Saturday, January 02, 2010

Η ανοικτή διακυβέρνηση και οι αριθμοί

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία


Απο τις 6 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου 2009 το opengov.gr έχει δεχτεί συνολικά 1.947.583 μοναδικές επισκέψεις.

Εχουν αναρτηθεί 1081 θέσεις και 12 διαβουλεύσεις που έχουν προκαλέσει 19422 σχόλια.

Αναλυτικά, τα στοιχεία έχουν ως εξής:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΑΡ. ΔΙΑΒ/ΩΝ

ΑΡ. ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΡ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ

ΑΡ. ΘΕΣΕΩΝ

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3
7.642
1
24
Yπουργείο Οικονομικών
2
5.616
1
34
Υπουργείο Εξωτερικών
0
-
0
-
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
0
-
0
-
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
2
1.642
4
59
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2
643
2
88
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
1
3.538
3
230
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
0
-
1
48
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
0
-
1
47
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
0
-
1
535
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
0
-
2
13
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
1
102
0
-
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
1
239
0
-
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
0
-
2
3
ΣΥΝΟΛΑ
12
19.422
18
1.081

22 comments:

  1. Anonymous2:45 am

    Δεν ξέρω αν σε βάθος χρόνου τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της παραγωγικότητας του κάθε υπουργείου, πιθανά σε κάποιο βαθμό αυτό να ισχύει.

    Ίσως θα ήταν χρήσιμο να γίνει μία πρόβλεψη ώστε οι πολίτες να έχουν δυνατότητα ανάρτησης σχολίων στην ιστοσελίδα υπουργείων για γενικότερα θέματα αρμοδιότητας του κάθε υπουργείου.
    Για παράδειγμα στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΣΕ τις ημέρες των Χριστουγέννων.

    Προσωπικά θέλησα πριν λίγες μέρες να αφήσω ένα σχόλιο ή να στείλω ένα μήνυμα προς το Υπ. Πολιτισμού σχετικά με τη λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης τις ημέρες των γιορτών. Δεν υπήρχε ούτε μία ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με το υπουργείο.
    Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα επισκέφτηκα με την οικογένεια μου την Αθήνα τις μέρες των Χριστουγέννων. Προσβλέπαμε σε μία επίσκεψη στο νέο μουσείου την 26η Δεκεμβρίου. Εις μάτην όμως, το μουσείο ήταν κλειστό. Απομείναμε να κοιτάμε τις κλειστές πόρτες μαζί με καμιά εκατοσταριά τουρίστες. Με τη συχνότητα προσέλευσης κόσμου που υπήρχε, είναι σίγουρο ότι θα γέμιζε γρήγορα το μουσείο.
    Αυτό που με εξόργισε όμως και ήθελα να το επικοινωνήσω είναι ότι δεν αξιώθηκαν να βάλουν ούτε ένα χαρτί που να ενημερώνει για τις ώρες του μουσείου κατά τη διάρκεια των εορτών. Έπρεπε να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός για το μελάνι του εκτυπωτή για να αναρτήσουν ένα χαρτί στην είσοδο;

    Αντίθετα με το τηλ. κέντρο του ΟΣΕ, αυτό δεν έγινε γνωστό σε κανένα. Πολύ ξένοι επισκέπτες θα φεύγουν όμως κουνώντας το κεφάλι τους και πολύ Έλληνες θα νοιώθουν πιο απαισιόδοξοι για το κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας.

    Φιλικά

    Αντ. Μακρής

    ReplyDelete
  2. Σύντομα, θα είναι έτοιμη η νέα σελίδα μου στο υπουργείο. Θα καλύπτει πολλά από αυτά που προτείνετε.

