Friday, December 03, 2010

ΠΔ για Επαγγελματικά Δικαιώματα

Οπως ενημέρωσα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όλα τα σχέδια των ΠΔ που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο. Είναι η πρώτη φορά που τα διατάγματα αυτά έφυγαν από τα υπουργικά γραφεία και προχωρούν στην τελική φάση. Για ορισμένα από αυτά η εκκρεμότητα διαρκούσε για 30 σχεδόν χρόνια.

34 comments:

  1. Anonymous3:14 pm

    Aμα ξέραμε και τι έγραφαν , κύριε υπουργέ .
    Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που περιμένουν 30 χρόνια . Ακριβώς 30 χρόνια μάλιστα .
    Βλέπετε δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω στο εξωτερικό όπως έχει κάνει το μισό και πλέον ΤΕΕ και έτσι παρέμεινα δέσμιος των νόμων του 1934 και του 1972 .

    Ελπίζω να λυθεί το θέμα πλέον με τον καύτερο τρόπο γιά όλους και γιά τον τόπο .

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:48 pm

    Τα συγχαρητήρια όλων μας θα τα έχετε όταν τα δούμε σε ΦΕΚ.

    Ελπίζουμε όλοι τα ΠΔ να είναι αντάξια των κόπων και της υπομονής μας.

    ReplyDelete
  3. Anonymous1:25 am

    Αγαπητέ Υφυπουργέ,

    Για άλλη μία φορά θα ήθελα να σας συγχαρώ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:53 am

    Επιτέλος θα πάψω να μετράω τις εβδομάδες του νέου ακαδημαϊκού έτους...
    Χωρίς να ξεχνούμε ότι χωρίς τον νέο διευρυμένο φορέα και τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης, τα προεδρικά αυτά διατάγματα είναι απλές εκθέσεις ιδεών, δεν παύει να είναι έστω και για ψυχολογικούς λόγους, μία θετική εξέλιξη. Το έχετε πει και εσείς άλλωστε "τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να τα δίνουν οι επαγγελματικοί φορείς". Όσο δεν υπάρχει λοιπόν επαγγελματικός φορέας δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα...

    ReplyDelete
  5. Anonymous5:08 am

    Άντε ρε υπουργέ ... Να σε κάνουμε άγαλμα !!!!!!

    Υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με τα Προσχέδια ;

    ReplyDelete
  6. Τα λέμε στο ΤΕΕ όταν θα έρθετε για εξετάσεις ΤΕΙτζίδες,θα περάσετε πολύ καλά.

    ReplyDelete
  7. Anonymous10:08 am

    Είναι πολύ ευχάριστα τα νέα κύριε Πανάρετε και μπράβο.
    Θα ήθελα να ρωτήσω όμως αν έχει γίνει και κάτι για τον διευρυμένο επαγγελματικό φορέα και τα όρια τεχνικής ευθύνης (πέραν των συναντήσεών σας με τους συναρμόδιους φορείς); Στα ΠΔ που στάλθηκαν στο ΣΤΕ έχουν αποσαφηνισθεί τα όρια τεχνικής ευθύνης; Θα έρθει άλλο ΠΔ που θα τα ρυθμίσει αυτά; Δώστε μας κάποια στοιχεία για το ζήτημα γιατί καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι είναι σημαντικό.

    ReplyDelete
  8. Anonymous1:10 pm

    Πολύ σωστή απόφαση κ.Υπουργέ. Τα επαγγελματικά διακαιώματα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επιτέλους δρομολογούνται.

    Μια παρατήρηση μόνο. Στην τελευταία κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ ΣΑΤΕ δεν βρίσκονταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ούτε και στην δημόσια διαβούλευση το Θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των σχολών των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ τόσο του Πολυτεχνείου Κρήτης όσο και της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

    Σε παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Περιβάλλοντος, η αρμόδια επιτροπή επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΤΕΕ και σε παλαιότερες επιστολές της Συγκλήτου των δύο Πανεπιστημίων που εδρεύουν τα αντίστοιχα τμήματα επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

