Saturday, December 02, 2006

Ελληνες φοιτητές στο Εξωτερικό

Ενώ από πολλούς έχει επισημανθεί τα προβλήματα που δημιουργεί η φοιτητική μετανάστευση, δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και στην θετική πλευρά του φαινομένου.

Είναι γνωστή η εσωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι νέοι που πηγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές, ανεξάρτητα από την χώρα, τις γνώσεις που αποκτούν και το αν θα πάρουν πτυχίο ή όχι, διευρύνουν τις γνώσεις τους και κερδίζουν εμπειρίες που δύσκολα θα αποκτούσαν αν έμεναν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο δεν είναι να μην φεύγουν. Είναι να έχουν την επιλογή να μείνουν στην Ελλάδα. Αυτή την επιλογή έχει υποχρρέωση να διασφαλίσει η πολιτεία.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νέων που φοιτούν στο εξωτερικό. (Βλέπε πχ. Δημοσίευμα της Καθημερινής (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100050_02/12/2006_207506) με στοιχεία από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.

Τεράστια παραμένει η φοιτητική μετανάστευση από τη χώρα μας, με συνακόλουθη την οικονομική αιμορραγία. Συνολικά, 51.138 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ο αριθμός αυτός φέρνει την Ελλάδα στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Ομως, εάν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, καθώς σε ένα εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού. Ακολουθεί η Νότια Κορέα με 2.008 φοιτητές ανά ένα εκατ. πληθυσμού.

Παράλληλα, ως επακόλουθο της μη εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της βαθμολογικής βάσης του 10, αυξήθηκαν κατά 17,5% οι νέοι σπουδαστές στα δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν ειδικότητες όπως ψυκτικοί, υδραυλικοί, αισθητικοί, λογιστές, ειδικοί στο φυσικό αέριο.

1 comment:

  1. Anonymous7:02 am

    Με όλο το σεβασμό, έχασα κολλητούς από την Ελλάδα επειδή πήγα να σπουδάσω Σκωτία και θα πάρω δωρεάν μεταπτυχιακό αμέσως.

    Αυτή η μίζερη κοινωνία, χτισμένη στο μίσος προς οποιονδήποτε συνάνθρωπο, συνέλληνα, όπως θέλετε πείτε το, που πέτυχε κάτι που Εγώ (με κεφαλαίο Ε) δεν πέτυχα, βρωμάει από το κεφάλι και από μέσα. Αν τα πεις παραέξω, σε λένε προδότη που μισείς την Πατρίδα (άτομα αβέβαιου εθνικού φρονήματος, πάντα!).

    Γι'αυτό και δεν γυρνάω. Γιατί κάνω αξιοπρεπή ζωή στο εξωτερικό.

    ReplyDelete