Monday, February 11, 2008

Το ΠΑΣΟΚ και Α. Τσίπρας

Το ΠΑΣΟΚ διαβλέπει -και σωστά κατά την γνώμη μου- κίνδυνο από την δημοτικότητα του νέου γραμματέα του Συνασπισμού.
Διαφωνώ όμως με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κριτική ότι με την τακτική του ο Συνασπισμός ευνοεί την ΝΔ, δεν είναι είναι ουσιαστική. Το κάθε κόμμα έχει ως προτεραιότητα την δική του ενίσχυση. Αν αυτή η ενίσχυση γίνεται εις βάρος ενός όμορου ιδεολογικά κόμματος λίγο ενδιαφέρει και το ίδιο και τους πολίτες.
Οι διαμαρτυρίες του ΠΑΣΟΚ μου θυμίζουν τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ του δημοκρατικού κόμματος για την πιθανότητα εκ νέου υποψηφιότητας του Ralph Nader. (Εκεί οι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Nader είναι υπεύθυνος για την επικράτηση του Bush).
Τα κόμματα δεν μπορούν να διαμαρτύρονται γιατί υπάρχουν άλλα κόμματα, ούτε γιατί αυτά τους αποσπούν ψηφοφόρους. Υποχρέωσή τους είναι να πείθουν τα ίδια τους πολίτες ότι είναι καλύτερα. Εκεί και μόνον εκεί πρέπει να εστιάζουν την προσπάθεια τους.
Για αυτό τον λόγο διαφωνώ και με τις επιθέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (αλλά και του ΚΚΕ) στον Α. Τσίπρα. Η ελαφρά ειρωνία (χωρίς αμετροέπεια) που απαντά ο ίδιος στα σκληρά σχόλια εναντίον του μάλλον τον ωφελούν. Τα "trendy" "supermarkets" δεν αφορούν τους πολίτες. Είναι ενδιαφέροντα μόνο για τις παραπολιτικές στήλες.

No comments:

Post a Comment