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:48 am

    KAI? ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΣΧΟΛΙΑ, ΤΕΘΗΚΑΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ, ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ, ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΥΠΟΨΗ ΤΗς ΠΟΛΙΤΙΚΗς ΗΓΕΣΙΑΣ; ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΗΜΑ " ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΕΤΑΙ, ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ;

    ReplyDelete
  4. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Γ.6:57 am

    Κ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ
    ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΑΤΕ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ .ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ( ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ)ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ .ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ .ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:15 am

    Κύριε
    Υπουργέ
    Καλή η δικτυακή διακυβέρνηση αλλά πολιτική δεν γίνεται, όταν η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση. Η έχετε προτάσεις και τις εφαρμόζετε η δεν έχετε και θέλετε πίστωση χρόνου μέσω της διαβούλευσης !!!!!!το άλλοθι της δημοκρατικότητας το έχετε με τις κινήσεις αυτές ,το δικαίωμα όμως να αποτύχετε δεν το έχετε ,διότι μια σκόπιμη αποτυχία οδηγεί στην συγκυβέρνηση του Κ Μητσοτάκη που ίσως να επιθυμείται γιατί οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται !!!!1κατοπιν εορτής.με πολύ αγωνία ΠΟΛΙΤΗΣ Ε.Ε ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Καλή χρονιά σε όλους μας. Το 2010, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, φαίνεται να δημιουργεί προσδοκίες. Η δεκαετία του '10 δίνει τα πρώτα δείγματα διαφορετικότητας από τα 00s. Τουλάχιστον, τα πράγματα άρχισαν επιτέλους να κινούνται... Χρειάστηκε όμως να πιάσουμε πάτο...

    Κύριε Πανάρετε, με το δημόσιο λόγο σας και λειτουργία σας, όπως μέσα από το ιστολόγιο αυτό, τις συνεντεύξεις σας σαν αυτή στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 31/12/09 ή λίγο παλιότερα στον 9.84, θεωρώ ότι προσφέρετε σημαντική υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία (και πολύ-πολύ δευτερευόντως στην κυβέρνηση). Βοηθάτε στην ανάδυση ενός άλλου, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες εμφανιζόμενου, ουσιαστικού πολιτικού discourse (συγχωρέστε μου τον αγγλικό όρο), με αυθεντικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά, με bottom up παραγωγή ιδεών και ενδιαφέροντος για τον κοινό μας πολιτικό βίο. Βοηθάτε στην αλλαγή του σημειολογικού τοπίου της πολιτικής, διαμορφώνετε (μαζί και χάρη στους πολίτες που σας παρακολουθούν) μια νέα "μεταφορά" της πολιτικής.

    Με δεδομένες τις παραπάνω διαπιστώσεις, ελπίζω ότι πέρα από τα στατιστικά της ανοικτής διακυβέρνησης, έχετε αρχίσει να μελετάτε (και εφαρμόζετε;) τρόπους ανάλυσης και σύνθεσης του περιεχομένου των σχολίων και αναρτήσεων των πολιτών:

    Content analysis (τελευταίος αγγλισμός για σήμερα) του λόγου των πολιτών, ο οποίος μέχρι πρόσφατα είτε δεν αρθρωνόταν, είτε παραμορφωνόταν. Θα μας κάνει συλλογικά σοφότερους.

    Καλή δύναμη.

