τέλοσπάντων).
    Τί έλεγε η Διαμαντοπούλου πως δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα στην επαγγελματική ανέλιξη; Τα κολλέγια εννοούσε!

    ReplyDelete
  62. Β.Β.2:41 pm

    Επιτρέψτε μου την εκτίμηση, μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ότι μόνον οι εκ προοιμίου ενδιαφέρουσες, διαπροσωπικής, κοινωνικής και ευρύτερα πολιτικής υφής, αναρτήσεις καθώς και οι σχετικοί σχολιασμοί θα μπορούσουν να κρατήσουν το νόημα τους. Και αυτό είναι, πρωτίστως, ένα είδος αυτοαξιολόγησης.

    ReplyDelete
  63. Newton3:42 pm

    Μην κάνετε σαν κοτούλες για τα ΤΕΙ και μην βρωμίζετε άλλο το blog του υφυπουργού παιδείας για τα ΤΕΙ. Οι φορολογούμενοι δεν έχουνε άλλα χρήματα για να πληρώνουνε τις υποδομές και το προσωπικό άχρηστων τμημάτων των 8000 και 9000 μορίων με καθηγητές που πέρασαν αναξιοκρατικά και ρουσφετολογικά ωστέ να ποτίσουνε με ρευστό τις τοπικές κοινωνίες,οπότε τα ΤΕΙ θα κλείσουν.

    Σας δώθηκε η ευκαιρία όσα τμήματα απομείνουνε να συγχωνευθούν με τις πολυτεχνικές σχολές αλλά εσείς λέγατε τα δικά σας,τώρα λοιπόν θα αντιμετωπίσετε τις συνέπιες,θα πάτε σε κολέγιο και αμα βρεθεί καμία δουλειά των 700ευρώ.

    Επίσης το ΠΔ για τον νέο φορέα διευρυμένο ΤΕΕ επίπεδα τεχνικής ευθύνης και όλα τα σχετικά δεν θα περάσουν οπότε επαγγελματικά δικαιώματα τέλος. Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν σε αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα και να εισέλθουν σε κίνδυνο οι συντελεστές ασφαλείας των ελληνικών κατασκευών.

    ReplyDelete
  64. Quarkonium4:39 pm

    Για να επιστρέψω στην αρχική σας ανάρτηση και το σχόλιο περί συνδικαλιστών θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το υπουργείο παιδείας σκέφτεται να κάνει κάτι με τη λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων εντός του πανεπιστημίου. Το θέμα γίνεται πάλι επίκαιρο μετά τα σημερινά γεγονότα στο ΑΠΘ: http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_3623.html.

    Υποψιάζομαι βέβαια από που θα προκύψουν οι αντιδράσεις αλλά η σημερινή τους μορφή και λειτουργία μόνο απογοήτευση γεννάει. Οι συνδικαλιστές άλλωστε στους οποίους αναφέρεστε έχουν εκπαιδευτεί για χρόνια από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    ReplyDelete
  65. Anonymous12:57 am

    Οσον αφορα τους συντελεστες ασφαλειας κλπ κλπ των εργων να θυμησω την ρικομεξε, κατι πολυκατοικιες που πεσανε στομ τελευταιο σεισμο,
    κατι σηρραγες τρενων που βγηκαν πιο κοντες, κατι γεφυρια που λυγισαν, κατι μπαλκονια που ανακαλυψανε στο μετρο θεσσαλονικης, και τελος κατι τζιφρες που πεσανε για να δοθουν αδειες στο κτιριο της ΜΑΡΦΙΝ που καηκε. ααα και φυσικα τι αλλο, τις μιζες που παιρνουν δεξια και αριστερα, δες την πολοεδομια της συρου.... Οποτε ο γνωστος ποντικας που στηλιτευει και το ονομα του Νιουτον, που προφανως δεν ξερει και ποιος ηταν, πετε του να παει να χωθει σε καμμια βαθια τρυπα....

