Friday, December 04, 2009

Θέσεις Ευθύνης Φορέων του Υπουργείου Παιδείας

Θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης η ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την στελέχωση όλων των φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Ελπίζω, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον αυτό.

Δεν μπορώ να κρύψω την χαρά μου. Θα μπορούσα να πω συγκίνηση.

Το ότι έχω την ευθύνη της δεύτερης φάσης της ανοικτής διακυβέρνησης και το ότι έχουν ήδη αναρτηθεί προκηρύξεις για άλλους φορείς δεν με εμποδίζει να μην νοιώσω κάπως διαφορετικά –ίσως παράξενα- όταν αυτό γίνεται για τον χώρο που έχω υπηρετήσει σε όλη μου την ζωή.

Πού αλλού η αξιοκρατία και η διαφάνεια μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση από τον χώρο της παιδείας; Αν δεν πείσουμε τους νέους ανθρώπους ότι πιστεύουμε –και κυρίως εφαρμόζουμε καθημερινά- τις δύο αυτές θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, πώς θα τους πείσουμε ότι προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον;

Στην δική μου σκέψη,είναι και μια υπόσχεση για μία προσπάθεια, και μία πρώτη ένδειξη που απευθύνεται και σε όλους του νέους πού διαμαρτυρήθηκαν πριν ένα χρόνο –και εξακολουθούν να είναι θυμωμένοι με ό,τι συμβαίνει γύρω τους- ότι κάτι αλλάζει. Ξεκινώντας από τα μικρά, αλλά θεμελιώδη.

17 comments:

  1. Anonymous4:49 am

    Σύμβουλος του Πρωθυπουργού συμμετέχει σε συκέ ανοιχτή διαδικασία κάλυψης θέσης Προέδρου ΟΑΕΔ.
    Το ξέρει άραγε και Πρωθυπουργός?
    ΩΡΑΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

    kyrie panarete ,
    diasfaliste thn politiki voylisi toy GAP gia pragmatikes diadikasis

    ReplyDelete
  2. Anonymous6:28 am

    κ. Υφυπουργέ,

    Έχοντας διαβάσει όλο το ιστολόγιό σας και παρακολουθώντας το καθημερινά, αυτό πιστεύω είναι το καλύτερο ποστ που έχετε αναρτήσει ποτέ.

    Ως νέος που βλέπει παντού κλειστές και διπλοκλειδωμένες πόρτες, αισθάνομαι κι εγώ την ίδια χαρά για αυτή την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει πλέον. Μην μας απογοητεύσετε.

    Zaλευκος

    ReplyDelete
  3. Θωμάς7:20 am

    Πιθανότατα κάνω καταχρηση του χώρου, αλλά βλέποντας το προηγούμενο σχόλιο, που ειλικρινά δεν γνωριζω σε τι αναφερεται, έχω όμως την αισθηση ότι αδικεί την προσπάθεια, αποφασισα να δηλώσω και εγώ την συγκινηση μου αλλά και να εξομολογηθώ την ...αμαρτία μου.
    Όταν πριν 2,5 χρόνια στον διαδικτυακό διαλογο που άνοιγε το ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, όταν η υποθεση των ομολόγων των Ταμείων των νεοδημοκρατών κουμπάρων ήταν στην ημερησία διαταξη των ΜΜΕ, έγραφα:
    Το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να αναδείξει ξεκάθαρα το μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης με το οποίο θα κυβερνήσει.
    Η Δημόσια Διοίκηση- ο μεγάλος ασθενής- είδε την πατρογονική της ασθένεια, τον κομματικό ζυγό υπό τον οποίο στενάζει, να δημιουργεί πια κινδύνους ανήκεστου βλάβης.
    Άραγε πιστεύουμε όλοι μας ότι το Κράτος δεν ανήκει στο Κόμμα?
    Άραγε πιστεύουμε όλοι μας ότι η Δικαιοσύνη είναι πάνω από τη Δημοκρατία?
    Άραγε πιστεύουμε όλοι μας ότι ο Δημόσιος τομέας πρέπει να αποκτήσει επιτέλους διοικητικούς αυτοματισμούς?
    Άραγε πιστεύουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταματήσει ο κομματικός εξανδραποδισμός της Δημόσιας Διοίκησης?

    Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σε όσους στόχους μπορούσαν να επιτευχθούν «από τα πάνω», με το στανιό, σε πεδία όπως τα δημόσια έργα, η δημοσιονομική πειθαρχία ή η ευρωπαϊκή διπλωματία. Εκεί, δηλαδή, όπου η έμπρακτη συναίνεση και η ενσυνείδητη συμμετοχή των πολλών δεν ήταν απαραίτητες.
    Όπου, όμως, η μεταρρύθμιση προϋπέθετε και αλλαγή κουλτούρας, όπου χρειαζόταν και μια μάχη στο επίπεδο των αντιλήψεων, των ιδεών και των συνηθειών - όπως στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία ή τη θέση της Εκκλησίας στον δημόσιο χώρο - οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν επιχειρήθηκαν καν είτε εγκαταλείφθηκαν κακήν κακώς.

    ReplyDelete
  4. Θωμάς7:22 am

    Ο Peter Clarck μιλάει για την ηθική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρεί να αλλάξει την νοοτροπία των πολιτών σε αντιδιαστολή με την μηχανική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρεί να αλλάξει τις δομές και τις κοινωνικές συνθήκες.
    Από «ηθική» άποψη, στη διάρκεια αυτών των χρόνων η Αριστερά ηττήθηκε, έχασε την πολιτιστική ηγεμονία, έχασε τη μάχη στα συνείδηση των πολιτών, ο ιδεολογικός μέσος όρος στη χώρα έχει μετακινηθεί πολύ δεξιότερα.
    H σημαντικότερη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης που εγκατέλειψε ηττημένο.
    Να εφεύρει ένα νέο μεταρρυθμιστικό προφίλ που να συνδυάζει, τώρα, «ηθική στόχευση» και «μηχανική αποτελεσματικότητα», αλλαγή κουλτούρας και αλλαγές δομών και πολιτικών πρακτικών
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει πως δεν διεκδικεί την επανεκλογή του ως «επιστροφή», για να έρθουν οι «παλιοί» στη θέση των «άλλων» που αποδείχθηκαν λίγοι, πως δεν θα επανδρωθούν και πάλι οι διοικήσεις των ταμείων και των άλλων οργανισμών του Δημοσίου από την κομματική επετηρίδα αποτυχόντων πολιτευτών.
    Πρέπει να πείσει πως θα διακόψει τον φαύλο κύκλο, θα αλλάξει το κομματικό μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης, θα αποκαταστήσει νομιμότητα, κανονικότητα, διαφάνεια και έλεγχο, παραιτούμενο από το παραδοσιακό δικαίωμα του νικητή των εκλογών να «καταλαμβάνει» το κράτος.

    οφείλω να ομολογήσω ότι τότε δεν πιστευα με την καρδιά μου, ότι αυτό μπορεί πραγματικά να υλοποιηθεί. Δεν ξέρω αν πρέπει να υπογραψω σαν γονέας ή σαν ...Θωμάς, αλλά σημερα συμμεριζομαι απολυτα την συγκινηση όσων το υλοποιούν. Παραδεχομαι δε, ότι εθισμένη και εγώ στην περιφημη και ξακουστή «ελληνική πραγματικότητα» το αντιμετωπιζα τότε ελαφρώς σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την Ελλαδα.

    ReplyDelete
  5. Anonymous7:50 am

    "Η δημοσίευση όλων των πράξεων της Διοίκησης στο διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό μέτρο -σχεδόν επαναστατικό για τα δεδομένα της χώρας μας.

    Είναι το πρώτο πραγματικά προοδευτικό και φιλολαϊκό μέτρο που παίρνει αυτή η κυβέρνηση. Αν εφαρμοσθεί πλήρως και διαρκώς, θα αλλάξουν πολλά"

    Αυτά έγραψε στην Ελευθεροτυπία ο αριστερός Στάθης!
    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=108636


    Όλα στο φως λοιπόν! Για να ξεφύγουμε από τους κουμπάρους, τις μίζες, τα λεφτά κάτω από το τραπέζι!

    Άντε να αισθανθούμε και λίγο αισιόδοξοι..

    Γιάννης Φ.

    ReplyDelete
  6. Α.ΣΟΥΓΙΑΝΝΗΣ (alkythira)8:07 am

    "...Συμφωνήσαμε ότι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, είναι η άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και για τις οποίες είμαστε σε διαπραγμάτευση..." Α. Διαμαντοπούλου 04/12/09 Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ.
    Κύριε Πανάρετε θα μπορούσα να έχω δύο διευκρινήσεις επάνω στη παραπάνω πρόταση? Τι εννοεί η κυρία Υπουργός με το -άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων- (πόσο άμεση και πως?) και το κυριότερο : τι διαπραγματεύεται και με ποιον?

    ReplyDelete
  7. Anonymous10:34 am

    κ. Πανάρετε ποτε θα αναρτήστε τα βιογραφικά όσων επιλέξατε για το δικό σας γραφειο για να δούμε αν εφαρμόζετε αυτά που διακυρήσετε;

    ReplyDelete
  8. Πήρα δύο μηνύματα που παραθέτω στην συνέχεια. Χρειάστηκε να κάνω δύο μικρές περικοπές (…). Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Είμαι βέβαιος όμως ότι οι συντάκτες τους θα δείξουν κατανόηση.

    "Κύριε Υπουργε
    Κουράγιο κουραγιο κουραγιο
    Οσο προχωρούν οι επιλογες μεσω της ανοιχτής διακυβέρνησης,τόσο καταλαβαίνουμε πόση δύναμη χρειάζεστε να μένετε ο Πανάρετος που ξέρουμε, όσοι σας παρακολουθούμε στην πορεία σας. Τι φυντάνια ώρες-ώρες ξεφύτρωσαν πάλι.. Το διαδύκτιο βοά και εκεί η Ηγεσια χαμπάρι δεν παίρνει. Μα πώς κατάπιατε την ανάδειξη (…)? Αυτό το άλογο δεν τραβάει ή τραβάει στον πάτο κι άλλους μαζί του. Προσέξτε τον. Και να μην το αναρτήσετε αυτό, δεν πειράζει. Το γράφω για σας. Για την τιμή της εμπιστοσύνης που σας έχω. Ελπίζω να μη χρειαστεί τρίτος γύρος εξουσίας του ΠΑΣΟΚ για να (…). Τώρα διαισθάνομαι πως σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις, σαν την προαναφερόμενη,γεύεστε κάτι από την πικρία του Σίσυφου. Γι αυτό ξαναεύχομαι κουραγιο κουράγιο κουράγιο
    Στο μετερίζι τς αθρωπιάς
    και στης τιμης το χρέος,
    εκεί να στέκεις να βαστάς
    κι ας είσαι ο τελευταίος"

    "Κύριε Υφυπουργέ
    Λεγεται συχνά πως με παλιά υλικά δε χτίζουμε νέο οικοδόμημα. Εγώ θα πω με παλιά σαθρά υλικά,δε φτιάχνουμε νέο κτισμα. (Γιατί καμιά φορά μερικά παλιά ειναι πιο στέρεα απ τα φρέσκα, όταν έχουν δοκιμαστεί κι αντέξανε. Σαν τους ογκόλιθους των Μυκηνών ενα πράγμα)
    'Ηδη επανακάμπτουνε σα Συμβουλοι, συνεργάτες γραμματεις και φαρισαιοι (…). Εκαναν ζημια σε κόσμο και στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δύσκολο να τους διακρίνετε. Αν δεν δοκιμαστούν τώρα νέοι άνθρωποι στα πόστα, πότε θα έχουν την ευκαιρία?

    Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. "Πάουερ" !! που λέει και η πιτσιρικαρία.
    Σας χαιρετώ
    Σ.Σ και κάτι για τον αμνό των Εξαρχείων,ως μικρό ανάθημα στη μνήμη του αν δεν έτυχε να δείτε την ανάρτηση: Αλέξανδρο τον φώναζαν όλοι(όχι Αλέξη) λένε τα φιλαράκια του και παρακαλούν να το διαδώσουμε. Αλέξανδρος λοιπόν ή Γκρέγκορυ (απ το επώνυμό του προφανώς) ήταν και είναι η προσφώνηση του παιδιού".