    ReplyDelete
  7. Anonymous12:29 am

    Το μεγαλύτερο ποσοστό σχολίων πολιτών (ανά διαβούλευση) αφορά σε διαβουλεύσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας (περίπου 34%, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου). Έπεται εκείνο του Υπουργείου Οικονομικών.
    1. Αποδέκτες των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας είναι, κατά κύριο λόγο, οι εκπαιδευτικοί (που αποτελούν την πολυπληθέστερη και χειρότερα αμειβόμενη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων), οι εκπαιδευόμενοι (που πιθανότατα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε μεγαλύτερα ποσοστά) και οι γονείς τους.
    2. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εγκαινίασε την κυβερνητική της θητεία θίγοντας
    α) το ζήτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών με τις συνέπειες (οικονομικές, εκπαιδευτικές, κλπ.) που αυτές συνεπάγονται. Σημειωτέον ότι οι ομολογουμένως ρουσφετολογικές αποσπάσεις δεν είναι παράνομες αφού το νομικό τους έρεισμα διαμορφώθηκε διαχρονικά από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του εν λόγω Υπουργείου (εξάλλου οι αποφάσεις των αποσπάσεων φέρουν την υπογραφή του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας).
    β) την κατάργηση ή μη της βάσης του 10. Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι είναι πολυπληθέστεροι αφού η σχετική πολιτική απόφαση έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους προηγουμένως αναφερθέντες ενδιαφερόμενους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν σπουδαστές ΤΕΙ. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το ζήτημα αυτό δεν τέθηκε ευθέως σε διαβούλευση αλλά συζητήθηκε «εκ περιτροπής».
    Η περίπτωση "Πανάρετου": προκαλεί αμηχανία και δυσθυμία σε εκείνο το ΠΑΣΟΚ που ονειρευόταν τη συνέχιση της ιδιοκτησιακής αντίληψης περί των δημοσίων οργανώσεων (ταύτιση κόμματος και κράτους), «όλα στη δημοσιότητα» (καλοί οι αριθμοί αλλά θα μας ενδιέφεραν και ποιοτικά χαρακτηριστικά…), δεν είναι βουλευτής, δεν πολιτεύεται (οπότε, πιθανώς, δεν έχει πελάτες/ψηφοφόρους και αντίστοιχες δεσμεύσεις), χρονιάρες μέρες και ασχολείται με το ιστολόγιό του…

    Λέγεται πως τα βιβλία φοβούνται τη σκόνη, τη φωτιά. Τα ιστολόγια ευτυχώς είναι
    άυλα.

    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  8. Anonymous4:08 am

    Το κομμάτι της διαβούλευσης διασώζει ως ένα σημείο (το πόσο, θα φανεί στην πορεία) την όλη ιστορία της "ανοικτής διακυβέρνησης". Διότι, δυστυχώς, το άλλο μεγάλο κομμάτι που είναι αυτό της επιλογής στελεχών, μάλλον, πάει για φούντο.... Διότι, 3 μήνες (!!) μετά τις εκλογές ακόμα αναμένουμε γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Ακόμα, μην μου πείτε, για παράδειγμα, ότι οι κ.κ. Χαλκιώτης και Σπυρόπουλος χρειαζόταν ανοικτή πρόσκληση για να τους βρείτε και να τους διορίσετε!!!!! Αφήστε τα μέλη των δ.σ. και τους προέδρους οργανισμών όπου επικρατεί είτε απραξία ή πλήρης (καραμανλικού τύπου) αδιαφάνεια.

    ReplyDelete
  9. Κε Πανάρετε, καλή χρονιά.

    Επειδή είναι αρχή του χρόνου, σκέφτηκα να μην αρχίσω στενάχωρα.
    Πραγματικά οι αριθμοί που παραθέτετε είναι πολύ ενδιαφέροντες και ελπιδοφόροι.
    Ωστόσο, εύχομαι να μην επαληθευτεί (για μια ακόμα φορά) η ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου σχετικά με την "ευημερία των αριθμών"!

    ReplyDelete
  10. Anonymous9:55 am

    Οι 4 νεοι γενικοι γραμματεις που ανακοινωθηκαν ειχαν αμεση σχεση με το ΠΑΣΟΚ τα προηγουμενα χρονια. Αναρωτιεμαι εαν η ανοιχτη διακυβερνηση αφορα εκεινους που εχουν αξιολογα βιογραφικα, αλλα δεν εχουν απαραιτητα κομματικη ταυτοτητα. Αυτο θα θελαμε να δουμε στην πραξη για να ισχυσει και ο τιτλος 'ανοιχτη διακυβερνηση'.

