Saturday, December 05, 2009

Η ανοικτή διακυβέρνηση και οι "κύκλοι"

Πίστευα -και πιστεύω- βαθύτατα στις ανοικτές διαδικασίες στελέχωσης των κυβερνητικών θέσεων. Εχω εξηγήσει επανειλημμένα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου τους λόγους και δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω.

Οσο με αφορά, είναι γνωστό ότι τοποθετήθηκα υπεύθυνος της δεύτερης φάσης (που αναφέρεται στην στελέχωση των υπολοίπων θέσεων, οι επικεφαλής των οποίων ορίζονται από την κυβέρνηση). Η φάση αυτή έχει αρχίσει με την ανάρτηση στο διαδίκτυο των θέσεων που πρόκειται να πληρωθούν. Οπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, ποτέ στο παρελθόν οι πολίτες δεν είχαν την ευχέρεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις αυτές. Ούτε καν τις γνώριζαν. (Το αστείο είναι ότι τις περισσότερες από αυτές, δεν τις γνώριζε ούτε η κυβέρνηση. Τις "ανακάλυπτε" καθώς περνούσε ο καιρός και "ειδικά" ενδιαφερόμενοι τις υπεδείκνυαν στους αρμόδιους υπουργούς).

Στην πρώτη φάση, η οποία αφορούσε την επιλογή γενικών και ειδικών γραμματέων, η συμμετοχή μου ήταν ελάχιστη. Δεν έκανα -ούτε συμμετείχα- σε οποιαδήποτε "πρώτη επεξεργασία" ή "προεπιλογή" ονομάτων, ούτε πρότεινα οποιοδήποτε όνομα για οποιαδήποτε θέση. (Αυτό το καταγράφω γιατί η διαφάνεια πρέπει να εφαρμόζεται παντού, και επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιώ "κύκλους" (ούτε άλλωστε έχω τέτοιους κύκλους) για να δίνω την δική μου εκδοχή σε γεγονότα που με αφορούν).

Οι επιλογές, έγιναν -όπως και έπρεπε- μετά από συνεννοήσεις των αρμοδίων υπουργών (που υπέβαλαν τις προτάσεις τους στο γραφείο του πρωθυπουργού) και των θεσμικά υπευθύνων (αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού επικρατείας, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και του προϊσταμένου του γραφείου σχεδιασμού και στρατηγικής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού).  Εγώ -όπως και άλλοι- συνεισφέραμε όσο  μπορούσαμε στην προσπάθεια αυτή.

Αυτό δεν αποτελεί το πρωτότυπο στοιχείο της διαδικασίας. Έτσι γίνεται πάντα. (Ισως είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο θεσμικά). Η πρωτοτυπία αυτή την φορά έγκειται στο ότι η δεξαμενή των υποψηφίων ήταν πολύ ευρύτερη από κάθε προηγούμενη. Και ήταν φυσικό αυτό να κάνει την διαδικασία δυσκολότερη.

Παρά τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν όμως και τα λάθη που έγιναν, νομίζω ότι τα πράγματα έγιναν καλύτερα τώρα από οποιαδήποτε προηγούμενη φορά. Και θα γίνουν πολύ καλύτερα την επόμενη. Οι εμπειρίες θα καταγραφούν για να βοηθήσουν σ' αυτό. Οι πολίτες πάντως έδειξαν -και δείχνουν- την αμέριστη υποστήριξή τους στην νέα αυτή πρακτική.

