Monday, March 05, 2012

Μνημόνιο ΙΙ: Σύστημα υγείας


2.8 Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί ναεφαρμόζει τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας την οποία άρχισε το2010, με στόχο να διατηρήσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο ή κάτω του6 τοις εκατό του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την καθολική πρόσβαση και θαβελτιώνει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Τα μέτρα πολιτικήςπεριλαμβάνουν τη μείωση της κατακερματισμένης δομής διακυβέρνησης, την ενίσχυσηκαι την ενοποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον εξορθολογισμό τουνοσοκομειακού δικτύου, την ενίσχυση των κεντρικών προμηθειών και την ανάπτυξημιας ισχυρής ικανότητας παρακολούθησης και αξιολόγησης και μιας ικανότηταςηλεκτρονικής υγείας (e-health).
Η Κυβέρνηση συνεχίζει τιςπροσπάθειες που ανέλαβε την περίοδο 2010-11 και εντείνει τα μέτρα για τηνεπίτευξη οικονομιών κατά την αγορά (σε δεδουλευμένη βάση) εξωνοσοκομειακώνφαρμάκων, περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κατά το 2012, σε σύγκρισημε το 2011. Αυτό θα συμβάλει στο στόχο η μέση δημοσία δαπάνη γιαεξωνοσοκομειακά φάρμακα να φθάσει το περίπου 1 τοις εκατό του ΑΕΠ (σύμφωνα μετο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μέχρι το τέλος του 2014.
Ειδικότερα, εφαρμόζονται ταακόλουθα μέτρα:

Διακυβέρνηση
Για την ενίσχυση τηςδιακυβέρνησης του συστήματος υγείας, τη βελτίωση της συνοχής της πολιτικής τηςυγείας, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς των υπηρεσιών υγείας και τημείωση των διοικητικών δαπανών, η Κυβέρνηση συγκεντρώνει, επίσης, όλες τιςσχετικές με την υγεία διαδικασίες και ευθύνες λήψης αποφάσεων(συμπεριλαμβανόμενων και των δαπανών μισθοδοσίας), υπό το Υπουργείο Υγείας, τοαργότερο έως τον Ιούνιο του2012. Προκειμένου να το πράξει, ηΚυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο και τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, μέχριτα τέλη Φεβρουαρίου 2012. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας συγκέντρωσης, όλα ταασφαλιστικά ταμεία υγείας συγχωνεύονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής ΥπηρεσιώνΥγείας (ΕΟΠΥΥ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥαγοράζει υπηρεσίες, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, από τις μονάδες του ΕθνικούΣυστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και ιδιωτικούς παρόχους, μέσω συμβάσεων. Όλοι οι άλλοιφορείς πρόνοιας / κοινωνικής αρωγής του Υπουργείου Υγείας μετακινούνται στοΥπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως τονΙούνιο του 2012.
Από τον Ιανουάριο του 2013, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει νοσοκομειακές υπηρεσίες με βάσηπροοπτικούς προϋπολογισμούς, μετά την εκπόνηση διαδικασιών κοστολόγησης ανάκατηγορία θεραπείας / παθολογίας (Κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια πουπεριλαμβάνουν πλήρη απορρόφηση κόστους).
Ως αποτέλεσμα της διαδικασίαςσυγκέντρωσης, ο ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζει τον αριθμό των συμβάσεων με ιδιώτεςιατρούς, έτσι ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών-ασθενών κοντά στον, πολύχαμηλότερο, μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [2ο τρίμηνο του 2012]
Οι εισφορές που καταβάλλονται απότα μέλη του ΟΓΑ εξισώνονται, σταδιακά, με εκείνες των υπόλοιπων μελών του ΕΟΠΥΥ,όπως προβλέπεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η διαδικασία τηςεξίσωσης των εισφορών θα ολοκληρωθεί το 2013.

No comments:

Post a Comment