Wednesday, April 29, 2009

Ο σχολιασμός των άρθρων των εφημερίδων

Παρατηρώ ότι η πρακτική πολλών μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού να επιτρέπουν στους "ηλεκτρονικούς" αναγνώστες τους να σχολιάζουν κείμενα που δημοσιεύουν, άρχισε να εφαρμόζεται και σε κάποιες ελληνικές εφημερίδες. Ο Ελ. Τύπος την εφαρμόζει από καιρό. Πρόσφατα, το ΒΗΜΑ άρχισε να το επιτρέπει, μόνο όμως σε όσους πληρώνουν.

Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι στην Ελλάδα η συμμετοχή των αναγνωστών στον σχολιασμό είναι ελάχιστη. Αυτό είναι ιδαίτερα εντυπωσιακό για ένα λαό που έχει άποψη για όλα.

Σήμερα π.χ. στο ΒΗΜΑ, είδα 4 κείμενα που επιστρέπουν σχολιασμό. Και τα 4 αυτά έχουν μηδέν (0) σχόλια! (Αναρωτιέμαι, γιατί πλήρωσαν οι αναγνώστες του για να γίνουν συνδρομητές).

Στον Ελ. Τύπο υπάρχουν 30 κείμενα που επιτρέπουν σχολιασμό. Ενα από αυτά (για τα σκυλιά) έχει 18 σχόλια, ένα άλλο 8 και όλα τα υπόλοιπα μαζί 7 σχόλια. (Τουλάχιστον εδώ ο κόσμος δεν πληρώνει).

Αντίθετα, κυττάζοντας τον Guardian, βλέπω ένα με 419, άλλο με 672, ένα τρίτο με 144 και ένα τέταρτο με 419 σχόλια.

Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί στην San Francisco Chronicle ενώ φυσικά είναι πολλοί μεγαλύτεροι στους New York Times και άλλες μεγάλες εφημερίδες.

Ακόμα και αν κάνουμε πληθυσμιακές ή αναγνωστικές αναγωγές, οι διαφορές είναι τεράστιες.

Δεν έχω εξήγηση για τα φαινόμενο.

No comments:

Post a Comment