Εύχομαι μέσα από τις σπουδές τους να γίνουν ελεύθεροι, ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Θα ήθελα να πως τους υποψήφιους που δεν πέτυχαν φέτος, ότι η ζωή δεν κρίνεται σε μια στιγμή και είναι γεμάτη ευκαιρίες.
Και φέτος όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και συγκεντρώνεται η προτίμηση των υποψηφίων. Οι σχολές αυτές είναι και στα πανεπιστήμια, αλλά και στα τεχνολογικά ιδρύματα, νομίζω έχει ενδιαφέρον να πούμε, ότι υπάρχουν τεχνολογικά ιδρύματα και στην Αθήνα, αλλά και στις Σέρρες που οι βάσεις ανέβηκαν και 2.000 μονάδες.
Την ίδια στιγμή υπάρχει στις σχολές εκείνες που δεν υπάρχει υψηλή προτίμηση και δεν υπάρχει συγκέντρωση υποψηφίων, διαμορφώνονται όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή με το απολυτήριο λυκείου μπορεί κάποιος ουσιαστικά να συμμετέχει στις σχολές αυτές.
Το Υπουργείο θα λάβει και τα φετινά δεδομένα και τη φετινή διαμόρφωση των τμημάτων των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ υπόψη, ώστε να προχωρήσει στις τελικές επιλογές που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και τη νέα χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση των ανωτάτων σχολών στη χώρα μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Υφυπουργό, τον κ. Πανάρετο και τις υπηρεσίες για την πολύ σκληρή και οργανωμένη δουλειά που έγινε, ώστε αυτή η πολύ μεγάλη και σύνθετη επιχείρηση που αναλαμβάνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Να πούμε δε ότι φέτος παρά τα προβλήματα που υπήρξαν μέσα στο καλοκαίρι και τις καθυστερήσεις τα τελικά αποτελέσματα δόθηκαν την ίδια μέρα όπως και πέρσι, ώστε και να τεθεί τέλος στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και για να μπορέσουμε όσο γίνεται καλύτερα να οργανώσουμε την εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς.
Θα δώσω το λόγο στον Υφυπουργό στον οποίον θα κάνετε και τις ερωτήσεις που θέλετε.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Καλημέρα και από μένα. Ολοκληρώθηκε σήμερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η φετινή διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων και θα πω κι εγώ, ότι ήταν κατά γενική ομολογία από τις καλύτερες εξετάσεις των τελευταίων χρόνων.
Και όταν λέω τις καλύτερες εξετάσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στο διαδικαστικό μέρος και σε απλά πράγματα, όπως ότι τα θέματα ήταν στα εξεταστικά κέντρα στις 08:00 το πρωί σε κάθε εξέταση. Aναφέρομαι και στην ποιότητα των θεμάτων, στην επιλογή των θεμάτων, στο γεγονός ότι οι επιτροπές είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν από ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, ώστε τα θέματα να είναι καλύτερα και η επιλογή να έχει ένα μεγαλύτερο εύρος.
Πρέπει κι εγώ να συγχαρώ τα παιδιά, τους νέους φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις και τις οικογένειές τους και ως ακαδημαϊκός δάσκαλος αν θέλετε να τους δώσω και μία προτροπή. Να μην χαλαρώσουν όπως γίνεται συνήθως με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, γιατί είναι καιρός πια να πάψουμε να έχουμε μία πολύ αρνητική εικόνα διεθνώς αφού είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο μετά από τον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται.
Αναφέρθηκα στην ποιότητα των εξετάσεων και σήμερα το πρωί μου υπέδειξε κάποιος, ότι έχω ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Οτι είχα την ευθύνη της διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Ναι, το χαμόγελο το αντιλαμβάνομαι. Και μ’ αυτό –αν θέλετε- το χαρακτηριστικό θα ήθελα να κάνω δύο βασικές παρατηρήσεις ή επισημάνσεις που αν εσείς το θέλετε θα ήταν νομίζω χρήσιμο να το πάρετε υπόψη σας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Η πρώτη επισήμανση είναι, ότι μιλάμε για μια διαγωνιστική διαδικασία και όχι διαγνωστική διαδικασία. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ως στόχο να καθορίσει τον τρόπο που σε ένα συγκεκριμένο αριθμό θέσεων επιλέγονται οι υποψήφιοι. Η διαγνωστική διαδικασία κλείνει στο επίπεδο του Λυκείου με την απόλυση από το Λύκειο και το απολυτήριο του Λυκείου.
Επομένως δεν έχει έννοια και επιμένω γι’ αυτό η συζήτηση για τις βάσεις, όπως επίσης δεν έχει έννοια η σύγκριση των βάσεων. Αν έχετε την υπομονή αργότερα θα σας πω και ορισμένα παραδείγματα με τα οποία μπορώ να ενισχύσω το επιχείρημά μου αυτό.
Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω -σε σχέση με την επιστημονική μου πάλι ιδιότητα- είναι ότι το να κάνει κανείς συγκρίσεις σε δύο διαφορετικές χρονιές και να σημειώνει απλώς ότι εδώ ανέβηκε η βάση ή εδώ κατέβηκε η βάση και να δίνει επίσης ερμηνείες οι οποίες φαίνεται να είναι ευλογοφανείς ενέχει κινδύνους γιατί οι παράμετροι που επηρρεάζουν τα αποτελέσματα είναι πολύ περισσότερες από μία ή δύο.
Δεν είναι τυχαίο ότι για μία ακόμα φορά φέτος όλες οι προβλέψεις για τις βάσεις απέτυχαν. Και απέτυχαν γιατί, όπως είπα προηγουμένως, είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα και τις βάσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για κάποιον με πολύ μεγάλες ικανότητες στο συγκεκριμένο αντικείμενο των προβλέψεων να είναι επιτυχής.
Υπάρχει ένα δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται μία σειρά από πράγματα και λεπτομέρειες σε σχέση τόσο με τον αριθμό των υποψηφίων φέτος, υπάρχουν στοιχεία με τα ποσοστά των επιτυχόντων, δεν θα κάνω αναφορά σ’ αυτά γιατί φαντάζομαι ότι θα σας κουράσω, αφού μπορείτε να τα διαβάσετε και να τα αξιοποιήσετε.
Θέλω όμως να κάνω ακόμα μία επισήμανση, η οποία πιστεύω ότι ενισχύει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξα προηγουμένως. Φέτος, όπως ξέρετε, δεν υπήρχε η βάση του 10. Όμως υπήρχαν, υπάρχουν μάλλον 4.000 περίπου, 4.108 για την ακρίβεια κενές θέσεις.
Αυτό τι σημαίνει; Και γι’ αυτό σας είπα, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ανάλυση των στοιχείων. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν αντικείμενα τα οποία δεν είναι ελκυστικά γενικά. Γιατί όταν κανείς έχει την ευχέρεια να επιλέξει οποιοδήποτε τμήμα και υπάρχουν τόσες κενές θέσεις, αυτό σημαίνει ότι ορισμένα τμήματα δεν επελέγησαν καθόλου κι αυτό βέβαια σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά, που όπως αντιλαμβάνομαι δεν δόθηκαν τα αντίστοιχα στοιχεία που οι κενές θέσεις ήταν 20.330. Και θα πει κανείς ίσως, ότι αυτό οφείλεται ή πέρσι οφειλόταν στη βάση του 10. Θέλω να πω ένα πράγμα σε σχέση με αυτό και αν θέλετε στη συνέχεια για τη βάση του 10 μπορώ να δώσω μια μεγαλύτερη ανάλυση των απόψεων μας.
Πέρυσι οι 20.000 αυτοί υποψήφιοι είχαν δυο επιλογές αν ήθελαν να συνεχίσουν σπουδές. Ή να κάνουν 1 χρόνο φροντιστήριο ακόμα ή να επιλέξουν τα μεταλυκειακά κέντρα σπουδών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ή, να φύγουν στο εξωτερικό.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ή, να πάνε στο εξωτερικό, σωστά. Τρεις. Φέτος έχουν και τις τρεις αυτές επιλογές, αλλά έχουν και μια τέταρτη. Σε θέσεις που έχει διαμορφώσει το ελληνικό κράτος, έχει δημιουργήσει με ίδρυση Τμημάτων και με ίδρυση Πανεπιστημίων, έχουν την ευχέρεια αυτά τα παιδιά αν θέλουν να πάνε. Και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ικανότητα να αποδώσουν, πιστεύω ότι και το ίδιο το Πανεπιστήμιο αλλά και οι ίδιοι θα το αντιληφθούν και θα επιλέξουν μια άλλη διέξοδο.
Βέβαια, βλέποντας τα στοιχεία που όπως σας είπα είναι διαθέσιμα στα δελτία Τύπου, μπορείτε να δείτε ότι αν κανείς προσαρμόσει τα στοιχεία αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το ότι κάποια παιδιά δίνουν για 2η χρονιά εξετάσεις κλπ., έχουμε περίπου το 90% των παιδιών των νέων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να έχουν μια θέση σε ένα Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Και αυτό βέβαια, για να μη θεωρήσετε ότι κάνω αυτή την παρατήρηση για να πω πόσο καλά είναι τα πράγματα, δεν είναι ένδειξη υποχρεωτικά υψηλής ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα στοιχείο που πρέπει νομίζω να ληφθεί εδώ είναι ότι λείπει στη χώρα μας μια αξιόπιστη ενδιάμεση βαθμίδα.
Μακάρι όλα αυτά τα παιδιά να έχουν την ευχέρεια να σπουδάσουν στα τριτοβάθμια ιδρύματα και αυτό που ελπίζει κανείς είναι ότι τα Πανεπιστήμια που θα τα υποδεχθούν θα τους δώσουν εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να βελτιώσουν την απόδοση τους η οποία σε πρώτη ανάγνωση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Κάτι άλλο που θέλω επίσης να πω και θα σταματήσω γιατί μπορώ να μιλάω αρκετή ώρα για τα θέματα των βάσεων και των συγκρίσεων είναι ότι χαρακτηριστικά και διαχρονικά αυτό που γίνεται με τις πολιτικές ηγεσίες είναι ότι μόλις τελειώσει αυτή η φάση και βγουν τα αποτελέσματα χαλαρώνουν, τέλος πάντων ασχολούνται με τα άλλα προβλήματα του Υπουργείου Παιδείας και από τον Μάρτη αν είναι στη θέση τους, στην ίδια θέση, ξαναρχίζουν να τους προβληματίζει η διαδικασία αυτή.
Εμείς, η πολιτική ηγεσία, η Υπουργός και η Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας έχουμε αρχίσει από νωρίς να επισημαίνουμε προβλήματα που δεν αφορούν μόνο το εξεταστικό γενικά, που λέμε πως θα αλλάξει το εξεταστικό κλπ., αλλά αφορούν αυτό που έχουμε σήμερα με τη δομή που έχει σήμερα και ενδεχομένως διορθωτικές ενέργειες που μπορεί να γίνουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξετάσεις φέτος -και είναι από τα θέματα για τα οποία και η Υπουργός έχει έντονη άποψη- οι εξετάσεις φέτος άρχισαν αν θυμάμαι καλά 4 Μαϊου και τελείωσαν 10 Ιουνίου. Δεν μπορεί όλη η χώρα να βρίσκεται σε μια τέτοια διαδικασία και να έχουμε εξετάσεις ειδικές για ειδικές κατηγορίες, όπου αν δει κανείς τα στοιχεία δεν δικαιολογούνται οι εξετάσεις.
Για παράδειγμα μια βασική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμμέσως μας λέτε το νέο σύστημα.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Όχι, δεν σας λέω εμμέσως το νέο σύστημα. Σας λέω πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν διορθωθεί με το ισχύουν σύστημα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι επισημάνσεις που γίνονται φέτος θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στην Επιτροπή που θα λειτουργεί, ώστε να προτείνουμε άμεσες διορθωτικές αλλαγές για την επόμενη χρονιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διορθωτικές, όχι διαρθρωτικές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν λέμε για το σύστημα εξετάσεων, λέμε για τις διορθωτικές αλλαγές, βεβαίως.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, έχω να σας πω και άλλα αν θέλετε αργότερα, αλλά ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2006 έγινε μια πολιτική επιλογή να μπορούν από τα ΕΠΑΛ μαθητές να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια, όχι στα ΤΕΙ.
Φέτος οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ αυτής της κατηγορίας είναι 372. Και έχουμε ένα ολόκληρο σύστημα εξετάσεων γι’ αυτή την κατηγορία. Αυτό λοιπόν είναι μια απόδειξη ότι αυτή η επιλογή απέτυχε. Δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς αυτό και να πει ότι «απέτυχε, αλλά μπορεί να βελτιωθεί».
Να σας πω ένα άλλο στοιχείο που επίσης μετά από συζήτηση με την Υπουργό προέκυψε και το κατέγραψα. Λειτούργησαν φέτος 2.020 Επιτροπές, διαφορετικές Επιτροπές εξετάσεων. Και το σύνολο των ατόμων που απασχολήθηκαν στις Επιτροπές αυτές ήταν 30.165. Όχι μόνο υπηρεσιακοί, όλοι όσοι ασχολήθηκαν σε Επιτροπές των εξετάσεων. Χρειάζεται επομένως να δούμε αυτό το πράγμα.
Όταν ανέφερα τις ημερομηνίες, τις ανέφερα γιατί έχουμε μια πολλαπλότητα εξετάσεων και χρειάζεται να δει κανείς μήπως είναι δυνατόν οι πολλές εξετάσεις να συμπτυχθούν και όπου κανείς θέλει να πάρει υπόψη του ειδικές κατηγορίες να τις παίρνει με ειδικά ποσοστά μέσω των εξετάσεων αυτών και όχι να δημιουργεί διαφορετικές εξετάσεις για διαφορετικές κατηγορίες, ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα ή μάλλον αυτή η παράμετρος του εκπαιδευτικού συστήματος να αποδίδει και να λειτουργεί καλύτερα.
Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο για να δώσω την ευκαιρία αν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις, θέλω και εγώ να ευχαριστήσω όλους όσους πήραν μέρος στη διαδικασία των εξετάσεων. Και όσοι με ξέρετε, ξέρετε ότι δεν λέω τυπικά πράγματα, έχω στο μυαλό μου και συγκεκριμένους ανθρώπους. Έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένους ανθρώπους που ήρθα το Σάββατο το πρωί για άλλο λόγο, κατέβηκα στο ισόγειο, χτύπησα την πόρτα και ήταν μέσα και δούλευαν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το καλοκαίρι ήταν μέχρι τις 12 το βράδυ.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Το καλοκαίρι ήταν μέχρι τις 12 το βράδυ. Οταν λέμε ξέρετε πόσο καλά πήγαν οι εξετάσεις, εγώ δεν θα ήθελα να πω ότι μέρος της επιτυχίας αυτής οφείλεται στην πολιτική ηγεσία. Θα έλεγα το αντίθετο, ότι όταν κάτι πάει στραβά αυτό το στραβό μπορεί να οφείλεται στην πολιτική ηγεσία. Η πολιτική ηγεσία παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις σε κάποιες στιγμές.
Όμως έχει διαμορφωθεί ένας μηχανισμός -και αυτό είναι το ουσιαστικό- που ανεξάρτητα αν είναι εδώ ο άλφα ή ο βήτα αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί. Και είναι ενδιαφέρον ότι στη χώρα μας με τα τόσα προβλήματα που έχει, υπάρχει ένας μηχανισμός.
Εγώ δεν θα πάω στο αξιόπιστο και στο αξιοκρατικό, θα πάω στη λειτουργία του συστήματος. και αυτό το σύστημα λειτουργεί. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι διαδικαστικό. Υπάρχει περιθώριο, υποψία, πληροφορία για λάθος βάση στα ξενόγλωσσα;
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε τέτοια ένδειξη.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή από γονείς το άκουσα αυτό, γι' αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν έχετε εντοπίσει.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς στηρίζεται στο γεγονός ότι όλες οι ξενόγλωσσες έχουν πτώση, πλην μιας, της γερμανικής. Και αγγλικής.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Θα σας πει η κα Μαρούγκα.
