ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα θέλαμε την τοποθέτησή σας γενικά για το θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόβλημα της οικογενειοκρατίας έχει πολλές πλευρές που πρέπει να τις δει κανείς νηφάλια και όχι με την διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων.
Κατ’ αρχήν, υπάρχουν μερικές βασικές παραδοχές που είναι καλό να τις έχουμε υπ’ όψη μας:
Δεν είναι από μόνο του κολάσιμο το να υπάρχει μία συγγενική σχέση, ακόμα και γονική, σε ένα πανεπιστήμιο.
Το θέμα προς εξέταση είναι αν η εκλογή και η σταδιοδρομία του επιστήμονα εξαρτάται και επηρεάζεται από αυτήν την ειδική συγγενική σχέση. Δηλαδή, στέκει επιστημονικά αυτός ο άνθρωπος ανεξάρτητα από την συγγενική του σχέση; Έχει κριθεί ποτέ σε "εξωτερικό" περιβάλλον; Τον έχουν εμπιστευθεί προηγουμένως με ακαδημαϊκές θέσεις και άλλα πανεπιστήμια; Είχε ποτέ προσφορές αντίστοιχων θέσεων με αυτήν που θέλει να καταλάβει σε άλλο πανεπιστήμιο από αυτό στο οποίο υπηρετούν οι συγγενείς του; Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τίθενται για κάθε μορφής συγγενική σχέση, ιδιαίτερα όμως την γονική.
Στο εξωτερικό, οι εκλογές συγγενών δεν απαγορεύονται. Ελέγχονται όμως ενδελεχώς οι παραπάνω προϋποθέσεις ακριβώς για να αποφεύγονται φαινόμενα ευνοιοκρατίας. Ειδικά ,όμως, η γονική σχέση είναι εξαιρετικά σπάνια.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έτσι κινδυνεύουμε να κάνουμε διακρίσεις κατά των παιδιών των πανεπιστημιακών. Όμως ας αναρωτηθούμε, δεν υπάρχει κανένα άλλο τμήμα στο οποίο να μπορούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους παρά αποκλειστικά σε αυτό των συγγενών τους; Αν μη τι άλλο, οι ίδιοι και οι γονείς τους θα έπρεπε να αναγνωρίζουν την αξία του να αποδείξουν νωρίς την ανεξαρτησία τους. Τέλος, είναι εύκολο να δούμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος. Για κάθε ένα ευνοημένο, υπάρχουν πολλαπλάσιοι που αδικήθηκαν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι η οικογενειοκρατία αφορά και άλλες πανεπιστημιακές σχολές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει σωρεία καταγγελιών για Τμήματα, όπου συγγενείς των Καθηγητών αλλά και του διοικητικού προσωπικού προσελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο με χρηματοδοτήσεις μέσω των επιτροπών ερευνών με κλειστές διαδικασίες και στην συνέχεια, πάλι με κλειστές διαδικασίες, οι συμβάσεις τους μετετράπησαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου έτσι ώστε να έχουν εξασφαλισθεί επαγγελματικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα πολλών ετών και ουσιαστικά είστε ο πρώτος που το αναδείξατε και επιμείνατε σε τέτοιο βαθμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Υπουργείο Παιδείας έχει από το Σύνταγμα την υποχρέωση της εποπτείας των Πανεπιστημίων και του ελέγχου της νομιμότητας των πράξεών τους. Το να αποφεύγει να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα για να μην έρθει σε σύγκρουση με πρόσωπα και δομές που έχουν ισχυρότατες προσβάσεις σε διάφορα επίπεδα εξουσίας – ή ακόμα περισσότερο αποτελούν τα ίδια δομές εξουσίας – αποτελεί έλλειψη ευθύνης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκοπεύετε να φτάσετε το "μαχαίρι στο κόκκαλο" με την θεολογική σχολή, αλλά και με άλλες σχολές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σκοπεύω να κάνω ό,τι χρειάζεται. Δεν αισθάνομαι αντιπαλότητα ούτε με Σχολές ούτε με πρόσωπα. Άλλωστε, δεν γνωρίζω κανένα από τα πρόσωπα. Αισθάνομαι ευθύνη απέναντι στους νέους επιστήμονες που βλέπουν να παραγκωνίζονται ελέω ευνοιοκρατίας ενώ αξίζουν, στα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια και δικαιούνται άξιους καθηγητές και στους γονείς και την κοινωνία ευρύτερα που με τον ιδρώτα τους και με τους φόρους που πληρώνουν συντηρούν τα Πανεπιστήμια. Όπου τεκμηριώνονται φαινόμενα αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας θα κάνω αυτό που μου επιβάλλει το καθήκον μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει τελικά με την θεολογική σχολή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο έγγραφο που απέστειλα στο Πανεπιστήμιο έχω θέσει μια σειρά από ερωτήματα. Περιμένω τις απαντήσεις του Πανεπιστημίου στα ερωτήματα αυτά και με βάση τις απαντήσεις θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επόμενες ενέργειές μας. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των φοιτητών – προπτυχιακών και μεταπτυχιακών – που σπουδάζουν εκεί. Αυτό είναι και εφικτό και αυτονόητο, θα έλεγα. Αν μη τι άλλο αυτοί θίγονται από τέτοια φαινόμενα και είναι οι πρώτοι που πρέπει να προστατεύσουμε.
Ανακοίνωση
ReplyDeleteΛόγω Κατάληψης της Φιλοσοφικής Σχολής, η εξέταση στο μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας που ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 6 -12-2010, αναβάλλετε.
http://www.arch.uoa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=156&Itemid=125
Όταν μέχρι και η Φιλοσογική σχολή, βγάζει ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΗ ανακοίνωση, ποιά Πανεπιστήμια και ποιά αξιολόγηση μου λέτε...
Συγχαρητήρια κ. Υφυπουργέ. Ευχόμαστε να μη σας κάμψουν δόλιες αντιδράσεις και συμφέροντα. Να ξέρετε ότι οι πολίτες δεν πείθονται ότι επεμβαίνετε αντιδεοντολογικά στην αυτοτέλεια των Τμημάτων. Τα Τμήματα και οι Σχολές δεν είναι μαγαζιά κανενός. Ανήκουν στο λαό που τα χρηματοδοτεί και απαιτεί ποιότητα και αξιοκρατία.
ReplyDeleteΑγαπητέ κ. Υφυπουργέ,
ReplyDeleteη μάχη κατά της οικογενειοκρατίας στα ΑΕΙ είναι υπόθεση όλων μας. Αλλά τό πρόβλημα αυτο αποτελεί ένα μέρος και όχι το όλο των προβλημάτων λειτουργίας των ΑΕΙ. Διαφορετική εκδοχή θα ήταν απολύτως λανθασμένη.
-θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ακριβώς συμβαίνει με την έκδοση των ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων για τα οποία η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί. Είχατε υποσχεθεί ότι στην αρχή του ακαδημαικού έτους θα είχαν εκδοθεί. Ειδικά για τα Τμήματα Βιολογίας σε βάρος των οποίων έχει υπάρξει μία απίστευτη προσπάθεια αποδόμησης τους από την δυνατότητα τους να καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο της Ιχθυολογίας με τις γνωστές αντιδεοντολογικές και παρασκηνιακές ενέργειες του Τμήματος ΓΙκΥΠ(όχι όλων των μελών ΔΕΠ).
-Τι θα γίνει με την έκδοση των ΦΕΚ των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ για τα οποία πρόσφατα αναλάβατε δημόσια δέσμευση.
-Τι θα γίνει με τους διδάσκοντες με 407. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο οι επιστήμονες αυτοί δεν έχουν μισθό αλλά πληρώνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα έξοδα τους για να πάνε πχ από την Αθήνα στη Θεσ/κη με μηνιαίο κόστος έως και 600 Ε. Αυτά τα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει δεν πρόκειται ποτέ να καταβληθούν διότι διδάσκουν χωρίς σύμβαση. Υπάρχουν ακόμα σήμερα Πατριώτες.