    Την στιγμή που τα θέματα προστασίας ανάπτυξης και διαχείρισης του Περιβάλλοντος αποτελούν κριτήριο κοινωνικής, οικονομικής και αναπτυξιακής ταυτότητας ενός Κράτους μέλους της Ε.Ε. στην χώρα μας, οι απόφοιτοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος δεν μπορούν να προσφέρουν την εξειδικευμένη και μονοσήμαντη -σε σχέση με άλλες ειδικότητες Μηχανικών - γνώση τους στα κρίσιμα θέματα που οι καιροί απαιτούν.
    Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κλάδο της Μηχανικής του Περιβάλλοντος, άρα και η χαμηλής ποιότητας εκπόνηση μελετών και έργων αφού η καθόλα αρμόδια ειδικότητα Μηχανικών ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    Θέλω να πιστεύω πως πέρα από τα προβλήματα ανεργίας και εκμετάλλευσης - χειραγώγησης που βιώνει ο κλάδος των Μηχανικών Περιβάλλοντος από την ελεύθερη αγορά εξαιτίας της έλλειψης θεσμοθετημένων δικαιωμάτων, θα αποκαταστήσετε την επί χρόνια εγκληματική αμέλεια προς την κοινωνία να συνεχίζουν να εκπονούνται στην πλειοψηφία μελέτες χαμηλού - μηδενικού επιπέδου που να βάζουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής κ την υγεία των πολιτών, από άλλες ειδικότητες ΜΗ ΑΡΜΟΔΙΕΣ.

    Δήμος Γιάννης
    Μηχανικός Περιβάλλοντος,Msc Π.Κ.

    ReplyDelete
  9. Επιτέλους ένα θέμα πολλών ετών φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Αν και το ΠΑΣΟΚ γενικά σαν κυβέρνηση δεν με ικανοποίησε ωφείλω να πώ συγχαριτήρια πρωτίστος στον υφυπουργό κ. Πανάρετο αλλά και σε όσους πίεσαν τους άλλους υπουργούς για να υπογράψουν τα ΠΔ.

    Υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα με τα ΠΔ για τα όρια τεχνικής ευθύνης και επίπεδα τεχνικής ευθύνσης όσο και για τον φορέα πιστοποίησης και έκδοσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος. Ευελπιστώ οτι και αυτά τα ΠΔ θα έχουνε δημοσιευθεί με τα παρόντα σε ΦΕΚ και δεν θα περιμένουμε και άλλο στην αναμονή.

    ReplyDelete
  10. Anonymous10:40 am

    Αμήν,
    Επιτέλους αρχισε να υπάρχει αξιοκρατία πια και στην Ελλάδα.

    Να είστε καλά κυριε Υφυπουργέ, και όλοι όσοι αγωνίζονται (πολιτικοί και μη) για την δικαιοσύνη του θεσμού των ΤΕΙ και των αποφοίτων τους.

    Βήμα μπροστά στην αξιοκρατία δεν είναι μόνο για τα ΤΕΙ, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία μας, και ας θίγονται συμφέροντα ολίγων.

    Βέβαια τίποτα δεν τελειώνει εδώ, αλλά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για μια πιο δίκαιη Ελλάδα και δημιουργική, παραγωγική για όλους και
    "ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ"

    Συγχαρητήρια και πάλι κύριε Πανάρετε.

    Ένας κάτοικος εξωτερικού.

    ReplyDelete
  11. Anonymous10:59 pm

    ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΕΣ ΜΕ ΤΟ
    ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

    Π ΒΑΚΡΟΣ

    ReplyDelete
  12. Anonymous11:55 pm

    Κύριε Πανάρετε.

    Τι δουλειά έχουν οι αυτοματιστές, οι ηλεκτρολόγοι και οι τοπογράφοι με την πληροφορική;

    Η απόδοση δικαιώματων που σχετίζονται με την λέξη "πληροφορική" ή "πληροφοριακό σύστημα" ή "δίκτυα" κτλ αποσκοπεί καθαρά σε ψηφοθηρική πολιτική εάν δίνεται και σε σχολές που δεν έχουν επάρκεια για κάτι τέτοιο.

    Εχουμε τους ΗΜΜΥ που συνεχίζετε στο υπουργείο να τους παρέχετε επαγγελματικά δικαιώματα πολλαπλών ειδικοτήτων και τώρα πάτε και στους απόφοιτους κάποιων ΤΕΙ να δώσετε υπερδικαιώματα σε τομείς που δεν έχουν επάρκεια μόνο και μόνο επειδή κόλλησαν στο όνομα τους και την λέξη "πληροφορική";

    Όποιος έχει αντιρρήσεις ας ρίξει μια ματιά στα προγράμματα σπουδών των παραπάνω.

    Μια εποπτική ματιά βρίσκεται εδώ: http://review.epe.org.gr/doc.php?q=5&d=al

    Με την ίδια λογική (2-3 μαθήματα = ένα ακόμα γνωστικό αντικείμενο για υπογραφές), οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής είναι Φυσικοί, Μαθηματικοί, Βιολόγοι, Ψυχίατροι, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Γλωσσολόγοι κ.α.

