Monday, January 04, 2010

Εκλογές Κοσμητόρων και Πρυτάνεων

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχα σήμερα με πρυτάνεις πανεπιστημίων και προέδρους ΤΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, μου τέθηκε το θέμα του κατά πόσον θα εξαιρεθούν οι κοσμήτορες από την εφαρμογή του νόμου για τις θητείες πανεπιστημιακών οργάνων.

Διευκρίνισα -και το επαναλαμβάνω εδώ για ενημέρωση- ότι δεν θα υπάρξει καμμία εξαίρεση από την εφαρμογή της ισχύουσας διάταξης. Ούτε φυσικά θα αλλάξει του χρόνου η διάταξη .

Το θέμα των θητειών των πανεπιστημιακών οργάνων δεν μπορεί να να σχετίζεται με πρόσωπα. Αλλαγή της διάταξης θα έχει έννοια μόνο όταν αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων.

9 comments:

  1. Anonymous2:34 pm

    Ανανέωση των πρυτανικών συμβουλίων

    Οι νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις δεν μπορούν να επανεκλεγούν



    Του Αποστολου Λακασα

    Ευρύτατη ανανέωση των πρυτανικών συμβουλίων αναμένεται τον προσεχή Μάιο, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ » το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να αλλάξει τη διάταξη του νόμου, που δεν επιτρέπει σε νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Αντίθετα, ανοίγει ο δρόμος προς τον πρυτανικό θώκο για τους κοσμήτορες, αφού η νομική υπηρεσία του υπουργείου γνωμοδότησε ότι δεν υφίσταται κώλυμα γι’ αυτούς. Οι πρυτανικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, αλλά ήδη καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις από πανεπιστημιακούς που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, προετοιμάζοντας το έδαφος συνεργασιών με συναδέλφους τους και φοιτητικές παρατάξεις.

    Η διάταξη

    Ειδικότερα, με το άρθρο 9 του νόμου 3443/2006, που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα πριν «περάσει» χρονικά μία θητεία. Αντίθετα, μπορούν να επανεκλεγούν οι πρόεδροι τμημάτων, διευθυντές τομέων και διευθυντές εργαστηρίων και κλινικών, οι οποίοι επίσης μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για υψηλότερο αξίωμα. Η διάταξη δημιούργησε έντονες αντιδράσεις. Νυν πρυτάνεις που επιθυμούν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της διάταξης, ενώ η διάταξη προκάλεσε και σύγχυση, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο εάν οι σημερινοί πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για μια άλλη θέση από αυτή που κατέχουν.

    Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου που μίλησαν στην «Κ» ξεκαθάρισαν το τοπίο. Με βάση την ερμηνεία που έκανε για το άρθρο 9 του νόμου 3443/2006 η νομική υπηρεσία του υπ. Παιδείας, ισχύουν τα ακόλουθα:

    – Δεν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα τα μέλη του νυν πρυτανικού συμβουλίου για καμία θέση. Δηλαδή, ο αντιπρύτανης δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης ούτε το αντίστροφο. Μπορούν να το κάνουν μόνο εάν ολοκληρωθεί μία θητεία.

    – Οι κοσμήτορες μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για μία θέση του πρυτανικού συμβουλίου, όχι όμως για τη θέση του κοσμήτορα προτού περάσει μία θητεία.

    – Εύλογα, καθώς πρόκειται περί ερμηνείας της διάταξης και όχι για αλλαγή της, ο χρόνος θητείας δεν μεταβάλλεται, αλλά παραμένει στα 4 χρόνια.

    graftike stin kaimerini. YSXYEI OTI LEIE GIA TOYS KOSMHTORES?? YPARXEI TETOIA APOFASH TOY NOM SYMBOYLOY???

    AS MA8OYME APO PROTO XERI !!!!!

    filika
    kosmitor apoklis8is logo asimbibastoy !!!!

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:13 pm

    κ.Υπουργέ γειά σας.

    Το οτι κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι δύο πλευρές είναι θετικό, αλλα δεν ανακοινώθηκε,ούτε ακουστηκέ απολύτος τίποτα για τα Ε.Δ. των πτυχιούχων Μηχανικών απο τη χθεσινή σας συνσντησή με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους; Γιατί; Πόσο καιρό πιστεύεται ότι θα κρατήσουν οι συζητήσεις ακόμα;

    Με εκτίμση
    Γεώργιος Καρακάξης

    ReplyDelete
  3. Anonymous3:35 pm

    Υπαρχει καποια εκτιμηση χρονου οσον αφορα την εκδοση των πολυποθητων επαγγελματικων δικαιωματων των αποφοιτων ΤΕΙ.
    Μπορειτε να μας δωσετε καποια ενδειξη οσον αφορα την ποιοτητα των υπο εκδοση επαγγελματικων δικαιωματων των αποφοιτων μηχανικων ΤΕΙ.