Θερμή παράκληση να απαντήσετε και στα τρία θέματα.
ReplyDeleteΣτη σωστή κατεύθυνση ο Πανάρετος
Η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεγάλες ανατροπές συστημάτων και καθεστώτων, γίνονται από ‘τα παιδιά’ του ίδιου του συστήματος. Και εύλογα θα παρατηρούσε κανείς, καθώς οι αποκλεισμένοι, ούτε τον χρόνο έχουν, ούτε τις προσβάσεις, ούτε τα μέσα, ούτε την άνεση κινήσεων για να πετύχουν. Περίτρανο παράδειγμα στην ελληνική πολιτική ζωή, αυτή η ίδια η ‘Αλλαγή’ του 1981, που σχεδιάστηκε και επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, από έναν κατεξοχήν αστό, τον Ανδρέα Παπανδρέου, που κατά τα άλλα πρέσβευε την έλευση του σοσιαλισμού. Που κατάφερε, σε κάθε περίπτωση, να φέρει το ήμισυ της ελληνικής κοινωνίας από το περιθώριο στο προσκήνιο, πέρα και πάνω από τις ακρότητες που ακολούθησαν.
Στην περίπτωση του Υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, χωρίς βέβαια να μπορεί να υπάρξει καμία αναλογία μεγεθών, ένας Πανεπιστημιακός, όπως ο Πανάρετος, ξιφουλκεί κατά του νεποτισμού στα Πανεπιστήμια. Πρωτοβουλία το δίχως άλλο αξιέπαινη. Και αναμφισβήτητα αναγκαία. Είναι το λιγότερο υποκριτικό και φενάκη, να επιχειρείς ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος, να εμφυσήσεις στο πιο δυναμικό κομμάτι μιας κοινωνίας, τους φοιτητές δηλαδή και αυριανούς επιστήμονες, τον σεβασμό και την πίστη στην αξιοκρατία, και την ίδια στιγμή κάποιοι να επιχειρούν να μεταβάλουν την ανώτατη εκπαίδευση σε οικογενειακή επιχείρηση, και καταφύγιο αποκατάστασης συγγενών και οικείων. Το φαινόμενο είναι νοσηρό, απαρχή και επιβεβαίωση κυνισμού και παρακμής.
Ο κ. Πανάρετος φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει την πρωτοβουλία του. Δε δείχνει να περιορίζεται από τις αναστολές του διαχειριστή –πολιτικάντη, γιατί απλά δεν είναι. Δύναμή του όπως φαίνεται, είναι η εμπιστοσύνη του Γιώργου Παπανδρέου στο πρόσωπό του. Και ίσως για τις ‘ειδικές αυτές αποστολές’ να υπάρχει και η εμπιστοσύνη. Ας μην ξεχνούμε πως και η διαδικασία του open.gov τον Πανάρετο είχε εμπνευστή και θιασώτη. Επιλογή προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλο αν στην πράξη λοιδορήθηκε, διακωμωδήθηκε και απαξιώθηκε από την κομματοκρατία της Κυβέρνησης.
Το επιχείρημα ότι ο Πανάρετος ευνοήθηκε και αναδείχθηκε από το σύστημα οικογενειοκρατίας που σήμερα αντιμάχεται, είναι τουλάχιστον υποκριτικό και υποβολιμαίο. Δείχνει να αγνοεί το αποτέλεσμα και να αναζητά τα κίνητρα. Αδιαφορεί για το μήνυμα και στιγματίζει τον αγγελιαφόρο. Αποσιωπά τον σκοπό και στοχεύει τα μέσα. Είναι η συνταγή της ακινησίας. Που μόνο η έμπνευση της αρετής και η αποκοτιά των ρομαντικών, μπορεί να νικήσει.
