Υποστήριζα (και υποστηρίζω) την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 16, κυρίως για την βελτίωση των δημοσίων πανεπιστημίων και δευτερευόντως για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ακόμα και ενα δειλό βήμα προς την αυτοτέλεια που έγινε με τον τελευταίο νόμο φαίνεται να μένει μετέωρο, όπως δείχνει η παρακάτω είδηση.
Αναρωτιέμαι τι θα πουν τώρα οι συνταγματολόγοι (και όχι μόνο) που διαφωνούσαν με την αλλαγή του 16.
Ελπίζω να μην διατυπωθεί κριτική προς το ΝΣτΚ. Για όσους δεν θυμούνται, αντίστοιχη διάταξη που είχε προωθήσει ο Α. Τρίτσης ως υπουργός παιδείας το 1987 (ή 86), είχε κριθεί αντισυνταγματική απο το ΣτΕ. Η ευθύνη επομένως ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση που νομοθέτησε με λαικισμό γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη (όπως και άλλες), δεν στέκουν.
Αντισυνταγματική κρίνει το Ε' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), τη διάταξη του νόμου - πλαισίου που επιτρέπει τον απευθείας διορισμό ή μονιμοποίηση των μελών ΔΕΠ από τον πρύτανη, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΝΣΚ, με την υπ' αριθ. 251/08 γνωμοδότησή του, εκτιμά ότι η παραπάνω ρύθμιση του νόμου (άρθρο 25 παρ. 1 του νόμου 3549/07) αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, γιατί όπως έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει και το ΣτΕ, καταργεί την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη κρατική εποπτεία επί των πράξεων των οργάνων των ΑΕΙ.
Friday, July 25, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Το λινκ δεν δουλεύει.
ReplyDeleteSorry!
ReplyDeleteΚαι η δεύτερη παράγραφος του άρθρου είναι ενδιαφέρουσα. Καταδεικνύει τα προβλήματα της πολυπόθητης «αυτοτέλειας». Για αυτό είμαι αντίθετος στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου υπό το παρόν διοικητικό μοντέλο.
ReplyDelete