Friday, April 15, 2011

Όριο Συνταξιοδότησης των Καθηγητών Πανεπιστημίου

Σε σημερινά δημοσιεύματα του τύπου αναφέρεται ότι κατά την χθεσινή συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ, διατύπωσα θέσεις για το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης των καθηγητών πανεπιστημίου. Αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, τέτοιο θέμα ούτε ετέθη ούτε συζητήθηκε.

4 comments:

  1. Μέλος Πρωτοβουλίας μελών ΔΕΠ εν αναμονή διορισμού7:21 am

    Αξιότιμε κε. Υφυπουργέ,

    Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί μια εφημερίδα κύρους όπως η Καθημερινή να δημοσιεύει μία τέτοια πληροφορία, χωρίς να ελέγξει την αξιοπιστία της. Μπορεί η συγκεκριμένη είδηση να είναι όντως ψευδής, όμως στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το γεγονός ότι εδώ και μήνες το Υπουργείο Παιδείας έχει 'παγώσει' τη διαδικασία διορισμού περίπου 800 μελών ΔΕΠ εκλεγμένων στα ΑΕΙ όλης της χώρας (σε μερικές περιπτώσεις από το 2009!), χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του όσον αφορά τα επιμέρους χρονοδιαγράμματα αυτών των διορισμών. Στην πορεία, διακυβεύει την ερευνητική πορεία εκατοντάδων Ελλήνων επιστημόνωv, πολλοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό με σκοπό να επανενταχθούν στη χώρα τους, και βρέθηκαν ξαφνικά σε μια ιδιότυπη ‘γκρίζα ζώνη’. Αν συνεχιστεί η κωλυσιεργία του Υπουργείου για πολύ ακόμα, είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες θα επιστρέψουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση περισσότερο πρόσφορων συνθηκών έρευνας και διδασκαλίας. Αγγλιστί, αυτό λέγεται πολύ εύστοχα brain drain. Ως οικονομολόγος, θα πρέπει να κατανοείτε ότι, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο καί μακροπρόθεσμα, αυτό είναι πολύ πιο επιζήμιο οικονομικά για τη χώρα από την όποια δαπάνη μισθών εξοικονομείται λόγω της τωρινής αναβλητικότητας του Υπουργείου.

    Πιστεύουμε ότι κατανοείτε, ως πανεπιστημιακός κι εσείς, ότι η πολιτική αυτή καταδικάζει τα Ελληνικά ΑΕΙ σε τελμάτωση, εκτός του ότι εντείνει και πρακτικώς τα ήδη μεγάλα λειτουργικά τους προβλήματα. Και ελπίζουμε να λαμβάνετε αυτές τις πολύ σοβαρές επιπλοκές υπόψιν σας στις συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργείο σας σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών ΑΕΙ.

    Σας ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  2. 1. Είναι αδύνατον να γνωρίζω τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τέτοια δημοσιεύματα, αλλά και αυτοί που διοχετεύουν τις "πληροφορίες".
    2. Εχω και στο παρελθόν εκφράσει την την άποψή μου για την εκκρεμότητα των διορισμών. Αν επρόκειτο για θέμα του υπουργείου Παιδείας, μην αμφιβάλλετε οτι θα είχε λυθεί. Γιατί έχετε δίκιο. Δεν είναι -και δεν θα μπορούσε να είναι- θέμα πολιτικής. Η πολιτική μπορεί να διαμορφώνεται πριν δημιουργηθούν τα δεδομένα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αντιμετωπίσουμε.

    ReplyDelete
  3. Μέλος Πρωτοβουλίας μελών ΔΕΠ εν αναμονή διορισμού11:54 am

    Αξιότιμε κε. Υφυπουργέ,

    Σας ευχαριστούμε για την απάντησή σας. Γνωρίζουμε φυσικά όλοι ότι οι διορισμοί πάσης φύσεως εξαρτώνται από τις πιστώσεις που εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Και συμφωνούμε επίσης ότι μια συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική μπορεί όντως να ανατραπεί από μια σειρά δυσχερών οικονομικών δεδομένων. Όμως ταυτόχρονα τα νέα αυτά δεδομένα επιβάλλουν (αναγκαστικά) τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής. Οι στόχοι και το όραμα αυτής ακριβώς είναι το ζητούμενο στην παρούσα συζήτηση.

    Ως νεοεκλεγέντα μέλη ΔΕΠ που θέλουμε το καλύτερο όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά, ευρύτερα, για το μέλλον της ποιοτικής έρευνας και διδασκαλίας στην Ελλάδα, ζητούμε από το Υπουργείο να είναι περισσότερο ξεκάθαρο ως προς την ακριβή στρατηγική που σκοπεύει να χαράξει ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα ζητήματα μέσα στην παρούσα συγκυρία. Πιο συγκεκριμένα, ζητούμε από το Υπουργείο να προασπιστεί περισσότερο ενεργά την καινοτόμο έρευνα στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, εφόσον την αξία και προσφορά της την αναγνωρίζει και το ίδιο. Αυτό όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς να μπορέσουν οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές των οποίων οι διορισμοί αυτή τη στιγμή εκκρεμούν να επιτελέσουν το έργο τους στα Ιδρύματα που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν.

    Σας ευχαριστώ και πάλι

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:58 am

    κ. Πανάρετε,
    είστε ενήμερος για τη δήλωση του κ. Λοβέρδου:

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=73758&catid=9

    Τι γνώμη έχετε; Πείτε μας επί τέλους την αλήθεια να σηκωθούμε να φύγουμε από εδώ και να μην ξαναγυρίσουμε. Εδώ μας φτάσατε πια.

    ReplyDelete