Thursday, December 21, 2006

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η περίπτωση της Γερμανίας

Ενα από τα (εύλογα) επιχειρήματα που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα από διαφωνούντες με την αλλαγή του 16 είναι ότι δύσκολα θα βρεθεί ιδιώτης που θα προσφέρει χρήματα για την δημιουργία ενός καλού ιδιωτικού πανεπιστημίου. Στην Γερμανία, μια χώρα της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα είχε, μέχρι πρόσφατα, πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το δικό μας, εμφανίστηκε ένας τέτοιος ιδιώτης.
Οι ΤIMES της Νέας Υόρκης (8 Νοεμβρίου, 2006) έχουν μια εκτενή αναφορά στην ενέργεια του επιχειρηματία Klaus J. Jacobs να δωρίσει $250 εκ. στο (ιδιωτικό) "Διεθνές πανεπιστήμιο της Βρέμης", το οποίο θα πάρει και το όνομά του. Τα 3/4 των φοιτητών του πανεπιστημίου είναι αλλοδαποί. Ο Jacobs γεννήθηκε στην Γερμανία, έχει Ελβετική υπηκοότητα, ζει στην Αγγλία και έχει σπουδάσει στο Στάνφορντ.
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι η έννοια της άμιλλας δεν υπήρχε στην Γερμανία όπου η τεχνητή ομοιομορφία συγκάλυπτε τις ουσιαστικές διαφορές στην ποιότητα των καθηγητών και των φοιτητών. Σήμερα η Γερμανία αναγνωρίζει αυτές τις διαφορές χορηγώντας εκατομμύρια δολλάρια στα κορυφαία πανεπιστήμια που επέλεξε μια επιτροπή αποτελούμενη από κρατικούς λειτουργούς και ειδικούς επιστήμονες. Το διεθνές πανεπιστήμιο της Βρέμης δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Η δωρεά του jacobs όμως είναι διπλάσια από τα χρήματα που θα λάβουν τα τρία πανεπιστήμια που αναδείχτηκαν καλύτερα στην διαδικασία αυτή (Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο του Μονάχου και πανεπιστήμιο της Καρλσρούης).
Σε ερώτηση που του έγινε γιατί δεν δώρισε τα χρήματα αυτά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, από όπου πήρε το πρώτο του πτυχίο, ο Jacobs απάντησε: "Γιατί δεν μου το ζήτησαν".
(Για όποιους δεν θέλουν να εγγραφούν στο site των NYT, το πλήρες άρθρο υπάρχει στην σελίδα του greekuniversityreform.

No comments:

Post a Comment