κα ΜΑΡΟΥΓΚΑ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο) Είναι με διπλάσιο αριθμό υποψηφίων και διπλάσιο αριθμό ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερο της βάσης. Είναι το μοναδικό που υπάρχει βάση. Οπότε είναι πασιφανές γιατί έχουμε αυτή τη βάση, με δεδομένο τον αριθμό εισακτέων πέρυσι.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και κάτι που το παρέλειψα. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα ήταν διαθέσιμα από το πρωί στις 7 η ώρα περίπου και μέχρι πριν από 1 ώρα είχε περίπου 1.000.000 επισκέψεις και δεν υπήρχε καμία που να είχε αποτύχει.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί σε όλα τα πράγματα υπάρχει εξήγηση. Προσπαθήσαμε, χρησιμοποιήσαμε και άλλους servers και όχι μόνο ένα server, έτσι ώστε αν κάποιος ενδιαφερόταν να δει το βαθμό του εάν ο ένας server είχε «καθίσει» όπως λέμε συνήθως γιατί ήταν πάρα πολλές οι επισκέψεις να πήγαινε σε έναν εναλλακτικό server.
Και από τα στοιχεία που έχω, η δυνατότητα που είχαμε διαμορφώσει, χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις 10 η ώρα μόνο κατά το 10% των δυνατοτήτων του. Θα μπορούσε δηλαδή να ήταν δεκαπλάσια η επισκεψιμότητα και να μην παρουσιαστεί πρόβλημα. Και το λέω αυτό με μια ευχαρίστηση γιατί συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συνήθως τα συστήματα καταρρέουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Εγώ είμαι σίγουρος επειδή βλέπω τα στοιχεία. Δεν υπήρχε κανείς που να μπει και να μη μπορεί να δει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπου μισά από τα Τμήματα των ΤΕΙ ο τελευταίος υποψήφιος της κατηγορίας ημερησίων του 90% εισάγεται με βαθμό κάτω από 10. Σε περίπου 40, παραπάνω από 40, από αυτά τα Τμήματα, εισάγονται υποψήφιοι με βαθμό κάτω από 5. Και το πιο ανατριχιαστικό, σε 2 Τμήματα εισάγονται υποψήφιοι με βαθμό 0,9.
Με δεδομένο ότι αυτά τα Τμήματα απαξιώνονται και αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να ζητήσουν και μετεγγραφή ενδεχομένως, επίσης με δεδομένο ότι εξακολουθούν και υπάρχουν κενές θέσεις, μήπως τελικά ήταν λάθος η κατάργηση της βάσης του 10;
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μήπως μπορείτε εσείς να μου πείτε τα παιδιά που έγραψαν φέτος 5 πόσο θα έγραφαν πέρυσι με τα περσινά θέματα; Δεν ξέρετε. Όχι πως δεν έχει σημασία, γιατί φέτος ακριβώς επειδή καταργήθηκε η βάση του 10 και επειδή θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα από το 0 έως το 20, τα θέματα σαφώς δυσκολότερα.
Και όπως είπε η Υπουργός στις Σχολές υψηλού ανταγωνισμού δεν έχουμε διαφοροποιήσεις και αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, ότι δηλαδή οι φοιτητές αυτοί οι οποίοι έχουν πολύ υψηλή απόδοση, την έχουν ανεξάρτητα αν τα θέματα είναι δύσκολα ή εύκολα, γιατί προφανώς έχουν κάνει μια προετοιμασία πάρα πολύ έντονη, είναι φυσικό στις χαμηλότερες κλίμακες τα αποτελέσματα με δυσκολότερα θέματα να είναι χαμηλότερα.
Αλλά θα μπω και στην ουσία της παρατήρησής σας. Εγώ δε θα ισχυριζόμουν ότι όλοι όσοι επιτυγχάνουν στα Πανεπιστήμια μπορούν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Δε θα έλεγα όμως ότι αυτό κρίνεται από το εάν φέτος κάποιος πάρει 5 ή του χρόνου πάρει 10. Και για να είμαι και κάπως κατηγορηματικός και ευθύς, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε την κοινωνία, γιατί αυτό κάνουμε, παίρνοντας τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και φτιάχνοντας Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και στη συνέχεια να του λέμε του Έλληνα φορολογούμενου, ότι διαμορφώνοντας ένα τεχνητό σκαλοπάτι, αφήνουμε κάποιους έξω και έχουμε άλλους μέσα.
Όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουμε μία επιλεκτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, να το πουν δημόσια και να κάνουμε μία συζήτηση πάνω σε αυτό. Αλλά δεν μπορούν ταυτόχρονα να δημιουργούνται 24 νέα τμήματα από το 2006 μέχρι το 2010 και να αποκλείουμε υποψήφιους γιατί σε μία δεδομένη εξέταση και με ένα τεχνητό τρόπο, πήραν ένα βαθμό κάτω από κάποιον που απλώς είναι το μισό του άριστα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου επιτρέπετε λίγο; Μισό λεπτό. Παρεμβαίνω μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε μια λέξη την οποία νομίζω χρησιμοποιήσατε μόνο από δημοσιογραφική υπερβολή. Υπάρχει ένας αριθμός Σχολών για τις οποίες δεν υπάρχουν προτιμήσεις των υποψηφίων. Είπα στη σύντομη παρέμβασή μου στην αρχή, ότι διαμορφώνονται συνθήκες όπως σε όλη την Ευρώπη, ελεύθερης πρόσβασης με το απολυτήριο που έχει κάποιος, για τις Σχολές αυτές που δεν υπάρχει προτίμηση.
Όταν υπάρχει προτίμηση, υπάρχει ανταγωνισμός και είναι φυσικό οι βάσεις να ανεβαίνουν. Εάν στις Σχολές Εμποροπλοιάρχων ή Ανθυποπυραγών δεν υπάρχει ζήτηση, με το απολυτήριο του λυκείου, γιατί υπάρχει ένα σύστημα τυπικής εκπαίδευσης, τα παιδιά παίρνουν απολυτήριο λυκείου. Με το απολυτήριο λυκείου έχει δικαίωμα να πάει στη Σχολή Ανθυποπυραγών και εκεί η ίδια η Σχολή έχει όλα τα περιθώρια και οι Καθηγητές της να κρίνουν εάν μπορεί να υποστηριχθεί για να συνεχίσει ή εάν δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον πρώτο χρόνο.
Θέλω δε να σας υπενθυμίσω, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με πολύ σοβαρά στοιχεία που έχουμε, μαθητές οι οποίοι ήταν κάτω απ’ τη βάση, πολύ κάτω απ’ τη βάση και με σχετικά μικρό βαθμό απολυτηρίου, δεν εμποδίζονταν από το να βγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού και να γυρίζουν με πτυχία Σχολών με πολύ υψηλό βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Επομένως, είναι σωστό να μην έχουμε μία «υποκριτική» προσέγγιση – το βάζω μέσα σε εισαγωγικά – του ότι είναι ανατριχιαστικό το να μπαίνουν, γιατί είναι πιο ανατριχιαστικό το να πούμε κάποια στιγμή ότι δεν θα έχουμε εμποροπλοιάρχους ή δεν θα έχουμε ανθοκόμους ή δεν θα έχουμε ανθυποπυραγούς, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά με απολυτήριο λυκείου να έχουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής και προσπάθειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπεται ήθελα να τονίσω το άδικο του κάποιος να έχει εισαχθεί στο ΤΕΙ Λογιστικής στη Δυτική Μακεδονία με 7,66 και να διεκδικήσει μεθαύριο την μετεγγραφή του στον Πειραιά με 14,69.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω με δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι αυτά τα ποσοστά είναι εξαιρετικά μικρά, γιατί ξέρετε ότι αφορούν τους πολυτέκνους ουσιαστικά και δεύτερον, ότι ο φοιτητής που θα κάνει την επιλογή να πάει σε ένα δυσκολότερο χώρο απ’ αυτόν των προτιμήσεών του, αναλαμβάνει και το κόστος, εννοώ το κόστος της επιλογής του, δεν εννοώ το οικονομικό, για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ή όχι.
Όπως και τα ίδια τα ΤΕΙ και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, έχουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη αν στο πρώτο έτος μπορούν να υποστηρίξουν ή να επιτρέψουν την εξέλιξη αυτών οι οποίοι δεν μπορούν με αυτά τα χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είπατε κάτι πολύ σημαντικό πριν, ότι μπορεί κάποιος με απολυτήριο λυκείου να διεκδικήσει να μπει σε κάποιες απ’ τις Σχολές που έχουν κενές θέσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξήγησα, επειδή αυτό δεν ισχύει με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο γι’ αυτό και ήμουν πολύ προσεκτική στη διατύπωσή μου. Είπα διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης επιλογής από τη στιγμή που όταν δεν υπάρχουν προτιμήσεις, όταν δεν υπάρχει διαγωνισμός, εκ των πραγμάτων αυτό είναι που είναι το διαβατήριο.
Και αυτό όπως είπε και ο Υφυπουργός φέτος θα δούμε Σχολές οι οποίες παρά το ότι δεν υπάρχει η βάση του 10 και έχει τη δυνατότητα ελεύθερης προτίμησης ο υποψήφιος, όταν οι Σχολές αυτές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον αριθμό τον οποίο έχουν για τους φοιτητές τους, σημαίνει ότι όλες αυτές τις Σχολές θα πρέπει να τις επανεξετάσουμε.
Γι’ αυτό και η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τον επανακαθορισμό των Σχολών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο) … οι Σχολές των ΜΜΕ, το οποίο μας έχει αφήσει λίγο άναυδους. Και αν θυμάμαι καλά υπάρχει άλλο ένα τέτοιο φαινόμενο και σε άλλες Σχολές. Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό;
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Μία μάλλον μακρά απάντηση σε μία μάλλον μακρά ερώτηση. Θα αφήσω τα παιδαγωγικά που έχουν ενδιαφέρον και κανείς βέβαια στις προβλέψεις δεν είχε δει αυτό, για να σας πω ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά, ουσιαστικά για να σας πω απ’ την αρχή τον τρόπο σκέψης μου. Είναι αυτό που σας είπα, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί συμβαίνουν ορισμένα πράγματα.
Μπορεί να δει ορισμένα ενδεχόμενα, αλλά όχι να πει με σιγουριά μια εξήγηση. Θα σας ρωτήσω, γιατί στις μουσικές σπουδές, σε δύο Τμήματα μουσικών σπουδών υπάρχει αύξηση χιλίων μορίων. Γιατί στη Νομική Αθηνών και στο Τμήμα Ναυπηγών Θεσσαλονίκης η βάση είναι ακριβώς η ίδια; Ήταν ακριβώς τα ίδια θέματα, ακριβώς οι ίδιες επιλογές, ακριβώς η ίδια δυσκολία και φέτος υπήρξε αυτή η ισορροπία;
Γιατί το Τμήμα Στατιστικής του δικού μου Πανεπιστημίου, έχει αύξηση 526 μόρια; Είναι τα Greek statistics που ξαφνικά καταλάβαμε όλοι ότι πρέπει να βγάζουμε καλύτερους στατιστικούς και ξέρουν ότι το Τμήμα που θα πάνε είναι το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου;
Κοίταξα και το εξής: Κοίταξα πόσες ήταν οι πρώτες προτιμήσεις, δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο, πόσες ήταν οι πρώτες προτιμήσεις πέρσι και πόσες φέτος και πόσοι ήταν οι επιτυχόντες με πρώτη προτίμηση το Τμήμα Στατιστικής. Τα στοιχεία δεν είναι διαφορετικά. Επομένως οι εξηγήσεις δεν μπορεί να είναι απλουστευτικές.
Και αν κανείς θέλει πραγματικά να καταλάβει γιατί υπάρχουν αυτές οι αλλαγές, αν μπορεί να το καταλάβει, θα πρέπει να ψάξει περισσότερο. Για τα Παιδαγωγικά Τμήματα μία παρατήρηση. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα οι επιτυχόντες προέρχονται και από τις τρεις κατευθύνσεις και από τη θεωρητική και απ’ την τεχνική και απ’ την τεχνολογική.
Και για παράδειγμα όπως ξέρετε οι τρεις κατευθύνσεις έχουν διαφορετικά μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και βλέπουμε φέτος ότι για ένα Τμήμα ας πούμε το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης το είχαν σαν πρώτη προτίμηση 6.739 υποψήφιοι.
Από τη θεωρητική κατεύθυνση 4.877 που είχαν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα Αρχαία και την Ιστορία και είχαν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα Αρχαία και την Ιστορία, εξετάστηκαν όμως στη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, γιατί ξέρετε ότι έχουν επιλογή τα μαθήματα που παίρνουν. Και από τη θετική κατεύθυνση ήταν 670 υποψήφιοι, με μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Μαθηματικά και Φυσικά που όμως εξετάστηκαν στη Γλώσσα, τη Χημεία και τη Βιολογία.
Αν αυτό το στοιχείο το συνδυάσετε με την απόδοση των πτυχιούχων στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όπου βλέπετε άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν με πολύ υψηλές βάσεις, βλέπετε μία τελείως διαφορετική απόδοση, όπου εκεί τα μαθήματα είναι διαφορετικά, νομίζω μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο πολύπλοκη είναι αυτή η αντίληψη και η ερμηνεία των αριθμών και γιατί είναι καλό να αποφεύγει κανείς πρώτες εκτιμήσεις και πρώτες αναλύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ευφυώς δώσατε το λόγο, τοποθετηθήκατε, για τη δεύτερη ιδιότητά σας δεν μπορώ να αντιπαρέλθω, θεωρώ όμως ότι αυτή η ανεξέλεγκτη πτώση των βάσεων σε αρκετά τεχνολογικά ιδρύματα όσο και αν το αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα υποκριτικά και έχει δίκιο η Υπουργός σε αυτό, δίνει όμως και κάποια μηνύματα γενικότερα που είδα ότι τα λάβατε αμέσως υπόψη σας.
Ξεκινάτε διορθωτικές αλλαγές. Επειδή ακούω εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι θα δείτε τα ΤΕΙ και η δικιά σας κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, θα δούμε ποια Τμήματα είναι λειτουργικά, ποια δεν είναι, ποια θα κλείσουν, ποια θα συγχωνευθούν, αυτή η συζήτηση γίνεται χρόνια.
Επιτέλους, ερώτηση ευθέως, θα την αρχίσετε κάποτε; Θα πάρετε το πολιτικό κόστος, όταν ένα Τμήμα βάζει παιδιά που δείχνουν τα αποτελέσματα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτά, μπορείτε να πάρετε το πολιτικό κόστος που θα λέει το κλείνω αυτό το Τμήμα; Ένα βασικό αυτό.
Και δεύτερον, πότε θα ολοκληρωθεί, πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί ένας τέτοιος διάλογος, που θα καταλήξει να έχουμε 10, έστω μόλις 10 Τμήματα ΤΕΙ, αλλά εκεί θα πηγαίνουν και θα σπουδάζουν και δε θα σπαταλούν λεφτά του ελληνικού λαού. Έκανα νομίζω τοποθέτηση, αλλά συγχωρήστε με.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά.
Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό νομίζω στη σημερινή πολιτική ηγεσία και θα μου επιτρέψει η Υπουργός και η Υφυπουργός να το εκφράσω εγώ που δεν είμαι στη μαχόμενη πολιτική. Ότι το πολιτικό κόστος δεν είναι από τα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη στις πολιτικές αποφάσεις και αυτό έχει φανεί νομίζω και μέχρι σήμερα.
Αυτό είναι ένα πράγμα. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε, έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για το διάλογο, για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που περιλαμβάνουν και αυτούς τους προβληματισμούς που λέτε. Αυτό είναι ένα πράγμα.
Ένα άλλο πράγμα είναι να δημιουργούμε μία οπτασία αξιοκρατίας βάζοντας τεχνητά όρια, τα οποία ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τη βάση του 10.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Ακριβώς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι προχωράμε σε αλλαγές σε βάθος και σε μεταρρύθμιση που θα έχει όλο το φάσμα και των θεσμικών αλλαγών και της χωροταξικής αναδιάρθρωσης στην ανώτατη εκπαίδευση. Σας υπενθυμίζω ότι χθες το θέμα ετέθη στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε η πρώτη συζήτηση όπως ορίζεται.