    ReplyDelete
  11. Ανοικτή Διαβούλευση και Αριθμοί.
    Επιτρέψτε μου, κύριε Υφυπουργέ, να είμαι για μια ακόμα φορά δύσπιστος, ελπίζοντας όμως ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ να ΔΙΑΨΕΥΣΘΩ.
    Την στατιστική από την επεξεργασία των αριθμών την βλέπω με επιφύλαξη.
    Δύο σημεία με έχουν επηρεάσει σε αυτό.
    Θυμάμαι, τριτοετής φοιτητής του μαθηματικού, τον κ. Γεωργανόπουλο, καθηγητή Πιθανοτήτων και Στατιστικής, να ορίζει την Στατιστική σαν μια εύκολη κυρία που δεν σου αρνείται τίποτα, αρκεί να το ζητήσεις με τρόπο.
    Την αλήθεια του ορισμού την έχω επιβεβαιώσει άπειρες φορές, ειδικά στην πολιτική.
    Θυμάμαι το «εγκόλπιο της προπαγάνδας» στο στρατό, ένα εμπιστευτικό βιβλίο που βρίσκονταν μόνο σε μεγάλες μονάδες, που με πολλά παραδείγματα δίδασκε πως χρησιμοποιώντας τους ίδιους ακριβώς αριθμούς, μπορείς να εμφανίσεις τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.
    Τις τεχνικές αυτές τις έχω αναγνωρίσει αμέτρητες φορές, ειδικά στην ανάγνωση δημοσκοπήσεων.
    Για τους λόγους αυτούς είμαι δύσπιστος.
    Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
    Στο opengov.gr/ypes, γίνεται διαβούλευση, εύχομαι χωρίς εισαγωγικά, για το νομοσχέδιο περί απονομής ελληνικής ιθαγενείας σε μετανάστες.
    Με μια πρώτη ματιά καταλήγει κανείς τα παρακάτω προφανή συμπεράσματα :
    1. Το σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό έχει ταχθεί κατά της λογικής του νομοσχεδίου, και από αυτούς με επιχειρήματα.
    2. Από το υπόλοιπο ποσοστό, που τάσσεται υπέρ, στη συντριπτική του πλειοψηφία χωρίς επιχειρήματα, μόνο για συναισθηματικούς λόγους ή για λόγους κομματικού πατριωτισμού.
    Και να που θα κριθεί, και σύντομα, η ανοικτή διακυβέρνηση.
    Θα ληφθεί υπόψη η αντίθετη επιχειρηματολογία, που μόνο στον μέλλον αυτού του τόπου αποβλέπει, και θα υπάρξουν οι κατάλληλες διορθώσεις, προβλέψεις ή διευκρινίσεις;
    Θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα, όπως επιχειρηματολογούσε το ΠΑΣΟΚ, σαν αντιπολίτευση, με την ψήφο των ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;
    Ή θα περιχαρακωθούμε στην «άνετη νίκη των 10 μονάδων», για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ο παραπάνω ορισμός της στατιστικής και το «εγκόλπιο της προπαγάνδας»
    Παρακαλώ διαψεύστε τις αμφιβολίες μου.

    Μετά τιμής
    Βλάσιος Καρσιώτης
    Μαθηματικός

    ReplyDelete
  12. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους.
    Τα νούμερα αυτά δε λένε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, υποδηλώνουν απλά την ΑΓΩΝΙΑ του κόσμου.
    Από εκεί και πέρα;
    Ειλικρινά είμαι πολύ περίεργος να μάθω τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσετε τα σχόλια.
    Απλά τα διαβάζετε και στέκεστε σε 4-5 ενδιαφέροντα;
    Τα διαβάζετε όλα και βγάζετε το ζουμί, την κοινή τάση;
    Μήπως δε τα διαβάζει κανείς;
    Πώς άραγε;
    Νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε και εμείς που καθόμαστε και γράφουμε ελπίζοντας...
    Θα μας πείτε;
    Αλλιώς, η διαδικασία όλη θα αποδειχθεί ληγμένο πυροτέχνημα!
    Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν κάποια ομαδοποίηση και στατιστική επεξεργασία προκειμένου να παρουσιαστεί και επισήμως το αποτέλεσμα του κοινωνικού σχολιασμού σε συνδυασμό με την μετέπειτα εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
    Αρκεί βέβαια να μην καταντήσει η διαδικασία αυτή αδερφάκι των πολιτικών δημοσκοπήσεων...όπου ο καθένας "βλέπει" ό,τι θέλει και όπου θέλει!
    Προτείνω επίσης, μία σελίδα με όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις καταγεγραμμένες αναλυτικά μαζί με την πρόοδο εκπλήρωσής τους (π.χ. 25%) η οποία θα ανανεώνεται καθημερινά και θα καταγράφονται διεξοδικά οι προσπάθειες που γίνονται για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά (π.χ.συνάντηση φορέων με Υπουργό) κτλ.
    Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον!