    ReplyDelete
  66. 'Αγγελος Σ.3:36 am

    Μην κάνετε σαν κοτούλες για τα πολυτεχνεία και μην βρωμίζετε άλλο το blog του υφυπουργού παιδείας όπως κάνετε και στα υπόλοιπα. Κατανοούμε όλοι τον πανικό σας. Οι φορολογούμενοι όμως δεν έχουνε άλλα χρήματα για να πληρώνουνε τις υποδομές και για τα χάλια άχρηστων δήθεν μηχανικών που πήραν με ένα τενεκέ λάδι πτυχίο και δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα και διορίζονται ως λασπολόγοι από οργανώσεις που έχουν προέδρους που πήραν πτυχία στα 3 χρόνια σπουδών.

    Αρκετά καταστρέψατε την Ελλάδα με μισά έργα και τόσους θανάτους αθώων εκβιάζοντας το κράτος. Τώρα που ανοίγουν λοιπόν τα κλειστά επαγγέλματα θα σας δούμε αν ζητιανεύετε για δουλειές...γιατί θα σας τις παίρνουν οι ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί.

    Ας σταματήσουμε να έχουμε νεκρούς γιατί κάποιοι που καπηλεύονται το "μηχανικός" τα παίρνουν είτε επειδή κάποιοι δεν έχουν διδαχτεί πράγματα και υπογράφουν ότι τους καπνίσει.

    Κύριε Πανάρετε πρέπει να κάνετε κάτι για όλους αυτούς..ίσως αν αναγκάσετε τα ΤΕΙ να έχουν πιο χαμηλά κριτήρια για εισαγωγικές εξετάσεις άλλων πτυχιούχων συναφών σχολών να μπορέσουν όλοι αυτοί να μπουν και να μάθουν κάτι επιτέλους χρήσιμο για την ειδικότητα τους.

    ReplyDelete
  67. John Pig1:48 pm

    Δεν βλέπω καινούργια άρθρα. Μια βουβή ηρεμία επικρατεί… Ένα αίσθημα κοπώσεως επικρατεί…. Η ισχύς των spread έχει γονατίσει τα πάντα… Ακόμα και ο άνεμος έπαψε να φυσά…

    Και πριν λίγο καιρό ήσουν στην Αμερική, και ασχολιόσουν με την βάση του 10… Τι ωραίες εποχές…

    Και με έναν πρωθυπουργό στο τιμόνι, που με τα τυπικά προσόντα ενός γκαρσονιού (πτυχίο κοινωνιολογίας), αναλαμβάνει να οδηγήσει τις τύχες μιας χώρας…

    John Pig

    ReplyDelete
  68. Γ.Μ.3:00 pm

    Είχα καιρό να μπω στο blog σας. Από την εποχή που η αξιοκρατία θα φύσαγε ούριο άνεμο στα πανιά μας. Απο την εποχή που η Παιδεία, θα ήταν η προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, η Παιδεία που θα γινόταν το εργαλείο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου αυτής της χώρας.

    Σήμερα με ένα νομοσχεδιο κουρελού που παλευει να μαζεψει 5 δεκάρες, ευτελίζοντας και εξευτελίζοντας την Παιδεία, με την βάση του 10 που παλεύει να τονώσει τις καφετέριες και τις άθλιες γκαρσονιέρες στην Κοζάνη και στο Μεσολόγγι, με την ανακούφιση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών "πανεπιστημίων" που στεγάζονται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, σήμερα δίνουμε την πολιτική μάχη της κουρτινας. 28.000 ευρώ για κουρτίνες ο κ. Μαρκοπουλος, 200.000 ευρώ η κ. Διαμαντοπούλου. Αν όλα αυτά δεν ήταν τόσο τραγικά, θα ήταν απολυτα γελοία.
    Αλλά εσείς, εσείς κ. Πανάρετε, τι κάνετε εκει μέσα; Όσοι σας γνωριζουμε αναρωτιόμαστε, γιατί ανέχεται όλο αυτό τον εξευτελισμό, γιατί δεν φεύγει;

    ReplyDelete
  69. Anonymous4:15 pm

    @John Pig

    Και με ανθρώπους μέσα στο ΠΑΣΟΚ που τα προέβλεπαν όλα αυτά από το 2008, να έχουν τεθεί στο περιθώριο από τον πρωθυπουργό... Τι τραγική ειρωνεία...