Το κείμενο για τη διαβούλευση ξεκινάει, θα δοθεί στα τέλη Σεπτέμβρη. Θα υπάρξει όλη η περίοδος συζητήσεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, με τους κοινωνικούς φορείς, με όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί το θέμα των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων δεν αφορά μόνο όσους συμμετέχουν σε αυτά. Και ο στόχος είναι στις αρχές της επόμενης χρονιάς να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είπατε πριν ότι απ’ την επόμενη χρονιά θα έχουμε διορθωτικές αλλαγές. Αντιλαμβάνομαι απ’ αυτά που είπατε ότι καταργείται αυτή η πρόσβαση φαντάζομαι από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, αφού απέτυχε, το είπατε ευθαρσώς. Και θα θέλαμε, νομίζω ότι δικαιούμαστε, να μάθουμε δυο-τρεις αλλαγές ενδεικτικά που θέλετε να κάνετε και να σας θυμίσω δικιά σας δήλωση την περίοδο της απεργίας, της αποχής των εκπαιδευτικών, που βεβαίως και δικαιολογημένα ενδεχομένως εκφράσατε την απορία σας που τόσοι άνθρωποι όπως μας λέτε και σήμερα, ασχολούνται και σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά με τις εξετάσεις, κάτι που δε νομίζω ότι γίνεται σε άλλο μέρος του κόσμου. Να μας πείτε δυο-τρία παραδείγματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα η συνέντευξη τύπου έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Όταν θα έχουμε το πλήρες κείμενο των αλλαγών έτοιμο, θα σας το παρουσιάσουμε. Θεωρώ ότι απ’ αυτά που ειπώθηκαν τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Υφυπουργός έκανε μια πολύ σαφή αναφορά των τεράστιων προβλημάτων τα οποία επισημάνθηκαν και τα οποία πρέπει να αλλάξουν.
Και θα παρουσιάσουμε αυτό το αποτέλεσμα της Επιτροπής η οποία δουλεύει. Με το τέλος των εξετάσεων ουσιαστικά δουλεύει η Επιτροπή ώστε να παρουσιάσουμε όλα τα σημεία εκείνα τα οποία θα αλλάξουν για την επόμενη χρονιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ τουλάχιστον να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά ότι επί της ουσίας αυτά που διαβάζουμε φέτος για του χρόνου, θα είναι τεχνικού τύπου; Τι τύπου θα είναι αυτές οι αλλαγές; Δεν θα έχουν δηλαδή επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά που ήδη ετοιμάζονται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές. Το θέμα της ύλης και της διδασκαλίας δεν είναι κάτι που δεν θα το ξέρουν, είναι γνωστό και οι μειώσεις που έχουν γίνει στην ύλη και της Β’ και της Γ’ Λυκείου είναι γνωστές. Οι εξετάσεις θα έχουν να κάνουν με τη διαδικασία, με την ανάγκη να λειτουργεί το σχολείο περισσότερο χρόνο και καλύτερα και οι εξετάσεις να γίνουν μια πιο απλή διαδικασία στην οποία δεν κινητοποιείται το σύνολο του κράτους και των υπηρεσιών, ως να γίνεται κάθε χρόνο στη χώρα πόλεμος. Δηλαδή να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε κυρία Υπουργέ πότε θα έχουμε το νέο σύστημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για την Επιτροπή έχουμε πει ότι οι προτάσεις πρέπει να είναι μέχρι αρχές Οκτώβρη, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε, γιατί πρέπει μέσα το φθινόπωρο να ανακοινώσουμε όλες τις αλλαγές που θα ξεκινήσουν τον Μάιο. Αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι διαδικαστικές. Για τις διορθωτικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά για το καινούργιο σύστημα, θα είναι πριν από το 2013; Σας βάζω αυτό το όριο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοείτε το καινούργιο σύστημα εξετάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξανά απ’ την αρχή για να μην μπερδευόμαστε. Υπάρχει όπως είχα πει απ’ την πρώτη μέρα που αναλάβαμε στη Βουλή, οι αλλαγές έχουν μία συνέχεια. Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, λύκειο, τριτοβάθμια και οι εξετάσεις έρχονται και είναι το κουμπί, ο κρίκος, ανάμεσα στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια.
Δώσαμε στη δημοσιότητα και γίνεται μία συζήτηση για τις αλλαγές στο Λύκειο. Ο στόχος είναι η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η Α’ Λυκείου με διαφορετικό σύστημα. Αυτά τα παιδιά που θα πάνε Α’ Λυκείου θα έχουν ένα διαφορετικό Β’ και Γ’ Λυκείου, διαφορετικό πρόγραμμα, ώστε να δώσουν εξετάσεις στην Γ’ Λυκείου με το νέο σύστημα όπου θα έχει γίνει και η αλλαγή στην Τριτοβάθμια η οποία θα γίνει του χρόνου, ώστε το σύστημα του 2013 να έχει μαθητές που έχουν πάει σε ένα νέο Λύκειο και εισάγονται σε ένα πανεπιστήμιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτοί που θα πάνε τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Α’ Λυκείου θα είναι αυτοί που θα δοκιμάσουν και το νέο σύστημα, έτσι δεν είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και θα αρχίσουν Α’ Λυκείου, Β’ Λυκείου, Γ’ Λυκείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2013 η εφαρμογή.
Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω εδώ να μου επιτρέψτε να διευκρινίσω κάτι σε σχέση με την ύλη των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων, επειδή δεν πρέπει να μπερδέψουμε τα παιδιά που σήμερα ετοιμάζονται. Οι αλλαγές είναι επουσιώδεις, μικρές και βάσει των υποδείξεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Δεν πρόκειται να έχουμε ραγδαίες αλλαγές, θέλω αυτό να το διευκρινίσω σε όλους για να μην έχουμε προβλήματα επικοινωνίας με τους μαθητές που τώρα ετοιμάζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πανάρετε, μου επιτρέπετε μία ακόμα;
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ. Δώσατε μια εξήγηση για τη βάση του 10 και για τις επιλογές των παιδιών κλπ., ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει μεταλυκειακή βαθμίδα …
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Αξιόπιστη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αξιόπιστη. Αυτό προοιωνίζει κάτι; Πρόκειται να αναβαθμιστεί, δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεστε, να κάνετε κάτι ενδιάμεσο ούτως ώστε να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, σήμερα κατατίθεται ο νόμος για την δια βίου που υπάρχουν πολύ σημαντικές αλλαγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, το περίμενα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και από την επόμενη εβδομάδα που θα δώσουμε τη συνέντευξη για τη δια βίου θα έχουμε και τη συζήτηση αυτή.
Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις; Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
"Αλλά δεν μπορούν ταυτόχρονα να δημιουργούνται 24 νέα τμήματα από το 2006 μέχρι το 2010 και να αποκλείουμε υποψήφιους γιατί σε μία δεδομένη εξέταση και με ένα τεχνητό τρόπο, πήραν ένα βαθμό κάτω από κάποιον που απλώς είναι το μισό του άριστα."
ReplyDeleteΝαι, μόνο που δεν είναι ανάγκη να έχετε θέσεις για 300 εισακτέους σε κάθε ένα από τα τμήματα αυτά, ειδικά όταν σε πολλά τμήματα υπάρχουν ελάχιστα μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ελλειπείς υποδομές.
Όπως επίσης δεν δικαιολογείται εν καιρώ κρίσης να υπάρχουν θέσεις (που τις πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος) για το 90% της ηλικιακής ομάδας των εισακτέων, όταν το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Και επειδή χρησιμοποιείτε γενικώς και αορίστως τις λέξεις "μαζική" και "επιλεκτική" εκπαίδευση. Γιατί ένα ποσοστό θέσεων στο 60% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν ορίζει "μαζική ανώτατη εκπαίδευση"; Και σε τελική ανάλυση, πέρα από λέξεις. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να έχει τόσο μεγάλο ποσοστό θέσεων για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα; (θέσεις που στοιχίζουν σε όλους μας και ως κι εσείς παραδέχεστε δεν συνεπάγονται ποιότητα)
"Ποιά θέλουμε να είναι η φυσιογνωμία του πανεπιστημίου: μαζική και ανοιχτή, ή επιλεκτική και περιορισμένη;"
ReplyDeleteΔεν καταλαβαίνω το δίλημμα.
1. Ένα επιλεκτικό Πανεπιστήμιο είναι κλειστό; Δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση σε αυτό όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου και να εισέλθουν οι πιο άξιοι;
2. Οι ανώτατες σπουδές είναι μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και πρέπει να υπάρχει μία θέση για όλους, ακόμη και για αυτούς που δεν καταβάλουν κανένα κόπο και καμία προσπάθεια;
2. Το μαζικό Πανεπιστήμιο, που τόσο υποστηρίζετε, δεν είναι τελικά άκρως ταξικό, αφού οι έχοντες πλέον θα στείλουν τα παιδιά τους έξω καθώς έχετε καταφέρει με αυτές τις πολιτικές να απαξιώσετε εντέλει το σύνολο των πτυχίων;
3. Το μαζικό Πανεπιστήμιο οδηγεί ή όχι σε πληθωρισμό των πτυχίων;
4. Σε ποιά χώρα, από αυτές που επικαλείστε ως πολιτική ηγεσία, μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 2,3,4,5;
Το επιλεκτικό Πανεπιστήμιο ΔΕΝ είναι ελιτίστικο. Όλοι αυτοί οι απόφοιτοι, πετυχημένοι επαγγελματίες και επιστήμονες, πριν από την αισχρή πολιτική της δεκαετίας του 90 από ποιές οικογένειες της ελίτ προέρχονταν; Παιδιά αγροτών, υπαλλήλων, φτωχών ανθρώπων, εργατών, λοιπών μεροκαματιάρηδων και της μεσαίας τάξης ήταν η πλειοψηφία του φοιτητικού πληθυσμού. Έτσι βγάζαμε και κανένα σοβαρό επιστήμονα. Η ελίτ ανέκαθεν σπούδαζε στο εξωτερικό.
Το επιλεκτικό και περιορισμένο όπως λέτε Πανεπιστήμιο έδινε πολύ περισσότερες ευκαιρίες στους αποφοίτους του, γιατί απλά το πτυχίο του είχε αξία.
Κλείστε αμέσως όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας,όλοι όσοι εισάγονται είναι κουμπούρες και άχρηστοι. Τρανή απόδειξη οι βάσεις ΤΕΙ 2010 με 800 μόρια! Δεν χρειάζεται να σπαταλάμε τζάμπα τα χρήματά μας για τις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας και την χαβούζα των μεγάλων ΤΕΙ των πόλεων που το επίπεδό τους είναι τεχνικού λυκείου!
ReplyDeleteΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΠΑΞΙΩΜΈΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΕΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΄΄ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ΄΄ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΛΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ.
ReplyDeleteΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!
Κλείστε αμέσως όλα τα γραφεία του ΤΕΕ της Ελλάδας,όλοι όσοι γράφονται είναι κουμπούρες και άχρηστοι. Τρανή απόδειξη ...περάστε από μια πολεοδομία της χώρας και δείτε τα χάλια όπου ένας δυο υπάρχουν και δεν εξυπηρετούν και πέντε είναι στην ΑΤΕ τους και πληρώνονται! Δεν χρειάζεται να σπαταλάμε τζάμπα τα χρήματά μας για τις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας για πολυτεχνεία που δεν τα ξέρουν στο εξωτερικό και την χαβούζα των πόλεων που το επίπεδό των κατασκευών είναι τύπου ρικομέξ και παρακαλάνω τειτζήδες για να τους βγάζουν τα σχέδια που τελικά υπογράφουν.
ReplyDeleteParakalw ton GEWTEE na mas epi an tha kleisoun kai ta tmhmata Panepisthmiou me eisakteous me bash 3-4 sta 20
ReplyDeleteTi les?
Αυτός που μιλάει για χαβούζες, άχρηστους και κουμπούρες, δείχνει εμμέσως το δικό του επίπεδο. Το οποίο μοιάζει απελπιστικά με αυτό μερικών συνδικαλιστών του ΤΕΕ/ΕΜΔΥΔΑΣ που γνωρίζω, περιφερόμενων από υπηρεσία σε υπηρεσία. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να πληρώνει αργόμισθούς, που το μόνο έργο που δείχνουν είναι η συκοφάντηση των αποφοίτων ΤΕΙ, τότε ΚΑΙ αυτό θα χρεωθεί στα έργα (και ημέρες) της.
ReplyDeleteΘα σχολιάσω κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν έχει καμία σχέση με το Υπουργείο Παιδείας, είναι όμως θέμα παιδείας (που έλεγε και το παλιό σλόγκαν).
ReplyDeleteΠαρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες μέρες να γίνονται ασύλληπτα πράγματα. Μια αλυσίδα γεγονότων που αμφιβάλω αν θα μπορούσε να σκεφτεί και ο καλύτερος σεναριογράφος παρωδιών.
Την Κυριακή το βράδυ ανακαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας (βλ. ΟΑΚΑ) έχει κατεστραμμένο αγωνιστικό χώρο.
Ο ΠΑΟ ψάχνει γήπεδο για να παίξει την Παρασκευή, το ίδιο και η ΑΕΚ για την Πέμπτη.
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή...
Επιλέγεται η Νέα Σμύρνη, το γήπεδο διαλύεται από τους οπαδούς του Πανιωνίου (φυσικά ούτε λόγος για συλλήψεις) και έπειτα από μερικές βόλτες επιλέγεται το Καραϊσκάκη για συνάντηση "κεκλεισμέων των θυρών"...για τους γηπεδούχους!
Αν είσαι Σκωτσέζος το βλέπεις το ματς, αν είσαι Έλληνας...την πάτησες.
Εκεί στο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχετε κ. Υφυπουργέ, δεν αισθάνεται κανεις ντροπή;
ΓΙΑΤΙ κάποιος δεν παραιτήθηκε; ΓΙΑΤΙ δεν φιλοτιμήθηκε κάποιος υπουργός να παραιτήσει κάποιον (υψηλά αμοιβόμενο) υπεύθυνο για όλο αυτό το ρεζιλίκι;
Που είναι οι υπουργοί;
Που είναι ο πρωθυπουργός;
Γιατί δεν βγαίνει κάποιος να μιλήσει;
Δεν γυρίσαν ακόμη από τα μπάνια του λαού;
Υ.Γ. Σήμερα η πολεμική αεροπορια έγραψε μια ακόμη μαύρη μέρα στην ιστορία της. Οι πιλότοι μας απο συμφεροντολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι γίναν πάλι ήρωες. Αύριο θα μαζευτούνε όλοι μαζί να ρίξουν κροκοδείλια δάκρυα και μετά επιστροφή στην εφαρμογή του μνημονίου.
Μη μου πείτε τελικά ότι όλα αυτά δεν είναι θέμα παιδείας...
Η έλλειψή της εμφανής, ειδικά στους πολιτικούς μας άρχοντες!
Πριν από τρεις εβδομάδες σας είχα απευθύνει μια σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν το μέλλον των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρα Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών). (https://www.blogger.com/comment.g?blogID=10563343&postID=3408145481741334181&isPopup=true)
ReplyDeleteΦυσικά δεν υπήρξε καποιο νεώτερο, ούτε από εσάς ως αναρμόδιος, αλλά ούτε και από τα "αρμόδια" τμήματα του υπουργείου σας.
Βρισκόμαστε πλέον 3 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το μόνο που έχω να προσθέσω είναι μερικά ερωτήματα που έθεσε πολύ εύστοχα κάποιος συνάδελφος, υπέυθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Το υπουργείο σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες διδασκαλίας της πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες χωρίς να προσλάβει νέους καθηγητές, έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσπάσει κανένα εκπαιδευτικό πληροφορικής σε ΚΕΠΛΗΝΕΤ εάν πρώτα δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε ώρες διδασκαλίας.
Είμαστε λοιπόν σε αναμονή των διαθέσεων του υπουργείου.