    ReplyDelete
  9. 'Οι φορεις που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας' -εχουν ονομα και περιγραφη?
    Απο οσους εχουν ηδη κανει αιτηση μεχρι τωρα, εχετε κρατησει πιθανα βιογραφικα σε pool η ξεκινατε καθε φορα απο θεση 0?
    Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  10. Κι όμως σχετικό:

    Έχει ιδιαίτερη αξία να δει το φως του ήλιου και η υβριδική ντουλάπα της "Σχολικής Επιτροπής".


    http://www.ypepth.gr/el_ec_pagessg274.htm

    Εκεί στην 'τελευταία τρύπα του ζουρνά' επείγει να δούμε πως κατανέμεται, δρομολογείται και αξιοποιείται και το τελευταίο ευρώ του φορολογουμένου. Να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των επιτροπών και πόσο ανταποκρίνονται στις εκφρασμένες ανάγκες των σχολείων. Επείγει όσο και το νομοσχέδιο για την επιλογή των εκπαιδευτικών στελεχών. Πρέπει να βρουν ανοιχτά κι όρθια τα σχολεία οι εκλεκτοί του μέλλοντος μας.

    ReplyDelete
  11. Anonymous1:41 am

    Κυριε Παναρετε,

    βρισκω ενδιαφερουσες τις διαφορες αναρτησεις σας. Εκτος ομως απο τα μεγαλα και ιδεωδη, που ασφαλως η σωστη εφαρμογη τους θα αλλαξουν την ποιοτητα της δημοσιας ζωης των ελληνων,μηπως να μας κοινοποιειτε και τα πιο μικρα και καθημερινα απο την πολιτικη σας δραστηριοτητα;

    Πιο συγκεκριμενα, αναφερομαι για τις συναντησεις σας με διαφορους διδασκαλικους φορεις. Φαινεται πως το ΠΑΣΟΚ νιωθει περηφανο που προσπαθει να μην αθετησει προεκλογικες υποσχεσεις σε αλλους τομεις. Στον χωρο ομως της εκπαιδευσης, η κυρια Διαμαντοπουλου εχει ηδη ξεχασει τα οσα υποσχεθηκε σε συγκεντρωση της ΔΟΕ τον Ιουνιο του 2009 (π.χ καταργηση της ωρομισθιας). Δεν σας εχουμε 'ακουσει' να παιρνετε θεσεις για τετοια θεματα. Η ΔΟΕ υποστηριζει οτι τους ΄γεμισατε΄ με γενικολογα και πολλα 'δεν ξερω'. Ετσι οπως εφαρμοζεται η ωρομισθια στην ελλαδα ειναι παγκοσμια πρωτοτυπια και εθνικο αισχος.

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα σας κ. Πανάρετε,

    σε συνάφεια με το σχόλιο της Maria, επιτρέψτε μου τις παρακάτω προτάσεις.


    1. Προσπαθείστε, στο μέτρο του δυνατού, κάθε επόμενη προκήρυξη να αρχίζει αφού έχει τελειώσει η διαδικασία προηγούμενης, ειδικά στην περίπτωση μεγάλης συνάφειας ή ίδιου εποπτεύοντος υπουργείου. Υποψήφιοι που αιτήθηκαν συμμετοχή σε προηγούμενη διαδικασία ενδεχομένως να αισθάνονται άβολα να συμμετέχουν εκ νέου σε επόμενη διαδικασία μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης. Επίσης θα αποφευχθεί και πιθανή 'σύγκρουση συμφερόντων' αν διαφορετικοί οργανισμοί/φορείς αξιολογούν παράλληλα τον ίδιο υποψήφιο.

    2. Στην πρώτη προκήρυξη για ΓΓ και ΕΔ είχε διατυπωθεί ότι τα βιογραφικά θα καταχωρηθούν σε βάση δεδομένων για μελλοντική αξιοποίηση από σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει χρήση των στοιχείων υποψηφίων οι οποίοι προχώρησαν ως ένα σημείο της διαδικασίας, πέρασαν ενδεχομένως κάποια συνέντευξη και τελικά δεν επελέγησαν λόγω ύπαρξης 'καλύτερου υποψηφίου', αλλά από την άλλη άφησαν καλές εντυπώσεις. Εφόσον ταιριάζουν με το προφίλ των νέων θέσεων να καλούνται για τελική αξιολόγηση για τις νέες αυτές θέσεις. Ετσι κερδίζετε δύο τινά, χρόνο κατ'αρχήν και στη συνέχεια άξια στελέχη που ενδεχομένως απογοητεύτηκαν από την πρώτη διαδικασία και να μη θέλουν να κάνουν εκ νέου αίτηση για κάποια θέση...γιατί ίσως να έχασαν και την πίστης τους στη διαδικασία σε κάποιες περιπτώσεις.