9 comments:

  1. Anonymous3:49 am

    Η ανοιχτη διακυβερνηση ειναι η μεγαλη καινοτομια αυτης της κυβερνησης.
    Οι ανοιχτες διαδικασιες και η χρησιμοποιηση του διαδικτυου ωστε να γινεται απο πρωτο χερι η ενημερωση των πολιτων και κατα συνεπεια ο ΕΛΕΓΧΟΣ απο τους πολιτες που πριν ηταν αδυνατος αισθανομαι οτι πανε τη χωρα μπροστα.
    Μραβο και ελπιζω να γινει και νομος του κρατους η υποχρεωτικη αναρτηση στο διαδικτυο διαγωνισμων ,θεσεων εργασιας, ισολογισμων του καθε υπουργειου ωστε να βλεπουμε σαν πολιτες που δαπανωνται τα χρηματα μας.Ας χρησιμοποιησουμε τη τεχνολογια για να κανουμε τη δημοκρατια μας οσο γινεται πιο άμεση.

    ReplyDelete
  2. ένας πολίτης4:36 am

    Ωραία. Ευκαιρία να το συζητήσουμε λίγο περισσότερο. Για αρχή, δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το επόμενο. Αυτή είναι η αφετηρία μας.
    «Πίστευα -και πιστεύω- βαθύτατα στις ανοικτές διαδικασίες στελέχωσης των κυβερνητικών θέσεων.» Προσωπικά, συμφωνώ απολύτως.

    Όμως από εκεί και πέρα υπάρχει και η πρακτική σκοπιά, η υλοποίηση των ανωτέρω. Το «στο παρελθόν οι πολίτες δεν είχαν την ευχέρεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις αυτές» δεν μου λέει και πολλά όταν βλέπω το πως έγιναν οι περισσότερες επιλογές μέχρι στιγμής. Και δεν θα πάψω να λέω πως είναι εμπαιγμός στους πολίτες να προκηρύσσονται θέσεις που δίνονται (μην πω έχουν δοθεί) σε ανθρώπους εκτός διαδικασίας κάποιοι εκ των οποίων ούτε καν υπέβαλαν βιογραφικό.

    Ας μην σταθούμε σε αυτά όμως. Και ας διακρίνω κάτι θετικό για το μέλλον. Μετά τα εξωφρενικά και πομπώδη που ειπώθηκαν τις πρώτες μέρες (και, προσωπικά, τα σχολίασα και εδώ και αλλού) για πρώτη φορά στο άρθρο αυτό διακρίνεται μιά πιό προσγειωμένη αντιμετώπιση: "Η πρωτοτυπία αυτή την φορά έγκειται στο ότι η δεξαμενή των υποψηφίων ήταν πολύ ευρύτερη από κάθε προηγούμενη" Επιτέλους δηλαδή, μετά την άκρατη συνθηματολογία, φαίνεται πως επέρχεται ρεαλισμός.

    Θέλω να ελπίζω πως αυτή θα είναι η αρχή για λιγότερα συνθήματα. Και περισσότερη δουλειά. Και μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές, στις πράξεις, και όχι στα λόγια. Που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν όλα τα δυναμικά τμήματα της κοινωνίας. Διότι μεταρρυθμίσεις μαζεύοντας μόνο κάποιες παρέες του Λονδίνου ή κάποιων περιφερειακών πανεπιστημίων και πετώντας και 'ωραία λόγια' δεν γίνονται. Και τέλος, πρέπει και η κυβέρνηση να πείσει πως πράγματι θέλει να προωθήσει ένα νέο κύμα εκσυγχρονισμού της χώρας. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος δεν αρκεί να μιλά έτσι απλά και ωραία για συμμετοχή και άλλα ωραία. Δεν αρκούν.