Η συγκεκριμένη πρακτική όμως - να βολέψουμε τις ανάγκες σε ώρες διδασκαλίας και ύστερα βλέπουμε - δημιουργεί μια σειρά από προβληματισμούς:
-υπάρχει κανείς στο υπουργείο που να βλέπει λίγο πέρα από την στενή τήρηση του μνημονίου και να ασκεί έστω και κάποιον κοντόφθαλμο σχεδιασμό;
-έχει καταλάβει κανείς από τους συμβούλους της υπουργού την αναγκαιότητα των ΚΕΠΛΗΝΕΤ;
-έχει διαβάσει κανείς την εγκύκλιο με τις αρμοδιότητές μας και τα κείμενα που κατά καιρούς στέλνουμε στο υπουργείο (υπομνήματα);
-έχει σκεφτεί κανείς πως θα υποστηριχτούν τεχνικά τα σχολεία την νέα χρονιά, ειδικά με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε χρήση ΤΠΕ;
-το "Νέο Σχολείο" πως φαντάζονται ότι θα λειτουργήσει;
-γιατί κάποιος καθηγητής πληροφορικής να συνεχίσει να είναι αποσπασμένος στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όταν το υπουργείο τα αντιμετωπίζει σαν γραφεία 2ης κατηγορίας και είναι αμφίβολο το μέλλον τους;
-γιατί κάποιος καθηγητής πληροφορικής να συνεχίσει να είναι αποσπασμένος στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όταν το υπουργείο εδώ και χρόνια αρνείται ουσιαστικά να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ;
-γιατί κάποιος καθηγητής πληροφορικής να συνεχίσει να είναι αποσπασμένος στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όταν απαιτείται περισσότερος χρόνος εργασίας (και αρκετές μετακινήσεις) από συναδέλφους που διδάσκουν;
-γιατί κάποιος καθηγητής πληροφορικής να συνεχίσει να είναι αποσπασμένος στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όταν χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι υποχρεώσεις και από ότι φαίνεται από φέτος είναι πολλές οι πιθανότητες να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νομού...
Επειδή στα παραπάνω δεν έχει δοθεί ακόμα καμιά πειστική απάντηση (και μάλλον δεν θα δοθεί) το πιο πιθανό σενάριο μας βρίσκει από 1η Σεπτέμβρη στα σχολεία μας να προετοιμαζόμαστε για τα μαθήματά μας μπροστά από ολοκαίνουριους διαδραστικούς πίνακες!
Θα ήθελα πολύ να διαφωνήσω μαζί του, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ.
Σήμερα συναντηθήκατε με τους αδιόριστους 24μηνίτες εκπαιδευτικούς. Γι' ακόμη μια φορά όμως σωπαίνετε. Πότε θα κάνετε μια σχετική ανάρτηση ή θα διαβάσουμε - επιτέλους - ένα σχόλιό σας; Υποψιάζομαι ότι αναγνωρίζετε το δίκιο μας και σας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να ανοίξετε μια τέτοια κουβέντα.....
ReplyDeleteKyrie Yfypourge,
ReplyDeleteeiste POLY gelasmenos an nomizete oti kathigites me METAPTYXIAKA pou amoibontai me to 1/4 twn amoibwn twn apofoitwn gymnasiou ston HSAP, tha katsoun na doulepsoun swsta.
Kai idiaitera tha kanoun kai tha loufaroun opws mporoun.Oso eseis kanete oti mas plhrwnete, toso kai oi kathigites tha kanoun oti douleyoyn.
Synexiste na oneireyeste.Kalhnyxta sas
Γειά σας.
ReplyDeleteΈχω περάσει στο τμήμα πολιτικών έργων υποδομής του ΤΕΙ Περαιά. Παρότι είχα δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη σχολή πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ δεν πέρασα....
Επειδή εδώ και καιρό διαβάζω οτι από αυτή την σχολή δεν επιτρέπεται να ασκώ το επάγγελμα ανεξάρτητα ΄σαν πολιτικός δομικών έργων αλλά πρέπει να είμαι βοηθός πολιτικού μηχανικού μήπως ξέρει κάποιος τι γίνεται ακριβώς? Το κράτος θα μου δώσει άδεια να είμαι ανεξάρτητος ή θα πρέπει να είμαι βοηθός?
Γιατί όταν τελειώσω θέλω να αναλάβω τον σχεδιασμό και τις μελέτες για τα κτίρια που κτίζει ο θείος μου είναι κατασκευαστής και έχει και τεχνική εταιρία μελετών κτλπ και κάνει μελέτες μεγάλων κτηρίων τριόροφων και τετραόροφων αν είναι να εξαρτιέμαι από άλλον πολιτικό μηχανικό τότε μάπα το καρπούζι.
Συμφέρει να σπουδάσω εκεί ?
Καλό διάβασμα
ReplyDeletehttp://edu-silentspring.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html
το αξίζει
φιλικα
Ήδη μας αξιολόγησαν στον πάτο (see below) για την αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ReplyDeleteΠόσο πιό χαμηλά μπορούμε να πάμε για την 'μαζική' αλλά πλήρως αναποτελεσματική και σπάταλη τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Μήπως πρέπει να τα επισημάνουμε στην Τρόικα και όχι σε εσάς, μήπως και ξεκινήσει και εδώ - επιτέλους - ο εξορθολογισμός;
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication16267_en.pdf
@ΗΛΙΑΣ Σ
ReplyDeleteΔεν μπορείς σήμερα να ασκείς το επάγγελμα σου ανεξάρτητος. Δεν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμα και στο διώροφο που λένε, θες συνυπογραφή μηχανικού ΠΕ. Γιατί φωνάζουμε επιτέλους να εκδοθούν τα "καταραμένα" ΠΔ με τα ΕΔ των Μηχανικών ΤΕ. 27 χρόνια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα κύριε Πανάρετε. Το ακούτε;
κ. Υφυπουργέ,
ReplyDeleteδεν νομίζω ότι κανείς πραγματικά ελπίζει ότι η εκπαίδευση (όχι η Παιδεία, η εκπαίδευση) στην Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί. Να αλλάξει ναι, να βελτιωθεί όχι.
Και δεν θα αναφερθώ σε οικονομικά μεγέθη που ασφαλώς και είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες που προσμετράς όταν μιλάς για εκπαιδευτική πολιτική. Δεν θα αναφερθώ στο πολιτικό προσανατολισμό που δίνεται στην εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική- θέλουμε εκπαίδευση γνώσης ή εκπαίδευση δεξιοτήτων;
Δεν θα αναφερθώ καν σε μικροδιευθετήσεις που λαμβάνουν βαρύγδουπους τίτλους «επανάσταση του αυτονόητου» και άλλα εξίσου φαιδρά.
Απο την εκπαιδευτική πολιτική –καλή ή κακή, κατά την άποψη μου εξαιρετικά κακή- που ακολουθεί η Υπουργός λείπουν δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Πρώτα από όλα ο στόχος, το όραμα. Το μόνο που συνάγεται από την πολιτεία της Υπουργού είναι ότι το όραμα της για την Παιδεία είναι ένα και μόνο. Η πολιτική της καριέρα.
Για την ανεκδιήγητη Υφυπουργό, νομίζω ότι κάθε σχόλιο είναι εκ του περισσού.
Το δεύτερο είναι η εμπιστοσύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όσοι δουλεύουμε στην εκπαίδευση, ξέρουμε πια ποιος έχει ευγενείς σκοπούς- ανεξαρτήτως αποτελέσματος- με ποιον συμπλέουμε, και κατ’ επέκταση ποιον μπορούμε να ρισκάρουμε να εμπιστευτούμε. Να κάνουμε την μικρή ή μεγάλη θυσία που μας αναλογεί- με λιγότερα χρήματα, με περισσότερη εργασία, με χειρότερο εργασιακό καθεστώς. Εκεί που λες ότι, μωρέ ας δουλέψω με κέφι, έχοντας χάσει δυο μισθούς, έχοντας ένα πρόγραμμα με 5 διαφορετικά αντικείμενα σε έφηβους που την ώρα που παλεύουν να παπαγαλίσουν μεθοδολογίες ασκήσεων sos να τους ανατρέπεις αυτά που θεωρούν δεδομένα για να τους πείσεις ότι μπορούν και να σκεφτούν, ας κάθομαι πάνω στο ηλεκτρικό καλοριφέρ το χειμώνα φορώντας το μπουφάν του σκι μέσα στην τάξη και ας λιποθυμάω το καλοκαίρι από τη ζέστη. Ας βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι. Όλοι μαζί παιδιά να λες στους μαθητές σου. Και να προσπαθείς να τους πείσεις. Γιατί τουλάχιστον εσύ έχεις πεισθεί.
Δεν σκοπεύω να σας κολακέψω κ. Υφυπουργέ. Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω. Όταν εσείς θα παραδίδετε στο Υπουργείο σας, εγώ θα είμαι ακόμα στην τάξη μου. Όπως συνέβη τόσες φορές πριν από εσάς και όπως θα συμβεί πολλές φορές μετά από εσάς.
Αλλά θα ήταν και άδικο εκ μέρους μου, μιας εκπαιδευτικού που μετράει τα χρόνια της ζωής της με τις φουρνιές των παιδιών που μεγαλώνουν και γίνονται άντρες και γυναίκες στα χέρια της- α, ήταν η χρονιά που είχα μαθητές τους Α,Β, Γ, όχι μωρέ δεν ήταν τότε, ο Δ και η Ε ήταν ακόμα Β’ Λυκείου- να μην σας πω ένα μπράβο.
Και όχι, δεν θα σας πω το ΜΠΡΑΒΟ για το έργο σας στο Υπουργείο. Αυτό δεν το γνωρίζω. Θα σας το πω όμως για την όλη στάση σας. Για το λόγο σας, για την ευγένεια της παρουσίας σας, για την εικόνα σας, για το ότι χθες που συνάδελφοι μου(συνάδελφοι μου είναι και ας τους λένε αδιόριστους) που ...συνομίλησαν με τα ΜΑΤ ερχόμενοι στο Υπουργείο, στο σπίτι ΜΑΣ, βρεθήκατε ανάμεσα τους. Γιατί σήμερα στην εκπομπή της ΝΕΤ, είπατε το αυτονόητο- το δίκιο είναι μεγάλη κουβέντα για να το αποδίδεις σε κάποιους ή να το αφαιρείς από κάποιους έτσι αστόχαστα.
Ευτυχώς η εικόνα σας ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να αντισταθμίσει την ανάγνωση της κατάπτυστης εγκυκλίου που διάβασα στο διαδίκτυο ότι στάλθηκε στα σχολεία όλης της χώρας και που ζητάει να την...λάβουμε όλοι υπόψη μας ενυπόγραφα.
Να είστε καλά κ. Υφυπουργέ.
Καλή σας μέρα.
Στα σοβαρά τώρα κε Πανάρετε πιστεύετε ότι σας λογαριάζουν στα ΑΕΙ? ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΧΕΤΕ?
ReplyDeleteΧα! Δείτε για παράδειγμα το ζήτημα των κατατακτηρίων! Ο νόμος λέει 3 μαθήματα και αυτοί βάζουν 5-7!
Δείτε το μαθηματικό Αθηνών και άλλα!.
Μια απάντηση παρακαλώ
Οι αιτήσεις για κατάταξη στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατατίθενται από 1-11 μέχρι και 15-11 κάθε έτους.
ReplyDeleteΟι αιτούντες θα πρέπει να καταθέσουν
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΤΥΧΙΟ Α.Ε.Ι.
Προκειμένου για από Α.Ε.Ι του εξωτερικού συνυποβάλλεται βεβαίωση ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται είναι:
ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ
με ύλη αυτή που καθορίζεται στον οδηγό σπουδών για τα μαθήματα ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι & ΙΙ, ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι & ΙΙ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ, αντίστοιχα. Η ακριβής ημερομηνία καθώς και ο χώρος διεξαγωγής των εξετάσεων προσδιορίζεται με ανακοίνωση.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα για κατάταξη στο:
ReplyDeleteΓ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ, είναι:
1. Απειροστικός Λογισμός Ι &
Απειροστικός Λογισμός ΙΙ
2. Γραμμική ΄Αλγεβρα Ι &
Γραμμική ΄Αλγεβρα ΙΙ
3. Πιθανότητες Ι
...
Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου και θα υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2010, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και ώρα 11.00 έως 14.00, στο Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστημιούπολη - Ζωγράφου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ReplyDeleteΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
Αθήνα, 3- 11- 2005
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Αρ.Πρωτ. Βαθμός Προτερ.
ΤΜΗΜΑ Β' Φ2/121871/ Β3
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΝΩΤ. ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ΄ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ &
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Ν. Δουβίτσας, Δ. Γιαννοπούλου
Τηλέφωνο: 210-3443447, 210-3442754, 210-3443468 Fax: 210-3442365
ΘΕΜΑ : Κατάταξη πτυχιούχων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 15 του Ν.3404/2005 "Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις" (Α΄ 260)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (Π.Δ. 63/2005, Α΄ 98).
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
...
Άρθρο 2
Γενικά θέματα κατατάξεων
2. Επιλογή με κατατακτήριες εξετάσεις.
Το Δ.Σ. του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποφασίζει ότι η κατάταξη πτυχιούχων θα γίνει από την Επιτροπή Κατατάξεων με εξετάσεις σε τρία μαθήματα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
....
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
...
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Κυριε υπουργε ποτε επιτελους θα πραξει η πολιτεια αυτο που πρεπει... ειναι απαραδεκτο, 30 χρονια πανε χωρις επαγγελματικα διακαιωματα .Ενω την ιδια ωρα ο αποφοιτος των Γερματικων Τει αναγνωριζεται στην ελλαδα με πληρη επαγγελματικα δικαιωματα .Σε λιγο θα εγγραφονται και τα κολεγια . Κυριε υπουργε δεν μπορειτε να καταλαβετε την πολεμο δεχομαστε καθημερινα ,συνεχως προσπαθουν να μας πεταξουν εξω απο το επαγγελμα που ασκουμε, εδω και χρονια , με αρωγους τις δημοσιες υπηρεσιες.Αυτα στην ελλαδα του 2010
ReplyDeleteΌπως θα διαπιστώνετε (όχι ότι δεν το ξέρατε), η κατάργηση της βάσης του 10 σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην έκδοση των ΕΔ, οδηγεί τις βάσεις πολλών τμημάτων ΤΕΙ στο πάτο. Αυτό φυσικά προκαλεί απαξιωτικά σχόλια απ' όλους τους δημοσιογράφους, πολιτικούς, παράσιτα κλπ για το σύνολο των ΤΕΙ. Φαντάζομαι ότι το επόμενο στάδιο θα είναι το κλείσιμο πολλών τμημάτων ΤΕΙ (όχι ότι διαφωνώ).
ReplyDeleteΕπίσης φαντάζομαι ότι η δέσμευσή σας, για έκδοση των ΕΔ μέχρι την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, πάει για βρούβες. Απ' ότι φαίνεται αποφασίσατε να δώσετε αθόρυβα παράταση στην όλη διαδικασία όπως σας διέταξε το ΤΕΕ.
Παίζετε με τις ζωές χιλιάδων νέων. Ζητήματα που "αποτελούσαν" πρώτη προτεραιότητά σας, λιμνάζουν σκοπίμως εδώ και 10 μήνες. Άλλά υπάρχει και θεός. Δυστυχώς όμως το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και όχι εσείς ή οι προκάτοχοί σας που είναι και υπεύθυνοι.
Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είτε πάρουμε ΕΔ είτε όχι οι μισθοί για τους νέοτυς πτυχιούχους θα είναι 600ευρώ. Η Ελλάδα είναι τελειωμένη πλέον,όλοι να πάτε στο εξωτερικό το ελληνικό κράτος μας έχει γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια. Έρχονται τα κολλέγια να μας δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Σε λίγα χρόνια τα ΙΕΚ θα αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και τα ΤΕΙ δεν θα έχουν τίποτα. Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια στην Ελλάδα,κοινωνική σαπίλα και ένα απαξιοωμένο όσο ποτέ άλλωστε πολιτικό σύστημα. Ελπίδες δεν μπορεί να φέρει ούτε η ψευτοεπαναστική αριστερά που έχει καταντήσει γραφική πλέον με ατάκες και συνθήματα του τύπου όλοι έξω και όλοι στους δρόμους.
