Wednesday, August 01, 2012

Συνέντευξη στο ΒHMA FM για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια (1/8/12)


(στον Αιμίλιο Περδικάρη)

ΑΠ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο κ. Γιάννης Πανάρετος, Καθηγητής Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Παιδείας. Κύριε Πανάρετε καλή σας μέρα.
ΙΠ: Καλή σας μέρα κ. Περδικάρη.
Οι αλλαγές στον νόμο: Πρόοδος, στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση;

ΑΠ: Διαβάζω εδώ μία ανάρτηση, την οποία έχετε κάνει στο προσωπικό σας blog, γιατί είναι γνωστό ότι είστε από τους πιο δραστήριους blogger και αρκετά χρόνια πριν αυτό το άθλημα έρθει στην Ελλάδα, μάλλον πριν το ανακαλύψουν κάποιοι στην Ελλάδα.
ΙΠ: Επτά χρόνια περίπου.
ΑΠ: Ακριβώς. Διαβάζω λοιπόν ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο, το οποίο θα ήθελα να μας το εξηγήσετε. Λέτε στο τέλος, στον επίλογο αυτού του σχολίου ότι η υπόθεση των πανεπιστημίων και του νόμου πλαισίου εξελίσσεται όπως η ταινία που αναφέρει το Kansas City Shuffle, όπου δηλαδή λέει ο πρωταγωνιστής του έργου ο Bruce Willis, συμβαίνει ότι ενώ όλοι κοιτάζουν προς μία κατεύθυνση, εσύ πηγαίνεις προς την αντίθετη.
ΙΠ: Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι συμβαίνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Φοβάμαι ότι συμβαίνει στη χώρα γενικότερα, αλλά ας μείνουμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο προς το παρόν.  Οι κατευθύνσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και που ακολουθούνται από τα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο είναι κοινές. Δεν είναι μόνο η Αμερική που λένε πολλοί «Α! η Αμερική! Άσε την Αμερική» - όλη η Ευρώπη πια, η Ασία, η Αυστραλία, η Κίνα, έχουν πια συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται τα πανεπιστήμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πιστεύω στην χώρα μας είναι ότι δεν παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις. Δεν είναι υποχρεωτικό να τις υιοθετούμε, όταν όμως βλέπουμε, αν βλέπουμε, ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς μία κατεύθυνση, θα πρέπει να έχουμε μία πολύ ουσιαστική και τεκμηριωμένη εξήγηση γιατί εμείς πάμε προς την άλλη κατεύθυνση. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, μάλλον για να σας δώσω τη διάσταση αυτή που νομίζω ότι είναι σημαντική, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε από το 2009, νομίζω για πρώτη φορά, ήταν να βάλουμε το πανεπιστήμιο μας και τον προβληματισμό για το πανεπιστήμιο στο διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό καλέσαμε εννιά από τους πιο καταξιωμένους ηγέτες των πιο σημαντικών πανεπιστήμιων, από Αμερική, από Αυστραλία, από Ευρώπη, από Ασία και τους είπαμε έτσι είναι η κατάσταση στα πανεπιστήμια μας, δώστε μας τη γνώμη σας για το πώς νομίζετε ότι πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα.
ΑΠ: Ναι.
(συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment