Thursday, December 10, 2009

Η ανοικτή διακυβέρνηση και η στελέχωση του δημόσιου τομέα


Στην κεντρική σελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης, υπάρχει μια γενική διατύπωση για όλες τις θέσεις που αναρτώνται. Σε κάθε οργανισμό, θα εφαρμοσθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά. Το θεσμικό πλαίσιο, βέβαια, εξελίσσεται. 


Επίσης, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά και την αυτόματη λήξη της θητείας όσων υπηρετούν. Όταν όμως θα χρειασθεί η πλήρωση κάποιας θέσης -σύντομα ή αργότερα- θα έχει διαμορφωθεί μια δεξαμενή επιλογών, που δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί και με νέες. Σε κάθε περίπτωση όμως,η ύπαρξη της δεξαμενής θα επιταχύνει της διαδικασίες και θα συνεισφέρει σε μια καλύτερη επιλογή.

23 comments:

  1. Anonymous1:30 am

    κ. Πανάρετε

    είναι πολύ ωραίο να δούμε επιτέλους λίγη αξιοκρατία μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης, αλλά δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ότι πέρασαν δυο μήνες και τα υπουργεία δεν έχουν γραμματείς; Πότε επιτέλους θα τελειώσει αυτό; Ας αποφασίσει ο Πρωθυπουργός μόνος του και ας τους ανακοινώσει. Όποιου υπουργού δεν του αρέσει αυτή η επιλογή μπορεί πάντα να πάει σπίτι του. Τι διαπραγματεύεστε; Ως γνωστόν, ουδείς αναντικατάστατος!!

    ReplyDelete
  2. γονέας2:25 am

    Σχολιο 1ον

    Υποθέσεις εργασίας:
    1η. Και ο λιγωτερο ενημερωμένος έλληνας πολίτης, γνωριζε κατα την προεκλογική εκστρατεία, ότι λεφτά (στην συγκεκριμένη συγκυρία) δεν υπήρχαν. Πιστευε όμως ότι μέσα απο τον εξορθολογισμό (δεν μου αρεσει ο όρος περιστολή) των δαπανών, μέσα απο την διαφανεια των διαδικασίων, μεσα απο την περικοπή των συντεχνιακών προνομίων, θα εξοικονομηθούν. Επίσης γνωριζε ότι η αναπτυξη ειναι αυτή που θα παραγει τον πλούτο και κατ’ επεκταση και τα δημοσια έσοδα για την μειωση του ελλειματος και του τραγικου δημοσιου δανεισμού.

    2η. Περα απο τα «ηρωικά» γραφομενα και λεγόμενα, περί Τρισέ, Αλμούνια, και απαξιωσης των διεθνών οικων αξιολογησης, ο ελληνας πολίτης επισης γνωριζε ότι βρισκομαστε στην Ευρωζωνη, και αυτό δεν σημαινει μόνο προνομια και μια στοιχειώδη ασφαλεια αλλά και υποχρεώσεις. Ναι, υπάρχει και δημοκρατικό έλλειμα στα ευρωπαικά οργανα, υπάρχουν και «παιχνιδια» και ισορροπίες τρόμου, αλλά σε αυτο το τραπεζι καθόμαστε, αυτό το «παιχνιδι» παιζουμε και εν πάσει περιπτωσει το ΠΑΣΟΚ που ψηφισαμε, δεν ανηκει στα ευρωσκεπτιστικά Κομματα. Αντιθετα ο Πρωθυπουργός, ήταν υπερμαχος της ομοσπονδιοποιησης της Ευρωπης.

    3η. Ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πάρει μετρα που θα εθιγαν και συμφεροντα αλλά και «κεκτημένα»-«δικαια» ή «αδικα» σχετικές οι έννοιες και πεδίο για ουσιαστική διαβουλευση-ήταν επισης γνωστό. Η αξιοκρατία όμως, η αριστεία, η διαφανεια ήταν τα εργαλεια της Πολιτείας για να δεχτουμε και τις όποιες θυσιες.

    4η. Ότι διαχρονικά οι κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ, ήταν καλυτερες και αποτελεσματικότερες απο τις Κυβερνησεις της Ν.Δ., ήταν κοινός τόπος και εμπεδωμενη άποψη ακομα και απο τους φανατικοτερα αντιπολιτευομενους, το ΠΑΣΟΚ πολίτες. Αλλωστε μιλουσαν πάντα οι ...αριθμοί που αποδεικνυαν την μεγαλυτερη ευμαρεια των πολιτών και των χαμηλοτερα κοινωνικών στρωματων, επι Κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ. Αλλά το πάντα ευαισθητο σημείο της πολιτείας του ΠΑΣΟΚ, το μαλακό υπογαστριο των διακυβερνησεων του, ήταν οι «ημετεροι», αυτοι που χρωστουσαν στο Κόμμα που τους ανεδειξε, αυτοι που όντας καρεκλοκενταυροι επι σειρά ετών, ειχαν μάθει να λειτουργουν ανταποδοτικά. Αυτοι που χρωστουσαν χάρες και τις ...ανταπεδιδαν. Αυτοι που μοιραζαν την σημαδεμένη τράπουλα. Αυτοι που το Κομμα τους τραβουσε απο το μανίκι. Αυτοί που έλεγαν ότι το Κομμα τους χρωσταει. Και το Κομμα δεν ειναι κάτι απροσωπο, και το Κομμα δεν ειναι κάτι ...κακό, έγινε κακό γιατί κάποιων ...αρκετών, η πολιτεία και η ιστορία το εξευτελισε.

    ReplyDelete
  3. γονέας2:27 am

    Σχολιο 2ον

    Γνωριζετε πολύ καλυτερα απο εμενα ότι η στατιστική ειναι επιστημη, και το γεγονός ότι 7 στους 13 Περιφερειαρχες ειναι αποτυχοντες πολιτευτές του Κυβερνωντος Κομματος, σημαινει κάτι. Και αυτό που σημαινει ειναι ότι ένα απο τα κριτηρια επιλογής τους, ήταν και η «βαθεια» τους σχεση τους με το Κόμμα, με τις οργανωσεις του -που μοιραια απευθυνθηκαν ως πολιτευτές για να τους στηρίξουν στην εκλογική τους μάχη, όπως επισης δηλώνει και ένα κλεισιμο ματιου σε κάποιο κομματι του κομματικου ΠΑΣΟΚ (ελπιζω μειοψηφικό), που δεν διδαχτηκε τίποτα απο την ...ιστορία. Σε ένα κομματι, που «απειλει» ...εν όψει δημοτικών εκλογών.

    Ο λαικισμός, το «όλοι ίδιοι είναι» ειναι ένας απο τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Μακρυα απο εμενα η σκέψη ότι το μόνο προσόν όλων αυτών των ανθρωπων που επελεγησαν ως Περιφερειαρχες, απο την πρωτογνωρη αυτή διαδικασία για την «ελληνική πραγματικότητα», ήταν το Κομματικό τους παρελθόν. Αλλά ...γιατί το μυαλό μου δεν μπορεί να ξεφυγει απο την «ελληνική πραγματικότητα»;
    Διαψευστε με κ. Παναρετε. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά αλλά σας εμπιστευομαι. Όπως εμπιστευομαι και την νεοεκλεγείσα Κυβερνηση. Και αυτή ειναι η πιο ισχυρή υποθεση εργασίας στην οποία στηριζομαι. Και σημερα χρειαζομαι ένα επιχειρημα για την ελπιδα, που πρέπει και οφείλω να εμπνευσω στο παιδί μου. Ελπιδα για το πως πρέπει να λειτουργουν τα Κομματα σε μια ευρωπαική χωρα, ελπιδα για την διακυβερνηση της χώρας, ελπιδα για το μέλλον.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:40 am

    Το καράβι βουλιάζει, αλλά η ορχήστρα εξακολουθεί να παίζει!!!
    Μπράβο.
    Όλοι μαζί στον πάτο!
    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ.

    ReplyDelete
  5. Anonymous4:25 am

    Κύριε Υφυπουργέ

    Ενα λάθος αν επιχειρείται να συγκαλυφθεί είναι όχι διπλό λάθος αλλά κάτι παραπάνω. Οι θέσεις στα Ερευνητικά Κέντρα έχουν διαδικασίες και δεν αφορούν πολιτικές επιλογές αλλά επιστημονικές με κρίση κ.ο.κ. Σε πανεπιστημιακό δάσκαλο απευθύνομαι βς μέλος ΔΕΠ. Διορθώστε το γιατί η εκδήλωση ενδιαφέροντος με αυτή την πρόσκληση είναι και επί πλέον μη νόμιμη. Αν κάνω λάθος παρακαλώ με την επίκληση των νομικών διαδικασιών να δεχθώ το λάθος μου.

    ReplyDelete
  6. Anonymous10:42 am

    Κύριε Πανάρετε περιμένουμε να μας ανακοινώσετε κάποια στιγμή, αν η διαδικασία για τους δικούς σας συμβούλους μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης οριστικοποιείται. Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  7. Ζητώ και πάλι συγγνώμη που θα βγω εκτός θέματος:

    http://www.gurforum.org/2009/12/10/ας-γίνει-δημοψήφισμα-για-το-άσυλο/

    Το πολίτευμά μας δεν προβλέπει λαϊκά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών. Κακώς. Όμως, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Επειδή δεν ξέρουμε αν και πότε θα προταθεί αυτός ο νέος νόμος πλαίσιο, γιατί δεν κάνουμε αρχή από ένα θέμα ιστορικής και συμβολικής αξίας που ταλανίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο εδώ και 25 χρόνια; Ας δοθεί χρόνος στην τηλεόραση σε υπερασπιστές και σε πολέμιους του ασύλου να εξηγήσουν τη θέση τους στο λαό και ας αποφανθεί ο λαός αν πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο ή όχι. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα δημοκρατικότερο. Αν μας απασχολεί το κόστος διενέργειας του δημοψηφίσματος, ας γίνει μαζί με τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Το επιπρόσθετο κόστος είναι μηδαμινό, και σίγουρα μικρότερο από το ετήσιο κόστος των βανδαλισμών στα πανεπιστήμια της χώρας.

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:06 pm

    Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ. Ο πρωθυπουργός μας προεκλογικά είχε πεί " τέρμα στην πρακτική να διορίζονται πολιτευτές σε Γραματείες και διοικήσεις οργανισμών". Και είδαμε στους 13 περιφερειάρχες οι 9 να είναι αποτυχόντες βουλευτές - πολιτευτές. Θέλω ειλικρινά μια απάντηση εσείς ένας πανεπιστημιακός πως το χαρακτηρίζετε αυτό το φαινόμενο και πως χαρακτηρίζετε εναν πρωθυπουργό που άλλα λέει και άλλα κάνει

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:40 pm

    κ. Υφυπουργέ γνωρίζετε ότι από το 1/1/2009 η διυέθυνση προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας δεν δίνει σαφείς οδηγίες στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης για την καταβολή των δαπανών μετακίνησης και αποζημίωσης για την συμπλήρωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών σε σχολείο διαφορετικού δήμου απόαυτόν που βρίσκεταιη οργανική τους;
    Το επιχείρημα είναι ότι μετακινούμαστε σε χωριά και όχι σε κωμοπόλεις. Λές και μέχρι το 2008 ίσχυε διαφορετικός διοικητικός χάρτης για την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  10. Anonymous3:27 pm