ReplyDeletek. ypourge akoma na apanthsete sto thema twn katatakthriwn?
ReplyDeleteThelw mia apanthsh
Ο κος Χ. Καλτσίδης έθεσε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
ReplyDeleteΠοιος πιστεύετε κε Υπουργέ πως θα υποστηρίζει τα σχολεία της α/θμιας και β/θμιας σε λίγες μέρες όταν όλοι οι αποσπασμένοι στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα είναι στα σχολεία τους αφού δεν τους ανανέωσε κανείς τις αποσπάσεις; Μήπως θέλετε να κάνετε τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση μετά τα χάλια των προκατόχων σας που σταμάτησαν την χρηματοδότηση των φορέων υποστήριξης του έργου του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για να μείνουν λεφτά για να αγοράσουν μεταξωτές γραβάτες για δωράκια και τσάμπα ταξίδια στο εξωτερικό με χρέωση...ΥΠΕΠΘ !;
Επιτέλους εξηγήστε μας τι σόι συμβούλους έχετε εκεί στο υπουργείο σε θέματα πληροφορικής; 'Εχετε έστω και την ελάχιστη γνώση του πως λειτουργούν ως τώρα τα σχολεία και οι φορείς του υπουργείου ή τα σαίνια σας μεταφέρουν ουτοπικές εικόνες από τον μαγικό κόσμο της Αλίκης από τον οποίο μάλλον προέρχονται;
Οι διαδραστικοί πίνακες μας μάραναν! Φρου φρου και αρώματα έχετε καταντήσει την εκπαίδευση όλοι σχεδόν οι υπουργοί της τελευταίας 30ετίας όπου ο κάθε μαθητευόμενος μάγος(όχι του Γκαίτε) κάνει τις αλχημίες του και την πληρώνουν όσοι βρίσκονται στα γρανάζια και πρώτα από όλα το επίπεδο της Παιδείας και οι μαθητές μας.
Υ.Γ. Τουλάχιστον για την περίπτωση που χαλάσουν ελπίζω να έχετε και μακρόχρονο συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης με την εταιρία γιατί αλλιώς θα έχουν την τύχη και των υπολοίπων τεχνολογικών αποκτημάτων των σχολείων.
Εκτός αν έχετε στο μυαλό σας πως ο καθηγητής-κορόϊδο (a.k.a. Πληροφορικής) στο σχολείο θα ασχολείται και με αυτό ανάμεσα στα άλλα καθήκοντα του...
(Πρώτο μέρος)
ReplyDeleteΓιατί έχουμε 100.000 υποψήφιους για τις Σχολές της λεγόμενης "τριτοβάθμιας" εκπαίδευσης;
Απ. Επειδή οι ελληνικές Κυβερνήσεις με μέτρα και παραλείψεις τους οδηγούν και εξαναγκάζουν τους νέους σε σπουδές και σε απόκτηση πτυχίων αδιαφορώντας για το αντίκρισμα γνώσεων και την προοπτική εργασίας.
Στο πλήθος των υποψηφίων βασίζεται ένας τεράστιος τζίρος στο χώρο των Φροντιστηρίων και των «Ιδιαίτερων Μαθημάτων». Αν μειωθούν οι υποψήφιοι, θα μειωθεί και ο σχετικός τζίρος. Αν μειωθεί ο τζίρος των Φροντιστηρίων, θα αυξηθούν οι άνεργοι, που μέχρι σήμερα εργάζονται στο χώρο αυτό.
Γιατί έχουμε 80.000 θέσεις στις Σχολές της λεγόμενης "τριτοβάθμιας" εκπαίδευσης;
Απ. Για να δείχνουν οι Κυβερνήσεις μικρότερη την ανεργία των νέων, για να δείχνουν ότι υπάρχει δήθεν … «ανάπτυξη» στην Περιφέρεια, με τη μεταφορά πόρων από περιοχή σε περιοχή, έστω και με αφαίμαξη πόρων των οικονομικά αδύναμων γονέων και με τεράστια σπατάλη πόρων του υπερχρεωμένου, λόγω της Πολιτικής των Πολιτικών, κράτους.
Υπάρχει άλλη χώρα με τέτοια αναλογία υποψηφίων προς κατοίκους σε σχέση και με την παραγωγική δομή της (υποτυπώδη στην Ελλάδα);
Απ. Απίθανο να υπάρχει. Ούτε καν κάποια χαρακτηριζόμενη ως «τριτοκοσμική» ! Είμαστε … παγκόσμια πρωτοτυπία!
Αυτοί που έγραψαν κάτω από 5 στις πανελλήνιες εξετάσεις φέτος, έχουν Απολυτήριο Λυκείου, άρα έχουν βαθμό Απολυτηρίου τουλάχιστον 10, ενδεχομένως και 13, 14 ή και 15!
Σχ. Ο βαθμός Απολυτηρίου είναι οπωσδήποτε πλασματικός. Αλλά και ο βαθμός των Πανελληνίων εξετάσεων δεν αποτυπώνει οπωσδήποτε το πραγματικό επίπεδο γνώσεων των υποψήφιων. Μία πρόταση: Πανελλήνιες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στα μαθήματα, που θα ληφθούν στη συνέχεια υπόψη για την εισαγωγή σε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό Ιδρυμα.
Είπατε, ότι αυτοί που έγραψαν φέτος κάτω από 5, θα έγραφαν πέρυσι 10, λόγω διαφορετικών θεμάτων.
Είναι αυτά σοβαρά επιχειρήματα;
Δε γνωρίζετε, ότι το 12-13 του Λυκείου είναι "πλασματικό", όπως σε αρκετές περιπτώσεις και το 18-19;
(2o μέρος)
ReplyDeleteΤα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων, που επιλέγονται κατ’ επιταγήν (!) των εκάστοτε Κυβερνήσεων, ρυθμίζουν τις βάσεις εισαγωγής, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία.
Ενώ δείχνετε να αναγνωρίζετε μέρος της πραγματικής κατάστασης με τη φράση σας: "Εγώ δε θα ισχυριζόμουν ότι όλοι όσοι επιτυγχάνουν στα Πανεπιστήμια μπορούν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ", στην πραγματικότητα αδιαφορείτε !!! Συμμετέχετε στη διαιώνιση των προβλημάτων. Αυτό τουλάχιστον
Η ουσία είναι ότι οι περισσότεροι (και όχι απλά «κάποιοι») εισαγόμενοι δεν έχουν τις αναγκαίες γνώσεις υποδομής (επιπέδου Γυμνασίου-Λυκείου) για να παρακολουθήσουν μαθήματα ανώτερου (μετα-Λυκειακού) επιπέδου. Είτε με τη «βάση του 10», είτε χωρίς αυτήν.
Τα κενά γνώσεων των εισαγόμενων είναι συσσωρευμένα από το Γυμνάσιο και το Λύκειο και δεν αναπληρώνονται εύκολα, αλλά λόγω και του εσωτερικού εκπαιδευτικού-διδακτικού-εξεταστικού συστήματος στα λεγόμενα "τριτοβάθμια" ιδρύματα, δε χρειάζεται να αναπληρωθούν. Οι περισσότεροι ή τουλάχιστον αυτοί που θέλουν, κάποτε παίρνουν το πτυχίο τους – έστω και χωρίς αντίκρισμα γνώσεων.
Αλλά ΚΑΙ εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, αδιαφορείτε !!!
Υποστηρίζετε τη "μαζικότητα" πρόσβασης στη λεγόμενη "τριτοβάθμια" εκπαίδευση.
Θα γεμίσουν τα κενά διαμερίσματα, θα έχουν δουλειά οι καφετέριες, τα ταξί, τα μπαράκια, τα φαστφουτάδικα και τα νυχτερινά κέντρα στην περιφέρεια.
Οι απόφοιτοι ΤΕΙ υποστηρίζουν τη μαζικότητα στα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα.
Και εσείς και αυτοί κτίζετε ... "πύργους στην άμμο"!!!
Μαζική αποφοίτηση από το Δημοτικό, μαζική αποφοίτηση από το Γυμνάσιο, από το Λύκειο (ενιαίο ή γενικό ή ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ), μαζική εισαγωγή σε κάποιο από τα εκατοντάδες Τμήματα που ιδρύθηκαν με ποικίλες σκοπιμότητες, μαζική αποφοίτηση από τα λεγόμενα "τριτοβάθμια" ιδρύματα ("Ιδρύματα" ναι, τριτοβάθμια όχι!), ...
Γιατί να μη δώσετε μαζικά επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους;
Γιατί να μη δίνετε μαζικά επαγγελματικά δικαιώματα από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο ή το Λύκειο;
Γιατί να μπαίνουν σε έξοδα οι γονείς και κυρίως το πολύπαθο ελληνικό δημόσιο, άρα πάλι οι φορολογούμενοι πολίτες;
Τί άλλαξε στο Υπουργείο Παιδείας;
Μόνο το όνομα (το «Εθνικής» ενοχλούσε και το «Δια βίου μάθησης» μας … έλειπε!) και η κοινοποίηση των αποφάσεών σας και μέσω διαδικτύου.
Μεγάλη η επιτυχία σας! Συγχαρητήρια !
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4591290
ReplyDeleteΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΛΙΓΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΟΛ ΒΛΕΠΩ!!! ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΙΟΝ ΑΡΝΑΚΙ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ 10 ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΙΓΗΣΑΤΕ!!! ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΣΤΡΙΓΓΛΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΟΥ ΔΟΛ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΣ!!! ΑΛΛΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟ ΝΑ ΣΤΡΙΓΓΛΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΩΡΑ, ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΝΤΑ Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΩΣ ΝΙΚΗ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΝΑ ΣΤΡΙΓΓΛΙΖΟΥΝ!! ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΑΡΘΡΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ!!!!
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΕΙ΄΄ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ;
ReplyDeleteΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ;
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8133
ReplyDeleteΈχει βάση, το παραπάνω άρθρο κ. Υφυπουργέ;
Δεν ξερω αν το αρθρο στο ΕΘΝΟΣ προερχεται απο το Υπουργείο. ΑΥΤΟ μαλλον θα πρεπει να μας το πειτε κε Υπουργε. ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ -ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ..οπως αρμόζει και οπως ειναι και στο χαρακτηρα σας.
ReplyDeleteΓραφει το τραγικό "Στην πρώτη ταχύτητα εντάσσονται τα υψηλόβαθμα και δημοφιλή και στη δεύτερη τα χαμηλόβαθμα, παίρνοντας τη μορφή τοπικών κολεγίων" δηλαδή τα ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ...πανε περίπατο??? Αν κοιτξει καποιος σε κεντρικα ΑΕΙ/ΤΕΙ τα CV και τις υποδομές.....πολλές φορές....ολο μαζί το τμήμα ειναι ενα εργαστήριο περιφερειακου ΤΕΙ αλλα με λίγους φοιτητες. Γιατι ή επιλογή των μαθητών απέχει έτη φωτός απο την ΠΟΙΟΤΗΤΑ που υπάρχει στο καθε τμήμα. ΑΝ ΟΛΑ τα ΤΕΙ προσφεραν διορισμό στην αστυνομία το ΕΜΠ ....θα ήταν αδειο [ !!!! τραγέλαφος].
Αρα αυτα που διαρρεουν εντεχνα καποιοι στο ΕΘΝΟΣ....ΑΠΛΆ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΑΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
αναμενουμε την ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ....
@1.06. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
ReplyDelete@1.33, @4.28. Την πρότασή μου για τα τοπικά κολλέγια την έχω διατυπώσει αναλυτικά στο πρόσφατο παρελθόν. Τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων αποτελούν, νομίζω, μια ακόμα επιβεβαίωση της αναγκαιότητάς τους.
Αληθεια,ειναι δυνατον,σε καιρους χαλεπους,να βαζουμε ολους τους αποφοιτους Λυκειου,στην 3βαθμια εκπαιδευση;
ReplyDeleteΕδω δε θαχουμε σε λιγο,να πληρωσουμε μισθους και συνταξεις,ειναι δυνατον,να γεμιζουμε πολεις και χωρια με Σχολες και Σχολεια,με ανθρωπους,που τελικα,θα μαθουν ελαχιστα πραγματα,και θα καταληξουν ανεργοι,ενω ταυτοχρονα,θα υπαρχουν χιλιαδες μεταναστες,που θα δουλευουν σε δουλειες,μονον που αυτες,δεν τις καταδεχονται οι φοβεροι συνελληνες,γιατι ως γνωστον,εμεις αποτελουμε,μαζι με τους Εβραιους,περιουσιους λαους;
Η εκφραση,αδιοριστος εκπαιδευτικος,ειναι πρωτοφανης,και πουθενα αλλου δεν αναφερεται.
ReplyDeleteΤι πα να πει στ αληθεια;Σας υποσχεθηκε κανεις,οτι πειδη πηρατε ενα χαρτι απο καπου,ο Θεος ξερει πως,με τις τοσες αντιγραφες που γινονται,επαγελματικα,αλλα ο κ Παναρετος,προφανως δεν εχει ακουσει τιποτα επ αυτων,θα διοριστειτε στο Πρυτανειον,και θα αναλαβει το Δημοσιο,να σας πληρωνει;
Αμα δεν υπαρχουν λεφτα,να γινει συμπτηξη τμηματων,και να πανε στα 40,και στα 45,αμα λαχει,οπως γινοταν παλια,που μια χαρα λειτουργουσαν τα Σχολεια.Οχι να κοροιδευουν οι Δ/ντες,στελνοντας ψευτικους αριθμους εγγεγραμμενων,ωστε να χωριζουν τα τμηματα σε μικρα,και να ζητανε στη συνεχεια και αλλους καθηγητες,ωστε να φωναζει μετα,ο καθε Ολμες,οτι υπρχουν τεραστιααα κενα.
Οι απαιτήσεις Καθηγητών ΤΕΙ για "Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ" και αποφοίτων ΤΕΙ για "απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ" θυμίζουν το μύθο του Αίσωπου με το βάτραχο που ήθελε να γίνει μεγάλο σαν το βόδι και φούσκωνε ρουφώντας αέρα, μέχρι που έσκασε !
ReplyDeleteΑνωνυμε,μακαρι να μην τον Λογαριαζουν τον Παναρετο στα ΑΕΙ,οπως γινεται,σε ολα τα πολιτισμενα κρατη,οπου τα αει,ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ.
ReplyDeleteΟχι,να βαζουν μονον ενα μαθημα,ωστε να περνας για πλακα,ετσι;
Είμαι ο 1:33 ΠΜ.
ReplyDeleteΗ απάντησή σας, μου δημιούργησε μεγαλύτερη ανησυχία απ' ότι είχα πριν.
Δηλαδή, επειδή η κατάργηση της βάσης του 10 (πάντα σε συνδυασμό με την μη απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους), οδήγησαν τις βάσεις πολλών σχολών σε κατακόρυφη πτώση για το παρόν έτος, σημαίνει ότι αυτά τα τμήματα θα πρέπει να εκδιωχθούν από την τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση; Εσείς υποστηρίζατε ότι καταργήσατε τη βάση του 10, επειδή θεωρούσατε ότι δεν είχε καμία ουσία. Τώρα βγάζετε συμπεράσματα από τα αποτελέσματα αυτής της απόφασής σας;
Και μία απορία. Το τμήμα Α.Α.Κ. Πάτρας, του οποίου και είμαι απόφοιτος, δεν έχει κανένα ΕΔ. Το ότι η βάση του κατατρακύλησε από τα 12.000 μόρια στα 6.000 φέτος, σημαίνει ότι οι υποψήφιοι εξέτασαν και βρήκαν χαμηλό το επίπεδο σπουδών που παρέχει, ότι το επίπεδο σπουδών έπεσε τους τελευταίους μήνες ξαφνικά, ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν το αντικείμενό του ή ότι δεν το επιλέγουν οι νέοι, αφού πλέον γνωρίζουν όλοι (όχι όπως εμείς που πήγαμε σαν τα πρόβατα στη σφαγή) ότι το επαγγελματικό μέλλον τους θα είναι αβέβαιο; Και αν υποβιβαστεί σε τοπικό κολλέγιο, εγώ που είμαι πτυχιούχος, τι θα θεωρούμε; Απόφοιτος ανώτατης εκπαίδευσης ή όχι; Θα σας πρότεινα λοιπόν να κατοχυρώσετε (όπως έχετε δεσμευθεί και όπως σας υποχρεώνει ο νόμος), ανθρώπινα επαγγελματικά δικαιώματα και να περιμένουμε τις βάσεις του επόμενου Αυγούστου για να αποφασίσουμε ποια τμήματα θα πρέπει να υποβιβαστούν σε τοπικά κολλέγια ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Θα ήθελα μία σύντομη έστω απάντηση σε όλα αυτά αν έχετε τη καλοσύνη.
