Sunday, September 20, 2009

Η ποιότητα στην εκπαίδευση και οι δείκτες

Την δημόσια συζήτηση για την εκπαίδευση έχει αρχίσει (επιτέλους) να απασχολεί η ποιότητα.

Αν και η ποιότητα στην εκπαίδευση δεν έχει ένα γενικά αποδεκτά ορισμό, υπάρχουν αρκετοί δείκτες που υποτίθεται ότι αποτελούν ένδειξη για την ύπαρξη της.

Ενας από αυτούς τους δείκτες είναι η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων. Στην Ελλάδα, ο δείκτης αυτός είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Αποτελεί αυτό ένδειξη ποιότητας;

Φοβάμαι πως όχι. Είναι, δυστυχώς, μια από τις περιπτώσεις όπου οι αριθμοί ευημερούν χωίς αντίκρυσμα.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ενας από αυτούς (ίσως όχι ο σημαντικότερος) είναι ο μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που αποσπώνται είτε για να καλύψουν άλλες ανάγκες είτε για να "εξυπηρετηθούν".

Μια σκέψη που έχει διατυπωθεί είναι να επιστρέψουν όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους.

Αυτό το είχε εξαγγείλει και ο Γ. Αρσένης αλλά το "ξέχασε" πολύ γρήγορα.

Αυτό πράγματι πρέπει να γίνει αλλά με σχεδιασμό. Και για να μην αιφνιδιάσει τους εκπαιδευτικούς αλλά και για να υπάρξει κάποια προετοιμασία ώστε να μην προκληθεί χάος με σχολεία που δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τους εκπαιδευτικούς που θα περισσεύουν. (π.χ. αν γίνει κάτι τέτοιο στα Κύθηρα, όχι μόνο δεν θα έχουν δουλειά να κάνουν, αλλά δεν θα τους χωρά το νησί! (πολλοί τοποθετούνται εκεί ρουσφετολογικά μόνο για να παίρνουν μόρια και αμέσως παίρνουν απόσπαση).

Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα ότι από την επόμενη χρονιά, όλοι οι αποσπασμένοι θα γυρίσουν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.

Ταυτόχρονα να γίνει μια δημόσια προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος για προσωρινή απόσπαση με αξιοκρατικές διαδικασίες, περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών με προσόντα για μονάδες που χρειάζονται (πχ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας κλπ).

Αυτή η ενέργεια δεν θα λύσει το πρόβλημα της ποιότητας. Θα είναι όμως ένα πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα προβλήματα στην ουσία τους.

8 comments:

  1. Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μεγάλη αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων στην Ελλάδα. Τα σχολεία σε χωριά και μικρά νησιά. Υπάρχουν γυμνάσια όπου π.χ. 15 καθηγητές διδάσκουν 5 μαθητές. Η υποχρέωση του κράτους να παράσχει εκπαίδευση πρέπει να σταματάει σε κάποιο σημείο. Ποιό είναι αυτό το σημείο; Πώς αντιμετωπίζουν άλλες χώρες το πρόβλημα αυτό;

    ReplyDelete
  2. Anonymous12:19 pm

    Κύριε Πανάρετε, τώρα πια σαν υφυπουργός, ελπίζω να υλοποιήσετε άμεσα αυτή σας τη σκέψη, καθώς και (επιτέλους πια) ο κάθε αποσπασμένος να παίρνει τα μόρια της περιοχής απόσπασης και όχι της οργανικής του (ίσως η μεγαλύτερη αδικία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, καθώς κερδίζονται τεράστια πλασματικά μόρια από μικρά νησάκια κλπ)

    ReplyDelete
  3. Anonymous1:39 pm

    Πιστεύω ότι ο αποσπασμένος καθηγητής πρέπει να παίρνει τα μόρια της περιοχής του..

    Ενας αποσπασμένος καθηγητής!
    Γιάννης

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:46 am

    Επίσης τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία όπως ΕΠΕΑΕΚ και διαχειριστικές μονάδες? Ρωτάω γιατί αυτοί αποσπάστηκαν βυσματικά γιατί σε αυτές τις υπηρεσίες υπάρχει επιμίσθιο της τάξης των 600 ευρώ! Συν τοις άλλοις έχουν υπογράψει σύμβαση τριετή ότι θα μείνουν...

    Συμφωνώ με το κόψιμο των αποσπάσεων αλλά πρέπει να είναι καθολικό και να κλείνει τα παραθυράκια στα βύσματα...
    Πόσο μάλλον όταν την τελευταία 5ετία έχουν στελεχωθεί οι δημόσιες υπηρεσίες με γαλάζια παιδιά..

    ReplyDelete
  5. Anonymous3:26 pm

    Τι θα κανετε λοιπον με τους αποσπασμενους εκαπιδευτικους απο το νησι σας; η και απο τα αλλα νησια που παιρνουν τα μορια του νησιου; θα περιορισετε την παρεμβαση συγκεκριμενων εξωεκπαιδευτικων παραγοντων που μεσολαβησαν για τις αποσπασεις παρανομως;

    ReplyDelete
  6. Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, αυτές τις ημέρες είναι οι αναπληρωτές πχ ΠΕ08 που περιμένουν να μάθουν τι θα γίνει?? και αν θα έχουν δουλειά για αυτή τη χρονιά?? ή θα πρέπει να δουλέψουν οικοδομή, αφού έχουν διακόψει άλλες δραστηριότητες και δυνατότητες εργασίας τα προηγούμενα έτη που ήταν τοποθετημένοι για αναπλήρωση σε κάποιες επαρχιακές πόλεις μακριά από την πόλη που κατοικούν?

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:14 pm

    Πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία εκπαιδευτικού για τις αποσπάσεις και τη μοριοδότηση! Αξίζει να διαβαστεί.

    http://www.alfavita.gr/ank_b/ank30_10_747.php

    ReplyDelete