Αγαπητέ κ. Πανάρετε,
ReplyDeleteΠρόσφατα στην Ιταλία απαγόρευσαν να διορίζεται στην ίδια σχολή συγγενής έως 4ου βαθμού. Είμαι μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική σχολή που το πρόβλημα της οικογενειοκρατίας είναι μέγιστο. Δεν είναι μόνο ότι έχουν βοηθηθεί συγκεκριμένοι γόνοι για να καταλάβουν θέσεις. Ολόκληρα τμήματα νέκρωσαν για δεκαετίες (δεν δίνονταν διατριβές, δεν προσλαμβάνονταν άνθρωποι με προσόντα) με μόνο κίνητρο να μην υπάρχει ανταγωνιστής για τον γόνο που αναμενόταν. Δεν είναι δηλαδή ότι βοήθησαν τους συγγενείς τους , έκοψαν και τα πόδια οποιουδήποτε πιθανού ανταγωνιστή.
Για δε τους συγγενείς που δεν ήταν ιατροί, προσλαμβάνονταν σε ερευνητικά προγράμματα ως βοηθητικό προσωπικό και ελάμβαναν μισθούς χωρίς καν να εμφανίζονται και αφού συμπλήρωναν 3τία η σύμβαση γινόταν αορίστου χρόνου και το πανεπιστήμιο έχει φορτωθεί αρκετούς τέτοιους κηφήνες.
Ένα άλλο μέγιστο πρόβλημα είναι το θέμα των επίτιμων-ομότιμων καθηγητών. Στην Ιατρική ουσιαστικά τους εξασφαλίζεται η παραμονή τους για πάντα όπου διατηρούν γραφεία, γραμματείς, κονδύλια και προσπαθούν να κόψουν το δρόμο στους νεώτερους ώστε να έχουν εξουσία. Έτσι στραγγαλίζονται τα νεότερα μέλη ΔΕΠ και δεν μπορεί να κινηθεί τίποτε.
Νομίζω ότι ο νόμος θα πρέπει να γίνει αυστηρός και μετά την αφυπηρέτηση να υποχρεώνονται να κενώσουν όλους τους χώρους που διατηρούν και να τους δεσμεύονται τα κονδύλια. Σε αντίθετη περίπτωση το πανεπιστήμιο φορτώνεται συνταξιούχους κηφήνες. Θα μπορούσατε να φανταστείτε στη θέση που έχετε στο υπουργείο να έχετε και όλους του προηγούμενους υφυπουργούς να παρακωλύουν το έργο σας?
Θα μπορούσα να επανέλθω και με ονόματα εάν θα σας βοηθούσε
Και βέβαια προς καλή κατεύθυνση η διερεύνηση προς την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό. Ωστόσο, αυτό στα Πανεπιστήμια δεν περιορίζεται στα μέλη ΔΕΠ αλλά και στο διοικητικό προσωπικό όπου παρατηρείται το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας σε βαθμό η στελέχωση των ΑΕΙ και δη κάποιων περιφερειακών να είναι μόνο οιγενειοκρατική...Επίσης, ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι 'σπρώχνουν' τις θυγατέρες και τους γυιούς τους σε θέσεις μελών ΔΕΠ ή ακόμα σε θέσεις ΙΔΟΧ όπου σημειώνεται απλά η θητεία τους ενώ παράλληλα εκπονούν διδακτορική διατριβή. Κε Πανάρετε μήπως θα πρέπει να ψάξετε και για τέτοια φαινόμενα;;; Ψάξτε τα ονόματα σε λίστες διοικητικού προσωπικού και θα βρείτε πολλά επίθετα κοινά...και για όσα δεν φαίνεται η οικογενειακή τους ταύτιση μπορείτε απλά να απευθύνετε ερώτημα...αν βάλετε μέσα μάλιστα και τους κουμπάρους ε! τότε βγάλατε λαυράκι!!!!
