Thursday, May 29, 2008

Ανδρέας Βγενόπουλος

Ο ΑΒ έγινε γνωστός στην πολιτική, όταν προσπάθησε να αγοράσει τον ΟΤΕ. Ευρύτερα, βέβαια έγινε γνωστός με την εμπλοκή του στα διοικητικά του Παναθηναικού.

Είναι φανερό ότι κανένα από τα πολιτικά κόμματα, δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του.

Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε όταν ο ΑΒ, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έφθασε ένα βήμα πριν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ. Και τι έκανε τότε η κυβέρνηση; Καταργώντας τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που ευαγγελίζεται, πέρασε κατεπειγόντως τροπολογία με την οποία ουσιαστικά του απαγόρευσε να αποκτήσει τον έλεγχο. Ταυτόχρονα, κατάλαβε ότι είχε χάσει το παιγνίδι, και οργάνωσε την πώληση του ΟΤΕ στην DT με επαχθείς όρους για το δημόσιο και τους μικροεπενδυτές. (Εκεί δεν είχε την ευχέρεια να αγνοήσει τους νόμους της αγοράς αφού είχε ήδη χάσει το παιγνίδι). Ταυτόχρνα, μάζεψε αρκετά μετρητά για να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ.

Τα κόμματα της αριστεράς έτσι κι' αλλιώς δεν "πάνε" κανένα επιχειρηματία.

Και το ΠΑΣΟΚ; Προφανώς, υπό το άγχος της αριστεράς,  κατηγόρησε τον AΒ για συμπαιγνία με την κυβέρνηση για να αποκομίσει κέρδη. Και να υπήρχε όμως τέτοια συμπαιγνία, το πρόβλημα είναι με την κυβέρνηση όχι με τον AΒ.

Και ήλθε η κλήση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να βρεθούν και τα δύο μεγάλα κόμματα προ εκπλήξεως.

Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο AΒ; Σε αντίθεση με τους περισσότερους κρατικοδίαιτους έλληνες επιχειρηματίες που διαμορφώνουν σχέσεις διαπλοκής με την πολιτική, αξιοποίησε τις δυνατότητες που προσφέρει το χρηματιστήριο (Κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει ο Σόρος σε διεθνές επίπεδο). Μου αρέσει; Οχι, άλλα ετσι λειτουργεί η οικονομία. Είπε δε στο τέλος αυτό που όλοι καταλάβαιναν. Οτι είναι ο μόνος κερδισμένος από την συμφωνία κυβέρνησης-DT! Σε αντίθεση και πάλι με τους προαναφερθέντες επιχειρηματίες, δεν έχει (έτσι φαίνεται τουλάχιστον), ούτε βουλευτές στην "επιρροή" του ούτε ΜΜΕ για να επιβάλει ατζέντες και να καθορίζει την επικαιρότητα, ούτε "φιλικές" εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Τι άλλο έχει πετύχει ο ΑΒ? Επέβαλε στον Βαρδινογιάννη την άποψή του για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο Παναθηναικός, κινητοποιώντας 25 χιλ ανθρώπους.

(είναι απλώς σύμπτωση το ότι η εμπλοκή στον λαοφιλή Παναθηναϊκό ήρθε την ίδια στιγμή με την μάλλον μη δημοφιλή εμπλοκή του στον ΟΤΕ?)

Ισως υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω. Αν όμως δεν υπάρχουν, ο ΑΒ έχει καταφέρει κάτι εντυπωσιακό. Να είναι απόλυτα πετυχημένος, να μην έχει την συμπάθεια (στήριξη;) κανενός πολιτικού κόμματος και να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους άλλους επιχειρηματίες. 

Τον ΑΒ δεν τον γνωρίζω προσωπικά.





1 comment:

  1. Ακροβασίες

    Γενική διαπίστωση είναι ότι η εικόνα στα πανεπιστήμια είναι τραγική.
    Ολόκληρο το άρθρο: http://neoinileias.blogspot.com/

    ReplyDelete