    Επιτέλους, δείτε ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα δικαιώματα όλων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπ/σης και όχι συντεχνιακά. Γιατί δεν αναθεωρείτε τα επ.δικαιώματα όλων των σχολών αλλά ασχολείστε μόνο με κάποια ΤΕΙ;

    Eυχαριστώ για την φιλοξενία της άποψης μου.

    ReplyDelete
  13. Anonymous12:43 am

    (Είμαι αυτός που μετράει τις εβδομάδες)

    Κύριε Πανάρετε, μόλις διάβασα τα τελικά σχέδια ΠΔ που αναρτήθηκαν στο opengov. Δύο παρατηρήσεις :
    α) Για πρώτη φορά στο κόσμο ένας κλάδος προσφέρετε θυσία στον πλέον ανταγωνιστικό επαγγελματικό φορέα του. Με λίγα λόγια το ΤΕΕ, το οποίο επί σειρά ετών εμπόδιζε την επαγγελματική μας αναγνώριση, μας αποκαλούσε επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια και και και...καλείτε τώρα ουσιαστικά να μας απονείμει αυτό, τα επαγγελματικά δικαιώματα που πιστεύει ότι μας αξίζουν. Συγχαρητήρια, η κατάληξη αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη δημοκρατία μας και για εσάς προσωπικά.
    β) ...δεν υπάρχει δεύτερο. Το πρώτο αρκεί.
    Δεν θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους που βιάστηκαν να σας δώσουν συγχαρητήρια. Θα περιμένω να δω αυτά τα περιβόητα επίπεδα τεχνικής ευθύνης, τα οποία πλέον θα τα περιμένουμε απ' το ΤΕΕ και όχι από εσάς, για να αποφασίσω αν μιλάμε για επίλυση του προβλήματος ή ταφόπλακα.Πάντως δεν μπορώ να πω ότι σήμερα αισθάνομαι καλύτερα από το προηγούμενο διάστημα. Ή σας έπιασαν κότσο εξ' αρχής, οι συμβουλάτορες που επιλέξατε ή αυτό το στόχο και αυτήν την αντίληψη είχατε εσείς ο ίδιος.

    Κάποιος μου είπε ότι η κ. Διαμαντοπούλου σήμερα έλεγε στη τηλεόραση ότι από 1/1 όλοι οι μηχανικοί των ΤΕΙ θα μπορούν να εργαστούν και ότι ένα πρόβλημα 28 ετών επιλύεται...

    ReplyDelete
  14. Mike Palamos2:09 am

    Πήρε κανένας χαμπάρι, ότι με τα νέα ΠΔ, ο απόφοιτος ΤΕΙ με το πτυχίο δεν έχει αυτόματα κα΄νενα επαγγελματικό δικαίωμα, όπως παλιά. Ενώ, του πολυτεχνείου έχει?.
    Αλλά πρέπει να περιμένει το ΤΕΕ να του δώσει?
    Επίσης για τα 3 επίπεδα, που θα μπούν οι αποόφοιτοι ΤΕΙ, και μέχρι που μπορούν να φτάσουν?

    ReplyDelete
  15. Anonymous6:13 am

    Όλοι να δίνετε εξετάσεις στο ΤΕΕ με ίδια θέματα με αυτά που θα εξετάζονται οι διπλωματούχοι,τα δικαιώματα από απόκτηση του πτυχίου όπως στους ηλεκτρονικούς τελείωσαν. Τα θέματα θα είναι γραπτά και όχι με διπλωματικές,η εξέταση με διπλωματικές στους διπλωματούχους θα καταργηθεί και πλέον θα είναι γραπτή.

    Τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης θα οριστούν αργότερα.

    ReplyDelete
  16. Anonymous9:25 am

    Ανώνυμος@6:13 πμ

    Οι ηλεκτρονικοί λαμβάνουν αυτοδίκαια την άδεια άσκησης επαγγέλματος με την λήψη του πτυχίου τους. Τι μανία αυτή με τους ηλεκτρονικούς ποιά.

    ReplyDelete
  17. Anonymous9:54 am

    Αλλαξε κάτι στα ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ μετά τη ... "δημόσια διαβούλευση";

    Εξακολουθούν, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ που ήταν σε διαβούλευση, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ηλεκτρολογίας να έχουν "δικαίωμα" (όποτε και όπως τους δοθεί) σε κινητήριες μηχανές, θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσςις, εγκ/σεις υγρών και αερίων καυσίμων, ψυκτικές εγκ/σεις, μηχανήματα παραγωγής ψύχους, ανελκυστήρες, ανυψωτικά μηχανήματα, πνευματικές εγκαταστάσεις, διατάξεις μεταφοράς, εγκ/σεις κλιματισμού και αερισμού, ... ;;;

    Και οι Μηχανολόγοι τί δουλειά θα κάνουν;

    Και είσαστε περήφανος για όσα κάνατε;

    Η μόνη ελπίδα που μένει ύστερα από την ταφόπλακα που βάλατε με τα ΠΔ που προωθείτε, είναι να υποχρεώσετε όλους τους απόφοιτους (ΑΕΙ-ΤΕΙ) να δίνουν πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις με θέματα αντίστοιχου περιεχομένου και επιπέδου με τα επαγγελματικά δικαιώματα που θέλετε να ασκούν σύμφωνα με τα Διατάγματά σας.