    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:20 am

    Έχοντας δει τόσα και τόσα να διαδραματίζονται στον ταλαίπωρο κόσμο της Δημοσίας Διοικήσεως γενικότερα από τον κομματισμό και το βόλεμα υμετέρων, αλλά και της Παιδείας ειδικότερα, έχοντας αρνητική εμπειρία από διακηρύξεις και "καινοτόμες", "δημοκρατικές", "προοδευτικές" και πάνω απ' όλα "ανοικτές" διαδικασίες, κρατώ μικρό καλάθι.
    Υπηρετώ την Δημοσία Εκπαίδευση 33 συναπτά έτη και έχω δει πολλά.
    Έχω δει το διαχρονικό ξήλωμα ηγεσιών το 1981, το 1990, το 1993, το 2004. Στις περιττές (μονές) των παραπάνω περιπτώσεων, με την παρότρυνση μάλιστα των συνδικαλιστικών οργάνων.
    Όπως και τώρα. Και στο όνομα όσων έχω επισημάνει με εισαγωγικά.
    Τώρα θεωρώ το εμπαιγμό ακόμα εντονότερο.
    Εξηγούμαι. Δεν έχω, ούτε ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ τα προσόντα περιφερειακού διευθυντού.
    Συμμετείχα στις επιλογές Στελεχών Εκπαίδευσης, στις οποίες κατάλαβα εξέχουσα θέση. Παντού δεύτερος.
    Θεωρώ όμως την δήθεν "ανοικτή διαδικασία" ως υποκρισία, εμπαιγμό και υποτίμηση ικανών στελεχών.
    Αν είναι ανοικτή και διαφανής, γνωρίζουμε άραγε πόσοι υποψήφιοι έλαβαν μέρος;
    Γνωρίζουμε πια προσόντα προέβαλε ο καθένας;
    Γνωρίζουμε την βαρύτητα κάθε προσόντος;
    Γνωρίζουμε την βαρύτητα των συστάσεων των "συστηνόντων";
    Γνωρίζουμε τις επιτροπές που σταθμίζουν τα προσόντα των υποψηφίων;
    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !!!!
    Μου επιτρέπει λοιπόν να θεωρήσω, ακόμα και ακόπιστα, ότι το παιχνίδι είναι στημένο;
    ΦΥΣΙΚΑ !!!
    Μπορώ να θεωρήσω τεκμηριωμένα ότι όλα αυτά υποτιμούν την νοημοσύνη μος;
    ΦΥΣΙΚΑ !!!
    Μπορώ να μείνω απαθής στα φαινόμενα εκδικητικότητας, έπαρση και "λιβανωτού" ;
    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙ !!!
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Βλάσιος Καρσιώτης
    Μαθηματικός

    ReplyDelete
  4. Anonymous6:54 am

    Καλό μεσημέρι κύριε Πανάρετε

    Μετά την επίσημη δήλωση από τον Πρωθυπουργό περί ανάρτησης στο διαδίκτυο των αποφάσεων, διοικ.πράξεων κλπ, αναζήτησα τόπο να "κρεμάσω", σαν πανώ στο μανταλάκι, το παρόν σημείωμά μου(π.χ στο opengov) αλλά δε βρήκα και καταφεύγω πάλι στο φιλόξενο κ λιόχαρό σας οψυγιά (οψυγιάς στα κρητικά ήταν ο τόπος που άπλωναν τα σταφύλια να στεγνώσουν).
    Πάμε λοιπόν: Μέχρι να γίνει Νόμος να κοινολογούνται ηλεκτρονικά όλες οι Υπ.αποφάσεις κ επειδή οι μέρες είναι πονηρές, ας ανοίξει από τώρα η σελίδα ανάρτησης - ανά Υπουργείο ίσως;- των λαμβανομένων αποφάσεων κ των διοικητικών πράξεων. Γιατί να περιμένετε το Νόμο; Είναι τέλος της χρονιάς και τέτοιο καιρό οι διάφορες υπηρεσίες αναποδογυρίζουν κι αδειάζουν απ τα ταμεία τους τα υπόλοιπα των Κωδικών και γίνεται της...ακολασίας . Βιαστικά, στην τούρλα του Σαββάτου, σκορπίζονται ποσουδάκια από δω και ποσουδάκια από κει σε "ανίερες" (όοχι αθώες) πολλές φορές χρηματοδοτήσεις για να μη "χαθούν" (επιστραφούν) οι πιστώσεις του περσινού προϋπολογισμού. Να βλέπουμε λοιπόν όλοι "πού πάνε τα λεφτά" κατα την ιστορική πλέον έκφραση. Να το δούμε κι από φέτος, σ αυτή τη χρονική κώχη του Δεκέμβρη, πριν ακόμη το "επιβάλλει" το επι θύραις νομοσχέδιο.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ReplyDelete
  5. Μιχάλης Χ.3:10 pm

    Καλησπέρα σας,

    προθέσεις πάντα υπήρχαν και νόμοι πάντα ψηφίζονταν. Ένα απο τα ζητούμενα είναι να γίνονται και πράξη.
    Συνεχίστε και αυτό το έργο, και μην σταματάτε, γιατί δεν έχουμε άλλη ελπίδα.

    Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστούμε που μας ακούτε.

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  6. Anonymous3:00 am

    κ. Πανάρετε

    σε αυτή τη δεύτερη φάση στελέχωσης του κράτους που είστε υπεύθυνος, δεδομένου ότι είστε υπέρ της διαφανούς και αδιάβλητης διαδικασίας, ελπίζω να μην δούμε διορισμούς ανθρώπων που το όνομά τους έπαιξε, για τη θέση Προέδρου Οργανισμού, από τον κύκλο του/της αρμόδιου υπουργού πολύ πριν προκυρυχθεί η θέση στο διαδίκτυο.
    Όσον δε αφορά θέσεις που συνδιάζουν και επιστημονικό έργο πέρα από το διοικητικό, καλό θα είναι πέρα από τη διοικητική εμπειρία βασικό κριτήριο να είναι η επιστημονική οντότητα του υποψηφίου. Να μην δίνεται δηλαδή προτεραιότητα σε προϋπηρεσία από θέσεις που κατείχε από προηγούμενους "κυβερνητικούς" διορισμούς.

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:15 pm

    Makari auti i kirbernisi tou Pasok na odigisei ti xora stin apagkistorsi tis apo fainomena anaxiokratias kai bolematos ton imiteron.

    Isos kapote autoi pou kibernoun tis tixes tou ellinikou laou na katanoiisoun oti ta fainomena bias einai aporroia metaxi allon ton adikion pou ifistatai ti simerini epoxi o ellinas ergazomenos, foititits ktl.. Makari oi ithinontes na stelexosoun tous dimosious foreis me atoma ikana kai axia dioti tote kai mono tote tha boume stin troxia anaptixis. (PREPEI NA XRISIMOPOIOUME OS KRATOS TOUS PARAGOGIKOUS MAS SINTELESTES PLIROS KAI APODOTIKA)

    Makari na ilopoiisete enan eklogiko nomo tetoio pou tha aposindeeei tous bouleutes me tous pelates-phifoforus. Oi bouleutes briskontai sta edrana tou koinobouliou gia na nomothetoun, gia na proagoun to koinoniko kai ethniko kalo kai oxi meso ton legomenon kai ton praxeon tous na epizitoun tin epaneklogi tous (mia epaneklogi pou polles fores tous anagkazei na ginontai desmioi ton opoion simferonton. Polloi apo tous bouleutes protassoun sta panel to gegonos tis politikis tous ebeirias (eleo polietous simmetoxis sta edrana tou koinobouliou , agnoontas profanos me alozoniko ifos oti simasia den exei na eisai ebeiros politika alla apotelesmatikos)

    Lisi ostoso tha prepei na dothei kai sto fainomeno tis arthroas lathrometanasteusis kai mia kai se liga xronia i athina na katoikeitai perissotero apo allodapous para apo Ellines. (Prepei na tolmisete kai se auton ton tomea mia kai ta logia tou idriti tou Pasok -"I Ellada anikei stous Ellines" fantazoun epikaira perissotero apo pote)

    To Pasok exei bei poli dinata (podosfairikos isos oros) alla i ilopoiisi tou kibernitikou ergou einai monodromos gia tin Ellada.