ReplyDeleteΈχει πολύ δίκαιο ο προ-προηγούμενος συνάδελφος στο σχόλιό του (ΔΕΠ Ιατρικής). Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και το επιβεβαιώνω και για άλλες σχολές/πανεπιστήμια, και για τους γόνους αλλά και για τους συνταξιούχους (ομότιμους και μη)! Πρέπει κε Πανάρετε να δώσετε προτεραιότητα για άμεση εκκαθάριση από τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη και οι πιθανότατα άξιοι γόνοι (αν και σπάνιο φαινόμενο) θα πρέπει άμεσα να αποκλειστούν από την σχολή στην οποία ανήκουν οι γονείς τους, και εάν κρίνετε σωστό, να τους δοθούν ευκαιρίες σε διαφορετικά πανεπιστήμια. Μόνο το γεγονός ότι είναι στο ίδιο πανεπιστήμιο με το πατέρα ή την μητέρα τους είναι αρκετό για να δείξει ότι υπήρξε βέβαιη εύνοια. Είναι αδύνατον να μην υπήρξε εύνοια –και όχι εύνοια μια συγκεκριμένης στιγμής αλλά διαχρονική, σε όλη την εξέλιξη του παιδιού. Σαν διαβεβαιώνω ότι με διάφορους τρόπους και σε όλες τις περιπτώσεις αποκλείστηκαν άλλοι υποψήφιοι ενώ υπήρχαν. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται περισσότερη συζήτηση. Όσο για τους συνταξιούχους, σας διαβεβαιώνω ότι πάνω από το 50% των καλών γραφείων των σχολών που γνωρίζω είναι καταλυμένα από συνταξιούχους!!! Και κοστίζουν στο πανεπιστήμιο χρήμα!!!
ReplyDeleteΕρωτηση: ποιος ειναι τοσο τολμηρος ωστε να συνυποψηφιος -ανεξαρτητα του βιογραφικου του- με γονο? Μηπως το παραδειγμα της οικογενειας Κανελλου στο ΑΠΘ που αναφερθηκε σε αλλη συζητηση δεν ειναι χαρακτηριστικο?
ReplyDeleteΥΓ: με ποια ιδιοτητα -περαν του γονου- αληθεια "δημοσιευσε" ο γιος Κανελλος με τη συγκεκριμενη χειρουργικη κλινικη του ΑΠΘ 38 εργασιες? Εκτος απο γιος του καθηγητη δεν θα επρεπε να εχει καποια εργασιακη ή ερευνητικη σχεση?
Θα ειχε ενδιαφερον μια σχετικη ερευνα.
Παρατηρούμε ότι στις τελευταίες αναρτήσεις δεν δημοσιεύονται τα σχόλια που θέτουν ενοχλητικά ερωτήματα ή διαμαρτύρονται προς τον κ. Υφυπουργό, ενώ, αντίθετα, δημοσιεύονται οι έπαινοι και οι προτροπές. Αυτό, νομίζω, δεν τιμά τη διαδικασία.
ReplyDeleteΥΓ. Η τυχόν δημοσίευση του παρόντος δεν αναιρεί την ουσία των λεγομένων μου.
Κε Πανάρετε θα ήταν πολύ χρήσιμο να απευθύνετε ερώτημα προς όλα τα ΑΕΙ της χώρας σχετικά με την οικογενειοκρατία στο διοικητικό προσωπικό αλλά και σχέσεις εξέλισης γόνων του διοικητικού προσωπικού στο εκπαιδευτικό (βλ. μέλη ΔΕΠ). Είναι κοινό μυστικό οτι προσλαβάνονται με συμβάσεις γόνοι και κουμπάροι που προσφέρουν υπηρεσίες σε ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης ως ένδειξη ιδιαίτερης μεταχείρισης λόγω της συγγένειας με Πρυτάνεις ή με ανώτερα διοικητικά στελέχη που τυγχάνει??? να έχουν στενές συγγενικές σχέσεις. Απο εκεί και πέρα τα ίδια άτομα φροντίζουν μέσω πελατειακών σχέσεων να διορίζουν απο το παράθυρο (βλ. ΕΛΕ) συγγενείς κ.α. ακόμα και συμμαθητές απο το δημοτικό σε θέσεις που παρελαύνουν σειρά ανέργων που αναζητούν με μόνο προσόν το βιογραφικό τους και την διαθέσιμότητά τους ακόμα και να ξενιτευτούν απο τον τόπο τους. Λίγη δικαισύνη επιτέλους!!!
