Friday, January 23, 2009

Η κατάργηση των Φροντιστηρίων

Στην σημερινή συζήτηση ακούστηκαν πολλά για την κατάργηση των φροντιστηρίων. Μεταξύ των οποίων και ανακρίβειες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ότι φροντιστήρια υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα (και κάπως στην Ιαπωνία).

Ηταν πράγματι έτσι την δεκαετία του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90. Σήμερα αυτά έχουν αλλάξει. Και έχουν αλλάξει γιατί υπάρχουν περιζήτητα τμήματα και πανεπιστήμια όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τις προσφερόμενες θέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ο κάθε ενδιαφερόμενος θα κάνει ότι μπορεί για να πετύχει τον στόχο του. Και το φροντιστήριο είναι μια από τις επιλογές του.

Φροντιστήρια σήμερα γίνονται σε πολλές χώρες. Θα αναφερθώ μόνο σε δύο που ξενίζουν. Φροντιστήρια γίνονται στις ΗΠΑ (που υπάρχουν περισσότερα πανεπιστήμια από υποψήφιους φοιτητές) για το SAT τεστ. Οχι μόνο υπάρχουν, αλλά μελέτες έχουν δείξει (θα τις αναρτήσω κάποια στιγμή) ότι όσοι κάνουν φροντιστήριο βελτιώνουν την απόδοσή τους στο SAT. Και αυτό αυξάνει τον αριθμό αυτών που καταφεύγουν σε φροντιστήρια.

Φροντιστήρια υπάρχουν και στην Ελβετία (Με την ελεύθερη πρόσβαση και το προπαρασκευαστικό έτος). Για τους ίδιους λόγους.

Είναι χρήσιμα τα φροντιστήρια? Και βέβαια όχι. Οχι μόνο γιατί προκαλούν πρόσθετο οικονομικό κόστος (δυσβάστακτο πλέον στην χώρα μας). Κυρίως γιατί υποχρεώνουν τους νέους να αναλίσκουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε εκμάθηση τακτικών και μεθόδων αντιμετώπισης εξετάσεων και όχι απόκτησης ουσιαστικής γνώσης. Και ο χρόνος σήμερα είναι εξαιρετικά πολύτιμος.

1 comment:

  1. Η συζήτηση περι αναγκαιοτητας ή μη φροντιστηρίων στην σημερινή Ελλάδα, νομίζω οτι είναι εκτος πραγματικότητας.

    Επιπλέον όσοι απλά φωνάζουν κατά των φροντιστηρίων, νομίζω (και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη) οτι βρίσκονται λίγο εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

    Έχει ποτέ κανείς σκεφτεί τι θα γίνουνε όλοι αθτοί οι καθηγητές που διδάσκουνε στην παραπαιδεία?
    Όντας και ο ίδιος απόφοιτος σχολής θετικών επιστημών, στην Ελλάδα είχα 3 επιλογές, ή καθηγητής στο δημόσιο σχολείο - ΑΣΕΠ εξετάσεις, ή καθηγητής σε φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα. Η τρίτη επιλογή μου είναι και να φτιάξω τις βαλίτσες μου και να σαλπάρω για άλλες πολιτείες... κατι που τελικά και έκανα.

    Κάθε χρόνο ορκίζονται απο τις σχολές 1000 φυσικοί... μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει που θα αποροφηθούνε όλοι αυτοί?

    Βεβαια κάποιος θα πει, γιατί να βγαίνουνε τόσοι πολλοί? αλλά τότε η απόφαση θα είναι πολιτικικού κόστους...

    too much complicated to be solved!

    greek paradox as usual! :)

    ReplyDelete