    Οπως και να'χει πάντως απαιτείται κουράγιο και δύναμη. Κάποτε στο μέλλον όλα αυτά θα αποτελούν 'αυτοματισμοί λειτουργίας' του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Κάθε αρχή και δύσκολη.


    Με εκτίμηση,

    Βασίλης Μαντάς

    ReplyDelete
  13. Anonymous2:50 am

    Καλημέρα κύριε Συντονιστά!
    (Το γράφω κεφάτα χωρίς ίχνος ειρωνίας).
    Μα τι στο καλό, δεν έχουμε στελέχη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό και μάνι-μάνι κι από τους πρώτους, πριν καν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο ΥΠ.Πολιτισμού & Τουρισμού, ο Παύλος ο Ωραίος διόρισε Ειδική Σύμβουλο την Φαρμακίδη Καλλιόπη τη Σύμβουλο και επί Σαμαρά? Κάτι σχέση έχει και με το Υμέτερον, τουθόπερ Παιδείας, αυτή την τύπισσα ,αγνώστων λοιπών στοιχείων.Κάπου στο πρόγραμμα "Μελίνα" φιγουράρει. Εισηγηθείτε στους διορισμούς αυτούς να γράφουν τουλάχιστον κ τις περγαμηνές των διορισμένων, έτσι για να μη θολώνει το τζάμι της διαφάνειας για μας που τηράμε απόξω τα τεκταινόμενα . Μα γίνεται ο κακός χαμός εκεί στο ΥΠ.ΠΟ.ΤΟΥΡ με τους κινηματογραφιστές ,ξεσηκωμένους από καιρό, και υφίσταται, νομοθετημενη παρακαλώ , θέση Συμβούλου ειδικά για τα κινηματογραφικά που θα βοηθούσε, αν πληρωνόταν στην τρέχουσα πιεστική περίσταση και αίφνης το πρώτο μέλημα είναι να συνεχιστεί η συβουλία της Φαρμακίδου. Τι παίζει ω Κυβερνήτες μου??
    Υ.Γ. Έκανα αυτή την ¨αναφορά¨ στο πλαίσιο του ότι κρίνονται όλοι κι όλα που ευαγγελίζεται το νέο ΠΑΣΟΚ
    Δεν έχω και πού να πω την αναρώτηξή μου κ την πληρώσατε εσείς που έχετε τη λεβεντιά να διατηρείτε αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνίας. Θα μας αντέξετε? (τον καθένα μας με το μακρύ του και το κοντό του)

    ReplyDelete
  14. Anonymous1:55 pm

    ο πρωθυπουργος ειπε ολα στο διαδιτκυο για διαφανεια. Μηπως η θεση του ειδικου γραμματεα πανεπιστημιακης εκπαιδευσης που δεν προκηρυχθηκε και πληρωθηκε ειναι ακυρη και πρεπει να ξαναπροκηρυχθει.

    ReplyDelete
  15. Anonymous7:31 am

    κε Υφυπουργέ,

    Σε κάποιους από τους εποπτευόμενους φορείς σύμφωνα με την προκήρυξη, αναφέρεστε σε περισσότερες θάσεις μελών ΔΣ από όσες έχετε δικαίωμα να ορίσετε. Σε κάποιους οργανισμούς ορίζεται από τον νόμο πόσα μέλη ΔΣ και από ποιούς φορείς ορίζονται. Δεν είναι πάντα για όλες τις θέσεις υπεύθυνος ο εποπτεύων φορέας (ΓΓΕΤ σε αυτή την περίπτωση). Ίσως πρέπει να υπάρξει διόρθωση στην προκύρηξη;

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  16. Anonymous1:45 am

    dikaioumaste mia signomi poy mas koroidepsate kai mas balate na ipobaloyme biografika poy petaksate sta skoypidia

    ReplyDelete
  17. Anonymous2:47 am

    Κύριε Πανάρετε,

    τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο με τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα των 8.000, 9.000, 10.000 + Ευρώ στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ?
    Οι οικογένειές μας δεν αντέχουν άλλο!!!
    Προτείνω να τα ιδιωτικοποιήσει ώστε και οι καθηγητές τους να μπορούν και αυτοί να δηλώνουν αυτές τις αποδοχές.

    ReplyDelete