Saturday, April 11, 2009

Τα "μεμονωμένα περιστατικά" και ο δράστης του ΟΑΕΔ

Στην χώρα μας, πολλές φορές στρουθοκαμηλίζουμε. Χαρακτηρίζουμε πολλά από τα συμπτώματα της ασθένειας της κοινωνίας μας ως "μεμονωμένα" περιστατικά (ανεξάρτητα από την συχνότητα εκδήλωσής τους).

Μα αυτό τον τρόπο κοροΐδεύουμε τον εαυτό μας, αποφεύγοντας να δούμε τα βαθύτερα αίτια (τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην επανάληψη αυτών των "μεμονωμένων" περιστατικών).

Αν όμως πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και κυττάξουμε την εμπειρία από άλλες χώρες που στο παρελθόν είχαν βιώσει τέτοια τραγικά γεγονότα θα δούμε ότι αυτά επαναλαμβάνονται και ότι οι δράστες παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, που έχουν ομοιότητες με την δική μας περίπτωση.

Τα ΜΜΕ εστιάζουν την προσοχή τους σε δύο πράγματα
1. Τα όπλα που έδειχνε στο ιντερνετ ο δράστης.
2. Τονίζουν ότι "το παιδί είναι ομογενής από την Ρωσσία που όμως είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα". (Κατά σύμπτωση, και ο δράστης στο Virginia tech ήταν από την Κορέα. Και έτσι βρήκαν επιχειρήματα "εξήγησης" του φαινομένου οι "πατριώτες" Αμερικανοί).

Εγώ θα αναφερθώ σε κάποια άλλα στοιχεία που αγνοούν τα ΜΜΕ τα οποία θεωρώ ότι σχετίζονται με την ουσία του προβλήματος.

Δεν συμφωνώ να περιοριστούμε στις "επιφανειακές" ψυχιατρικές διαγνώσεις γι' αυτό που έγινε στο Ρέντη. Πιστεύω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση γιατί ίσως θα έχουμε εκπλήξεις.

πχ., διάβασα ότι στο my space και στην ένδειξη «mood», ο δράστης εμφανίζεται να δηλώνει εξοργισμένος, απαισιόδοξος, απογοητευμένος, θυμωμένος.
Πόσο μεμονωμένα είναι αυτά τα συναισθήματα στην κοινωνία μας;

No comments:

Post a Comment