Wednesday, October 21, 2009

Οι θητείες των Πρυτανικών αρχών

Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τις θητείες των πρυτανικών αρχών.

Αναρωτιέμαι, ποιό θα είναι το πρόβλημα των πανεπιστημίων που θα λύσει μια ενδεχόμενη αλλαγή του υπάρχοντος νόμου; (παρ' ότι γνωρίζω ότι έχει διατυπωθεί η γνώμη ότι η ισχύουσα ρύθμιση έγινε για πρόσωπα και όχι ως επιλογή συνολικής πολιτικής).

Παρόμοια "αιτήματα" είχαν διατυπωθεί και τις δύο προηγούμενες φορές που βρισκόμουν στο ΥΠΕΠΘ. Και δεν έγιναν δεκτά (με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους υπηρετούντες τότε πρυτάνεις -των οποίων η θητεία έληγε- να "διαπιστώσουν" ανικανότητα της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ να χειριστεί τα θέματα, ακριβώς την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η άρνηση!).

Με έκπληξη μάλιστα, άκουσα τον Αρη Σπηλιωτόπουλο κατά την συνάντηση παράδοσης-παραλαβής να μας λέει ότι μια από τις εκκρεμότητες είναι το θέμα αυτό.

Τους νόμους, δεν πρέπει να τους αλλάζουμε για να τους αλλάζουμε, η απλώς γιατί "τους έκαναν οι άλλοι". Οι νόμοι πρέπει να αλλάζουν μόνο όταν υιοθετηθεί μια άλλη πολιτική. Και η θητεία των πρυτανικών αρχών δεν είναι στοιχείο εκπαιδευτικής πολιτικής.

Άλλα είναι τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Και με αυτά θα ασχοληθούμε.

2 comments:

  1. Θα συμφωνήσω κι εγώ, αλλά το ζήτημα με ποια αφορμή έρχεται το θέμα τούτο; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προβλήμα των ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν οφέιλονται τόσο στις αρχές και στη συγκλητική διοίκηση όσο στην υποχρηματοδοτηση, που η ΝΔ την έφτασε σε αρνητικά επίπεδα.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:55 am

    TO PROBLHMA EINAI POLY PIO SYN8ETO. GIA PARADEIGMA YPARXEI STENH SXESH POLITIKHS EXSOYSIAS KAI PRYTANEO/PROEDRON. AFTO KANEI TIS PROSLHPSEIS ENA MESO ASKHSHS ROYSFETOLOGIKHS POLITIKHS.
    PROSOPIKA PISTEBO OTI MIA 8HYEIA 5-ETON FTANEIKAI PERISSEYEI KAI SYGOYRA DEN XREIAZETE SYNEXOMENH. ATA AEI MAS EAN DEN KANEIS DOMIKES ALLAGES KAI TAYTOXRONA DEN SKOTOSEIS TH GRAFEIOKRATEIA POY TOY EPIBALETEAPO FOREIS TOY STENOY DHMOSIOY TOMEA [ POY POLES FORESEXOYN AFTONOMI8EI KAI STELNOYN ODHGIES KAI FIRMANIA XORIS POLITIKH EGRISH] TOTE OTI XRHMATA KAI NA DOSEIS PANE XAMENA

    ReplyDelete