    Αντιγράφω:

    Κώστας Σημίτης, Βουλή, Δεκέμβρης 2008:
    Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν. Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε. Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της Ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δις. αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δις. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα. Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα. Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    ---

    Αλέκος Παπαδόπουλος, Βουλή Δεκέμβριος 2008:

    Αγαπητοί φίλοι, το θέμα δεν είναι αν θα μπούμε σε διαδικασία διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Επειδή δεν διαβλέπω αυτή τη στιγμή, σε μία χώρα η οποία είναι ξεστρατισμένη με την έννοια της απορρύθμισης και σε μία χώρα αποσταθεροποιημένη, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα το πρόβλημα της σταθεροποίησης της οικονομίας της και των άλλων θεσμικών παραμέτρων, εγώ θα έλεγα μήπως, στην κατάσταση που είμαστε, εμείς να επιζητήσουμε ένα διεθνή οικονομικό έλεγχο, αναλαμβάνοντας ως πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πνευματική ελίτ της χώρας να γίνει από άλλους εκείνο το οποίο έχουμε εμείς ως μέγα χρέος.

    Αυτό είναι ένας βαθύς προβληματισμός διότι, κύριοι, η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas και έχει σημασία να σωθεί η πόλη, η Ρώμη και όχι οι Καίσαρες ούτε οι Συγκλητικοί.

    ReplyDelete
  70. ena panepistimio stin Kriti=UoC+TUC+TEIKR7:55 am

    Κυριε Παναρετε
    τα παρακάτω δημοσιεύματα εκφράζουν την πολιτική αποψη του υπουργείου ή απλα την Αυτοπροβολή του Πρύτανη του Πολυτ. Κρητης. Μια υπεύθυνη απάντηση απο εσας ...ειναι κρίσιμη και χρήσιμη.

    α) http://www.tolmi.gr/index.php/ΑΡΧΙΚΗ-ΣΕΛΙΔΑ/sarwtikes-allages-sta-aei-kai-ta-tei-tis-kritis.html?date=2010-06-01