    Καλή χρονιά και πάλι!

    ReplyDelete
  13. Anonymous6:17 am

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ...

    Μεταπτυχιακό τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
    Αν δεν κάνουμε λάθος για να το παρακολουθήσει κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει [πιστοποιημένα μια ξένη γλώσσα]
    Πως είναι δυνατόν να γράφτηκαν την περίοδο 2005-2007 μαθηματικοί [κυρίως] – στελέχη της εκπαίδευσης [πρώην και νυν] τα οποία όχι μόνο δεν γνωρίζουν ξένη γλώσσα αλλά δυσκολεύονται να αναγνωρίζουν και τους χαρακτήρες του λατινικού αλφάβητου. Δεν υπονοείτε τίποτε αλλά αφού ήταν απαραίτητο προσόν πως γράφτηκαν… καλύτερα να μην το έβαζαν το κριτήριο …. Και γιατί έκοβαν μερικούς που δεν γούσταραν και όντως δεν ήξεραν και ξένη γλώσσα…..
    Πως γράφτηκαν, και σαν να μην φτάνουν μόνο αυτά, αλλά συμμετέχουν σε υπηρεσιακά συμβούλια και μας κρίνουν σε κρίσεις μαϊμού σαν αυτή της Δ/νσης ΔΕ Α΄ Αθήνας.
    Δεν συμβαίνουν παρανομίες μόνο στο τμήμα κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
    Για ψάξτε το …. Πως γράφτηκαν όλοι αυτοί και πως πήραν και το μεταπτυχιακό …. Γιατί δεν μπορεί να βρει κάποιος τις διπλωματικές τους στη βιβλιοθήκη του ΟΠΑ …. Γιατί…

    ReplyDelete
  14. Anonymous7:23 am

    Δεν μπόρεσα να κρατηθώ για ένα δεύτερο σχόλιο. Αρχίζω να πάσχω από bloggitis.

    Ένα μέρος της αρνητικής στάσης απέναντι στο opengov (ανεξάρτητα απ το αν τελικά θα είναι επιτυχημένο) έχει να κάνει και με το φόβο την νέας τεχνολογίας από ένα κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό ενίοτε παίρνει και ένα ιδεολογικο-πολιτικό επίχρισμα.
    Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την αρνητική στάση όλης της αριστεράς απέναντι στην εμφάνιση του Internet ως οργάνου ελέγχου των ιμπεριαλιστών. Επίσης την αρνητική στάση μεγάλου μέρους του ΠΑΣΟΚ και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που λέγονταν εκείνη την εποχή για το e-mail ως εργαλείο ενημέρωσης. Τρία χρόνια αργότερα και ο πιο τεχνοφοβικός βουλευτής μας βομβάρδιζε με μαζικά e-mails και sms. Τα πράγματα αλλάζουν κι εμείς το ίδιο.

    Κάποια στιγμή θα ήταν χρήσιμο να αναλυθούν και ποιοτικά τα στοιχεία της διαβούλευσης και περιπτώσεις που συνεισέφερε ουσιαστικά.

    Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών είναι σίγουρα ένα καυτό θέμα. Το νιώθω κάθε μέρα που η σύζυγος μου μετράει τα μοριάκια της. Κι αν δεν υπήρχαν οι αποσπάσεις, θα είχε διαλυθεί η οικογένεια μου, όταν άλλαξα εργασία. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι είναι ένα βυζαντινό σύστημα. Μου πήρε πολύ ώρα εξηγήσεων για να καταλάβω πως λειτουργεί.