    Επιτελους υπαρχει καποιος να μας βγαλει απο το σκοταδι............που ειμαστε εδω και 26 χρονια.

    GPS

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:50 pm

    και πότε θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων;

    ReplyDelete
  5. Anonymous5:33 am

    Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ από το μπάχαλο που θα επικρατήσει στα ΑΕΙ του χρόνου, από τα άπειρα κοματικά Πρυτανικά Συμβούλια θα το χρεωθεί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ και οχι η κ. Γιαννάκου, που νομοθετούσε με βάση αποκλειστικά τα πρόσωπα.
    Βέβαια όπως κινείται το νυν Υπουργείο ο νόμος θα αλλάξει από τον Υπουργό Παιδείας του κ. Σαμαρά.
    Καληνύχτα σας.

    ReplyDelete
  6. Anonymous12:43 pm

    ....πάντως όχι αυτή η διοίκηση του υπουργείου...από την αρχή έδειξε οτι συνεχίζει την τακτική της 3βάθμιας εκπαίδευσης 2 ταχυτήτων...0 προκηρύξεις ΕΠ ΤΕΙ από το Σεπτέμβριο 2009...

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:01 pm

    ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ,
    Το πρόβλημα της επανεκλογής των πρυτάνρεων ΔΕΝ είναι τόσο πολύ μεγάλο. ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ στην σημερινή Καθημερινή
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_3_10/01/2010_386260

    με την διάβρωση του πανεπιστημίου από ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.
    Τώρα, ΤΙ ΕΥΘΥΝΗ έχουν οι εκλεγόμενοι ή επαν-εκλεγόμενοι ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ σε αυτά???? Πολύ απλά... ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ.....

    ReplyDelete
  8. Κύριε Υφυπουργέ,

    Ορθώς επιμένετε στην τήρηση του νόμου η οποία και λύνει σειρά προβλημάτων. Θα ήθελα όμως να προτείνω και μία περεταιρω βελτίωση. Σε κάποια ιδρύματα παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς εκλογής διοικήσεων από τα ίδια τμήματα. Κύριως δε όταν αυτά τα τμήματα είναι πολυπληθή και με ιδιαίτερη βαρύτητα στο εκλεκτορικό σώμα, αλλοιώνεται πλήρως η έννοια της ίδιας της εκλογής πρυτάνεων. Θα πρότεινα στην επερχόμενη αλλαγή που θα προβείτε στον νόμο για την τριτοβάθμια να προστεθεί μία παράγραφος που να μην επιτρέπει την εκλογή πρυτάνεως από το ίδιο τμήμα/σχολή για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:10 am

    Πρωτοτυπία στη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών αποτελεί η κίνηση του ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΛΟΓΟΥ να διεξάγει δημοσκόπηση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την ΑΠΟΨΙΣ-SMR για λογαριασμό της εφημερίδας ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (www.alogos.gr) μέσω δομημένου ερωτηματολογίου 12 ερωτήσεων κλειστού τύπου. Συνολικά συμμετείχαν 11 ερευνητές οι οποίοι συγκέντρωσαν 1250 σωστά συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από 24 σημεία.

    Τα αποτελέσματα πολλά και εντυπωσιακά με πιο ενδιαφέρον στοιχείο το ποσοστό των αναποφάσιστων που μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ανέρχεται σε 35,7%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτό θα κατανεμηθεί στους 4 υποψηφίους αναλογικά με την διαφαινόμενη πρόθεση ψήφου, αν και ορισμένες φορές η κατανομή ευνοεί περισσότερο τον υποψήφιο με το μεγαλύτερο ποσοστό.

    Στην πρόθεση ψήφου το σχήμα του κ. Στεφανάδης εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστό 46,3%, ένανατι του κ. Πελεγρίνη με ποσοστό 37,9%. Ακολουθούν οι κ. Φραγκούλης και Φορτσάκης με ποσοστά 8,2% και 7,6% αντίστοιχα.

    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αιτιολόγηση της ψήφου. Βασικότερο κριτήριο αποτελεί η αναγνωρισιμότητα και η ακαδημαϊκή καταξίωση, ενώ τρίτος λόγος προτίμησης φαίνεται να είναι οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων.

    Όπως όλα δείχνουν στον δεύτερο γύρο, εάν υπάρξει, θα αναμετρηθούν οι κ.κ. Στεφανάδης και Πελεγρίνης.

    ReplyDelete