    Κύριε Υπουργέ

    επανέρχομαι με το ερώτημα που έθεσα και προ καιρού σε ανάρτησή μου στο ιστολόγιό σας.
    Γιατί ακόμα όλα ειναι "παγωμένα" στην ΚΥ του ΥΠΕΠΘ-ΔΒΜ????(καινοτόμες δράσεις-επιμόρφωση β επιπέδου-προγράμματα δια βίου μάθησης-κλπ)
    Τί γίνεται με την επιλογή περιφερειακών δντών εκπαίδευσης?
    Θα έχουμε αέρα ανανέωσης-επιλογή άξιων και ικανών που να σέβονται τη θέση τους, ή "μια απο τα ίδια" όπως και με τους περιφερειάρχες?
    Οι Δντές εκπαίδευσης ανά νομό με χρόνια και μυαλά (και επίπεδο ασφαλώς!) μαθουσάλα, θά αλλάξουν κάποτε?? Πήγαμε πίσω όχι 4 αλλά 104 χρόνια πίσω με αυτούς τους "πανάξιους" με μόνο προσόν την κομματική ταυτότητα της ΝΔ και ΤΙΠΟΤΕ άλλο! (άντε και με καμμια ΣΕΛΔΕ με κλήρωση τη δεκαετία του 70)-(Υπαρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις.)
    Συνεργάζομαι με ευρωπαϊκά σχολεία εδώ και χρόνια και ντρέπομαι ειλικρινά για τα χάλια και το επίπεδο της διοικητικής πλευράς της εκπαίδευσής μας πρωτίστως. Επιτέλους καταλάβετε ότι υποφέρουμε εμείς οι δάσκαλοι που σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τους μαθητές μας, τους γονείς και όλους τους συμπολίτες μας, έχοντας μια διοίκηση στελεχωμένη με τους κομματικούς διάνους και την μικροπολιτική των συνδικαλιστάδων μας να μας εκθέτουν παντού!

    Σας εμπιστέυομαι κι ελπίζω στο καλύτερο!

    Ένας Δάσκαλος

    ReplyDelete
  11. Anonymous12:45 pm

    Εδω θα παρω το μερος το πασοκ, δεν εχει σημασία αν εισαι κομματικός , αν ηταν ετσι θα βαζαμε σε ολες τις υπηρεσίες μη κομματικούς , αλλά τι ικανότητες εχεις , υποθέτω πως υπαρχουν ικανοί και στο πασοκ , αλλά οταν ερθει η ώρα οι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές να εκλέγονται απο το εκλογικό σώμα οπως γίνεται στις ΗΠΑ , θα δούμε τι απίδια θα πιάσει ο σάκκος του καθενός , εκει που θα κριθεί o yorgos θα είναι οταν θα ερθει η ώρα να σουτάρει κανένα ανίκανο και απο οσο ξερω δεν δυσκολευεται , επαναλαμβάνω μεχρι στιγμής 70 ημερες μετά είμαστε μονο λόγια , περιμένουμε απο τον yorgos εργα , ειναι καλύτερα να βγει και να ανακοινωσει οτι δεν μιλάω ,οπως ειχε πει καποτε ο παπα-θεμελής , αυτες οι φιλολογίες περι παταξης της φοροδιαφυγής φτανουν απο το 81 τις ακούμε, και εγώ θα προτείνω ενα μετρο για τη παιδεία αμεσου εφαρμογής, διδακτρα για οσους εχουν ακίνητη περιουσία 5 εκατομμυρια ευρύ η εισόδημα 100.000ευρώ ανα έτος

    yanakos1@hotmail.com

    ReplyDelete
  12. Anonymous4:24 am

    Κύριε Πανάρετε, καταρχήν σας συγχαίρω τόσο εσάς αλλά και κυρίως τον Π-Θ για όλη αυτή την πρωτωβουλία. Επειδή όμως και πρέπει να βλέπουμε αποτελέσματα αλλά και επειδή δεν πρέπει να εφαρμόζεται το "δάσκαλε που δίδασκες', πότε θα μας ανακοινώσετε τις δικές σας, προσωπικές, αξιοκρατικές επιλογές που κάνατε στη στελέχωση του γραφείου σας; Έχουν περάσει ήδη 2 μήνες!

    ReplyDelete
  13. Anonymous12:32 pm

    Η πρωτόγνωρη διαδικασία μάλλον ευχάριστα μας ξάφνιασε όλους, μονάχα που τελικά ακολουθήθηκε η πεπατημένη………. Και μας ξάφνιασε όχι ευχάριστα πλέον…
    Ευχαριστώ
    Υ.Γ. Μόλις σήμερα πήρα μήνυμα για ανύπαρκτα αναφερόμενα πτυχία περιφερειάρχη ,αλήθεια τη νύφη ποιος θα την πληρώσει ;

    ReplyDelete
  14. Anonymous1:01 am

    Den tha simfoniso me tin apophi pou epikrinei to gegonos oti oi epilegentes perifereiarxes einai apotixontes ipophifioi bouleutes. To oti kapoios den katorthose na eklegei bouluetis (thimizo oti stin elliniki epikratia kai basi ton legomenon arketon gia na ginei kapoios melos tou koinobouliou tha prepei na kalliergisei pelateiakes sxeseis meso tis pragmatosis rousfetion, na dapanisei ena diolou sebasto xrimatiko poso kai na problithei analogos apo ta ekastote mesa mazikis enimerosis)den sinepagetai oti den dinatai na askisei dioikisi i oti den exei sti katoxi tou tous titlous ekeinous pou pistopoioun tin opoia katartisi tou.

    Tha prepei ostoso na askithei kritiki stis exaggelies tou prothipourgou (kaloproaireti pantote) mia kai den xreiazotan na perasei ena megalo xroniko diastima gia na epilegoun Genikoi kai Eidikoi Grammateias kathos kai Perifereiarxes pou proerxontan apo ti dexameni tou Pasok. (Gia mena pantos einai sosto kai ortho oi theseis euthinis tou kratikou mixanismou na kaliptontai apo atoma pou anikoun se ena politiko forea dioti tha ergastoun me zilo kai ergatikotita gia na ilopoiisoun to kibernitiko ergo ensternizomenoi ta oramata tou Prothipourgou tous). I kritiki egkeitai sto gegonos oti meso ton exaggelion toy k. Papandreou kalliergithikan se pollous polites (anamesa tous den tha sas kribo kai emena) oi elpides (froudes?)oti boroun na analaboun kapoio simainousas simasias posto.

    Oi theseis ostoso stous organismous epiballetai na ginei me antikeimenika prosonta (mia kai den xaraktirizontai os politikes) dioti poli apla gia na anaptixthei mia koinonia kai na apotinaxei ta kakos keimena tha prepei na axiopoiisei pliros kai apodotika to ergatiko tis dinamiko. Den einai liges fores pou i ikanotita enos atomou (ekeinos pou diakrithike ston epaggelmatiko tou stivo os aporroia ton spoudon tou kai tis skliris tou ergasias kai oxi anaxiokratikon methodon) sindiazetai me tin ithiki kai tin apodokimasia mi soston praktikon.

    Oi aristoi kai oxi oi arestoi tha prepei na simatodotisei ti nea ellada mias elladas pou epikentronetai stin ebedosi tis axiokratias tis dimosias asfaleias kai stin antimetopisi tis diafthoras.

    Elpizo pos i apotixia tou proigoumenou moto " Semnotita kai Tapeinotita" tha apotelesei ton odigo gia tin ousiastiki xrisimopoiisi ton ariston

    ReplyDelete
  15. Anonymous12:19 am

    μα καλά πως είναι δυνατόν να εξακολουθείτε να μιλάτε για αξιοκρατία κύριε υπουργέ στις θέσεις αυτές; Μία ιδιότυπη κομματική "αριστοκρατία" υπάρχει και τίποτα άλλο . Κρίμα. Δεν έχετε ακόμα συνειδητοποιήσει ότι κάποιοι σας χρησιμοποιούν ως "αλλοθι" ; Η υπόθεση της στελέχωσης του δημόσιου τομέα έχει καταστή αστικό ανέκδοτο . Κομματόσκυλα, κολλητοί και χρηματοδότες υπουργών, πλήθος επίκουρων που η μόνη επιστημονική τους διαδρομή καταγράφεται στο ΙΣΤΑΜΕ ή σέ άλλους συναφείς "κύκλους" του ευρύτερου κομματικού συστήματος, αποτυχημένοι πολιτευτές, ένας σύζυγος υπουργού, ένας κουμπάρος, μια ιδιαιτέρα υπουργού, ένας απόστρατος ταξίαρχος, ένας πυροσβέστης, φίλες της μητέρας του πρωθυπουργού και ένας κουτούπης. Αγγελικός κόσμος . Αλήθεια πόσοι από αυτούς που διορίσατε έχει κολλήσει έστω και ένα ένσημο στο ΙΚΑ σε διευθυντική θέση που κατέλαβαν μόνοι τους και κατίπιν αληθνής αξιολόγησης ; Όχι αξιολόγησης μαιμού με συστάσεις κλπ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΣΑς ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΧΕΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

    ReplyDelete
  16. Anonymous2:20 am

    Κύριε υφυπουργέ,

    παρήλθαν πλέον των 70 ημερών και ακόμη δεν βλέπουμε στο site του υπουργείου σας τα email των υπηρεσιακών παραγόντων (πλην του δκού σας).

    Εννοείται ότι τα τηλέφωνα δεν απαντούν.

    ReplyDelete
  17. Anonymous2:34 am

    Κύριε υφυπουργε,

    Τι γίνεται με τη στελέχωση του γραφείου σας με συνεργάτες? Μέχρι τώρα τα άτομα που έχουν περάσει συνέντευξη δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση απ'ο΄τι ξέρω.

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  18. Anonymous8:21 am

    Ώστε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά και την αυτόματη λήξη της θητείας όσων υπηρετούν. Για κάποιους όμως θα ισχύσει; Με ποιά σειρά προτεραιότητος;
    Και τι γίνεται με όσους έχουν τοποθετηθεί ή εκλεγεί και είναι ακατάλληλοι έως επικίνδυνοι για τον φορέα που υποτίθεται πως υπηρετούν;
    ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ μήπως προλάβετε να σώσετε κάποια ερευνητικά ινστιτούτα που σήμερα φθίνουν, πληρώνοντας την αφροσύνη κάποιων επιτροπών κρίσεως και την σκανδαλώδη επιλογή διευθυντών.

    ReplyDelete
  19. Anonymous9:53 am

    Τις πρώτες αποσπάσεις εκπαιδευτικών από τα σχολεία στο γραφείο της έκανε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου .
    Ηδη σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos.gr , η κ, Διαμαντοπούλου υπέγραψε δύο αποφάσεις με τις οποίες αποσπώνται στο υπουργείο για να επανδρώσουν θέσεις της πολιτικής ηγεσίας οι ακόλουθοι εκπαιδευτικοί :


    -ο Λάμπρος Γούμενος του Θωμά, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 02, και,
    -η Ασημίνα Κούρου του Ελευθέριου, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 11,

    Tι είχε πει για τις αποσπάσεις η υπ. παιδείας
    Στην π΄ρωτη συνέντευξη τύπου η υπ. Παιδείας για τις αποσπάσεις είχε πει μεταξύ άλλων:

    "Νομίζω ότι αναδύεται ανάγλυφα μια εικόνα που πραγματικά δεν τιμά κανέναν. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό βάζουμε μπροστά. Για να πάμε σε ένα νέο σύστημα που θα διασφαλίζει αντικειμενικότητα, διαφάνεια, ποιότητα, λειτουργικότητα, αντιμετώπιση όλων των δυσμενών παρενεργειών που έχει το σημερινό διοικητικό χάος στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Είναι απόφαση ευθύνης αλλά και δικαιοσύνης. Διότι μην αμφιβάλλετε διόλου πως μέσα από ένα διαχρονικό και πολυπλόκαμο δίκτυο πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων υφίστανται τραγικές αδικίες σε βάρος όχι απλά του μαθητή και του εκπαιδευτικού έργου αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που συμβαίνει να μην έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

    ReplyDelete
  20. Anonymous4:58 pm

    Δημόσια διαβούλευση και κανένα τυπικό προσόν; Δεν γνωρίζει δηλαδή το κράτος τι στοιχειώδη προσόντα πρέπει να έχει ο κάθε υπάλληλός του;

    ReplyDelete
  21. Anonymous1:29 am

    Κύριε Υφυπουργέ.