    Αλλά αυτά δε γίνονται στο "Καφενείον η Ελλάς".

    Ολοι για όλα. Χαρτιά για κορνίζες. Ετσι κι αλλιώς δουλειές δεν υπάρχουν.

    Οι ικανοί θα φύγουν στο εξωτερικό ή στην καλύτερη περίπτωση θα εργάζονται σε κάποια πολυεθνική με γραφεία στην Ελλάδα.

    Οι άλλοι θα ... σκοτώνονται στη ζούγκλα που έχετε φτιάξει και ήδη επεκτείνετε.

    Κάποτε μπορεί το σύστημα να αυτορυθμισθεί!

    Ισως αυτή να είναι η τελευταία ελπίδα.

    ReplyDelete
  18. Anonymous10:22 am

    Αν είναι να δώσω εγώ γραπτώς εξετάσεις, που τελείωσα το ΤΕΙ πριν 10 έτη,τότε λάθος διατύπωση κάνατε.Διότι μία αντικειμενική και αξιοκρατική αντιμετώπιση είναι ή να ξαναδώσουν όλοι γραπτές εξετάσεις συμπεριλαμβανόμενους και τους Διπλωματούχους που κοντέυουν να πάρουν σύνταξη, που πήραν κάποτε μέσου γνωστού την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με την καλημέρα,που εξετάστικαν με βάση την Διπλωματική τους.
    Αυτό φυσικά δεν νομίζω να γίνει,οπότε ας δίνουν εξετάσεις όλοι οι καινούριοι Διπλωματούχοι και μη.

    ReplyDelete
  19. σπουδαστης Π.Δ.Ε στο Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ10:50 am

    Κατ αρχην θα ηθελα να σας συγχαρω.Επειτα θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση.Το Β.Δ.679/72 που ισχυει, αναφερει ως Γ ταξης πτυχιο τον μηχανικο δομικων εργων που εχει συμπληρωσει 10 χρονια απο τη ληψη του πτυχιου +3 που αναφερετε στο Π.Δ.=13 χρονια.δηλ. εγω ως μηχανικος θα εχω επαγγελματικα δικαιωματα(στην καλυτερη των περιπτωσεων) στα 23+13=36 μου χρονια?Και κατι αλλο,το ΤΕΕ λεει πως οι μηχανικοι Τ.Ε. δεν ειναι ικανοι για μεγαλα εργα. Τοτε πως γινεται για παραδειγμα σε μια περιοχη με Σ.Δ.3,6 Ο πολιτικος δομικων εργων να εκπειει μια μελετη για διοροφο και μετα απο καποια χρονια διπλωματουχος Π.Μ.στηριζεται πανω σε αυτη για να κανει το διοροφο...εξαοροφο?Στηριζομενος δηλ στη στατικη μελετη του μηχ.δ.ε.?εεε??Εχετε δει ποτε κανενα τετοιο κτιριο να εχει προβληματα στατικοτητας? εεε???

    ReplyDelete
  20. Anonymous10:52 am

    Το να γραφόμαστε στο ΤΕΕ και να μην υπάρχουν διακόσια επιμελητήρια το καταλαβαίνω.
    Το να δίνουμε εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος, το καταλαβαίνω (αρκεί να ισχύει για όλους βέβαια).
    Το να αναθέτετε την ευθύνη στο ΤΕΕ να καθορίσει από μόνο του αυτά τα επίπεδα ευθύνης; Γιατί; Από που και ως που;
    Σίγουρα καταλαβαίνετε ότι μας θάβετε ζωντανούς με αυτήν την απόφαση. Εάν έχετε ήδη συμφωνήσει με το ΤΕΕ για τα επίπεδα ευθύνης, θα έπρεπε να τα έχετε δώσει στη δημοσιότητα. Εάν δεν έχετε συμφωνήσει, τότε είστε έκθετος.
    Και καλά εσείς σε λίγο καιρό μπορεί να γυρίσετε (όπως όλοι) στο σπίτι σας. Εμείς όμως θα είμαστε έκθετοι για πάντα. Δεν ξέρω γιατί πανηγυρίζετε για την εξέλιξη με τα ΠΔ. Πιστεύω ή ότι εσείς δουλεύετε εμάς ή ότι κάποιοι άλλοι δουλεύουν εσάς. Και στις δύο περιπτώσεις χαμένοι είμαστε εμείς.

