Sunday, March 18, 2007

Το Γαλλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί η Γαλλία έχει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα όσον αφορά τις κοινωνικές δομές. Είναι γνωστό ότι το γαλλικό σύστημα έχει πολλά προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας στα οποία θα αναφερθώ μελλοντικά.
Έχει όμως και μια σημαντική διαφορά: Η Γαλλία έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα κέντρων αριστείας με τις Grandes Écoles.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η École Polytechnique στην οποία αναφέρθηκα σε προηγούμενο σημείωμα. Διοικείται από Συμβούλιο Διοίκησης (Board of trustees), κάτι όχι συνηθισμένο στην Ευρώπη και ιδίως στην Γαλλία. Το συμβούλιο έχει 26 μέλη που έχουν ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις, στην βιομηχανία, στην εκπαίδευση κλπ. Ένα μέλος του συμβουλίου είναι ο εκπρόσωπος των πτυχιούχων του Ιδρύματος.
Η ίδια η Σχολή παρουσιάζει με υπερηφάνεια τις επιδόσεις της στην αγορά εργασίας. Ισχυρίζεται ότι 12 από τις 40 μεγαλύτερες εταιρίες της Γαλλίας έχουν ως προέδρους πτυχιούχους της. Από αυτούς 3 είναι μέλη του παρόντος Συμβουλίου Διοίκησης.

3 comments:

  1. πώς μπορώ να μάθω περισσότερα για όσα αναφέρετε;

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:48 pm

    Δεδομένου ότι είμαι αποφοιτος αυτής της Σχολής, παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς είναι Στρατιωτική Σχολή και υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης..ο λόγος που όλα τα στελέχη είναι από εκεί έχει και άλλα βαθύτερα αίτια, που σχετίζονται με την Φιλοσοφία της Δημόσιας Διοίκησης στην Γαλλία...

    Για οτιδήποτε θέλετε σχετικά με την συγκεκριμένη σχολή ή το Γαλλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με email.

    Β. Νικολόπουλος
    http://www.medialab.ntua.gr/vnikolop

    ReplyDelete
  3. vicky3:05 pm

    Κυριε Νικολοπουλε ειμαι φοιτητρια και ενδιαφερομαι να κανω μια εργασια για το εκπαιδευτικο συστημα της Γαλλιας...Θα μπορουσα να επικοινωνησω μαζι σας μεσω καποιου mail σε περιπτωση που μπορειτε να μου δωσετε καποιο σχετικο υλικο;

    ReplyDelete