    Η δημόσια διαβούλευση για τις θέσεις προέδρων ερευνητικών κέντρων και διευθυντών ερευνητικών ινστιτούτων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διόρθωση κακώς κειμένων στον τομέα της έρευνας στην Ελλάδα.
    Ως γνωστό, ο Ευρωπαϊκός ερευνητικός χάρτης αποτελείται από ακαδημαϊκούς φορείς, ερευνητικούς φορείς βασικής έρευνας (π.χ. κοινωνία Max Planck) και ερευνητικούς φορείς εφηρμοσμένης έρευνας (π.χ. ινστιτούτα Fraunhofer), για να μην επεκταθούμε σε ερευνητικά τμήματα επιχειρήσεων.
    Τα περισσότερα Ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα της ΓΓΕΤ εντάσσονται στην κατηγορία των ινστιτούτων εφηρμοσμένης έρευνας, και ως αντικείμενο κατά κύριο λόγο θα έπρεπε να έχουν τη σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία και τη δημιουργία καινοτομίας. Αντ' αυτού και καθώς οι περισσότερες διοικήσεις ερευνητικών κέντρων / ινστιτούτων αποτελούνται από μέλη ΔΕΠ που βλέπουν τους φορείς τους ως προεκτάσεις του Πανεπιστημίου και ως μέσα προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά επικέντρωση σε εκτέλεση έργων χωρίς συνέπεια και συνέχεια και χωρίς σημαντικά τελικά αποτελέσματα. Η εν λόγω κατάσταση επιτείνεται σε περιπτώσεις φορέων με διοικήσεις χωρίς πρότερη διοικητική εμπειρία που δεν κατανοούν τα επιπλέον βήματα για τη μετατροπή ενός ερευνητικού αποτελέσματος σε υπηρεσία ή προϊόν.
    Η δημόσια διαβούλευση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για προσέλκυση ατόμων με τέτοιες δυνατότητες και γνώσεις. Η διεύρυνση της δεξαμενής άντλησης υποψηφιοτήτων που συντελείται πρέπει ωστόσο να συνοδευτεί από πιθανή αναθεώρηση του τρόπου αξιολόγησης των υποψηφίων ώστε να καταστεί πραγματικά δυνατή η εκλογή των άριστων υποψηφίων.
    Στο μεταξύ ίσως θα έπρεπε να ελέγξετε τις σημερινές διοικήσεις των ερευνητικών φορέων και τον τρόπο εκλογής τους για να διαπιστώσετε περιπτώσεις καταφανούς καταστρατήγησης των κανόνων αριστείας κατά την εκλογή από «στημένες» επιτροπές κρίσης με αποτέλεσμα όχι μόνο τη μη εκλογή του πρώτου μεταξύ ίσων αλλά την πρόκριση και εκλογή διευθυντών με ελάχιστα ακαδημαϊκά και ανύπαρκτα διοικητικά προσόντα μεταξύ των συνυποψηφίων τους. Όσο και εάν φαίνεται περίεργο, τέτοιοι διευθυντές ΥΠΑΡΧΟΥΝ, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία αλλά και το προφίλ και την ύπαρξη των φορέων τους. Η εκκαθάριση τέτοιων περιπτώσεων πρέπει να αποτελέσει ΑΜΕΣΟ μέλημά σας.

    ReplyDelete
  22. Anonymous3:36 am

    Τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας δύο αντικρουόμενων καταστάσεων. Από τη μιά η κυβέρνηση και ο ΓΑΠ μας λένε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα έχει χρεωκοπήσει και από την άλλη ενημερωνόμαστε καθημερινά μέσω των ΜΜΕ για διάφορες επιτροπές και στρατιές συμβούλων που εγκαθίστανται είτε στο Μαξίμου είτε στο γραφείο του αντιπροέδρου Πάγκαλου, είτε παρά τω Παμπούκη , οι οποίοι θα αναλάβουν να επιτηρούν τους υπουργούς και να διατυπώνουν προτάσεις για την αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και του υπουργικού συμβουλίου. Αναρωτιέμαι λοιπόν εγώ ο κακόμοιρος πολίτης που έχω αναλάβει να πατάξω την φοροδιαφυγή μέσω του σαφάρι των αποδείξεων ενώ ταυτόχρονα καλούμαι να πληρώσω όλους αυτούς τους νέους φόρους και μου μειώνουν και το μισθό, είτε εργάζομαι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέρα- γιατί δεν ξέρω αν έχετε πληροφορηθεί, αλλά με πρόσχημα την κρίσηκαι τις κυβερνητικές εξξαγελίες μας μειώνουν τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα-:
    α) Οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι άτομα μειωμένου καταλογισμού, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται κηδεμόνες;
    β) Το πρόβλημα της χώρας εντοπίζεται στη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου και του γραφείου Πρωθυπουργού; Δηλαδή αν γίνει αναδιοργάνωση θα τακτοποιηθούν τα πάντα;
    γ) Απ ότι έχω μετρήσει πρέπει να έχουν μαζευτεί καμιά 150αριά στελέχια στου μαξίμου ή μαλλον στου Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ που μετακόμισαν πρόσφατα γιατί δεν χωράγανε -χρειάζονται και γραφειάρες βλέπετε τα παιδιά- η πλειονότης των οποίων- προς το παρόν τουλάχιστον -περιφέρεται αι δίκην αγοραίων σκύλων και ανευ αντικειμένου στα καφε του Κολωνακίου και της Βαλαωρίτου. Τώρα προστίθενται και οι Πολεμαρχαίοι και τα PHD του HARVARD συν τα παιδιά του Πάγκαλου.Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί θα πληρώνονται από κάπου. Και αναρωτιέμαι. Μήπως γι αυτό μας έβαλαν πρόσθετο φόρο στα καύσιμα; Για να πληρώνουν τους συμβούλους που θα επιτηρούν τους υπουργούς;

    ReplyDelete
  23. Anonymous3:39 am

    αποριες
    κύριςε υπουργέ,


    α) αν ενθυμείστε όταν το νέο ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το τιμόνι της χώρας και προκηρύχθηκαν οι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό «αξιοκρατικά» είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κύριο Πρωθυπουργό, ότι θα υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής ιδιότητας και κρατικής θέσης. Αλήθεια , όλοι αυτοί οι λεβέντες και οι λεβέντισσες που διορίστηκαν έχουν παραιτηθεί από το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ; Θα μου είτε τι είναι ετούτο; Έλα ντε Το ξεχάσαμε
    Β ) Αλήθεια ζήτησαν το πόθεν έσχες των «αρίστων» που διορίζουν , όπως επίσης είχε εξαγγελθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού;
    Γ) Όπως ανακοινώθηκε στης εφημερίδες στον ΟΚΑΝΑ διορίζεται -για τρίτη ή τέταρτη φορά αν δεν με απατά η μνήμη μου- η εξαίρετος επιστήμων και πρώην Ευρωβουλευτής κυρία Μαλλιώρη. Πέραν του γεγονότος ότι ο κύριος Πρωθυπουργός είχε πει πως κανείς δεν θα ξαναπάει σε θέση που κατείχε σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , -αυτό είνάι άλλο ένα λαικό ανέκδοτο όπως πολλά άλλα περί των «αρεστών αρίστων» που κυκλοφορούν στην πιάτσα- , υπάρχει και άλλη μία ασήμαντη λεπτομέρεια που με απασχόλησε και θα παρακαλούσα να με διαφωτίσετε. Η θέση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ ουδέποτε προκηρύχθηκε . Θα μου πείτε αστειότητες . Αφού είχαμε έτοιμη την άριστη, τι να την κάνουμε την προκήρυξη. Συμφωνώ. Αυτή η συμπεριφορά της υπουργού Μαριλίζας πολύ τιμιότερη από την υποκρισία των υπολοίπων
    Αυτά προς το παρόν
    Καλή σας μέρα

    ΥΓ A PROPOSITO Μέτρησα καμιά δεκαριά αλλοδαπούς σοφούς οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα παρά τω Παμπούκη και αυτοί για την αναδιοργάνωση . Εγώ και εσείς θα τους πληρώνουμε και αυτούς που θα αναδιοργωνώσουν τα υπουργεία; Ρητορικό ήταν το ερώτημα
    γνωρίζω και γνωρίζετε την απάντηση

    ReplyDelete