Οι απαιτήσεις Καθηγητών ΑΕΙ για "Μη Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ" και κάποιων παλιότερων αποφοίτων ΑΕΙ για "ρύθμιση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ" θυμίζουν το μύθο του μακαρίτη του Χριστόδουλου με τον τύπο που ήθελε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα! Ας ξεκινήσουμε να δούμε την καμπούρα μας πρώτα και τα χάλια μας με τα ΑΕΙ που μπαίνουν φοιτητές με βαθμούς πολύ κάτω από το 10.
ReplyDelete@4:58 πμ
ReplyDeleteΘα αυτοδιοικούνται ΜΟΝΟ όταν δεν παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους και καταργηθει πλήρων η μονιμότητα των καθηγητών. Μέχρι τότε θα βαράνε προσοχή στο Υπουργείο όσον αφορά στρατηγικά θέματα και κυρίως τα €...
Η απάντηση στο μύθο του Αίσωπου (περί βατράχου-βοδιού) με το ανέκδοτο Χριστόδουλου (περί κατσίκας του γείτονα) είναι τουλάχιστον ατυχής! Είναι όμως επιπέδου … «ανωτάτου» ΤΕΙ!
ReplyDeleteΟι διαμαρτυρίες των Προέδρων ΤΕΙ του αθηνοκεντρικού κατεστημένου για τη διαφορά «επιπέδου» των ήδη εισαχθέντων με τους υπό μετεγγραφή σπουδαστές από περιφερειακά ΤΕΙ, με αφορμή την κατάργηση της – κατά Γιαννάκου – «βάσης του 10», είναι τουλάχιστον υποκριτική.
Δεν μου είναι γνωστή, αντίστοιχη διαμαρτυρία τους πριν τον καθορισμό της βάσης του 10 (προ Γιαννάκου δηλαδή).
Δεν μου είναι επίσης γνωστή, αντίστοιχη διαμαρτυρία τους για την εισαγωγή σπουδαστών από ΤΕΛ-ΤΕΕ-ΕΠΑΛ, ημερήσια και εσπερινά, που και μετά την κατάργηση της λεγόμενης «βάσης του 10» εξακολουθούν να ξεπερνούν το 20% των εισαχθέντων στα Τμήματά τους, ενώ αναμένονται και οι εισαγόμενοι από μειονοτικά σχολεία, οι εισαγόμενοι ως παιδιά των μεταναστών (ύστερα από ειδικές εξετάσεις!) και άλλες … «αναξιοπαθούσες» κατηγορίες !!!
Αθάνατη Ελλάδα !!!
@4:58 πμ Οχι,να βαζουν μονον ενα μαθημα,ωστε να περνας για πλακα,ετσι;
ReplyDelete--------------------------------
ΕΣΥ μπορεις να δωσεις 7 μαθήματα σε 3 μέρες και να μην πέσεις σε ΚΑΝΕΝΑ κάτω από 5/10?
Και μιλάμε για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, όχι χορηγηση PhD!
Έχετε πολύ πλάκα που τσακώνεστε οι ΑΕΙητζήδες με τους ΤΕΙτζήδες. Αυτοί πάνε να σας φάνε το φαί και εσείς τσιμπάτε!
ReplyDeleteΣυνεχίστε, μια μέρα θα ξυπνήσετε και θα έρθετε να σπουδάσετε στο κολλέγιο! Οχι όμως στο καλό αλλά στο παρακατιανό.
Η απάντηση στο ανέκδοτο Χριστόδουλου (περί κατσίκας του γείτονα) και η άλλη με τον Αίσωπο είναι τουλάχιστον ατυχής σε κάθε περίπτωση και δείχνει πως έχετε χάσει και οι δύο το δάσος!
Είναι όμως κάθε μια...επιπέδου … ενός από τα 28 ΑΕΙ από αυτά που πέρασαν φοιτητές όπως εδώ: http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8864:e-24-&catid=228:2009-12-01-11-41-55&Itemid=806. οι οποίοι μετά από λίγα χρόνια θα απαιτούν να λέγονται συνάδελφοι μας είτε είναι από ΑΕΙ είτε από ξεπεσμένα ΤΕΙ.
Τα χάλια μας στην Ελλάδα με τους σούπερ καθηγηταράδες στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ που τους χαλάει η αξιόλογηση είναι γνωστά: http://news247.gr/ellada/paideia/se_katastash_dialyshs.453413.html
Γιατί υπάρχουν κάποια μέλη Δ.Ε.Π. που αν δεν είχαν "κολλητούς" ούτε σε τει της συμφοράς δεν θα τους έπαιρναν γιατί εκεί ζητάνε και επαγγελματική προϋπηρεσία και όχι μόνο διδακτορικά που έγραψαν άλλοι με μερικές χιλιάδες ευρώ...
Αυτά δεν παίζουν σε σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού και όσοι τα βλέπουν γελάνε μαζί σας. Τον καθηγητή του κολλεγίου δεν τον διαλέγει ο επιχειρηματίας αλλά το ξένο πανεπιστήμιο και εκεί δεν σηκώνουν αστεία με ψεύτικα βιογραφικά και συστάσεις εκ της πρυτανείας.
Κύριε Πανάρετε αξιολογήστε και κλείστε όσα ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν αξίζουν και ξεσκονίστε λίγο το έργο που παράγει το εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Θα έχετε εκπλήξεις!
Υ.Γ. Αθάνατη Ελλάδα !!!
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΑ Ε.Δ. ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΕΙ;
ReplyDeleteΕχω πέσει από τα σύννεφα βλέποντας τα ονόματα αυτών που πέρασαν ! Κυριολεκτικά αγράμματοι, οι οποίοι δεν είναι ικανοί να γράψουν ούτε μία ευανάγνωστη πρόταση, καλούνται να σπουδάσουν! Πώς;
ReplyDeleteΑγαπητε Κε Συνάδελφε
ReplyDeleteσαν εν ενεργεια ερευνητής λυπάμαι γιατι αναγκάζομαι να χάνω χρονο για μια θλιβερή διαδικασία.
Για του λογου το αληθές εδώ θα βρείτε πληροφορίες από τις Υπηρεσίες Σας.
http://www.elke.uoc.gr/announcements/news/files/thalis/ΘΑΛΗΣ_ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ_ΓΙΑ_ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ_ΥΠΟΒΟΛΗ.pdf
Περα απο το γεγονός αν έχετε το νομικό και ΗΘΙΚΟ δικαιωμα να αλλάζεται ορους διαγωνισμου ....
τουλάχιστον καντε το σωστα !!!!
Και παράλλήλα ζητάτε προτάσεις για postdoc !!!
οπου ζητατε ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ τα διδακτορικά διπλώματα. Δεν φαντάζεστε τι γινετε στο μεταφραστικο του ΥΠΕΞ !!!! Εαν δε φερνουμε Ελλαδα μη Ελλήνα ερευνητή για postdoc...αντε να του τα εξηγήσουμε !!!!! Ας ζητήσετε ΜΟΝΟ σε οσους πετύχουν. ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ?????
ελεος με την προχειρότητα....
Απάντηση στον … «Καθηγητή «Κ(ω)ολ(λ)εγίου» (με την άδεια του – τουλάχιστον – φιλόξενου Υφυπουργού Παιδείας):
ReplyDeleteΜη μας πείτε, ότι στα ελληνικά Κολλέγια υπάρχει «αξιοκρατία», μη μας πείτε ότι αν πράγματι είστε Καθηγητής σε Κολλέγιο στην Ελλάδα, ότι με τα προσόντα που έχετε θα σας έκαναν Καθηγητή και σε «μη παρακατιανό» Πανεπιστήμιο του εξωτερικού ...
«Τα χάλια μας στην Ελλάδα με τους σούπερ καθηγηταράδες στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ που τους χαλάει η αξιόλογηση είναι γνωστά».
Συμφωνώ με την παραδοχή για τα «χάλια», αλλά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου της λεγόμενης Παιδείας, τα βλέπει με διαφορετικό κάθε φορά πρίσμα, δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει κάτι, μετράει πολιτικό και οικονομικό κόστος, επηρεάζεται από οικονομικά και άλλα συμφέροντα κλπ.
Ως προς το αν ζητάνε επαγγελματική εμπειρία στα ΤΕΙ της … συμφοράς, ξεχνάτε ότι στον εκάστοτε ισχύοντα Νόμο για τα ΤΕΙ υπήρχαν και υπάρχουν μερικά διαζευκτικά «ή» και η αρχικά απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία μπορεί να αντικαθίσταται από συμμετοχή σε «ερευνητικά προγράμματα», μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και η διαμόρφωση του προγράμματος … σπουδών ενός Τμήματος ή η έρευνα των ήδη … προ 20-ετίας ερευνημένων ή η συγγραφή Σημειώσεων (μετάφραση ή αντιγραφή επιλεγμένων κειμένων στην καλύτερη περίπτωση, αλλά και απλή εκτύπωση της διδακτορικής διατριβής!!!).
Μου είναι δύσκολο να δεχθώ, ότι «σοβαρά» Πανεπιστήμια του εξωτερικού καταδέχονται να συνεργασθούν με ελληνικά κολλέγια.
Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «ξεσκόνιζε» τους φακέλους του Διδακτικού-Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ και όσες πληροφορίες μπορούσε να συγκεντρώσει θα έπρεπε να απολύσει ή έστω μετατάξει σε άλλες υπηρεσίες το 90% !!!
Θα είχε ενδιαφέρον! Αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτε!
Καλό χειμώνα κύριε Υφυπουργέ! Σας εύχομαι ένα δημιουργικό ακαδημαϊκό χρόνο.
ReplyDeleteΚύριε Υφυπουργέ,
ReplyDeleteπαρακολουθώ την διαβούλευση για την Παιδεία , το γόνιμο διάλογο και αισθάνομαι, από τη μια άτυχη που δεν θα μπορέσω να βιώσω τις επερχόμενες αλλαγές σε επίπεδο σχολείου , αλλά και τυχερή που θα εισπράξω μια καλύτερη μόρφωση σε επίπεδο Α.Ε.Ι.( εύχομαι απλά να τις προλάβω).
Η επιτυχία μου σε σχολή της πρώτης επιλογής μου ( υψηλόβαθμη και περιζήτητη)σκιάζεται από την πιθανότητα να φοιτήσω σε πόλη εκτός Αθηνών για τα επόμενα 5 χρόνια. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι τελικά θα ισχύσει για τις μετεγγραφές κατά την σχολική χρονιά 2010-2011. Παιδί τρίτεκνης οικογένειας που οι γονείς μας μας απέκτησαν και μεγαλώνουν με θυσίες και όχι με εικονικά χαρτιά για να επωφεληθούν από τυχόν πλεονεκτήματα νόμων , δημότες Αθηναίων τα τελευταία 90 χρόνια περίπου , με αδελφό που ήδη φοιτά σε πόλη εκτός Αθήνας και με υψηλή βαθμολογία λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού της Σχολής που επέλεξα,κινδυνεύω βάσει των φημών και των ειδήσεων του Τύπου, να επιβαρύνω τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό γιατί απλά ένας αλλος φοιτητής με μόνο το κριτήριο της καλύτερης βαθμολογίας θα πάρει τη θέση που νομίζω ότι δικαιούμαι , βάσει των όσων πιο πάνω εξέθεσα. Αισθάνομαι ότι "τιμωρούμαι" γιατί είμαι "γνήσιο" τέκνο τρίτεκνης οικογένειας , Αθηναία από γέννηση και συνεχίζουμε να είμαστε οικογενειακά σε μια ανησυχία και ανασφάλεια , αφού 13 μέρες πριν από τις εγγραφές δεν γνωρίζουμε ακόμα τι τελικά θα ισχύσει .
Πιστεύω ότι είσθε από τους ανθρώπους που γνωρίζουν να ακούν (σπάνιο γνώρισμα των ημερών ) και περιμένω μια υπεύθυνη απάντηση για την περίπτωση μου.
Μόνο ο βαθμός πρόσβασης , ως κριτήριο μετεγγραφής των τρίτεκνων , πραγματικά αδικεί όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Σας ευχαριστώ
Απάντηση στον ανώνυμο 2:51 μμ
ReplyDeleteΕίμαι πράγματι καθηγητής και ερευνητικός συνεργάτης σε κάποιο ξένο πανεπιστήμιο. Το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν είναι τόσο χαμηλά σε αναγνώριση όσο τα "παρακατιανά". Αλλά και να μην ήμουν δεν θα είχε τόσο σημασία αφού αποφοίτησα από ιδρύματα, γνωρίζοντας από πριν την ανωτερότητα τους σε σχέση με τα ελληνικά. Το να προσπαθούμε να συγκρίνουμε την "αξιοκρατία" ανάμεσα σε θέματα προσωπικού μεταξύ ξένων και ελληνικών ιδρυμάτων είναι ένα κακόγουστο αστείο.
Τα κολλέγια και οι σπουδές στα ξένα πανεπιστήμια είναι η μόνη διαδρομή ζωής για τον σοβαρό νέο που θέλει να έχει ένα λαμπρό μέλλον και είναι η μόνη πραγματικότητα που σκόπιμα αποκρύπτεται από συγκεκριμένους κύκλους. Συχνά είναι και αρκετά πιο φτηνό από το να σπουδάσει σε κάποιο ελληνικό ίδρυμα σε άλλη πόλη.
Μπορείτε εύκολα να δείτε ποια ξένα πανεπιστήμια έχουν συνάψει συμφωνίες με τα ελληνικά κολλέγια και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις για τη σοβαρότητα τους. Η δυσκολία σας για αποδοχή, δυστυχώς, δεν φαίνεται να απέτρεψε αυτές τις συνεργασίες, ούτε και την αναγνώριση τους από το ελληνικό κράτος.
Τέλος, φαίνεται να έχετε βιώσει περισσότερο από μένα τα περί των ντόπιων ιδρυμάτων αλλά οι γνώσεις σας για τα ξένα φαίνονται να έχουν υποκατασταθεί από αισθήματα ζήλειας και ειρωνία δίνοντας δείγματα για την επιστημονική σας και την ηθική ακεραιότητα.
Η αιτιότητα δοκιμασμένα λειτουργεί στον κόσμο μας οπότε γιατί δεν δοκιμάζετε να στείλετε και εσείς το βιογραφικό σας σε κάποιο σοβαρό πανεπιστήμιο(που σας το εύχομαι) Μπορεί να έρθετε σε μια καλή πορεία ζωής απαλλαγμένος από πολλά προβλήματα.
Τέλος ευχαριστώ τον κο Πανάρετο για την ανοχή του και ζητώ συγνώμη για το εκτός θέματος περιεχόμενο όμως η ύβρη και η δυσφήμιση προς τον θεσμό των κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημιών έπρεπε να απαντηθεί.