ReplyDeleteΚύριε Πανάρετε
ReplyDeleteσε μια τελευταία συνέντευξή σας είπατε πολλά, μόνο που δεν τα αναρτήσατε για πρώτη φορά; Γιατί άραγε;;
Κύριε Πανάρετε,
ReplyDeleteσεβόμενος τον φόρτο εργασίας σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα προβείτε εδώ στο blog σας, που όσοι πραγματικά ενδιαφερόμασταν για τις μεταρρυθμίσεις παρακολουθούσαμε στενά (επίσης με κόστος προσωπκου/επαγγελματικου χρονου) τον τελευταιο καιρό, σε δηλώσεις/σχολιασμό των δηλώσεων της κας Διαμαντοπούλου που ερμήνευσε τα buzzwords του κειμενου διαβούλευσης, δηλώνοντας στην κυριακάτκη Καθημερινή ότι:
α) Το Συμβ. Διοικησης θα έχει πλειοψηφία εσωτερικων μελών
β) Τα διεθνή μέλη θα επιλέγονται απο τα εσωτερικά
γ) Η εκλογή πρύτανη δε θα γίνεται αποκλειστικά με διεθνή διαγωνισμό, αλλά με προαιρετική συμπερίληψη εξωτερικών υποψηφίων (σιγά μην τους ψηφίσουν)
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με αφορμή κάποια καταχώρησης σε ΜΜΕ, μιας και τα ΜΜΕ κάνουν πως δεν έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση άλλαξε.
Θα σας ήμουν ευγνώμων, αν μας ενημερώνατεσαφώς, χωρίς πολιτικές στραβοτιμονιές, τις οποίες εσείς δεν συνηθίζετε και σας τιμά, περί των προθέσεων του υπουργείου επ αυτών των θεμάτων της διαβούλευσης.
Δυστυχώς επειδή στην Ελλάδα έχουμε μεν τη θέσπιση αρκετά δίκαιων και σωστών Νόμων, οι οποίοι όμως δεν εφαρμόζονται ποτέ σωστά στην πράξη, δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν φαινόμενα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού. Πρέπει να χτυπηθεί η ηθική - ανήθικη πλευρά του ζητήματος και όχι το τυπικό - διοικητικό μέρος, το οποίο τεχνηέντως πάντα θα καλύπτεται και θα επικρατεί η γνωστή ρήση ότι το νόμιμο είναι και ηθικό. Είναι ριζικότερο και αποτελεσματικότερο να απαγορευτεί να εκλέγονται μέλη ΔΕΠ στο ίδιο Τμήμα και ίσως και στην ίδια Σχολή που έχουν βαθμό συγγένειας εξ' αίματος ή εξ'αγχιστίας εώς μέχρι 4ου βαθμού. έπίσης να υπάρξει μέριμνα και για τους κουμπάρους και κουμπάρες οι οποίοι μερικές φορές είναι χειρότεροι από τους συγγενείς γιατί είναι σχέση δημιουργηθείσα με σκοπό, τις περισσότερες φορές, την ανέλιξη των ατόμων αυτών, ελλειπέστατων προσόντων, συνήθως.
ReplyDeleteστο εξωτερικο, κυριως στη μεγαλη βρετανια οπως σπουδασα, οι θεσεις για το διοικητικο προσωπικο στα πανεπιστημια δημοσιευονται και ολοι μπορουν να κανουν αιτηση. εδω γιατι η επιλογη να μην γινεται μεσω ΑΣΕΠ?
