Thursday, March 29, 2007

Δωρεάν Παιδεία: Συνέχεια

Στην διαβούλευση των Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο μιλούσα με ένα ζευγάρι γονιών. Εχουν δυο παιδιά που σπουδάζουν. Το ένα στην Αγγλία σε ένα Polytechnic και το άλλο στην Ελλάδα στο Πάντειο. Στην Αγγλία πληρώνουν δίδακτρα 1100 ευρω τον χρόνο (μειωμένα, λόγω Ευρωπαικής Ενωσης). Στην Ελλάδα "δωρεάν".
Μου έλεγαν ότι τους στοιχίζουν το ίδιο! (περίπου 600 ευρώ το μήνα ο καθένας. Στην ελλάδα 600 στην Αγγλία 500+100 τα δίδακτρα).
Ομως η κόρη που σουδάζει στην Αγγλία ζήτησε από τους γονείς της (και θα το κάνουν) να κάνει και δεύτερο πτυχίο! Γιατί; Γιατί η κοπέλλα τελειώνει σε 3 χρόνια. Ο νεαρός, έχοντας χάσει εφέτος την χρονιά, θα χρειαστεί 6 χρόνια!

3 comments:

  1. Μόλις χθες παραπονέθηκε σπουδάστρια ότι το τρέχον εαρινό εξάμηνο φαίνεται να είναι το τρίτο στη σειρά που βλέπει να χάνεται κι εγώ σκέφτηκα να τη "μαλώσω" που δεν πηγαίνει στις συνελεύσεις για να αποτρέψει τις καταλήψεις των ολίγων σε βάρος όλων των υπολοίπων, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και διοικητικών.

    Η απάντησή της με ξάφνιασε και βλέπω ότι έχει απόλυτο δίκιο: Γιατί πρέπει να συμμετάσχει, λέει, σε μια διαδικασία, η οποία έχει στόχο παράνομες πράξεις, όπως είναι η κατάληψη; Δεν είναι αυτονόητο ότι τα ιδρύματα λειτουργούν και όποιος ενδιαφέρεται παίρνει τις γνώσεις που μπορεί; Όποιος αγοράζει εισιτήριο να δει ένα θεατρικό έργο, πρέπει να συμμετάσχει σε συνέλευση, επειδή σε κάποιους δεν αρέσει το έργο και δεν θέλουν να λειτουργήσει το θέατρο; Το κράτος που προσφέρει "δωρεάν εκπαίδευση" δεν πρέπει να δώσει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να την απολαβάνουν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αντιδικούν οι ίδιοι με άλλους σπουδαστές που έχουν αλλότριους στόχους;
    Τί να απαντήσω τώρα...

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:02 am

    Οσον αφορα το αρχικο τοπικ, μου εχουν πει οτι στην Αγγλια κατω απο 600 ευρω το μηνα δε θα βρω σπιτι. πως γινεται με 500+100 τα δίδακτρα να ζησω εκει;
    Ευχαριστω προκαταβολικα

    ReplyDelete
  3. Νομίζω ότι η κοπέλλα αυτή έμενε σε πανεπιστημιακή κατοικία.

    ReplyDelete