Friday, December 01, 2006

Γ.Α. Παπανδρέου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (1/12/06)

...Σε ότι αφορά το “άρθρο 16”, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχουμε πάρει απόφαση στο Συνέδριο, έχουμε πάρει απόφαση ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και έχουμε επίσης κι ένα Προγραμματικό Συνέδριο μπροστά μας, το οποίο θα καθορίσει όχι το αν θα αλλάξουμε το “άρθρο 16”, αλλά το ποιο περιεχόμενο θα δώσουμε στον εκτελεστικό νόμο, όταν είμαστε κυβέρνηση.

Έναν νόμο, που θα απελευθερώσει από τη μια την δημόσια παιδεία, να μπορεί να υπηρετήσει σωστά τον πολίτη, αλλά και από την άλλη θα βάλει κανόνες και τάξη σε αυτόν τον χώρο, τον ιδιωτικό, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις και διαμορφώνοντας έναν μη κρατικό τομέα ελεγχόμενο όμως πια από το ελληνικό κράτος και όχι από κάθε ξένο πανεπιστήμιο, όπως σήμερα. Αυτή είναι η αντίληψή μας. Είναι αντίληψη υπέρ της δημόσιας παιδείας και υπέρ ενός οργανωμένου, ρυθμιζόμενου, ελεγχόμενου συστήματος ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επειδή όμως υπάρχει ένα μεγάλο ιδεολόγημα γύρω από αυτό το θέμα, πολλή ιδεολογική συζήτηση - εγώ είμαι ανοιχτός στις ιδεολογικές συζητήσεις - θέλω να κάνω ένα διαχωρισμό. Άλλο η ιδεολογική συζήτηση, άλλο ο τακτικισμός γύρω από το θέμα αυτό.

Ιδεολογικά μπορεί να υπάρχουν οι οποιεσδήποτε συζητήσεις και είμαστε έτοιμοι και είμαι έτοιμος προσωπικά, να συζητήσω και με την νεολαία της χώρας μας, που πιστεύω ότι, θα δει ότι η δική μας θέση είναι μια προοδευτική θέση, η οποία ανοίγει νέους δρόμους στο χώρο της παιδείας.

Αλλά επειδή πολλές φορές λένε, “αλλάξαμε θέση”, σε σχέση με παλιές θέσεις μας κλπ., εγώ απλώς θα ήθελα να αναφερθώ σε μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει μιλώντας για την παιδεία στην αναθεώρηση του Συντάγματος το '75.

«Βασική θέση μας είναι, ότι η παιδεία είναι έργο του συνόλου της κοινωνίας. Ευθύνη κατ' εξοχήν της πολιτείας, αλλά και άλλων κοινωνικών δημόσιων φορέων. Θα πρέπει στο θέμα της παιδείας, όσο χρόνο και αν πάρει η συζήτηση του σχετικού άρθρου, να δώσουμε όλη μας την προσοχή, διότι αν στο Σύνταγμα φτιάξουμε προκρούστεια κλίνη θα το πληρώσουμε δια μακρόν χρόνον πολύ ακριβά.

Αν πρόκειται πραγματικά η Ελλάδα να πάει εμπρός μακροπρόθεσμα, για να βρει τη θέση της στο διεθνή χώρο, θα το πετύχει πρώτα απ' όλα με μια ελεύθερη παιδεία υπό την προστασία του κράτους, αλλά όχι κάτω από διοικητικές παρεμβάσεις και περιορισμούς αυτού.

Ελεύθερον πνεύμα. Το ελεύθερο πνεύμα είναι επιτέλους παράδοση της Ελλάδας. Σήμερα, καλούμεθα σαν Βουλή να διατυπώσουμε άρθρον του Συντάγματος που να συλλάβει αυτή τη μεγάλη ιδέα που δώσαμε σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτά είναι τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου το 1975.

No comments:

Post a Comment