[ΜΕΡΟΣ Α]
ReplyDeleteΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ «ΣΧΕΔΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η: Δεν μπορεί να είναι κανένας σύμφωνος με τη αύξηση των μαθητών / τάξη έστω και αν αυτή υπαγορεύεται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η : Η αύξηση των μαθητών / τάξη, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει πολιτικό κόστος το οποίο όλοι κατανοούν
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η : Ο εξορθολογισμός της κατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι αναγκαίος, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός ο οποίος οδηγεί στην αριστοποίηση του συστήματος και τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών που θα εκσυγχρονίσουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 4η : Η εφαρμογή των όποιων αποφάσεων και η προσπάθεια της ορθολογικής κατανομής των εκπαιδευτικών θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα και όχι να είναι μια άσκηση επί χάρτου, η οποία θα αναπαραγάγει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος [που ουσιαστικά δεν θα λύνει κανένα από τα θέματα που βάζουν οι παραπάνω παρατηρήσεις], θα εξακολουθούν να λειτουργούν τμήματα των 15-18 μαθητών /τάξη και ταυτόχρονα θα ασκείται κακ(λ)όπιστη κριτική για το ότι «εφαρμόζονται» εγκύκλιες που ορίζουν ότι λειτουργούν τμήματα των 28 και … μαθητών.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 5η : Για να μπορεί να γίνει η όποια τοποθέτηση επί του θέματος θα πρέπει να αποτυπωθεί η νέα πραγματικότητα, η οποία σε μια πρώτη, αλλά ασφαλή προσέγγιση είναι η επανάληψη της ισχύουσας κατάστασης [με το «μαγείρεμα» του αριθμού των μαθητών που γίνεται με την αγαστή συνεργασία όλων των συμμετεχόντων ( στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων)]
Τι συμβαίνει:
1. Το βασικό κριτήριο προαγωγής των μαθητών στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου είναι οι επιπτώσεις που θα έχει το όποιο αποτέλεσμα στην διαφοροποίηση των τμημάτων της σχολικής μονάδας.
2. Επιδιώκεται η εγγραφή μαθητών από άλλες σχολικές μονάδες σε συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να αποφευχθούν οι «οδυνηρές» επιδράσεις που αφορούν τις «ανάγκες» σε διδακτικό προσωπικό.
3. Οι σχολικές μονάδες που «χρειάζονται» και άλλους μαθητές προκειμένου να μην υπάρξει διαφοροποίηση του αριθμού των λειτουργούντων τμημάτων γράφουν μαθητές που θα έπρεπε να εγγραφούν σε άλλα σχολεία της περιοχής [με βάση το στοιχείο της διεύθυνσης της μόνιμης κατοικίας]
4. Σε ακραίες περιπτώσεις γράφονται προσωρινά μαθητές οι οποίοι σε λίγες μέρες θα ζητήσουν μετεγγραφή για άλλη σχολική μονάδα.
Έτσι η ερμηνευτική προσέγγιση της νομοθεσίας και της πολιτικής βούλησης για δημιουργία τμημάτων μέχρι 28 άτομα είναι άνευ περιεχομένου αφού με τεχνάσματα που επιτρέπει η προσέγγιση των αριθμητικών δεδομένων κατά το δοκούν θα δημιουργηθούν τμήματα με πολύ λιγότερους μαθητές. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και η αναγκαία καταγγελία του ΥΠΔΒΜΘ ότι έχει δημιουργήσει μεγάλα τμήματα που αποτυπώνουν μόνο μια εικονική πραγματικότητα που δίνει το δικαίωμα άσκησης κριτικής που έχει οδηγήσει στην απαξίωση των εκπαιδευτικών και δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία να παίρνει ανεδαφικές αποφάσεις που συνήθως υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Για να «αντιληφθείτε» τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί ακούστε πως ερμηνεύεται η πολιτική βούληση του ΥΠΔΒΜΘ για την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΔΒΜΘ: Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών /τμήμα είναι 28 το πολύ
Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΠΙΛΕΓΕΝΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: δημιουργούνται νέα τμήματα αν ο συνολικός αριθμός των μαθητών είναι πολλαπλάσιο του 28 αυξημένο κατά ένα
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ :
29 μαθητές δύο τμήματα των 14 και 15 μαθητών
57 μαθητές τρία τμήματα των 19 μαθητών αντί δύο τμήματα των 28 και 29 μαθητών
85 μαθητές τέσσερα τμήματα των 21 και 22 μαθητών κοκ
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 28 ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 25 ΜΑΘΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ «ΚΡΙΤΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ !!!!
[συνεχίζεται][σοφία ΠΑ.Σ.Ο.Κ]
[ΜΕΡΟΣ Β]
ReplyDeleteΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ «ΣΧΕΔΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ:
1. Να δημιουργούνται τμήματα ώστε ο συνολικός αριθμός των μαθητών να κατανέμεται έτσι ώστε τα τμήματα να έχουν μαθητές μέχρι 28 μαθητές αλλά και 26 και 27 και σε ακραίες περιπτώσεις 29 και 30 που προβλέπει ο ν.1566 [ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ] [Στις παραπάνω τρεις αναφερόμενες περιπτώσεις θα είχαμε: 1. Ένα τμήμα των 29 μαθητών, 2. Ένα τμήμα των 28 μαθητών και ένα τμήμα των 29 μαθητών. 3. Δύο τμήματα των 28 μαθητών και 1 τμήμα των 29 μαθητών. Σύνολο τμημάτων 6 και όχι 9 που δημιουργούνται τώρα. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση είμαι υπέρ των 9 τμημάτων ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ της κριτικής ότι τα σχολεία λειτουργούν στη συντριπτική πλειοψηφία με τμήματα με μαθητές στο διάστημα [25, 28]
2. Να γίνουν με ευθύνη των νεοεπιλεγέντων στελεχών της εκπαίδευσης συσκέψεις ώστε ο μαθητικός πληθυσμός των σχολείων να αποτυπώνει την πραγματικότητα αναφορικά με τις παραμέτρους που τον διαμορφώνουν και είναι κύρια αυτές που αναφέρθηκαν στις παρατηρήσεις 1,2,3,4,
3. Ως αιθεροβάμων και εραστής της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων και του κοινωνικού ελέγχου θα περίμενα να είχε υπάρξει με πρωτοβουλία όλων των κοινωνικών εταίρων σχετική συζήτηση και διατύπωση επιστημονικά τεκμηριωμένης άποψης από τα αρμόδια τμήματα του ΕΣΥΠ [αλλά αυτές είναι προσεγγίσεις μιας εικονικής πραγματικότητας που κανένας δεν θέλει να μετατραπεί σε παρέμβαση ουσιαστικής συμμετοχής . ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ: Το αποτέλεσμα θα ήταν τέτοιο που δεν θα έδινε το δικαίωμα στην όποια πολιτική ηγεσία να αυθαιρετεί με άλλοθι υπαρκτές ή ανύπαρκτες κρίσεις και στις συνδικαλιστικές και αντιπολιτευόμενες πολιτικές ηγεσίες να ασκούν κριτική που τίποτε δεν προσφέρει. ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ : Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια , γεγονός που δίνει το δικαίωμα και στους ΑΠΟ ΕΔΩ και στους ΑΠΟ ΕΚΕΙ να θεωρούν ότι δικαιώνονται. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: :Η ΜΟΝΙΜΗ [δεν θέλω να πιστεύω και συνειδητή] υποβάθμιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αλλά τέτοιες προσεγγίσεις δεν θεωρούνται ρεαλιστικές και για τους ΑΠΟ ΕΔΩ και για τους ΑΠΟ ΕΚΕΙ
Τα νέα στελέχη της εκπαίδευσης με κριτήριο επιλογής τη θήτευσή τους σε ποσοστά 60- 80 % σε αντίστοιχες θέσεις κατά το παρελθόν αναπαραγάγουν αυτό που έχουν μάθει καλά να είναι αρεστοί και με τους ΠΑΡΑΠΑΝΩ και με τους ΠΑΡΑΚΑΤΩ. Είναι αυτό που θέλω να πιστεύω και όχι η μη δυνατότητα άσκησης λόγω επάρκειας δημιουργικής διοίκησης σύμφωνα με τις επιστημονικές και ερευνητικές προσεγγίσεις που υποτίθεται ότι «έμαθαν» κάνοντας τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές τους σπουδές [αν και το προσόν αυτό συνέβαλε ελάχιστα στη κατάληψη της θέσης, το κύριο ήταν ή αρχαιότητα στη θέση και τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας]
Αλλά αυτά όταν τα λέει κάποια διαχρονικά είναι επικίνδυνη , όταν είναι και μειοψηφία σε ένα κόσμο συμφερόντων και παράλογων προσεγγίσεων ,γραφική
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: αποδομείται η υλοποίηση των αυτονόητων πολιτικών ΚΑΙ διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι οδηγούμεθα στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που κάποιοι αιθεροβάμονες δογματικά πιστεύουν ακόμα ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ να προσφέρει έγκυρες, αξιόπιστες, ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας που θα διαμορφώνει πολίτες που σκέπτονται, συμμετέχουν και δεν αναπαραγάγουν εικονικά πρότυπα που οδηγούν σε κοινωνίες απαξίας. [σοφία ΠΑ.Σ.Ο.Κ]
Κύριε υφυπουργέ το σχόλιο της Σοφίας νομίζουμε ότι με πολύ ακριβή και τεκμηριωμένο τρόπο παρουσιάζει μια κατάσταση που χρόνια τώρα ταλανίζει την παιδεία στη χώρα μας.
ReplyDeleteΘέλω να προσθέσουμε ότι αυτή την απαράδεκτή κατάσταση αναπαραγάγουν στελέχη της εκπαίδευσης που διαπλεκόμενα με τους αιρετούς του κλάδου έχουν μετατρέψει το χώρο της παιδείας σε χώρο εξυπηρέτησης συμφερόντων που δεν σχετίζονται με πολιτικές ή θεωρήσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε σωρεία παραδειγμάτων όπου στα όργανα επιλογής τοποθετούνται άτομα χωρίς προσόντα ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης με γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Για φανταστείτε:να έχει κληθεί να λύσει τα θέματα του προγραμματισμού της εκπαίδευσης άτομο
• που έχει ως μοναδική επιμόρφωση ένα σεμινάριο που παρακολούθησε όταν διορίστηκε πριν 30 χρόνια και τίποτε άλλο.
• που ως αιρετό μέλος του κλάδου των εκπαιδευτικών συναινούσε για τη διαιώνιση του προβλήματος μιας άναρχής και ρουσφετολογικής «επίλυσης» του προβλήματος της κατανομής των εκπαιδευτικών
• που δεν συμφωνεί με επιλογές που σχετίζονται με την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση και λόγους που σχετίζονται με θέματα επάρκειας και προσωπικών επιλογών
Οι συνειρμοί που ενδεχόμενα δημιουργηθούν ή η πιθανή επίκληση για επώνυμες αναφορές δεν έχουν σημασία. [οι σχετικές αναφορές έχουν γίνει επώνυμα σε στελέχη του υπουργείου σας και τις γνωρίζετε]
Το σοβαρό θέμα είναι οι επιλογές να γίνονται με κριτήρια που δεν θα αποδομούν τις πολιτικές [όχι κομματικές] επιλογές του πρωθυπουργού μας από άτομα που κατέλαβαν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης για να υλοποιήσουν πολιτικές που σχετίζονται με αδιαφανείς προσωπικές επιλογές και επιλογές που σχετίζονται με τη «μάχη» του σταυρού για κομματικές ηγεσίες που ταυτίζουν τα θέματα της παιδείας με την πολιτική της επιβίωσης στο κοινοβούλιο.
Merikes aporeies. H yfypoyrgos EX dilose oti oi ka8HGHTES pou einai yperari8moi 8a apospastoun kai se 8eseis ektos nomou pou exoun metate8ei.
ReplyDeleteEimai mia tetoia periptosH , filologos , me didaktoriko kai 2 paidia kai mallon 8a me steiloun stH Boiotia.
Shmera anakoio8Hkan apospaseis stH E8nikh Biblio8HkH kai sta ΓΑΚ [ari8mos peripou 150] fainetai oti ta prosoda mou den einai arketa kai proexei na apospastei kapoios apo tHn Boiot;ia gia na pao ego na katalabo Th 8EsH tou kai na eimaii makria apo ta paideia mou kai na axrhsteyetai to didaktoriko mou.
Krima, den sas leo to onoma mou gia na apodeikso oti h ennoia tou programmatismou tafitezetai me to rousfeti ‘H tHn elleipsH koinHs logikHs
GIA SAS , PIKRAMENH ALLA AXIOPREPHS
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
ReplyDeleteΑΠΟ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΔΒΜΘ ΑΠΟ 30.08.10 ως 01.09.10
Συμπληρωματικές αποσπάσεις, ανακλήσεις και τροποποιήσεις αποσπάσεων Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Δ/νσεις και Γραφεία Εκπ/σης [ΕΚΑΤΟ ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΕΙς (114)]
Συμπληρωματικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο [ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4)]
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες [ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ (158)]
ΙΕΚ [ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (455)]
ΣΥΝΟΛΟ: ΕΠΤΑΚΟΣΙΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΙΑ (731)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΔΒΜΘ : «Θα σταματήσει αυτή η ανομία»
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ [Ρεπορτάζ:esos.gr/Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2010 19:25]
ReplyDelete"ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΣΥΡΙΖΑ): Υπάρχει μια παραφιλολογία κυρίως από τα κανάλια γύρω από τους αποσπασμένους. Δηλαδή, ότι οι αποσπασμένοι είναι σε διάφορα γραφεία «ξύνονται», συγγνώμη για την έκφραση. Είναι αργόμισθοι.
Να γυρίσουν στα σχολεία φυσικά, με την προϋπόθεση ότι το έργο που εκτελούσαν θα αντικατασταθεί από υπαλλήλους που θα κάνουν δουλειά όπως έκαναν και οι ίδιοι.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): επειδή φαντάζομαι ότι εδώ μέσα κανείς δεν συζητά αυτά που γράφουν τα blogs, στη συγκεκριμένη Αίθουσα έχουν σημασία αυτά που λέτε εσείς και αυτά που λέω εγώ. Υπάρχουν, βεβαίως, μεγάλες ανάγκες στα γραφεία, γι’ αυτό και οι άνθρωποι που θα αποσπασθούν στα γραφεία θα κάνουν πάρα πολύ δουλειά γιατί θα είναι λίγοι. Επειδή όμως δεν μπορούμε να προσλάβουμε αυτή την στιγμή και το ξέρουμε, όταν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα γραφεία και στο σχολείο θα πρέπει να πάνε στα σχολεία. Δηλαδή, πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία και μετά θα λειτουργήσουν και τα γραφεία.
Δίνω το παράδειγμα στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα υπάρχουν τουλάχιστον 300 λιγότεροι υπάλληλοι απ’ ό,τι τον Ιούνιο. Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να λειτουργήσει με 300 λιγότερους υπαλλήλους. Να δούμε πώς θα τα καταφέρουμε για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ό,τι η δουλειά των εκπαιδευτικών είναι στην τάξη."
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ ΕΛΕΓΑΝ "ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ"
Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ
Αγαπητέ κ.Πανάρετε,
ReplyDeleteχωρίς σχόλια σας αναφέρω το εξής:
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ Γ' & Δ' ΚΕΔΔΥ:
ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ Η ΣΕΙΡΑ ΗΤΑΝ:
ΥΠΟΨΗΦΙΑ Α: 20,5
ΥΠΟΨΗΦΙΑ Β: 19,5
ΥΠΟΨΗΦΙΑ Γ: 18,5
ΥΠΟΨΗΦΙΑ Δ: 12,5
(ΥΠΗΡΧΑΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 2 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ)
ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΤΕΣ 31.8.2010 ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΣΕΕΠ (ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟ 15).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΠΕΛΕΓΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ Β ΚΑΙ Η Δ (!).
ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.
Η Δ ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ 8 ΜΟΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α!!!!
ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΡΕ 15 (ΑΡΙΣΤΑ) Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ Δ ΕΝΩ Η Α ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η Γ ΠΗΡΑΝ 6,5 ΚΑΙ 8,5 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ????????
ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΩ ΣΕ ΕΣΑΣ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΛΑΚΕΨΩ ΑΛΛΑ Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ.
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ "ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ" ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ... ΚΑΚΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΜΙΜΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ [Ο/Η @1:46 μμ]
ReplyDeleteΗ ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ
ReplyDeleteΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΑΙ ΗΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ?
