Sunday, December 03, 2006

Η κατάσταση στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

To CNN (20/11/06), έχει μια σύντομη περιγραφή της κατάστασης στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τα περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι
1. Τα Γερμανικά πανεπιστήμια έχουν αποφασίσει να χρεώνουν δίδακτρα.
2. Τα Γαλλικά μελετούν την κατάργηση της ανοικτής πρόσβασης.
3. Τα ολλανδικά, πιέζουν τους φοιτητές τους να τελειώνουν νωρίτερα.
4. Η Ελλάδα θέλει να άρει την απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
Η αντίδραση στις αλλαγές αυτές είναι έντονη από τον φόβο της Αμερικανοποίησης –ή εμπορευματοποίησης- της ανώτατης εκπαίδευσης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός πτυχιούχων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων βρίσκεται στην ανεργία αντί στην απασχόληση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Γαλλία η Γερμανία και η Ιταλία ξοδεύουν το 1.1% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος στην ανώτατη εκπαίδευση, σχεδόν όλα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι ΗΠΑ το 2.6%, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από ιδιωτικές δωρεές.

Μόνο δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι στην πρώτη εικοσάδα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστημίων του πανεπιστημίου της Σαγκάης: To Oxford και το Cambridge. Ένα είναι Ιαπωνικό (Tokyo University) και όλα τα άλλα είναι αμερικανικά με πρώτα στην λίστα τα Harvard, Stanford, the University of California at Berkeley και MIT.

Η συζήτηση για υιοθέτηση διδάκτρων στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει προκαλέσει πολλές αναταραχές. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται σε πολλές χώρες, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Όσοι εναντιώνονται στα δίδακτρα έχουν ένα πολύ καλό σύμμαχο στο πρόσωπο του μεγάλου επιστήμονα της πληροφορικής Linus Torvalds. Αξιοποιώντας την δυνατότητα του Φινλανδικού συστήματος (χωρίς δίδακτρα και χωρίς περιορισμό στον χρόνο σπουδών, αφιερώθηκε για ένα χρονικό διάστημα στην δεκαετία του 90 στο να δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα Linux που διατίθεται ελεύθερα (ανταγωνιστικό των windows).

Ο Andreas Schleicher, επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ, ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες στα Ευρωπαικά πανεπιστήμια. «Ο κόσμος αδιαφορεί για την παράδοση και την φήμη του παρελθόντος και δεν συγχωρεί την αδυναμία και τη άγνοια επιτυχημένων πρακτικών. Η επιτυχία θα συνοδεύει τα άτομα και τις χώρες που προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα, δεν διαμαρτύρονται πολύ και είναι επιδεκτικά στις αλλαγές.

Το πλήρες άρθρο.


No comments:

Post a Comment