    b

    ReplyDelete
  71. CRETE=UoC+TUC+TEIKR7:58 am

    ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
    “Καλλικράτης” και στα Πανεπιστήμια;
    Ελένη Φουντουλάκη | 05.05.2010, Χανιώτικα Νέα
    Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου περιλαμβάνει μελέτη που κατέθεσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Κω πριν λίγες μέρες. Η Σύνοδος Πρυτάνεων αποδέχθηκε την μελέτη, και συνέστησε επιτροπή αποτελούμενη από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Όπως προβλέπεται η Επιτροπή μέχρι τις αρχές Ιουνίου πρέπει να έχει υποβάλει ολοκληρωμένη Πρόταση στην Σύνοδο Πρυτάνεων η οποία θα διεξαχθεί στην Βόρειο Ελλάδα στα τέλη του ίδιου μήνα, προκειμένου να υπάρξει απόφαση η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείου Παιδείας.
    Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο δρομολογούνται ριζικές αλλαγές στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ακολουθώντας και την αντίστοιχη διεθνή τάση, αλλά κυρίως το δανικό και το γαλλικό πρότυπο συγχώνευσης των πανεπιστημίων.
    Όπως επεσήμανε ο κ. Γρυσπολάκης: "Σε όλο τον κόσμο τα Πανεπιστήμια αποτελούν έναν μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας -εκτός από την Ελλάδα που υπάρχουν βαρίδια του παρελθόντος και δυσκαμψία στον τρόπο λειτουργίας τους και δεισιδαιμονίες γύρω από τον ρόλο που πρέπει να έχουν.
    Πολλοί πιστεύουν πως το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει απoκλειστικά και μόνο ένα πεδίο προβληματισμού, μάθησης γενικών επιστημονικών θεωριών και τίποτα παραπάνω.
    Αυτή ήταν κάποτε ίσως, η έννοια του Πανεπιστημίου προ αιώνων στην Δυτική Ευρώπη. Πλήν όμως το Πανεπιστήμιο, από την στιγμή που εκ των πραγμάτων η τεχνολογία μπήκε στην ζωή μας, πρέπει να αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης. Από το Πανεπιστήμιο θα βγει η καινοτομία, οι καλύτεροι όροι παραγωγής, ο τρόπος αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου μιας χώρας αλλά και η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη. Επομένως το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει άρδην και άμεσα".
    "Σε όλες τις χώρες του κόσμου η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων γίνεται μετά από μία μελέτη για το τι χρειαζόμαστε και όχι για το πώς θα βολέψουμε τις τοπικές κοινωνίες. Στο Παρίσι για παράδειγμα, δώδεκα μεγάλες σχολές συνενώθηκαν στο Paris Institute of Technology.
    Στη Δανία δεκαεπτά πανεπιστήμια έχουν συνενωθεί ήδη σε τρία.
    Στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το αντίθετο.
    Είδαμε τα δύο Πανεπιστήμια που υπήρχαν μέχρι το 1965 να γίνονται τέσσερα, ορθώς.
    Μετά έγινε το Πανεπιστήμιο Θράκης, Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο στην Κρήτη, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Κάπου εκεί έπρεπε να σταματήσουμε. Όμως βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοπονήσου σε πέντε πόλεις, άρχισε να επεκτείνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έγινε για εθνικούς σκοπούς σε τρία νησιά και σήμερα καλύπτει έξι.

    ReplyDelete
  72. CRETE=UoC+TUC+TEIKR7:58 am

    Υπάρχουν απαιτήσεις ακόμη και από την Κω για την δημιουργία Ιατρικής σχολής, έγινε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ένα τμήμα στην Λιβαδειά κι ένα στην Λαμία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τρία τμήματα στην Φλώρινα, δύο στην Κοζάνη και τώρα θέλουν να κάνουν κι ένα στην Καστοριά.
    Έγινε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με δύο τμήματα στο Αγρίνιο κ.α" τόνισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Ο ίδιος έκανε λόγο για "μια χυδαία, διασπορά των Πανεπιστημίων που έχει σαν αποτέλεσμα τον εκμαυλισμό των τοπικών κοινωνιών, την αντικατάσταση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας κοινωνίας με την κατανάλωση από τους μεταφερόμενους φοιτητές, σπουδαστές, υπαλλήλους.
    Αυτό, όχι μόνο πρέπει να σταματήσει εδώ αλλά πρέπει να αρχίσει και η αντίστροφη πορεία.
    Έτσι, τον τελευταίο χρόνο συνέταξα μια πρόταση, μετά από διαλογική συζήτηση, την οποία υπέβαλα προσφάτως στην Σύνοδο Πρυτάνεων η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κω πριν λίγες μέρες.
    Η Σύνοδος Πρυτάνεων δέχθηκε αυτή την μελέτη, ως ένα κείμενο εργασίας, συνέστησε μια επιτροπή από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, συντονιστής της οποίας είμαι ο ίδιος.
    Αυτή η Επιτροπή θα πρέπει μέχρι τις αρχές Ιουνίου να έχει υποβάλει μία ολοκληρωμένη Πρόταση στην Σύνοδο Πρυτάνεων η οποία θα διεξαχθεί στην Βόρειο Ελλάδα από το ΑΠΘ στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει απόφαση η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείου Παιδείας.
    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες και το Υπουργείο Παιδείας έχει εντοπίσει το ίδιο πρόβλημα και προσανατολίζεται προς την ίδια κατεύθυνση".
    Σύμφωνα με τον κ. Γρυσπολάκη: "Το Πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο, πιο αυστηρό. Δεν μπορεί να καταναλώνει πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι με διαφορετικό τρόπο από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
    Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι τόσο σε θέμα συνδιοίκησης όσο και σε θέματα χρονικής διάρκειας των σπουδών, της ισοτιμίας του πτυχίου με μάστερ, των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας, της ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών, των εγκαταστάσεων, του τρόπου διοίκησης και λήψης αποφάσεων του Πανεπιστημίου.
    Απαιτητή είναι η αξιολόγηση, εσωτερική και εξωτερική, όπως και το να συγχωνευθούν Πανεπιστήμια, ομοειδή τμήματα. Να περιορίσουμε δηλαδή την σπατάλη και να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους που διατίθενται επ’ ωφελεία των ίδιων των Πανεπιστημίων".
    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρυσπολάκης: "Για παράδειγμα δεν είναι βιώσιμο ένα Πανεπιστήμιο το οποίο έχει δύο τμήματα σε δύο διαφορετικές πόλεις. Δεν είναι βιώσιμο το να έχεις δύο συναφέστατα τμήματα σχεδόν με τον ίδιο τίτλο στην ίδια πόλη. Δεν είναι βιώσιμο να έχεις συναφές Πανεπιστημιακό τμήμα σε μια πόλη και με συναφή τίτλο ή γνωστικό αντικείμενο, τμήμα ΤΕΙ στην ίδια πόλη.
    Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός και μια αξιοποίηση των πόρων που έχουμε, επ’ ωφελεία των ίδιων των Πανεπιστημίων".
    Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε επίπεδο Χανίων ο ίδιος απάντησε: "Υπάρχει το τμήμα Ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ, την στιγμή που υπάρχει τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο. Υπάρχει τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ, την στιγμή που υπάρχει Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
    Στο ΤΕΙ Κρήτης, υπάρχουν τμήματα στα Χανιά, στην Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Είναι σαφές οτι τα τμήματα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατα αυτόν τον τρόπο".