    ReplyDelete
  21. Anonymous11:06 am

    Κύριε υπουργέ συγχαρητήρια και από εμένα για την, έστω και καθυστερημένη, διευθέτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος που εκκρεμούσε για τόσο καιρό. Επιτέλους, αρχίζουμε να δουλεύουμε σαν κράτος.

    Ελπίζω να υπάρξει το ίδιο ανοικτό και προοδευτικό πνεύμα και όσον αφορά τον νέο διευρυμένο επαγγελματικό φορέα.


    "Τα λέμε στο ΤΕΕ όταν θα έρθετε για εξετάσεις ΤΕΙτζίδες,θα περάσετε πολύ καλά."


    Πραγματικά αισθάνομαι δέος που υπάρχουν τόσο μορφωμένοι, και με παιδεία, άνθρωποι και γράφουν στο επίσημο Blog του υφυπουργού Παιδείας. Την επόμενη φορά, τουλάχιστον, φροντίστε να μη ντροπιάσετε το όνομα του Πολυτεχνείου.

    ReplyDelete
  22. Anonymous1:00 pm

    Κύριε Πανάρετε,

    Χωρίς να εχω την πρόθεση να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις σας και τις μεχρι τωρα προσπάθειες που δώσατε γι αυτό το φλέγον ζήτημα δεν παυω να ανυσησυχώ και μάλιστα πολύ, διότι απ τη στιγμή που έχω βγάλει τα μάτια μου στα βιβλία εδω και έξι χρόνια για να πάρω το πτυχίο μου τώρα θα πρέπει να ξαναδώσω εξετάσεις και μάλιστα μέσα στο στομα του λύκου για να πάρω την άδεια άσκησης επαγγέλματος!Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να αμφισβητήται τις εξετάσεις που διεξάγονται μέσα στα ιδρύματα για την απόκτηση του πτυχίου που οπως φαίνεται αποκτα την αξία του εισητηρίου πλέον! Τώρα θα μου πείτε ,τι με πειράζει μια εξέταση παραπάνω;Με πειράζει κύριε Πανάρετε διότι δε θέλω να κρίνει το καλοπροαίρετο ΤΕΕ την αξία μου αλλα η ίδια η κοινωνία.Η λέξη διευρυμένο δε μου λέει τίποτα!Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.Φθάσαμε σ αυτη τη χώρα στο σημειο να μας περνάνε απο τοσα φιλτραρίσματα και κόσκινο για να μας δίνουν αυτά που μας ΑΝΗΚΟΥΝ και μάλιστα οι μεγαλύτεροι πολεμιοί μας.Ε εδω λοιπόν εδώ κάτι δε μου κάθεται καλά.Αν το συγκεκριμένο επιμελητήριο ηταν άξιο λόγου ίσως οι απόψεις μου να ηταν διαφορετικές αλλα έλεος πια!





    Σας ευχαριστώ για την ανοχή και συγχωρήστε το ύφος μου σε κάποια σημεία αλλα η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο!

    ReplyDelete
  23. Σύλλογος φροντιστηρίων προετοιμασίας αποφοίτων ΤΕΙ και Πολυτεχνείων για το διευρυμένο ΤΕΕ.5:43 am

    Κύριε υφυπουργέ.


    Σας ευχαριστούμε για το νέο νομοσχέδιο ολόψυχα και απεριόριστα.



    Σύλλογος φροντιστηριούχων προετοιμασίας αποφοίτων ΤΕΙ και Πολυτεχνείων για το διευρυμένο ΤΕΕ.

    ReplyDelete
  24. Anonymous4:04 pm

    Συγχαρητήρια Κύριε Υφυπουργέ για το παραγωγικό έργο σας και την υπογραφή των Ε.Δ των ΤΕΙ.

    Μια εισήγηση για τα επόμενα αναγκαία βήματα, είναι ότι η εφαρμογη Καλλικράτης θα μπορούσε να εφαρμοστεί επιτυχώς και για την κατάργηση του σημερινού ΤΕΕ το οποίο είναι ΝΠΔΔ και δημιουργία του νέου Διευρυμένου - Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΕΤΕΕ) από την αρχή και με λιγότερα λειτουργικά κόστη.