    Τελειώνοντας, σχετικά με το μεταναστευτικό νομοθέτημα, πέρα από ότι όλοι το βλέπουμε μέσα από χρωματιστά γυαλιά (είτε υπέρ ή κατά) γιατί αγγίζει και βασικά στοιχεία της κοσμοθεώρησης μας, νομίζω ότι υπήρχε μία λανθασμένη αίσθηση σε πολλούς πολίτες ότι ο μετανάστης μπαίνει-παίρνει χαρτάκι στη σειρά και σε πέντε χρόνια γίνεται Έλληνας. Αξίζει να ειπωθεί το «5 χρόνια μόνιμος και νόμιμος» σε πόσα χρόνια μεταφράζεται. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολλαπλάσια. Όμως ακόμη κι αν ο νομοθέτης κάνει βήμα πίσω και απαιτήσει περισσότερα χρόνια, αυτό θα έχει μικρή σημασία καθώς το νομοθέτημα θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα της 2ης γενιάς μεταναστών.

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας

    Αντ. Μακρής

    ReplyDelete
  15. Καλή χρονιά κ.Πανάρετε.

    Σίγουρα ειναι πρωτοποριακό και θετικό, να εκφράζουν οι πολιτες την άποψη τους.
    Το θέμα είναι, να λαμβάνεται υπ΄όψιν των αρμοδίων, να εξετάζεται προσεκτικά καθε σχόλιο και να μην είναι η δημόσια διαβούλευση, άλλοθι για καθυστερήσεις.

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:50 am

    Κύριε Υπουργέ, καλή χρονιά.

    Mήπως ξέρετε εσείς τι είναι «Ηλεκτρονική Διαπίστευση ιστολογίων (blogs)»
    http://www.ypepth.gr/docs/blogs_100104.doc

    Δεν είναι εγκύκλιος με αρ. πρωτ., ονόματα συντακτών και τηλέφωνα επικοινωνίας. Είναι ένα απλό κείμενο σε WORD. Ποια ακριβώς υπηρεσία τα ζητάει; Πως θα τα χρησιμοποιήσει; Ποιοι άνθρωποι θα τα χειρίζονται; Πώς θα διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων; Ποιοι έχουν οργανώσει τη διαδικασία, που κάθε άλλο παρά απλή είναι; Σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει σαν μια επιχείρηση ηλεκτρονικού φακελώματος όσων έχουν blog.

    Τι σημαίνει ότι οι bloggers που θα διαπιστευθούν θα έχουν «άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πρόσβαση στο σύνολο του πληροφοριακού υλικού του διακινεί το Υπουργείο προς τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Θα αποστέλλεται ΟΛΟ το υλικό και στο e-mail του blogger;

    Και γιατί ΔΕΝ μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο υλικό αυτό; Π.χ. ο κάθε εκπαιδευτικός;

    «Αν δοθεί και τηλέφωνο θα ενημερώνεται και με SMS!!» Μπορεί να περιέχει ένα SMS εγκυκλίους;

    Ας βγει η υπηρεσία που συνέταξε τόσο ξαφνικά και πρόχειρα θα έλεγα το «παράξενο» αυτό κείμενο να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Ευχαριστώ.

    Ένας εκπαιδευτικός που ΘΑ ΗΘΕΛΕ να έχει «άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πρόσβαση στο σύνολο του πληροφοριακού υλικού του διακινεί το Υπουργείο προς τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

    ReplyDelete
  17. @Antonis.
    Αντώνη σχετικά με την πρόοδο εκπλήρωσης των προεκλογικών δεσμεύσεων υπάρχει ήδη μια σελίδα το http://govmeter.wegov.gr/, η οποία έχει δημιουργηθεί από ενεργούς στο διαδίκτυο πολίτες διαφορετικών ειδικοτήτων και απόψεων.
    Φυσικά στην Αμερική υπάρχει το Obamameter http://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/browse/ η ανανέωση του οποίου γίνεται από δημοσιογράφους και εκδότες.