    ReplyDelete
  73. Τις απόψεις μου τις διατύπωσα στην τοποθέτηση που έκανα στην σύνοδο Πρυτάνεων στην Κω. Ελπίζω να μπορέσω να αναρτήσω ένα σχετικό κείμενο.

    ReplyDelete
  74. Anonymous9:15 am

    ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΟΡΙΑ-ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
    Ποιόν εκφράζουν οι κκ πρυτάνεις γιά τόσο εξειδικευμένα θέματα πέραν από τον εαυτόν τους? Ρώτησαν τα ΑΕΙ τους πριν τοποθετηθούν?

    ReplyDelete
  75. Anonymous1:29 pm

    Προς χρήστη «Ελένη»: Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό τις αναρτήσεις σας, όχι τόσο για το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, όσο για την εμπάθεια και τη μιζέρια που αποπνέουν για το εκπαιδευτικό λειτούργημα και την κατάσταση στην εκπαίδευση. Και αναρωτιέμαι πως ένας εκπαιδευτικός, με ελάχιστα χρόνια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας (γιατί ο χρόνος απόσπασης και εκπαιδευτικής άδειας ως γνωστόν δεν λογίζεται ως τέτοια), μπορεί να εμφανίζεται ως «φωτεινός παντογνώστης» επί των εκπαιδευτικών θεμάτων και να προσπαθεί με τις όποιες απόψεις του να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα για ανθρώπους και πράγματα με αναγνωρισμένη προσφορά στην εκπαίδευση.
    Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας. Αναφέρεστε συχνά στον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών προφασιζόμενη εκ των έσω πληροφορίες. Αυτό όμως που αμελείτε σκοπίμως να μοιραστείτε με τους αναγνώστες είναι ότι υπήρξατε και ΕΣΕΙΣ αποσπασμένη στον Οργανισμό εναντίον του οποίου με τόσο μένος καταφέρεστε. Που σημαίνει ότι εάν ισχύουν αυτά που καταγγέλλετε, επωφεληθήκατε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ από το προνομιακό καθεστώς το οποίο προφασίζεστε, πχ. αμοιβόμενες επιτροπές για συμμετοχή στη διεξαγωγή – οργάνωση ημερίδων κλπ. Δεν νομίζω να μπορείτε να αρνηθείτε κάτι τέτοιο, άλλωστε τα στοιχεία υπάρχουν και για εσάς και για όσα καταγγέλλετε. Κατά τη διάρκεια δε της απόσπασής σας (γιατί δεν είστε η μόνη με το προνόμιο της εκ των έσω πληροφόρησης), εκμεταλλευτήκατε τη θέση σας και τις επαφές που κάνατε για να διασφαλίσετε την εκπαιδευτική σας άδεια για τις διδακτορικές σας σπουδές. Πόσο έντιμο είναι λοιπόν κάποιος να καταγγέλλει – στοιχειοθετημένα ή αστοιχείωτα θα το κρίνουν οι αρμόδιοι – μια κατάσταση που εκμεταλλεύτηκε για ίδιον όφελος? Και εν πάση περιπτώσει, από τη στιγμή που όπως λέτε έχετε προβεί σε επίσημη καταγγελία στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, γιατί δεν περιμένετε να δείτε αν το πόρισμα θα σας δικαιώσει, προτού αρχίσετε να σπιλώνετε ασυλλόγιστα υπολήψεις με τα υπονοούμενά σας περί προσώπων και πραγμάτων, και δη στο ιστολόγιο του Υφυπουργού?
    Και επειδή είναι κοινή πρακτική των συκοφαντών να δημιουργούν με τα λεγόμενά τους εντυπώσεις, κλείνοντας επιτρέψτε μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποια στοιχεία προς αποκατάσταση της αλήθειας: οι επιμορφούμενοι Α’ φάσης του 2008 (για τους οποίους μήπως ενδιαφέρεστε μόνο και μόνο επειδή έχετε λαμβάνειν??), μπορεί να είναι απλήρωτοι όπως επικαλείστε, αλλά σκοπίμως αποκρύπτετε το γεγονός ότι ο ΟΕΠΕΚ δεν ήταν υπεύθυνος εκείνη τη σχολική χρονιά για τη διεξαγωγή της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, αλλά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Όσο για τη σχολική χρονιά 2009 – 2010, που ως γνωστόν ανατέθηκε στον Οργανισμό η Εισαγωγική Επιμόρφωση, εάν γνωρίζατε έστω και λίγο τι συμβαίνει (άρα λοιπόν είτε οι πηγές σας είναι αναξιόπιστες, είτε μεροληπτούν), θα ξέρατε ότι έχει ξεκινήσει η εξόφληση των δαπανών των ΠΕΚ και η αποζημίωση των επιμορφωτών θα ξεκινήσει μόλις υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που απαιτείται. Ντροπή λοιπόν ναι, αλλά σε σας, που επιχειρείτε να μετατρέψετε την προσωπική σας εμπάθειά έναντι σε πρόσωπα σε μείζον θέμα της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη δημιουργία εντυπώσεων.

    ReplyDelete
  76. Anonymous1:12 pm

    @ ”ena panepistimio stin Kriti=UoC+TUC+TEIKR είπε... 7:55 πμ “
    @ ”CRETE=UoC+TUC+TEIKR είπε... 7:57 πμ “
    @ “CRETE=UoC+TUC+TEIKR είπε... 7:58 πμ “

    Τα Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι. - ISCED 5A) -βλέπε Νόμους: 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α.- και διέπονται ως προς την οργάνωση και την λειτουργία τους από τις ίδιες συνταγματικές αρχές και διατάξεις, όπως και τα Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία.

    http://www.kysats.ac.cy/?page=applications&action=list_authorised_view&lang=gr&instID=122
    http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Greece#University%20Education0
    http://www.ypepth.gr/el_ec_category31.htm
    http://www.ypepth.gr/el_ec_category131.htm
    http://www.ypepth.gr/el_ec_page969.htm
    http://www.ekep.gr/education/tritobathmia.asp#AEI
    http://www.ekep.gr/education/tritobathmia.asp#anoteri
    http://www.tuc.gr/fileadmin/NOMOS_PLAISIO.pdf
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/eurybase/structures/041_EL_EN.pdf

    Φιλικά,

    Με τιμή και εκτίμηση,
    Θεόδωρος Θεοδώρου,
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακού Επιπέδου.