ΕΚΕΙΝΗ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ Ο ΓΥΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ
Στην αρχή μας ειπώθηκε ότι στο Υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν χιλιάδες αποσπασμένοι που δεν είχαν καρέκλα να καθίσουν
ReplyDeleteΜετά μας ειπώθηκε ότι έφυγαν από το Υπουργείο Παιδείας πάνω από 500 εκπαιδευτικοί που δεν ήταν αναγκαίοι και γύρισαν στις τάξεις
Και τώρα μας ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με 300 εκπαιδευτικούς λιγότερους και δεν ξέρει κανείς πως θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του και ότι οι αποσπασμένοι υπάρχουν επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις.
Μα όταν ένας εκπαιδευτικός αποσπάται τότε διορίζεται ένας αναπληρωτής άρα σε σχέση με τους διορισμούς και την οικονομία μηδέν εις το πηλίκο.
Δεν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι αντιφατικά και ότι μάλλον μας θεωρείτε άτομα μειωμένης αντίληψης
Αλλά και ο κύριος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά επί της ουσίας επειδή πολλοί δικοί του βολεύονται κατά περίεργο τρόπο
Πάντως τα νεοεπιλεγμένα στελέχη της εκπαίδευσης και οι opengon περιφερειάρχες δεν θα επιτρέψουν ΠΟΤΕ:
• καθηγητές ξένων γλωσσών να περιφέρονται στους διαδρόμους σχολείων και να παίζουν θέατρο
• συνταξιούχοι να μετέχουν και να πληρώνονται σε σχολικά προγράμματα της ΕΕ
• κάποιοι που το παίζουν σύμβουλοι να μην κάνουν μάθημα όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία επειδή κάποιοι είναι «κωλυμμένοι» στην ανικανότητά τους την οποία πλασσάρουν ως προσόν και απειλούν και διαβάλουν υπογείως
• να σαμποτάρουν το έργο καθηγητών και να μην τους χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για τους Η/Υ επειδή χαλάνε την πιάτσα και επειδή οι ίδιοι μπερδεύουν τους Η/Υ με τις καφετιέρες
• να χρησιμοποιούνται τα προγράμματα της ΕΕ για οργάνωση ταξιδιών αναψυχής στας Ευρώπας και να χρησιμοποιούνται οι μαθητές ως το άλλοθι της όλης υπόθεσης με αντάλλαγμα κάποια επίσκεψη σε μουσείο που δεν έχει την όποια σχέση με τη λογική των προγραμμάτων
Συγγνώμη ΟΛΑ αυτά ΔΕΝ μπορεί να συμβαίνουν είναι υπερβολές και κακοήθειες. Δυστυχώς όμως για ΟΛΑ αυτά και όχι ΜΟΝΟ υπάρχουν έγγραφα των μετεχόντων και τα οποία συντάχθηκαν από τους ίδιους επειδή οι «καημένοι» με την «πείρα» και τα «προσόντα» που διαθέτουν σε θέματα ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ήθελαν να δείξουν και εγγράφως τις επιδόσεις τους ….
ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
Κρούονται οι κώδωνες του κινδύνου . ΣΟΣ απαιτείται ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ γιατί αποδομείται η πολιτική του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ
Απάντηση στον κ. Καθηγητή και Ερευνητή ξένου Πανεπιστημίου (εφόσον ο φιλόξενος στον αντίλογο κ. Υφυπουργός το επιτρέψει):
ReplyDelete«… αποφοίτησα από ιδρύματα, γνωρίζοντας από πριν την ανωτερότητα τους σε σχέση με τα ελληνικά».
Και Καλαμο-Καβαλάρης; Μήπως και … «Κολλεγιόπαις»; Αποτυχών στις Πανελλήνιες εξετάσεις ή … μη καταδεχθείς να συμμετάσχει;
«Τα κολλέγια και οι σπουδές στα ξένα πανεπιστήμια είναι η μόνη διαδρομή ζωής για τον σοβαρό νέο που θέλει να έχει ένα λαμπρό μέλλον και είναι η μόνη πραγματικότητα που σκόπιμα αποκρύπτεται από συγκεκριμένους κύκλους».
Ήρεμα! Και όλοι οι άλλοι νέοι που σπούδασαν/φοίτησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια και εργάζονται σε επιχειρήσεις και στην πραγματική παραγωγή εντός ή εκτός Ελλάδας τί είναι; Αποκλείεται να έχουν … «λαμπρό μέλλον» ή μήπως ζούνε σε … «εικονική πραγματικότητα»;
«Η δυσκολία σας για αποδοχή, δυστυχώς, δεν φαίνεται να απέτρεψε αυτές τις συνεργασίες, ούτε και την αναγνώριση τους από το ελληνικό κράτος».
Η αναγνώριση Κολλεγίων από το ελληνικό κράτος δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ των Κολλεγίων! Το ελληνικό κράτος δε διακρίνεται … «δια τον πρότερον έντιμον βίον του»!
«… οι γνώσεις σας για τα ξένα φαίνονται να έχουν υποκατασταθεί από αισθήματα ζήλειας και ειρωνία δίνοντας δείγματα για την επιστημονική σας και την ηθική ακεραιότητα».
Η ψυχογραφική σας δεινότητα ελέγχεται ως ατελής, αν και δε θα διεκδικούσα ούτε … «επιστημονική», ούτε … «ηθική» ακεραιότητα! Δε με ενδιαφέρει, δε μου χρειάζεται! Η «ειρωνεία» προς Καλαμοκαβαλάρηδες αποτελεί συστατικό στοιχείο της … «αρρωστημένης» προσωπικότητάς μου!
«…γιατί δεν δοκιμάζετε να στείλετε και εσείς το βιογραφικό σας σε κάποιο σοβαρό πανεπιστήμιο(που σας το εύχομαι) Μπορεί να έρθετε σε μια καλή πορεία ζωής απαλλαγμένος από πολλά προβλήματα».
Δεν έχω τα προσόντα! Eίμαι … καταδικασμένος να ζήσω με τα … προβλήματά μου! Κάποιοι άλλωστε πρέπει να εργάζονται στην παραγωγή, για να μπορούν να … «ερευνούν» οι Κολλεγιόπαιδες!
«…η ύβρη και η δυσφήμιση προς τον θεσμό των κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημιών έπρεπε να απαντηθεί».
Τελικά «Καθηγητής και Ερευνητής σε ξένο Πανεπιστήμιο» ή … δικηγόρος των ελληνικών Κολλεγίων; Στην Ελλάδα τα «Κολλέγια» νομίζω, ότι ιδρύθηκαν από οικονομικά και άλλα συμφέροντα με την ανοχή ή σύμπραξη του ανύπαρκτου (έτσι κι αλλιώς) ελληνικού κράτους. Αυτό είναι … «ύβρις»; Τα καλά ξένα Πανεπιστήμια δε χρειάζονται δικηγορίσκους. Είναι σεβαστά σε όλους!
Πρώτα ο μαθητής;
ReplyDeletehttp://www.esos.gr/deiterobathmia/nomoi/ti-allazei-gia-ta-stelexi-tis-ekpaideisis.html
Μια φορά "στέλεχος", για πάντα "καθοδήγηση". Τίποτα δεν πετιέται. Παλιά μου τέχνη κόσκινο: Έλα ν' αλλάξουμε φωλιές. Χα.
κ. Πανάρετε,
ReplyDeleteτι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός όταν το Υπουργείο δεν απαντά σε αίτησή του; και ποιό κύρος έχει μετά για τον εκπαιδευτικό μία τέτοια κεντρική Διοίκηση;
Ευχαριστώ
@1:12 μμ να κάνεις την αίτηση με την ιδιότητα του πολίτη.
ReplyDeleteΑν το υπουργείο δεν απαντήσει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από το νόμο να προσφύγεις στο συνήγορο του πολίτη
Και να ζητήσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία τη σχετική αποζημίωση [είναι μέχρι 200.000 σε δρχ για να μην ξεχνάμε εκείνη την εποχή του ΠΑΣΟΚ που με τους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου έδινε το δικαίωμα στους πολίτες να ελέγχουν, να απαιτούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους]
Και μετά να ζητσεις ως φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει το ποσό που σου κατοχυρώθηκε ο ή οι υπάλληλος[οι] που δεν απάντησαν
Έτσι για να θυμόμαστε και τα δικαιώματα του πολίτη, τις υποχρεώσεις των Δημοσίων Υπηρεσιών
Όλα αυτά ειναι υποχρέωση να κάνει ο κάθε θιγόμενος πολίτητς προκειμένου να καταλάβουν και οι Δημόσιες Υπηρεσίες ότι έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες που δικαιούνται να απαιτούν να τους εξυπηρετούν.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ π. ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , Ο ΟΠΟΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΣΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ.
@4:33 πμ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΜΕ ΛΕΠΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ...ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟ
ReplyDeletehttp://www.esos.gr/deiterobathmia/nomoi/ti-allazei-gia-ta-stelexi-tis-ekpaideisis.html
ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΑΪΜΟΥ ΣΤΕΛΕΧΗ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ
Με ποια λογική Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς και Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Προέδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτό(δηλαδή πασοκτζήδες άσχετοι με την εκπαίδευση συνήθως αλλά και επί ΝΔ τα ίδια χάλια ήταν)και μετά τη λύση της σχέσης εργασίας τους στις παραπάνω θέσεις και έως την έναρξη της διαδικασίας επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, να υπηρετούν ως στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγησης σε περιοχές που επιθυμούν; Oι περισσότεροι δεν έχουν καν πτυχία αλλά μόνο περγαμηνές του κόμματος και έρχεστε και τους εξισώνετε με τους σχολικούς συμβούλους; Ούτε ο Στάλιν δεν είχε βάλει κομισάριους σε τέτοια πόστα.
ReplyDeleteΕσείς που είσαστε πανεπιστημιακός δεν νοιώθετε πως θα σας πρόσβαλε ως επιστήμονα αν σας εξίσωναν με κάποιον άσχετο και τον έβαζαν να διδάξει στη θέση σας στατιστική στους προπτυχιακούς σας χωρίς ιδέα από το αντικείμενο αλλά μόνο επειδή θα είχε το ταμπελάκι του εκάστοτε κόμματος;
kyrie Panarete,
ReplyDeleteayrio exoun apergia ta MMM kai ta Panepisthmia ths Attikhs AKOMA den exoun bgalei anakoinwsh gia tis exetaseis ayrio..
Deigma tou dhmosioypallhlismou kai ths adiaforias..
@7:16 πμ θα μας τρελλάνεις τι σχέση έχει η απεργία στα ΜΜΜ με τις εξετάσεις.ΟΛΟΙ ΤΗ ΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ δείγμα ότι όλα τα θέλετε έτοιμα μπας... έλεος χριστιανοί ΟΠΟΤΕ κάνουν απεργία τα ΜΜΜ να αναβάλλονται και οι εξετάσεις.
ReplyDeleteΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.... έλεος χριστιανοί όταν κανουν ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΑ ΜΜΜ να κηρύσσετε ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ..... ωραία η άποψη ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΣΚΕΦΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΥΣΗ ..... καινουργιες φρέσκιες ιδέες ......
Θα μου δώσεις τα 40 ευρω για ταξι εσύ ο 12.33?
ReplyDeleteΕυτυχώς όμως όλοι αυτοί της ΕΘΕΛ σύντομα θα πάρουν, ας μην πω τι θα πάρουν..
@7.16
ReplyDeleteΣυνήθως οι φοιτητές που βρίζουν το δημοσιουπαλληλικό κράτος είναι αυτοί που ξέρουν ότι θα απετυχουν στον ΑΣΕΠ ή που δεν έχουν τα προσόντα ούτε για εκεί ή που φοβούνται πως θα τους πουλήσει ο Μαυρογιαλούρος ενώ τους έχει ήδη τάξει διορισμό.
Ευτυχώς που δεν ξεπέσανε ακόμα στην ΑΣΟΕΕ ώστε να κανονίζουν τις εξετάσεις με βάση τα κέφια της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας. Η απεργία δεν είναι όλη μέρα, μπορείτε να πάτε πιο πριν στη σχολή σας.
Kαλή επιτυχία!
@1:45 μμ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΟΧΙ 40 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ CENTS .ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ
ReplyDeleteΝΑ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙς 6-11 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ , ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙ ....
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙΤΙ ΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΕΡΥΚΟΚΟ
Βέβαια στην ΑΣΟΕΕ κρατάν ψηλά τη σημαία της δημόσιας παιδείας με τα 10000 ευρώ που ζήτάνε για τα μεταπτυχιακά...Αλλά δεν φοβάμαι τώρα που είναι ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ Υφυπουργός θα τα καταργήσει, έτσι δεν είναι?
ReplyDeleteΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ... ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΜΝΕΙ..ΔΕΝ ΕΧΕΙ ...ΜΑΤΑΣΥΜΒΕΙ ΣΥΝΤΕΚΝΟΙ... ΠΟΙΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΤΡΑΦΕΙΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΣΘΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΕΙ.
ReplyDeleteΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΡΙ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ
@9:30 πμ to parapono tou anaplHrotH ka8HgHtH.. gia tous eidikkous logariasmous ton PanepistHmion exete na peite tipote pou me tHn forodiafugH sas mas pinete to aima me to stafonometro....
ReplyDeleteθεωρείται δεδομένο εκ προοιμίου ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν θεωρούνται κατεστημένο και δεν αποτελούν συντεχνία…..
ReplyDeleteΑξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
ReplyDeleteΘέλω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα στα οποία θέλω να μου δώσετε απάντηση. Σχετικά με την κατάργηση της βάσης του 10, από την μια μεριά βοηθάτε παιδιά να εισαχθούν σε σχολές αλλά από την άλλη αδικείτε τα παιδιά που διάβαζαν. Γιατί κάποιος να κάθεται με τις ώρες να διαβάζει για να μπεί σε κάποια σχολή και κάποιος άλλος να μην γνωρίζει καν που είναι τα βιβλία του και να μπαίνει σε σχολή και αργότερα ίσως να έχει και καλύτερη εππαγελματική αποκατάσταση; Επιπλέον, γνωρίζω κάποια αλλοδαπά άτομα τα οποία εισήχθησαν σε σχολές λόγω του ότι είναι αλλοδαποί ενώ στις πανελλαδικές η βαθμολογία τους ήταν 6 και 7 χιλιάδες μόρια. Δεν είναι λογικό πολλοί να νιώθουν άδικα;
@6:03 πμ
ReplyDeleteΕίναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διάλογος βασισμένος σε αρχές, σε μεθοδολογία, στην αποδοχή αρχικών συνθηκών [αρχές που προσδιορίζουν με μεθοδολογική ακρίβεια το υπό συζήτηση (διερεύνηση) κάθε φορά θέμα]
Η επανάληψη κατά τη γνώμη μου επιχειρημάτων που δεν παραπέμπουν σε μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε μια ατέρμονη, άνευ ουσίας συζήτηση που δυστυχώς γίνεται μεταξύ των «δήθεν» διαλεγόμενων στο επίπεδο των συζητήσεων σε παρέες, στα ιστολόγια, στον συνδικαλισμό, στην πολιτική και δυστυχώς και στον χώρο της επιστήμης και της διανόησης.
Το φαινόμενο αυτό έχει επιχειρηθεί να αποσαφηνισθεί και από τον υφυπουργό (θέλω να πιστεύω) και από πολλά αξιόλογα σχόλια που έχουν αναρτηθεί και όχι μόνο.
Δυστυχώς επανερχόμεθα με αδόκιμο τρόπο βασανιστικά μονότονο.
Δεν έχω καταλήξει αν αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρξει αυτοεπιβεβαίωση, ή συντήρηση συνθηκών μη διαλόγου ώστε να φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία για να μη αποδειχθεί η αβασιμότητα των προτάσεων και η μη ύπαρξη επιχειρημάτων.
Τελικά είναι και αυτό θέμα παιδείας ή ηθελημένη συντήρηση μιας θολής κατάστασης προκειμένου να επιβάλλονται απόψεις και πολιτικές που είναι το αποτέλεσμα ενός εικονικού διαλόγου που ποτέ δεν έγινε. Απόψεις που έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση του τέλματος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που συνήθως επιβάλουν οι μέτριοι, οι μη έχοντες γνώσεις , αυτοί που προκρίνουν το προσωπικό αντί του λογικού και αντικειμενικά ορθού που προσεγγίζει τα θέλω και τις προσδοκίες της κοινωνίας.[γπμ]