ReplyDeleteΚάθε καθυστέρηση σε πραγματική και σωστή λύση του προβλήματος βοηθάει μόνο τους διαπλεκόμενους. Οι πρυτάνεις δεν συζητάνε τίποτα, μάλλον γιατί εάν το κάνουν θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων χειρότερη και από τις ΔΕΚΟ! Κρίμα, γιατί υπάρχουν πολλοί καλοί στα πανεπιστήμια που όμως έχουν περιοριστεί σημαντικά, επιστημονικά, οικονομικά και ηθικά. Υπάρχουν αρκετοί καλοί επιστήμονες και διδάσκαλοι -και απέξω από το πανεπσιτήμιο,- τόσοι που θα μπορούσαμε να έχουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια. Λυπάμαι όμως γιατί βλέπω διαπλεκόμενους να συνεχίζουν να υπάρχουν -σε βάρος τον υπόλοιπων- και να επιβραβεύονται κιόλας!!!
ReplyDeleteΑκούγεται τελευταία ότι στις περιπτώσεις οικογενειοκρατίας οι επιλογές είναι αξιοκρατικές. Όχι, ΠΟΤΕ δεν είναι! Και δεν μπορεί να είναι! Σας διαβεβαιώ! Δυστυχώς στα πολύ λίγα χρόνια της καριέρας μου έχω ήδη παρευρεθεί σε τρεις τέτοιες περιπτώσεις και μόνο στην μία κατάφερα να μην ψηφίσω γόνο -και με έφερε αυτό σε δύσκολη θέση αργότερα!
ReplyDeleteΘα ήθελα πολύ να είχα μια διευκρίνιση στο παρακάτω: πρόσφατα έγινε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων όπου όλοι γράψανε τα λεπτομερή στοιχεία τους (αυτό ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την δικαιολογία των πρυτάνεων για προσωπικά δεδομένα). Νομίζω είναι θέμα λίγων λεπτών να αναζητηθούν διπλά επώνυμα και μερικών ίσως ακόμη λεπτών (ίσως ωρών μια και είναι πολλοί!!!) να διευκρινιστούν οι οικογενειακές σχέσεις των υπαλλήλων που δουλεύουν στον ίδιο χώρο. Έχει γίνει κάτι τέτοιο ήδη? Και εάν ναι, ποιος ο λόγος να περιμένετε από τα πανεπιστήμια να απαντήσουν?
ReplyDeleteΑξιότιμε κ. Υπουργέ,
ReplyDeleteΕίστε αξιέπαινος για τον συγκεκριμένο αγώνα σας, όμως διερωτώμαι αν έχετε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος της οικογενειοκρατίας σε όλες του τις εκφάνσεις.
Καλό είναι να αρχίσετε από κάπου, όπως με τις εκλογές συγγενικών μελών ΔΕΠ, όμως, για παράδειγμα, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών εδώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ψάχνοντας για συγγενικά πρόσωπα μελών ΔΕΠ που απασχολούνται στις Διοικητικές Υπηρεσίες, είναι ευκολότερο να αναζητήσετε αυτούς που δεν έχουν διορίσει τις συζύγους ή τα τέκνα τους, διότι αποτελούν την μειοψηφία!
Μετά είναι και οι περιπτώσεις και στο ΠΠ αλλά και σε γειτονικά Ινστιτούτα της ΓΓΕΤ, όπου γονείς "χρεώνουν" εικονικά τα τέκνα τους σε ερευνητικά και άλλα έργα, ακόμα και όταν τα τέκνα σπουδάζουν στο εξωτερικό, ώστε να τους δημιουργούν την απαραίτητη προϋπηρεσία για μετέπειτα χρήση, ήτοι, εκλογή τους ως μέλους ΔΕΠ ή Ερευνητών υψηλών μάλιστα βαθμίδων.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πάντως ότι, όσο βαθειά και αν χρειαστεί να βάλετε το νυστέρι, ο κόσμος της έρευνας θα συμπαραταχθεί μαζί σας.
Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο σας.