    ReplyDelete
  77. Προς Ανώνυμος 1:29

    Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
    Φαίνεται πως μετά το τηλεφώνημα που έλαβα από την θιγόμενη, αποφασίσε να γράψει και μία απάντηση θεωρώντας πως κατηγορώντας με θα αποκαταστηθεί το όνομα της.
    Καταρχάς είναι αστείο να μιλάει για εκπαιδευτικούς άνθρωπος-"εκπαιδευτικός", ο οποίος έχει να δει σχολείο από τότε που ήταν μαθητής. Αλήθεια αυτή η αναγνωρισμένη προσφορά στην εκπαίδευση από πού προκύπτει; Από το γραφείο, όπου κατοικοεδρεύετε τα τελευταία χρόνια, όποτε μάλλον θυμάστε να το επισκεφθείτε;

    1. Ακριβώς επειδή ήμουν αποσπασμένη επί 3 μήνες γνωρίζω πολλά πράγματα από μέσα.
    2. Ακριβώς επειδή ήρθα σε εκείνη την γελοία ημερίδα, που ο ΟΕΠΕΚ είχε το θράσος να ονομάζει επιστημονική είχα ιδίαν εμπειρία περί της επιστημονικότητας και της κατασπατάλησης κονδυλίων του ΟΕΠΕΚ.
    3. Πέρα από την γελοιότητα της ημερίδας, όπου ουσιαστικά ο ρόλος μου ήταν διακοσμητικός και αν δεν απατώμαι η αμοιβή ήταν 150-200 ευρώ σε καμία άλλη δράση του ΟΕΠΕΚ δεν συμμετείχα, όπως αφήνετε να υπονοηθεί. Σε αντίθεση βέβαια με την κλίκα, η οποία πήρε σβάρνα όλους τους διαγωνισμούς και παρέλαβε αμφιβόλου ποιότητας ακριβοπληρωμένες μελέτες χωρίς καν να τις διαβάσει.
    4. Για την εκπαιδευτική μου άδεια, την οποία το ΑΠΥΣΔΕ ΔΕΝ μου έδωσε την πήρα μετά από αγώνα προσωπικό στην μέση της χρονιάς, έχοντας χάσει ηδη ένα εξάμηνο σπουδών. Ο ΟΕΠΕΚ καμία σχέση δεν είχε με αυτό. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Αλλά όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια λέει η σοφή ελληνική παροιμία.
    5. Το γεγονός ότι είμαστε απλήρωτοι από το 2008 δεν γνωρίζω πως το συνδέετε με τον ΟΕΠΕΚ. Προφανώς στο μυαλό σας επικρατεί μία σύγχυση.
    6. Καμία εμπάθεια δεν έχω για κανέναν.
    7. Κανένα όφελος δεν είχα από τον ΟΕΠΕΚ, παρά μόνο το ότι έμαθα πώς ακριβώς κατασπαταλάται το δημόσιο χρήμα.

    Το πόρισμα των Επιθεωρητών θα το δώσω στην δημοσιότητα αμέσως μόλις λάβω γνώση. Οι έως τώρα απαντήσεις σας σε αυτούς δεν είναι επαρκείς, οπότε μπορώ να συμπεράνω πως κάποια δίκια τα έχω.