    Isos ta parapano na exoun megaliteri simasia dioti proerxontai apo emena pou ideologika tassomai sto xoro tis kentrodexias kai tigxanei na eimai melos (oxi ostoso kai ferefono kai mi skeptomeno on) tis ND.

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:34 am

    πολύ λυπάμαι αλλά δεν συμμερίζομαι την ικανοποίηση που νιώθετε για τη διαδικασία αυτή. Εγώ υπέβαλλα στην πρώτη φάση και για περιφερειάρχης και για γενικός γραμματέας. Ε λοιπόν οι περιφερειάρχες όπως πληροφορήθηκα- και φάνηκε και απο το αποτέλεσμα άλλωστε-επελέγησαν εκτός διαδικασίας τελικά . Συγνώμη αλλά αυτό συνιστά εμπαιγμό στους ανθρώπους που καλέσατε να στείλουν βιογραφικά και μας οφείλετε ένα δημόσιο συγνώμη . Θα μου πείτε δεν φταίτε εσείς φταίμε εμείς που γίναμε το μέσο για να παίζουν κάποιοι παιχνίδα σε βάρος μας. Άλλωστε πως τολμήσαμε εμεις οι απλοί ανθρωποι -με τα μεταπτυχιακά , τις γλώσσες και την προυπηρεσία μας - να διανοηθούμε ότι μπορούμε να συγκριθούμε με εκείνους που αποδοκίμασε τρεις και τέσσερεις φορές δια της ψήφου του ; Πως είχαμε το θράσσος να βάλουμε σε κρίση τους εαυτούς μας δίπλα σε "κολλητούς" δεκαετιών με μόνο όπλο τις γνώσεις μας και τα πτυχία μας;Πως τολμήσαμε εμείς οι απλοί ψηφοφόροι ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΟΎΜΕ ΌΤΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΆΣΟΥΜΕ ΣΤΕΛΈΧΗ ΜΕ περγαμηνές στην κομματική επετηρίδα; Δεν φταίει κανείς εμείς φταίμε . Συγχαρητήρια λοιπόν σε εκέινους που δικαιώνουν και αποκαθιστούν όσους αποδοκιμάζει ο αδαής λαός με την ψήφο του

    ReplyDelete
  9. Anonymous2:09 am

    πόσο κρίμα είναι κύριε υπουργέ να συνεχίζεται ο εμπαιγμός με την περίφημη στελέχωση του Δημόσιου τομέα και κανείς μα κανείς να μην ζητά ένα συγνώμη από όλους τους αφελείς που υπέβαλλαν βιογραφικά και έγιναν το τέλειο επικοινωνιακό άλλοθι για το "βόλεμα" όσων τελικώς γεννήθηκαν ως φαίνεται "αριστοι". Πόσο κρίμα είναι να διαψεύδονται οι ελπίδες τόσων ανθρώπων που ανενδοίαστα χρησιμοποιήσατε για να παραστήσετε ότι διαφέρετε από τους προγούμενους. ΠΟιά ανοιχτή διακυβέρνηση κύριε υπουργέ; ΑΙΔΩΣ Αφού είδαμε τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέως Εργασίας και να επαίρεται ότι ουδέποτε υπέβαλλε βιογραφικο για τη θέση- γιατί να το κάνει άλλωστε; γνώριζε πολύ καλά ότι τα βιογραφικά τα πετάγατε στα σκουπίδια- , τώρα έμβροντη η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι έληξε η διαδικασία υποβολής βιογραφικών και στο εξής - για όποιες θέσεις έχουν μέινει - οι τοποθετήσεις θα γίνουν με τον "παραδοσιακό " τρόπο . Είσαστε για γέλια δυστυχώς. Κρίμα Κρίμα για τον Παπανδρέου που τον σύρατε σε αυτή τη διαδικασία εκόντα άκοντα γιατί στο δικό του πρόσωπο αντανακλούν όλα και όχι στους παντός λογής μαθητευόμενους μάγους που συνωστίζονται ΄γυρω του

    ReplyDelete