    ReplyDelete
  18. Anonymous2:01 am

    κύριε Πανάρετε,
    καλή χρονιά και χρόνια σας πολλά. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε στο ερώτημα μου. Ευσταθεί ότι πλέον δεν θα γίνουν άλλες προκηρύξεις θέσεων για το δημόσιο τομέα, επειδή το μέτρο έχει αποτύχει παντελώς ;
    Εγώ είμει ένας καθ έξιν υποψήφιος που απορρίπτομαι διαρκώς φυσικά λόγω απουσίας διασυνδέσεων . Θα ήθελα να ξέρω σας παρακαλώ πολύ το email μου είναι eretikos@windowslive.com Κάντε ένα κόπο σας παρακαλώ πολύ και δώστε μου μία απάντηση γιατί νομίζω ότι όλοι όσοι έχουμε υποβάλλει υποψηφιότητα αξίζουμε ΄-αν όχι μία δημόσια συγνώμη- τουλάχιστον μία απάντηση στο γιατί μας χρησιμοποιήσατε ως άλλοθι και παίξατε με τις ελπίδες μας. Σας έχω ξαναγράψει και δεν απαντήσατε. Είναι κρίμα για σας να διασύρεται το όνομα σας . ΓΙατί διασύρεται όταν η ελληνική κοινωνία βλέπει τον κύριο Σπυρόπουλο για παράδειγμα να λέει προκλητικά ότι δεν υπέβαλλε καν βιογραφικό , αλλά επελέγη ως άριστος. Κρίμα για σας , κρίμα για τον Πρωθυπουργό που παραδόθηκε άνευ όρων στον μηχανισμό των αρεστών

    ReplyDelete
  19. Anonymous5:20 am

    Αν και όταν μια διαδικασία είναι σε εξέλιξη οι όποιες παρεμβάσεις μπορούν να παρεξηγηθούν ο 2:01 πμ έχει δίκιο.

    Δεν μπορεί στο όνομά σας, ως υπευθύνου με εντολή του πρωθυπουργού να είστε
    υπεύθυνος της ανοικτής διακυβέρνησης και διαβούλευσης της κυβέρνησης και να κυκλοφορούν πληροφορίες οι οποίες φέρουν όσους «δεν έχουν ξεσκαρταριστεί» να καλούνται σε συνεντεύξεις για να καταλάβουν θέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.
    Έχω κάνει αίτηση και για τις πολιτικές θέσεις του υπουργείου σας κα για τις θέσεις περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και των προϊσταμένων διευθύνσεων του υπουργείου παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων και επειδή θεωρώ ότι έχω ένα πολύ καλό βιογραφικό ως προς όλα τα προσόντα που ζητούσατε [επιστημονικά, επαγγελματικά, συμμετοχή στο επιστημονικό και συνδικαλιστικό κίνημα και βέβαια είμαι και μέλος του ΠΑΣΟΚ [από το 1974, δεν ντρέπομαι να το αναφέρω- υποθέτω ότι δεν αποτελεί μειονέκτημα σε μια δημοκρατία η αναφορά των πολιτικών μας πεποιθήσεων.]
    Θα ήθελα να σημειώσω ότι στις μέχρι τώρα επιλογές δεν έχω δει πολλούς με καλύτερο βιογραφικό.
    Επομένως δεν μπορεί να απαξιώνονται πρόσωπα, προσόντα και ικανότητες με αδιαφανείς διαδικασίες «ξεσκαρταρίσματος»
    Η διαφάνεια και η αξιοκρατία που ο πρωθυπουργός μονότονα αναφέρει επιβάλει την υποχρέωσή σας να αναφέρετε
    • Τα κριτήρια που έχουν τεθεί και έχουν οδηγήσει στις συνεντεύξεις επιλογής ώστε εμείς οι «ξεσκαρταρισμένοι» να γνωρίζουμε γιατί δεν έχουμε όχι τα προσόντα της επιλογής αλλά το προσόν να ακούσετε τις απόψεις μας και τα οράματά μας για τη θέση που διεκδικούμε.
    • Δεν μπορεί ο λόγος του αποκλεισμού να είναι ότι κάποιος διαθέτει και άποψη και προσόντα και ικανότητες
    Και όλα αυτά γιατί θα πρέπει όπως είναι η εντολή του πρωθυπουργού και η δικιά σας άποψη [όπως έχει διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη από το blog σας] να δημοσιοποιήσετε τα βιογραφικά των επιλεγέντων και δεν σας επιτρέπεται να εκθέτετε το ΠΑΣΟΚ και τη νέα διακυβέρνηση που υποσχέθηκε. ο πρωθυπουργός.
    Κύριε υφυπουργέ έχετε την αρμοδιότητα από τον πρωθυπουργό για την διαδικασία και δεν επιτρέπεται να εκτίθεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ακολουθούνται οι εντολές του, που είναι η λαϊκή εντολή της 4.10.2009, ούτε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τις πραγματικά καλές προθέσεις σας ότι «δεν σας ρώτησαν ή δεν πήρατε μέρος στη διαδικασία». Είχαν υποχρέωση να σας ρωτήσουν και είχατε και έχετε την εντολή να είστε παρόν στην όλη διαδικασία [εντολή από των πρωθυπουργό].
    Ελπίζω να δημοσιευθεί. Αλλά και αν δεν δημοσιευθεί να ΄ληφθεί υπόψη.
    Άλλωστε ο πρωθυπουργός είπε ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, να την λέει ελεύθερα και να αποδέχεται τις συλλογικές αποφάσεις.
    Εμείς οι «ξεσκαρταρισμένοι» θα δεχθούμε την όποια υποτιμητική απόφαση, το αποτέλεσμα όμως των όποιων επιλογων και οι συνέπειες στην προσπάθεια για αλλαγές στην παιδεία δεν μπορεί να μας βαρύνει όλους, κάποιοι θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη. [… ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΡΧΗΣ ….]

    ReplyDelete
  20. Anonymous10:35 pm

    To έχετε ξανα-ακούσει και έχετε ξανα-ειπεί ότι οι λογαρισμοί ΕΛΚΕ των καθηγητλων ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ και ΦΑΝΕΡΟΙ στο διαδίκτυο ώστε η ΠΗΓΗ της χρηματοδότησης των ερευνών τους (διεθνείς φορείς-ιδρύματα-εθνικοί πόροι-βιομηχανίες) να είναι ΦΑΝΕΡΑ και ΟΧΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ.
    Σημειώνω ότι το ΤΩΡΙΝΟ σκάνδαλο με τον ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΥΤΟ????

    ReplyDelete
  21. Anonymous10:12 pm

    Kύριε Υφυπουργέ το παραπάνω σχόλιο αναμένει σχολιασμό. Σήμερα μαθαίνω ότι και οι λεγόμενοι Ομότιμοι (=συνταξιούχοι) πανεπιστημιακοί συνεχίζουν τις "χρηματοδοτούμενες έρευνες" και μάλιστα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ με τα εν ενεργεία ΔΕΠ στους χώρους κλπ. Θυμίζω ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται να κάνουν ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ κανονικώς. Εως πότε θα γίνεται ανεκτή η κατάσταση αυτή????

    ReplyDelete
  22. Anonymous7:09 am

    Κύριε Υφυπουργέ,
    ΔΕΝ ξέρω αν ο φόρτος εργασίας σας η η απόφασή σας να ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ αφήνει αναπάντητα τα δύο σχόλιά μλου γιά το αίσχος των ΕΛΚΕ-ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Αν μέχρι τώρα προκύπτουν θέματα-σκάνδαλα που ΕΓΙΝΑΝ επί προκατόχων σας, σε λίγο θα αρχίσουν να φαίνονται και σκάνδαλα ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ σας....

    ReplyDelete