Monday, April 27, 2009

3.7% ή 6% η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Δημοσιοποιήθηκε χθες δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία μειώνεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις ευρωεκλογές στο 3.7%.

Κατά σύμπτωση, χθες υπέπεσε στην αντίληψη μου πανευρωπαική πρόβλεψη από έγκυρο οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας για τις ευροεκλογές ανά χώρα-μέλος αλλά και συνολικά.

Για την Ελλάδα η πρόβλεψη (23/4/09) είναι:
ΠΑΣΟΚ 38% (8), ΝΔ 32% (7), ΚΚΕ 8.7 (2), ΛΑΟΣ 8.4% (2), ΣΥΝ 7.2 (2), Οικολόγοι 6% (1).

Εχω πολλές φορές τονίσει ότι οι δημοσκοπήσεις και εν γένει οι προβλέψεις, έχουν ένα πλεονέκτημα: Οτι δεν μπορούν να διαψευσθούν ή να επιβεβαιωθούν (ιδιαίτερα όταν η σχετική εκλογική διαδικασία απέχει πολλές μέρες). Η "επιτυχία" μιας πρόβλεψης είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων και όχι υποχρεωτικά αξιοπιστίας της μεθοδολογίας. (Υπήρχε βέβαια και η Πυθία, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο).

Ως επιστήμονας -και μάλιστα ειδικός στο αντικείμενο- μπορώ μόνο να κρίνω την μεθοδολογία και το επιστημονικό κύρος όσων κάνουν προβλέψεις.

Στην συγκεκριμένη πανευρωπαική πρόβλεψη, αναφέρεται με απόλυτη σαφήνεια και λεπτομέρειες το μοντέλο πρόβλεψης που χρησιμοποιείται.

Αναφέρονται επίσης τα ονόματα (με ιστοσελίδες), αλλά και τα προσόντα αυτών που έχουν την ευθύνη της προσπάθειας αυτής. Είναι οι καθηγητές Simon Hix (London School of Economics), Michael Marsh (Trinity College Dublin), και ο υποψήφιος διδάκτορας Nick Vivyan (London School of Economics).

Μου αρέσει επίσης η επισήμανση-προειδοποίηση που κάνουν: it is also not yet clear how the current economic crisis will affect voting behaviour and turnout, which might alter the election outcomes considerably in some countries. As a result, these member state-level predictions are likely to be less accurate than the aggregate-level predictions of the seat-shares of the European political groups.

Για την ελληνική εταιρία δεν έχω καμμιά πληροφορία ούτε για το μοντέλο (σταθμίσεις) που χρησιμοποιεί, ούτε και το επιστημονικό υπόβαθρο των αναλυτών της.

Ανανέωση: Μόλις πρόσεξα ότι αναφορά στην μελέτη γίνεται σήμερα και στην πρώτη σελίδα του LSE.

No comments:

Post a Comment