    Η ντροπή ανήκει σε εσάς που αντί να αποστασιοποιηθείτε από τα αίσχη που συνέβαιναν εκεί μέσα, όπως έκαναν πολλοί συνάδελφοι που βρέθηκαν στην σφιγγοφωλιά κατά καιρούς, συνεργαστήκατε και μάλιστα σε σημείο να διαβάλλετε άξιους συναδέλφους.

    Για εσάς μπορεί η επιμόρφωση να μην είναι σοβαρό θέμα (το έχετε αποδείξει άλλωστε), αλλά για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, αυτούς που είναι στα σχολεία είναι. Κανείς δεν ενδιαφέρετε για εσάς προσωπικά και δεν γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω σας, όπως νομίζετε.

    Όσο για το αν είμαι παντογνώστης, ποτέ δεν διεκδίκησα αυτόν τον ρόλο, σε αντίθεση με κάποιους εκ ΟΕΠΕΚ. Η επί 14 χρόνια εμπειρία μου στην ιδιωτική εκπαίδευση, άλλα 5 στην δημόσια, το μεταπτυχιακό μου στο Educational Management στην Αγγλία και τώρα το διδακτορικό μου σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης καθηγητών στην Σορβόννη, ε, νομίζω μου δίνουν δικαίωμα να ομιλώ. Δεν θα ζητάω και την άδεια του κάθε καρεκλοκένταυρου πριν μιλήσω.

    Η ανωνυμία σας είναι απόδειξη της κακοήθειας σας. Εγώ κατήγγειλα επώνυμα, κάτι που δεν ήμουν υποχρεωμένη να κάνω. Εσείς απαντάτε ανώνυμα, αν και ξέρω πολύ καλά ποιός-α είστε, όπως συνηθίζατε να κάνετε και τις βρωμιές σας μέσα στον ΟΕΠΕΚ.

    Προσωπικά μετά την απαράδεκτη απάντηση σας επιφυλάσσομαι για τα νόμιμα δικαιώματα μου, γιατί επιτέλους κάποιος πρέπει να βάλει φρένο στην ασυδοσία σας.

    ReplyDelete
  78. Καταρχήν κανένας σήμερα δε νιαουρίζει αγαπητή Ελένη,σου απαντώ επώνυμα αναφορικά με το τελευταίο και ανώνυμο σχόλιο που έλαβες. Τουλάχιστον επειδή σε θεωρώ έναν αρκετά εύστροφο άνθρωπο θα έπρεπε να σκεφτείς το εξής απλό: Θα ήταν ποτέ δυνατό να σε καλέσω προσωπικά στο τηλέφωνο, να συζήτησω όλα αυτά τα σχόλια που έγραψες, γεμάτα υπονοούμενα και τελικώς εννοούμενα προς το άτομο μου και στα οποία έλαβα σχετικές απαντήσεις, οι οποίες και αποτελούν καθαρά προσωπικές σου απόψεις και κατόπιν να αναρτήσω ανώνυμο σχόλιο; Θα ήταν ειλικρινά πολύ κουτό απο μέρους μου να το κάνω. Σε κάθε περίπτωση δεν θα απαντήσω σε κανένα απο τα ανωτέρω σχόλια, τα οποία είναι μεν αρκετά προσβλητικά αλλά δεν απευθύνονται σε μένα παρά στον ανώνυμο συντάκτη του σχολίου.

    Το μόνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι η προσφορά του καθενός,είτε απο ένα σχολείο είτε απο ένα γραφείο δεν χρειάζεται να γίνεται παντιέρα, η "φορά" όμως το καθενός θα πρέπει να έχει έναν αξιοπρεπή προσανατολισμό και να μην επιλέγει πάντα την εύκολη ερμηνεία, σπιλώνοντας όποιον βρεί μπροστά του. Σε κάθε περίπτωση, όπως σου έχω αναφέρει, έχεις σαφώς κάθε δικαίωμα να εκφέρεις άποψη, αλλά αναφορικά με το άτομο μου, αν έχεις το οποιοδήποτε πρόβλημα, είμαι στη διάθεσή σου. Σε ευχαριστώ.

    ReplyDelete