Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στρουθοκαμηλίζοντας. Με το Ν/Σ απαιτεί μέρος των σπουδών να έχει γίνει στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι η διάταξη αυτή θα καταπέσει στο ΕΔ. (Εκτός και αν πρόκειται πάλι για εφαρμογή της λογικής "ας το λύσουν τότε"). Προωθεί επίσης και άλλα μέτρα διοικητικής φύσης, που και πάλι είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν (καθορισμός προσόντων των διδασκόντων, ύπαρξη βιβλιοθήκης κλπ).
Μια τέτοια πολιτική θα έθετε προ των ευθυνών τους και τα "μητρικά" πανεπιστήμια. Αυτή την στιγμή, το μόνο που τα απασχολεί και τα ενδιαφέρει είναι το εύκολο κέρδος. Δεν υπάρχει καμμιά συνέπεια εξ αιτίας της ποιότητας των παραρτημάτων (ή της έλλειψής της). Αυτό επιτρέπει και στα παραρτήματα να διαφημίζουν την συνεργασία τους με το "μητρικό" ίδρυμα με μεγάλο όφελος για τα ίδια. (Αφού χρησιμοποιούν την χορήγηση του πτυχίου από το μητρικό ίδρυμα ως "αποδεικνύουσα" αξιολόγησή τους από αυτό, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει, χωρίς μάλιστα κόστος από άποψη "εικόνας" για τα "μητρικά" πανεπιστήμια αφού οι φοιτητές των κολλεγίων δεν περιλαμβάνονται στους δείκτες ποιότητας).
Πέρα από την ουσία του θέματος, μια τέτοια πολιτική θα έφερνε για πρώτη φορά την χώρα μας σε θέση ισχύος και έναντι του ΕΔ και έναντι των ενδιαφερομένων χωρών στις οποίες εδρεύουν τα "μητρικά" πανεπιστήμια, αφού θα στηριζόταν σε ουσιαστικά επιχειρήματα. (Σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική που στηρίζεται σε μηχανιστικούς αποκλεισμούς και μας έχει εκθέσει).
Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη λύση.