    Τέλος το ΤΕ και ΠΕ θα πρέπει να εξαλλειφθούν από τις ειδικότητες. Σπαταλάμε φαία ουσία σε περίπλοκους τίτλους και φαινομενικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να ξεχνάμε την πραγματικότητα ότι όλοι έχουμε πτυχίο 1ου κύκλου σε μία διευρυμένη ευρωπαϊκή ανώτατη εκπάιδευση.

    ReplyDelete
  25. Anonymous10:16 pm

    Κύριε Υφυπουργέ και από εμένα συγχαρητήρια.

    Προσθέτοντας στα όσα διατύπωσε ορθά ο κύριος στο 4:04 ΜΜ θα πρότεινα :

    1) στο δημόσιο οι ειδικότητες ΤΕ να αναφέρονται πλέον μόνο σε κατόχους τίτλους σπουδών μεταδευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ/Κολεγίων) όπου απαιτούνται και οι υπάρχουσες ειδικότητες ΤΕ με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο να αποκτήσουν αντιστοίχιση με κωδικό στις ανάλογες ειδικότητες ΠΕ όπως εφαρμόζει και το δικό σας υπουργείο στις θέσεις εκπαιδευτικών με πτυχία ΤΕΙ/ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ.
    Οι κωδικοί υπάρχουν και έχουν προβλεφθεί. Το θέμα είναι να πάρετε και εδώ την σωστή απόφαση με τα συναρμόδια υπουργεία. Αλλιώς δεν έχει νόημα να συζητάμε για ισότιμη πανεπιστημιακή και τεχνολογική αντιμετώπιση από τη στιγμή που το δημόσιο αντιμετωπίζει διαφορετικά ακόμα (πλην ΥΠΔΜΘ)τις δύο όψεις των ΑΕΙ σήμερα.

    2) Επιπλέον θα πρέπει να γίνει από το υπουργείο εσωτερικών μια ορθολογιστική εκτίμηση για τις ανάγκες του δημοσίου σε στελέχη με το υπάρχον καθεστώς ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ που ως τώρα παρατηρούμε μια σχεδόν ρατσιστική και ατεκμηρίωτη ζήτηση για ΠΕ/ΔΕ στο δημόσιο από οργανισμούς του δημοσίου σε βάρος των πτυχιούχων ΤΕ.

    3) Θα ήταν καλό επίσης στις ειδικότητες των μηχανικών να ξεκαθαριστούν τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει το κάθε τμήμα των ΑΕΙ.

    4)Σε όποιον πρύτανη ή πρόεδρο ΤΕΙ δεν αρέσει η όποια αξιολόγηση να παύει το τμήμα να δέχεται φοιτητές από το επόμενο έτος. Και επιχορηγήσεις! Επιτέλους εφαρμόστε τον Καλλικράτη δεν μπορούμε να έχουμε τόσες ίδιες σχολές για να χαίρονται οι δήμαρχοι και οι κατά τόπους σύλλογοι ενοικιαστών.

    Με εκτίμηση.

    ReplyDelete
  26. Anonymous11:18 pm

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΤΕ ΤΑ 3 ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΕΙ.
    ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΤΕΕ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
    ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ.. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ' ΑΥΤΑ;

    ReplyDelete
  27. Anonymous8:14 am

    Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις απαράδεκτος. Τι έγινε, για παράδειγμα, με το ΓΕΩΤΕΕ προκειμένου για την εγγραφή των πτυχιούχων Βιολογίας στο κλάδο των Ιχθυολόγων; Ενώ ο Ν. 1474/84 ορίζει με σαφήνεια την εγγραφή τους χωρίς επιπλέον ειδίκευση η τέως διοίκηση με συνοπτικές διαδικασίες τους επιφόρτισε με επιπλέον πιστοποιητικό και έτσι τους φωτογράφισε για τους επικουρικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διότι το τελευταίο δέχεται, λέει, μόνο αυτούς που εγγράφονται απευθείας. Την ίδια στιγμή επειδή αντιπρόεδρος ήταν ο γνωστός πατέρας καθηγητής ο οποίος διόρισε τον υιό του, και όχι μόνο, στο τμήμα του αποφάσισαν να εγγράφουν στο ΓΕΩΤΕΕ κατά παράβαση του νόμου τους πτυχιούχους του τμήματος του αντιπροέδρου και καθηγητή απευθείας και έτσι να διορίζονται οι πτυχιούχοι του Τμήματος ΓΙκΥΠ. Δυστυχώς και το ΥΠΕΣΔΔΑ και το ΑΣΕΠ αντί να ακούσουν τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιχθυολόγων Δημοσίου άκουγαν το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο είχε και αυτό μετατρέψει σε μαγαζάκι του ο γνωστός κα;θηγητής. Τέλεια!!! Και δεν φτάνει αυτό αλλά έβαλε ο κύριος αυτός τον τότε πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ και έστειλε στο ΥΠΕΣΔΔΑ πρόταση τροποποίησης του προσοντολογίου χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα πτυχία Βιολογίας. Και βγάζει εγκύκλιο το ΥΠΕΣΔΔΑ την οποία υπογράφει ο Υπουργός η οποία ανέφερε ότι το προσοντολόγιο για τους ιχθυολόγους έγινε προκειμένου να προσαρμοστεί στις ρυθμίσεις του Ν. 1474/84 που αφορά την εγγραφή στο κλάδο των Ιχθυολόγων του επιμελητηρίου. Αλλά αυτό όχι μόνο δεν προσαρμοζόταν αλλά τις ανέτρεπε. Εξι χρόνια γίνονται προσπάθειες για να αλλάξουν τα πράγματα στο ΓΕΩΤΕΕ ενώ δεκάδες πτυχιούχοι βιολόγοι ιχθυολόγοι δεν γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ και τρέχουν στα δικαστήρια και στο ΣτΕ. Αυτός ήταν ο ρόλος του ΓΕΩΤΕΕ και ουδεις από την πολιτεία τολμούσε να μιλήσει. Μόλις πρόσφατα βρέθηκαν δύο άνθρωποι στη διοίκηση και θέτουν το ζήτημα. Αλλά το ΓΕΩΤΕΕ είναι στο κόσμο του εφόσον κατασπαράζεται από εσωτερικές αντιθέσεις, για την καρέκλα φυσικά.
    Αλήθεια γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΣΔΔΑ δεν παρεμβαίνουν για το θέμα αυτό; Αλλά έχουμε τον αρμόδιο διευθυντή του ΥΠΕΣΔΔΑ να απαντά σε επιστολές ότι εφόσον το ΓΕΩΤΕΕ δεν επιτρέπει την εγγραφή χωρίς πιστοποιητικό ειδίκευσης τότε οι ιχθυολόγοι βιολόγοι δεν είναι ιχθυολόγοι. Ετσι απλά.

    ReplyDelete
  28. Anonymous1:32 pm

    Το παρόν είναι εκτός θέματος.

    Κύριε Υουργέ,

    Στο
    ''Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου
    «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»
    9/12/2010''

    αναφέρεται το εξής.
    ''Καθολική εφαρμογή του κανόνα της 1 πρόσληψης ανά 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.''

    Αυτό ισχύει και στα ΑΕΙ;

    ReplyDelete
  29. Anonymous9:19 am

    ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΟ ΤΕΕ.

    ReplyDelete
  30. Anonymous11:45 am

    ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΦΕΟΥΔΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΓΚΣΤΕΡΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΥΤΑ ΝΥΧΤΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 70 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΝ ΦΥΤΙΚΗ 35 ΣΤΗ ΔΕ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ 25 ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΕΝΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ(?)

    ReplyDelete
  31. Απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ201:05 pm

    Κύριε Πανάρετε.
    Τον Αύγουστο του 2009 στο Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές, ψηφίστηκε από το ΥΠΕΠΘ η τροπολογία 663/23-7-09, σύμφωνα με την οποία εντάσσεται στις... «καθηγητικές σχολές» το τμήμα «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» (ΔΤΨΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αγνοώντας παντελώς όλες τις υπόλοιπες σχολές Πληροφορικής. Αυτό δίνει στους απόφοιτους του ΔΤΨΣ την απόλυτη πρόταξη στους διορισμούς του ΑΣΕΠ σε σχέση με απόφοιτους όλων των άλλων σχολών Πληροφορικής αλλά και την απόλυτη πρόταξη στους πίνακες Διορισμών - Αναπληρωτών – Ωρομισθίων του ΥΠΕΠΘ.

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων Διδακτικής Τεχνολογίας Ψηφιακών Συστημάτων είχε ζητήσει την παιδαγωγική επάρκεια μόνο για τους αποφοίτους 2003-2007 και αυτό για συγκεκριμένους λόγους, καθώς όπως αναφέρεται: «το 2006 διενεργήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος με απώτερο σκοπό την μετονομασία σε Ψηφιακών Συστημάτων», με αποτέλεσμα την απομάκρυνση καθηγητών που δίδασκαν παιδαγωγικά μαθήματα καθώς και την αντικατάσταση παιδαγωγικών μαθημάτων με μαθήματα άλλων γνωστικών πεδίων.

    Παρόλ’ αυτά το Υπουργείο επέκτεινε την τροπολογία ώστε να πιάνει και τους νέους αποφοίτους μετά το 2006. Όμως το εν λόγω τμήμα έχοντας αλλάξει οδηγό σπουδών από το 2006, έχει αριθμό παιδαγωγικών μαθημάτων αντίστοιχο με όλες τις υπόλοιπες σχολές Πληροφορικής, οπότε δεν είναι δικαιολογημένη η παιδαγωγική του «ανωτερότητα». Όχι μόνο λοιπόν το πρόγραμμα σπουδών όλων των υπολοίπων τμημάτων Πληροφορικής είναι πανομοιότυπο με το συγκεκριμένο τμήμα αλλά ταυτόχρονα υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων αναγνώρισης πολλών Τμημάτων Πληροφορικής ως καθηγητικών σχολών, οι οποίες όμως δεν έχουν ποτέ ληφθεί υπόψη.

    Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τον νέο οδηγό σπουδών του, το τμήμα «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» (ΔΤΨΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς (το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς) έχει μόνο ένα υποχρεωτικό παιδαγωγικό μάθημα και 1-2 επιλεγόμενα. Δεν μπορεί λοιπόν οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού να εξισώνονται με τους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία είναι η κατεξοχήν παιδαγωγική σχολή και έχει 14 μαθήματα.

    (Κατά την ψήφιση αναφέρθηκε και το «επιχείρημα» ότι η τροπολογία έγινε για να μπορούν να δώσουν ΑΣΕΠ οι απόφοιτοι του τμήματος, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει καθώς από το 2005 οι απόφοιτοι του «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» ΔΤΨΣ δίνουν ΑΣΕΠ κανονικά. )

    Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ΑΔΙΚΗ, γιατί δεν δικαιολογείται η παιδαγωγική ανωτερότητα του Συγκεκριμένου Τμήματος καθώς ο νέος οδηγός σπουδών του δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτούς των τυπικών Τμημάτων Πληρ/κής. Αδικούνται κατάφωρα 5000 Πληροφορικοί από όλες τις υπόλοιπες σχολές ΠΕ19-20. Ήδη έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τους πίνακες ωρομισθίων-αναπληρωτών, όπου έχουν περάσει στις πρώτες θέσεις οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά αλλά και με τους πίνακες των διοριστέων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί με τον επόμενο ΑΣΕΠ όπου οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος αρκεί να πιάσουν την βάση και θα πετύχουν απόλυτη πρόταξη διορισμού, έναντι των αποφοίτων όλων των άλλων σχολών Πληροφορικής, οι οποίοι μπορεί να έχουν πετύχει πολύ υψηλότερη βαθμολογία. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής από τα περασμένα χρόνια θα είναι κάποιες εκατοντάδες, δεν θα μπορέσει κανένας άλλος να διοριστεί.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας έτσι ώστε όλοι οι απόφοιτοι ΠΕ19-20 να μπορούν επί ίσοις όροις να διεκδικούν μια θέση στην δημόσια εκπαίδευση. (ή έστω τροποποίηση της εν λόγω τροπολογίας έτσι ώστε αυτή να περιλαμβάνει μόνο τους αποφοίτους 2003-2007 όπως και είχε ζητηθεί αρχικά από τον σύλλογο της σχολής αυτής).

    Απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20

    ReplyDelete
  32. Anonymous6:23 pm

    Με το θέμα προσδιορισμού (ΠΕ) για τους απόφοιτους του Ε.Α.Π. τι γίνεται κ.Υφυπουργέ ?

    ReplyDelete
  33. Anonymous3:59 am

    Κυριε Παναρετε,

    Απ τη στιγμή που θα δίνουμε εξετάσεις στο ΤΕΕ για να αποκτούμε την άδεια άσκησης επαγγέλματος και ταυτόχρονα να ισχύουν τα ΕΔ, γιατι δεν καταργούμε καλύτερα όλα τα ιδρύματα της χώρας ή καλύτερα να πηγαίνουμε με εισοδο ελεύθερη σε ένα ίδρυμα για ενα προκατασκευαστικό έτος σαν φροντηστηριο,να μαθαίνουμε δυο τρια πραματακια ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις επίσημες εξετάσεις χωρίς φυσικά να μας δίνουν πτυχίο αλλα μια βεβαίωση γιατι ουτως ή αλλως το πτυχίο αυτο καταντάει πλέον και μετα να δινουμε τις εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας στο ΤΕΕ.

    ReplyDelete
  34. Anonymous12:57 am

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ.
    ΠΑΛΕΨΕ,ΕΧΕΙ ΚΟΤΣΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΟΤΗΣ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ.ΠΑΝΑΡΕΤΟ.
    ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟΥΣ.
    ΑΞΙΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete