Tuesday, January 19, 2010

Επαγγελματικά δικαιώματα

Το δελτίο τύπου για την χθεσινή συνάντηση με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ είναι εδώ.

82 comments:

  1. Anonymous12:10 am

    Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.
    Τελικά τα ΤΕΙ στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Επιπέδων όσον αφορά τα επαγγελματικά προσόντα, θα είναι στο 6 ή στο 5?? ή μήπως θα φτιάξουμε ένα δικό μας (greco system) με πολλαπλές ταχύτητες όπως συνηθίζουμε εμείς εδώ στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα 6α και 6β (μαντέψτε ποιοι θα είναι πάλι στο Β??) ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο?
    Τουλάχιστον οι απόφοιτοι ΤΕΙ με μεταπτυχιακό (ΜSc ας πούμε) θα είναι στο 7 ή θα φτιάξουμε και ένα 7β ας πούμε, έτσι για να έχουμε?
    Να με συγχωρείτε για την ειρωνία..αλλά είναι η ηπιότερη αντίδραση που μπορώ να έχω ως αγανακτισμένος απόφοιτος ΤΕΙ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, τον οποίο κοροϊδεύει η ίδια του η Πολιτεία όπως και χιλιάδες άλλους αποφοίτους των ΤΕΙ χρόνια τώρα!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ, Τι ακριβώς είναι αυτά τα Ευωπαϊκά επίπεδα; Και για πιο λόγο το δικό μου τετραετές πτυχίο θα πρέπει να εξισωθεί με ένα τριετές πτυχίο από την "αλλοδαπή"; Γιατί το δικό μου τετραετές, ή πενταετές πτυχίο αν πρόκειται για Πολυτεχνειακές σχολές, να μην είναι apriori ισότιμο με πτυχίο και bachelor του εξωτερικού; Δηλαδή εμείς άδικα κάνουμε ένα χρόνο παραπάνω σπουδές;

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ. Τι εννοείται όταν λέτε τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ θα πρέπει να τους δίνουν δυνατότητα αυτοτελούς έργου ΄΄ ορισμένης έκτασης ΄΄ ανά γνωστικό αντικείμενο. Τέσσερα χρόνια σπουδών σε Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν αρκούν για να μην υπάρχουν περιορισμοί όπως ΄΄ ορισμένης έκτασης ΄΄

    ReplyDelete
  4. Anonymous1:57 am

    @Wild River

    Οι επιπλέον σπουδές γίνονται για την απόκτηση επιπλέον γνώσεων. Με αυτές τις γνώσεις σου ανα χείρας διεκδικείς καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και καλύτερη εξέλιξη. Δεν επιδιώκεις να αφαιρέσεις δικαιώματα από άλλους ή να εμποδίσεις την εξέλιξη τους ή να αποκτήσουν αυτά που δικαιούνται να έχουν.
    Μα επιτέλους δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μισαλλοδοξία στην Ελλάδα; Πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ότι είμαστε μικρόψυχοι;

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:02 am

    Περιμενουμε μια ισοτιμη μεταχειριση με τους αποφοιτους Μηχανικους ΤΕ απο την αλλοδαπη 3ετους φοιτησης οσο 6α και 6β και για το περιρισμενης εκτασης δεν ειναι λιγο σαν να λεμε παλι ανωτατα και λιγο ανωτατα ?
    παλι τρικλοποδιες μας βαζετε?
    Ειναι οι αποφοιτοι αυτοι με 4 και 5 ειδικοτητες που εχουν απεριριστα επαγγελμαατικα δικαιωματα ικανοι και δεν ειναι οι αποφοιτοι τει να εχουν ουτε απεριριστο σε μια εκ των 4ρων

    ReplyDelete
  6. Κύριε Υφυπουργέ, η κατοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αποφοίτων ΤΕΙ δεν είναι δείγμα επιπέδου, ικανότητας και προσπάθειας των ίδιων των φοιτητών και των Ιδρυμάτων που χρίζουν την αναγνώριση από την κοινωνία και την πολιτεία; Και αντί αυτού,βλέπουμε να γίνεται λόγος από τους πρύτανεις για υποβάθμιση των ΤΕΙ και των αποφοίτων αυτων εν σχέση με τα πανεπιστήμια. Γιατί κύριε υφυπουργε πρέπει να δεχτείτε και να συζητήσετε αυτήν την απαίτηση; Γιατί;
    Το γεγονός ότι στην επιτροπή συμμετέχουν μόνο πρύτανεις-εκπρόσωποι του ΤΕΕ- είναι τυχαίο;
    Κύριε υφυπουργέ, η πλειονότητα των φοιτητών και αποφοίτων ΤΕΙ πιστεύει στο πρόσωπό σας, θεωρεί οτι είστε μακριά από τις συνεχνίες και είστε γνώστης του θέματος. Δώστε επιτέλους την λύση που αρμόζει...
    Σας ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:48 am

    Γιατί από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων παρευρέθηκαν ως επι τον πλείστον οι πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών. Μήπως τελικά όλο το πρόβλημα δημιουργείται από τις συντεχνίες!!!

    ReplyDelete
  8. ΔΗΜΗΤΡΗΣ3:17 am

    ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ,400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΡΗΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΥΣ ΣΕ ΛΙΓΟ.
    ΕΧΕΤΕ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΜΕΣ,Ο ΛΑΟΣ
    ΘΕΛΕΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΧΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ,ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.!!ΕΙΣΤΕ ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΛΙΓΟ ΕΓΚΥΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ,ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
    ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ,ΠΡΑΞΕΙΣ.

    ReplyDelete
  9. Anonymous3:54 am

    Κύριε Υφυπουργέ!

    Έμαθα στην Ζωή μου να λέω τα σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα.

    Τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.Δεν ανέχομαι να είμαι 6β ή 5 βαθμίδα,αυτό τουλάχιστον καλαηδουν οι πυρτάνεις, που στην πλειοψηφία τους ήτανε πιόνια του ΤΕΕ.Για παράδειγμα ο Κύριος Γρυσπολάκης σε συνένττυξή του στο ΣΚΑΙ παραλίγο να πάθει αλλεργικό σόκ ο Άνθρωπος,όταν μετά απο πίεση του Δημοσιαγράφου έπρεπε να ποδεχθεί ότι τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα.Τι να λέμε τώρα.....

    Είμαστε στην Ευρωπαϊκη Ένωση και θα πρέπει να συμβαδίζουμε με αυτήν.
    όποιος έχει μαστερ ή διδακτορικό να είναι μία ή δύο βαθμίδες παραπάνω, το αξίζουν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    οχι όμως με τον βασικό Ανώτατο τίτλο σπουδών να γίνονται διακρίσεις.....

    brikoudi

    ReplyDelete
  10. vasilis4:00 am

    κ.Πανάρετε,
    μετά τα σχεδια Π.Δ της τραγικής απελθούσας κυβέρνησης που μας θέσατε προς διαβούλευση, μας ανακοινώνετε τις αποφάσεις σας για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε ορισμένης έκτασης έργα.
    Δεν θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά, όπως τόσοι συνάδελφοι οτι δικαιούμαστε ΠΛΗΡΗ πρόσβαση στο επάγγελμά μας, που να ανταποκρίνεται στον ανώτατο χαρακτήρα των ιδρυμάτων που σπουδάσαμε(επενδύσαμε).
    Ένα ερώτημα θα σας θέσω μόνο....
    Ανταποκρίνονται όλες αυτές οι κινήσεις σας στις προεκλογικές δεσμέυσεις του πρωθυπουργού??(και για να γίνομαι πιο συγκεκριμένος, απόσπασμα απο την ομιλία του στο Περιστερι)

    "Ξέρω ότι υπάρχουν πολίτες, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί, τούς κάναμε κυνικούς. Πολίτες που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

    Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο. Τη δύναμη να συγκρουστώ με κάθε κατεστημένο, κάθε αντίληψη που μας πάει πίσω και μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν.
    Θα το κάνω, με όποιο κόστος. Και σας διαβεβαιώ, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Μαζί μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πολύ καλύτερη Ελλάδα, μια πιο δίκαιη Ελλάδα.

    Γι' αυτούς τους λόγους, η κάθε ψήφος την Κυριακή είναι καθοριστική. Καθοριστική για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας."

    Εμείς, σας δώσαμε τη δύναμη...
    Εσείς θα φανείτε συνεπείς και ειλικρινής???

    ReplyDelete
  11. Αφού όπως ανακοινώσατε εχθές μόλις καταλήξατε στις γενικές αρχές που θα διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα (εάν τα δούμε ποτέ φυσικά), πως δώσατε τα ΠΔ σε δημόσια διαβούλευση 20 μέρες πριν? Ή μάντης είστε ή η υπόθεση της διαβούλευσης είναι μούσι. Εάν έχετε μία λογικότερη εξήγηση, θα ήθελα να την πείτε.

    ReplyDelete
  12. Anonymous4:38 am

    Αλήθεια πρέπει να μας δίδουν δυνατότητα αυτοτελούς έργου? Τι μας λέτε ?αυτό δεν τον ξέραμε……… έχω συγκινηθεί ……………

    Τι να το κάνουμε το δελτίο τύπου ?Εμείς περιμένουμε επαγγελματικά δικαιώματα και εσείς μαζέψατε προέδρους των ΤΕΙ και πρύτανεις για να πουν τι?????το αυτονόητο ? σηκώστε τα μανίκια και εκδώστε τα Π.Δ. και αφήστε τα δελτία τύπου……

    Και κάτι άλλο τώρα (περί νομοθεσίας): ο νόμος 3794/2009 (Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις) στο άρθρο 18 στο τέλος αναφέρει : …… Για τα εκκρεμή σχέδια προεδρικών διαταγμάτων της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983 τα οποία έχουν υποβληθεί προς συνυπογραφή στα συναρμόδια Υπουργεία, ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983…..

    ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗ…… ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ????(για κοιτάξτε το άρθρο 18 του νόμου 3794/2009)

    Και τέλος το δελτίου τύπου αναφέρει ‘’ έργου ορισμένης έκτασης ανά γνωστικό αντικείμενο’’

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτά τα πράγματα??????????δηλαδή πάμε για άλλα σχέδια ΠΔ????
    Άλλες διαβουλεύσεις ???????δηλαδή θα έχουμε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης δυο ταχυτήτων την στιγμή που σε κάποιες πολυτεχνικές σχολές λόγο βασιλικών διαταγμάτων τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και από άλλα τμήματα ????δηλαδή ένας πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕΙ θα έχει περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα του την στιγμή που ένας πολιτικός μηχανικός πολυτεχνείου θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα και από άλλες ειδικότητες συμπεριλαμβανομένου και μέρους των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ηλεκτρολόγου (όπως ισχύει σήμερα …)???????

    ReplyDelete
  13. Anonymous4:58 am

    Θα φανώ εντελώς εκτός, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποιός ορθός λόγος μπορεί να υπαγορεύει τον παραλογισμό της Ελλάδας, τον οποίο δεν εγγίζετε, εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν λόγο στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων.

    Υπάρχουν επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια να κάνουν αυτή τη δουλειά (αν ενδιαφέρονται προφανώς να υπάρχουν επαρκείς επαγγελματίες στην αγορά εργασίας). Από πού κι ως πού ο κ. Γρυσπολάκης (ας πούμε), μαθηματικός ο ίδιος, έχει τη δυνατότητα να κρίνει την επαγγελματική επάρκεια μηχανικού.

    Καθένας ας κάνει τη δουλειά του, όσο καλύτερα μπορεί. Τα πανεπιστήμια να εκπαιδεύουν, τα επιμελητήρια να επιλέγουν (ουσιαστικές εξετάσεις ή προϋπηρεσία, ή ...) τους επαγγελματίες.

    Δεν καταλαβαίνετε ότι αν βγάλετε τα επαγγελματικά δικαιώματα έξω από την εικόνα, εκτός του ότι εξορθολογίζεται το σύστημα, ακυρώνονται μια σειρά προβλημάτων (π.χ., κολλέγια).

    ReplyDelete
  14. Anonymous5:08 am

    Χαίρεται κ. Υφυπουργέ

    Μια ερώτηση: Υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές στις οποίες οι απόφοιτοι δεν βρίσκουν δουλειά σχετική με το αντικείμενο που σπούδαζαν για 4,5 χρόνια. Τι θα γίνει με αυτές;

    Τόσα χρήματα, τόσος κόπος από τους ανθρώπους αυτούς πάει χαμένος, αφού αναγκάζονται να δουλέψουν σε δουλειές τελείως άσχετες με αυτό που έχουν σπουδάσει, ως απόφοιτοι λυκείου...

    ReplyDelete
  15. @wild river

    Τα αλλαδοπα πτυχια απο το εξωτερικο διαρκειας 3 χρονων (Μεγ. Βρετανια)αναγνωριζονται απο την υπολοιπη Ευρωπη. Οπως επισης, αγαπητε φιλε, σε χωρες που καποιες ειδικοτητες διαρκουν 5 χρονια (Γαλλια, Ισπανια, Γερμανια), οι Ελληνες που ζητησαν δουλεια στο εξωτερικο δεν τους απαξιωσε κανεις το πτυχιο τους επειδη ηταν 4τους διαρκειας.
    Η εκπαιδευτικη συγκλιση μετα απο τη συνθηκη της Μπολονια ειναι πλεον γεγονος σχεδον σε ολη την Ευρωπη. Εμεις μονο μετραμε τους μηνες για να απαξιωνουμε πτυχια ειτε των ΤΕΙ ειτε αλλων χωρων. Δεν κοιταζουμε τα χαλια που εχουν τα ελληνικα πανεπιστημια, αλλα θελουμε πτυχια απο Οξφορδη και Γιελ να τα 'αξιολογει' το ΔΟΑΤΑΠ!!!

    ReplyDelete
  16. Anonymous6:26 am

    Αυτή η ιστορία με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ένα ακόμα σημάδι της παρακμής μας. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται τόσος καυγάς για αυτό το θέμα. Γιατί;

    Μήπως πρέπει επιτέλους να αποδεσμεύσετε τα πτυχία από τα επαγγελματικά δικαιώματα και μεσομακροπρόθεσμα να τελειώσει αυτός ο κύκλος με τα (δήθεν εφαρμοσμένα) ΤΕΙ; Ενσωματώστε όσα τμήματα αξίζουν στα πανεπιστήμια και κλείστε τα υπόλοιπα.

    Ποιά είναι η θέση σας;

    ReplyDelete
  17. Anonymous6:42 am

    Ντροπή τους!!!
    Πάλι θα μας βάλουν σε διαμάχη, ΤΕΙ με ΑΕΙ.
    Αντί να συζητάνε πώς θα διορθώσουν όλα τα κακώς κείμενα σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ), μιλάνε μόνο για επαγγελματικά δικαιώματα. Τη στιγμή που υπάρχουν σχολές ΤΕΙ που δεν χρειάζονται καθόλου και σχολές ΑΕΙ κατά πολύ υποδεέστερες σε ποιότητα σπουδών από τις αντίστοιχες των ΤΕΙ.
    Από το 1990 θυμάμαι μία συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των ΤΕΙ. Ευτυχώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία αγκάλιασε τους αποφοίτους των ΤΕΙ, γιατί αναγνώρισε ότι αξία έχει πόσα ξέρεις και πόσο αποδίδεις, και όχι τι πτυχίο έχεις.
    Τα ΤΕΙ, όμως, όπως και πολλές σχολές ΑΕΙ, εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, όπως να ρέει το χρήμα από τους δύστυχους γονείς στην τοπική κοινωνία, να βρίσκουν δουλειά καθηγητές, και να μιλάνε για παροχές στην παιδεία. Για αυτό και τα αφήνουν να υπάρχουν. Δεν θέλουν να δουν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τον αντίστοιχο θεσμό. Ας είναι καλά οι συντεχνίες.
    Αν θέλουν να μιλήσουν για επαγγελματικά δικαιώματα, λοιπόν, ας ερευνήσουν την ποιότητα σπουδών των σχολών κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος ακολουθώντας κάποια standards και όχι να δημιουργούν κατηγορίες βάσει ονομασίας θεσμού, ΑΕΙ-ΤΕΙ.
    Και το εξής παράδοξο. Τελειώνεις ΤΕΙ και κάνεις μεταπτυχιακό σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Γαλλίας. Σύμφωνα με τα όσα συζητάνε, στην Ελλάδα, θα έχεις κατώτερα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ στην Γαλλία όχι.
    Είμαστε στην Ε.Ε. ή μήπως μας πέταξαν έξω;

    ReplyDelete
  18. Παν/ός8:23 am

    Εκτός θέματος.
    Κύριε Υπουργέ,
    Ποια είναι η γνώμη σας για τη θέση που αναπτύσσεται στο
    http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=173&Itemid=118
    Με τιμή,
    Παν/ός

    ReplyDelete
  19. Anonymous8:29 am

    Κύριε Υφυπουργέ.

    Είμαι απόφοιτος πληροφορικής του πανεπιστημίου Αθήνας με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Επιστήμη των Η/Υ από Αγγλικό Πανεπιστήμιο.

    Για το διδακτορικό μου επένδυσα τέσσερα χρόνια από τη ζωή μου.
    Για το μάστερ ένα και για το βασικό πτυχίο τέσσερα.

    Για ποιο λόγο πιστεύεται πως
    στο e-TEE δέχονται άσχετους με το αντικείμενο της πληροφορικής και τους βαπτίζουν πληροφορικούς ή ακόμα και χημικούς μηχανικούς που θα έχουν ένσημα ως εργαζόμενοι σε θέσεις πληροφορικής αφήνοντας από έξω τους πληροφορικούς (όχι τους ιμιτασιόν αλλά τους φέροντες πτυχία). Εσείς αυτό τον "σύμβουλο της πολιτείας" θέλετε στο πλάι σας;

    Για ποιο λόγο πιστεύεται πως οι απόφοιτοι πλην των πολυτεχνικών σχολών στην Ελλάδα δεν είναι μηχανικοί;

    Γιατί κόπτοναι όλοι στην Ελλάδα για το πόσα μαθήματα κάνουν αλλά δεν λένε τι μαθήματα είναι αυτά και πόσα έχουν ανά έτος; Εχετε την εντύπωση πως αυτοί οι τίτλοι έχουν επίπεδο μεγαλύτερο κύρος από αυτό που συνάντησα στην Αγγλία όπου μάλιστα διδάσκω σε προπτυχιακούς;


    Για ποιο λόγο κύριε Υφυπουργέ αν έρθω στην Ελλάδα δεν θα μπορώ να υπογράψω για έργα πληροφορικής ενώ ένας απόφοιτος πολυτεχνείου πχ ηλεκτρολόγος έχει πιο πολλά επαγγελματικά δικαιώματα από μένα τα οποία τα πήρε με νόμο του 1930;
    Εχετε δει το πρόγραμμα σπουδών τους αν αντιστοιχεί έχουν μαθήματα πληροφορικής πόσα και ποιου επιπέδου;

    Γνωρίζεται κύριε Υφυπουργέ πως υπάρχουν τμήματα πολυτεχνείων που έχουν στο σύνολο Αριθμό διδακτικών μονάδων ECTS κάτω και από ΤΕΊ του πάτου ενώ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα πάνω από όλους και όλα;

    Εχετε γνώση κύριε Υφυπουργέ για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ αξιολόγηση που έκανε η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδος στις σχολές που είναι σχετικές με τον τομέα Πληροφορικής στη σελίδα http://review.epe.org.gr/doc.php?q=5 ;


    Εχετε διαπιστώσει κύριε Υφυπουργέ το παρακράτος του στην Ελλάδα που δεν θέλει αξιολόγηση στα πολυτεχνεία και σκοπεύεται να κάνετε κάτι για αυτό;

    Εχετε διαπιστώσει κύριε Υφυπουργέ πως κάποιες ειδικότητες στο Πολυτεχνείο έχουν πολλά επαγγελματικά δικαιώματα ακόμα και από πράγματα που έχουν διδαχτεί με ένα ή δύο μαθήματα ή καθόλου;


    Με εκτίμηση.

    Λεωνίδας

    ReplyDelete
  20. Anonymous8:41 am

    Κύριε Πανάρετε , συγχαρητήρια δια τις προσπάθειες που καταβάλετε και ελπίζω να αποδώσουν καρπούς. Σε αυτό όμως το ζήτημα θα θέλαμε και αναμένουμε εναγωνίως τις προτάσεις σας. Παρακαλούμε επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό , (καθότι μιλάμε για επαγγέλματα που στηρίζονται άμεσα από τα επαγγελματικά δικαιώματα και κάθε καθυστέρηση έστω και μιας μόνο μέρας αναγκάζει τους αποφοίτους του ΤΕΙ να μην μπορούν να αναλάβουν έργα που είναι εκπαιδευμένοι να εκτελούν μετατρέποντάς τους υποχείρια κάποιων καταστάσεων) να μας γνωστοποιήσετε τις πορείες των ενεργειών σας για την επίλυση αυτού του ζητήματος .


    Υστερόγραφο : Μέχρι να βγουν τα Π.Δ. ποιος θα μας δώσει τα χρήματα που χάνουμε? αυτό πρέπει να καταλάβουν κάποιοι , γιατί παίρνουν στο λαιμό τους οικογένειες με παιδιά……

    ReplyDelete
  21. Anonymous8:49 am

    Κύριε Πανάρετε

    δηλαδή πότε ? θα εκδοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα ?ποια είναι η πορεία τους ? πείτε μας και όχι αόριστα .

    Είναι απλό το ερώτημα πότε? Παρακαλώ απαντήστε…….πότε αυτή η κοινωνία θα αναλάβει την υποχρέωσή της ? ΠΟΤΕ? Πείτε μας.... ,τόσα χρόνια περιμένουμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξανα-περιμένουμε …πότε?πότε?πότε?

    ReplyDelete
  22. Anonymous9:16 am

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΑΚΟΥΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤ, ΚΟΥ ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΥΤΕ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ =ΕΡΓΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ .ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑς
    ΑΠΟΨΕΙς ΕΤΟΥς 1930 ΤΟ 2009
    MIK

    ReplyDelete
  23. Anonymous9:18 am

    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=102722

    ReplyDelete
  24. Κύριε Υπουργέ. Περιμέναμε απο εσας μια καλύτερη και πιο δίκαια αντιμετώπιση. Σιγά σιγά όμως οι όποιες ελπίδες μας περί κράτους δικαίου διαψεύδονται. Μάθετε λοιπόν πως μαζί με την κλίκα των συντεχνιακών θα είστε συνυπαίτιος. Μάθετε πως οι ραγιάδες των ΤΕΙ ξύπνησαν και αργά η γρήγορα το δίκιο τους θα το βρούν. Ευτυχώς υπάρχει δίκαιο, λίγο μακριά (βλέπε Ευρώπη - ΔΕΚ) άλλα υπάρχει. Μετά τιμής.

    ReplyDelete
  25. Anonymous9:58 am

    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=102722

    Τι τεχνολόγοι εργοδηγοί?????τι είναι αυτά που λέει??????με αυτόν συζήτησε ο πανάρετος ???????αν είναι δυνατόν………………………….. Εργοδηγοί βγαίνουν από μέσες Τεχνικές ή Επαγγελματικές σχολές


    Τα πτυχία μας λένε ‘’τίτλος ‘’μηχανικός τ.ε., τι είναι αυτά που λέει ότι τα ΤΕΙ θεραπεύουν τέχνες ………………………………..

    με αυτόν συζήτησε ο πανάρετος ???????
    με αυτόν συζήτησε ο πανάρετος ???????
    με αυτόν συζήτησε ο πανάρετος ???????

    ReplyDelete
  26. Anonymous10:14 am

    Κύριε υπουργέ , με όλο τον σεβασμό μάλλον θα πρέπει να αστειεύεστε για τα περί "ορισμένης έκτασης". Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ε.Ε. να μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμους μηχανικούς ΕΚΤΟΣ απ την χώρα μας.
    Βέβαια αν συνομιλητής σας είναι ο Γρυσπολάκης , τότε τι να πει κανείς?
    Κρίμα που σας εμπιστευτήκαμε με την ψήφο μας , κρίμα που πιστέψαμε οτι η Ελλάδα θα άλλαζε. Πως είναι δυνατόν να ξεχωρίζετε σχολές ΑΝΩΤΑΗΣ εκπαίδευσης? Πως είναι δυνατόν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ του ίδιου επιπέδου σπουδών με τους Πανεπιστημιακούς πτυχιούχους να αντιμετωπίζονται ως παρίες !!! Κλείστε τα ΤΕΙ να τελειώνουμε , δεν υπάρχει λόγος να σπουδάζουμε για να μας αποκαλούν εργοδηγούς και τεχνίτες!!! Σας καταλάβαμε κι εσας δεν θέλετε τα ΤΕΙ , εσείς θέλετε ΙΕΚ και ΚΕΣ.
    Δεν βλέπετε οτι ολη η Ελλάδα φωνάζει για τις συντεχνιακές πρακτικές του ΤΕΕ? Τι θέλετε επιτέλους να μας δείτε όλους απ έξω απο το Υπουργείο μέχρι να καταργήσετε το ΤΕΕ??????

    απο Γιώργος

    ReplyDelete
  27. Anonymous10:36 am

    http://www.youtube.com/watch?v=SU0FIsb7_9o



    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=102722

    ReplyDelete
  28. Anonymous11:17 am

    Δυστυχώς το ΤΕΕ δεν μπλοκάρει μόνο τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ! Ειδικά των αποφοίτων Πληροφορικής!
    Πιο συγκεκριμένα πριν 2 χρόνια το ΤΕΕ είχε κάνει πρόταση οι απόφοιτοι Πληροφορικής Πανεπιστημίων να έχουν υποδεέστερα επαγγελματικά δικαιώματα από τους απόφοιτους Πληροφορικής Πολυτεχνείων! Τελικά το προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πληροφορικών (ΠΔ 44/2009) εξισώνει τις επαγελματικές δεξιότητες αποφοίτων Πανεπιστημίων με αυτό των Πολυτεχνείων.

    Τελευταία το ΤΕΕ μεσω της πρότασης του για το Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων κατατάσσει τους αποφοιτους Πανεπιστημίων στο επίπεδο 5(!!!) ενώ σε όλη την Ευρώπη ανήκουν στο επίπεδο 6!. Μάλιστα προσπαθούν να προκαταλάβουν το ΥΠΕΠΘ τοποθετώντας τους απόφοιτους των Πολυτεχνείων στο επίπεδο 7 (πτυχίο και μεταπτυχιακό) δίνοντας έτσι de facto μαστερ στους απόφοιτους Πολυτεχνικών σχολών!!!Κάτι που είναι αντίθετο προς τις σχετικές προβλέψεις του Ν.3685/2009

    Κ. Πανάρετε μην αφήσετε το ΤΕΕ να επιβάλλει συνταγές αποκλεισμού και υποβάθμισης των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων. Είναι μια μαφία που δεν αποκλείεται να σας πιέσει και να σας λοιδορήσει! Θα δεχθείτε πόλεμο, να το ξέρετε, αλλά πρέπει να αντέξετε!!

    με εκτίμηση

    Γιάννης Φ.

    ReplyDelete
  29. Anonymous11:48 am

    Πλησιάζει το τέλος της εξεταστικής …τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσουν αυτό που είχαν αποφασίσει οι πρόεδροι των ΤΕΙ δηλαδή την αναστολή της λειτουργίας των
    Ιδρυμάτων από την έναρξη του Εαρινού Εξαμήνου αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί
    η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμούντων επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

    τέλος τα παραμύθια , κλείστε τα ……………………όχι σε άλλους διαλόγους και διαβουλεύσεις για αυτά που μας ανήκουν.

    ΤΕΛΟΣ

    ReplyDelete
  30. Anonymous12:00 pm

    Κύριε υφυπουργέ παιδείας θα απαντήσετε επιτέλους ?ποια η άποψή σας ?πότε θα εκδοθούν τα Π.Δ.?ποια η πορεία τους ? Αναλύστε μας ,σε μας τους εξοργισμένους το δελτίο τύπου.Θα έχουμε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης δυο ταχυτήτων?

    ReplyDelete
  31. Anonymous12:42 pm

    Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο υπ. Παιδείας , εν όψει αλλαγών των στελεχών που κατέχουν θέσεις Διευθυντών στην Κεντρική Υπηρεσία.
    Η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου , σύμφωνα με πληροφορίες του esos.gr ήδη έχει λάβει τις αποφάσεις οι θέσεις των Διευθύνσεων να καλυφθούν με αναπληρωτές, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε στελέχη του υπουργείου, προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για υπαλλήλους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν επό την

    απερχόμενη κυβέρνηση με την «καρατόμησή» τους από θέσεις που κατείχαν και ανέμεναν από την τωρινή κυβέρνηση αποκατάσταση.
    Η κ. Διαμαντοπούλου κρατά αποστάσεις από τη ΠΑΣΚ και ήδη από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο το έδειξε με τις πράξεις της ότι «εδώ πολιτική παράγει η υπουργός και όχι η ΠΑΣΚ»..




    Σύμφωνα με πληροφορίες στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε τη επιθυμία να μεταβεί στο γραφείο της υπουργού προκειμένου να διατυπώσει απόψεις κάτι που δεν έγινε τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

    Τα ονόματα των υπαλλήλων που θα αναπληρώσουν τις θέσεις Διευθυντών θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    ReplyDelete
  32. Anonymous1:29 pm

    γιατί ρε παιδιά ζητάμε επ. δικαιώματα και πράσινα άλογα..το κακό έχει ριζώσει στην Ανώτατη εκπαίδευση και λέγετε κομματικός νεολεϊσμός..θέλετε να μάθετε το αστείο? στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη σχολή Υγείας και Πρόνοιας, εδώ και μία εβδομάδα δαπανώνται χρήματα για βάψιμο των εσωτερικών χώρων και διαδρόμων κ.λ.π. (υποθέτω τα χρήματα αυτά προέρχονται εμμέσως από τη φορολογία μας...) τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς σε αποχρώσεις του κίτρινου, πλήν ενός-δύο ελαιοχρωματιστών, οι οποίοι αποκαθιστούν σε βαθύ μπλέ τους τοίχους που ανήκουν στη ΔΑΠ (που παραδοσιακά ορίζει το χώρο) και με περισσή λεπτομέρεια διαγραμμίζουν το λευκό συμπαθητικό περιστεράκι της...Αν δεν κάνω λάθος και το μπλέ το χρώμα το έχουμε πληρωμένο...Μήπως δεν άλλαξε τίποτα????

    ReplyDelete
  33. Anonymous1:30 pm

    Κύριε Υφυπουργέ

    Πιστεύω πως είστε σοβαρός άνθρωπος. Μου κάνει όμως φοβερή εντύπωση ότι στη συζήτηση καλέσατε έναν παντελώς άσχετο και ανενημέρωτο "άνθρωπο", τον "κ." Γρυσπολάκη ο οποίος γελοιοποιήθηκε δημοσίως με τις ανακρίβειες που είπε για τα ΤΕΙ.

    Ακούστε τι δήλωνε εδώ για να καταλάβετε πόσο σχετικός ή μάλλον πόσο ΑΣΧΕΤΟΣ είναι με το θέμα.

    Ακούστε κύριε Υφυπουργέ :
    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=102722

    Πρόκειται για έναν πανάσχετο πρύτανη της κακιάς ώρας που δεν γνωρίζει καν τη Νομοθεσία. Λειτουργεί ως συκοφάντης των ΤΕΙ. Με αυτούς συνομιλείτε κύριε Υφυπουργέ ?

    Ακούστε λίγο παρακαλώ το τι είπε δημόσια για να καταλάβαιτε πόσο άσχετος είναι ο άνθρωπος. Ακούστε να φρίξετε. Πρόκειται για δημόσιο συκοφάντη.

    Γιώργος, Αθήνα

    ReplyDelete
  34. Alkythira4:16 pm

    Φυσικά δεν έχετε εσείς την άμεση ευθύνη για το ζήτημα των ΕΔ αφού είστε στη θέση αυτή μόλις 4 μήνες. Ωστόσο υποσχεθήκατε ότι θα το διορθώνατε το πρόβλημα αυτό. Η διαφορά με τους προκατόχους σας είναι ότι εσείς φανήκατε πιο πιστευτός με αποτέλεσμα να καλλιεργήσετε προσδοκίες. Και οι μεγάλες προσδοκίες φέρνουν και μεγάλες αντιδράσεις εάν διαψευστούν. Προσέχετε γιατί μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωπος με ΤΕΙτζήδες όπως δεν τους έχετε ξαναδεί. Μας υποτιμάτε αν μας λέτε με καμάρι ότι διαπραγματεύεστε με το Γρυσπολάκη τα Ε.Δ. Ποιος νόμος τους κράτους μας λέει ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία? Εάν δεν υπήρχε ο Γρυσπολάκης και ο κάθε Γρυσπολάκης ποια διαδικασία θα ακολουθούσατε? Γιατί δεν την ακολουθείτε?
    Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών ΤΕ εδώ και τώρα, που να αντιστοιχούν στο περιοχόμενο σπουδών μας και όχι στις κάλες - κακές προθέσεις του κάθε Γρυσπολάκη. Όσο για τα περί "επιπέδου εκπαίδευσης" των ΤΕΙ, ας βρεθεί πρώτα ένας αντικειμενικός φορέας σε αυτό το σάπιο κράτος και μετά ας κριθούμε όλοι, να βγάλουμε έξω τα επίπεδά μας και να τα μετρήσουμε.

    ReplyDelete
  35. Anonymous11:27 pm

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Για ποιο λόγο δεν ξεκινάτε από μηδενική βάση για συζήτηση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των σχολών και ιδίως τον πολυτεχνείων και ασχολούμαστε μόνο με τα ΤΕΙ; Εχετε επίγνωση ότι στο πολυτεχνείο υπάρχουν ειδικότητες (ΗΜΜΥ, πολιτικοί κτλ) που μπορούν να υπογράφουν σε σχεδόν τα πάντα σε βάρος άλλων συναδέλφων τους; Για ποιο λόγο θέλετε να δώσετε ισοδυναμία με μάστερ στα πολυτεχνεία; Επειδή έχουν πιο πολλά μαθήματα από τα πανεπιστήμια; Στο εξωτερικό για να πάρεις το BSc και να πας στο επόμενο σκαλί δίνεις διπλωματική για το bachelor και μετά διπλωματική για το master. Εχετε υπόψη σας ένα πολυτεχνείο που κάνει κάτι τέτοιο; ΗΔεν σας ενοχλεί που είσαστε Υφυπουργός ενός Υπουργείο το οποίο κοροιδεύει το σύνολο των πολυτεχνικών σχολών όταν βγάζει ένα greek-style μεταπτυχιακό σημείωμα σε όλους τους αποφοίτους του καταστρατηγώντας κάθε κανόνα δεοντολογίας και έννοιας δικαίου; Εχουν πάρει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας όλες αυτές οι σχολές για αυτό ή το Υπουργείο Παιδείας πάει πάσο για να μην στεναχωρήσει κάποιους; Τελικά υπάρχει κάποιος που κάνει κουμάντο στον τόπο αυτό ή το τεχνικό επιμελητήριο κάνει ότι θέλει όπως γινόταν επί ΝΔ; Αν αυτά γινότανε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χώρα ποια πιστεύετε πως θα ήταν η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του αντίστοιχου Υπουργείου; Ποια θα ήταν η στάση σας αν αύριο το Χ πανεπιστήμιο αποφάσιζε να βγάλει και αυτό μεταπτυχιακό σημείωμα μαζί με τα πτυχία των φοιτητών του; Θα το καταδικάζατε; Αν ναι γιατί δεν βγήκε κάποιος επίσημα να πάρει θέση ως τώρα; Κε Πανάρετε έχετε σκεφτεί υποθέτω πως ο λόγος που αυτές οι σχολές έχουν πιο πάνω βάσεις είναι καθαρά ψυχολογικός; Αν δεν είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες η συκοφαντική δυσφήμιση των ΤΕΙ και είχαν δώσει οι προκάτοχοι σας επαγγελματικά δικαιώματα στις ειδικότητες που έπρεπε να είχαν πιστεύετε πως οι βάσεις θα ήταν όπως ήταν τώρα τα πράγματα; Γνωρίζετε πως οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν το ίδιο αντίκρυσμα σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου τόσο ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ όσο και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ όσο και οι απόφοιτοι του εκεί πανεπιστημίου; Κύριε Υφυπουργέ αν έχω μεταπτυχιακό διετές από κράτος της ευρωπαικής ένωσης και πτυχίο ΤΕΙ θα έχω παρακολουθήσει επιτυχώς πάνω από 15 μαθήματα στον τομέα μου από έναν απόφοιτο πολυτεχνείου. Και μιλάμε για μαθήματα με το κύρος ενός αναγνωρισμένου διεθνώς πανεπιστημίου με πολύ υψηλότερη κατά μέσο όρο κατάταξη από τα Ελληνικά στο times higher education (http://www.timeshighereducation.co.uk/Rankings2009-Top200.html) στο οποίο τα ελληνικά πολυτεχνεία ούτε κατά διάννοια φαίνονται αλλά υπάρχει μόνο το καποδιστριακό για φέτος. Γιατί σε όλη την Ευρώπη θα έχω πιο πολλά επαγγελματικά δικαιώματα από κάποιον που τελείωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών (Bachelor) και στην χώρα μου θα έχω λιγότερα ή τίποτε; Για να πάρω το πτυχίο μου στο ΤΕΙ πέρασα επιτυχώς κάτι λιγότερα από 50 μαθήματα χωρίς τα εργαστήρια ενώ αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές στο εξωτερικό θα μου έδιναν για την ίδια ειδικότητα πανεπιστημιακό πτυχίο με 38 μαθήματα και πολύ λιγότερα credits. Αν τελείωνα στο εξωτερικό το βασικό πτυχίο και με το μάστερ θα ήμουν ισότιμος με πτυχίο πολυτεχνείου μέσω ΔΟΑΤΑΠ. Και δεν σας λέω για πανεπιστήμια χαμηλού επιπέδου αλλά για πολύ σοβαρά πανεπιστήμια πολύ υψηλότερα στις λίστες των καλύτερων του κόσμου σε σχέση με τις καλύτερες σχολές της Ελλάδας. Το μεταπτυχιακό μου δεν είναι μόνο ερευνητικό για να πούμε πως έχει μόνο ακαδημαική εικόνα αλλά και έχει σχέση και με την παραγωγή. Για ποιο λόγο στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεστε το ξένο πανεπιστήμιο που βλέπει το πτυχίο μου ως bachelor και την ξένη χώρα που μου δίνει κάθε επαγγελματικό δικαίωμα στο κράτος αυτό; Είναι χαμηλών απαιτήσεων ο επαγγελματικό στίβος στην Αγγλία ή στην Γαλλία ή στην Γερμανία ενώ στην Ελλάδα έχουμε άλλο πήχη; Σκοπεύετε να κάνετε
    κάτι για αυτήν την αδικία επίσης;
    Αυτήν την Ελλάδα ήθελε η ΝΔ και εμείς σας ψηφίσαμε για να την αλλάξετε.

    ReplyDelete
  36. Anonymous11:40 pm

    Πώς είναι δυνατό να πιστέψουμε, ότι 33 στα 33 (100%) σχόλια είναι απόφοιτοι ή υποστηριχτές αποφοίτων ΤΕΙ;

    Είστε Υφυπουργός Παιδείας ή ... Υπουργός ΤΕΙ;

    ReplyDelete
  37. Anonymous12:22 am

    Η πρώτη εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου 2009-2010 στα ΤΕΙ άρχισε ή αρχίζει.

    Ζητείστε τη διεξαγωγή σε κάθε ΤΕΙ ενός 10-λεπτου γραπτού τεστ, πριν την εξέταση κάποιου μαθήματος, μεταξύ των επίδοξων και υποψήφιων «Μηχανικών ΤΕ».

    Κάντε το μόνος σας ή αναθέστε το σε εμπίστους σας.

    Δώστε ως θέματα, απλές ερωτήσεις από τις προαπαιτούμενες για κάθε μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση γνώσεις σε Μαθηματικά και Φυσική, Γυμνασίου, Λυκείου ή και των μαθημάτων υποδομής των πρώτων εξαμήνων ΤΕΙ.

    Αξιολογήστε τα αποτελέσματα μαζί με τις γνώσεις τους και στην ελληνική γλώσσα.

    Δημοσιεύστε τα αποτελέσματα στην «ανοιχτή διαβούλευση».

    Ύστερα δώστε τους, όποια επαγγελματικά δικαιώματα θέλετε, αιτιολογώντας την απόφασή σας!

    ReplyDelete
  38. Κύριε Υπουργέ διακρίνω τη θέληση σας να δρομολογηθεί η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων Μηχανικών Ανώτατης Εκπαίδευσης,
    επικροτώ δε το βήμα διαλόγου που παρέχετε σε πολίτες να εκφέρουν την άποψη τους για θέματα που τους ενδιαφέρουν.
    Διαβάζοντας το δελτίου τύπου για την πρώτη σας συνάντηση με πρυτάνεις κ προέδρους ΤΕΙ διαπίστωσα ότι υπήρχε σύγκλιση στη δυνατότητα αυτοτελούς έργου ορισμένης έκτασης ανά γνωστικό αντικείμενο.
    Σχόλια πολιτών στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της άποψης απονομής δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε απόφοιτους κάτοχων πτυχίου ΑΕΙ από αναγνωρισμένη αρχή ώστε να ισχύει η αρχή της ισονομίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
    Αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενο από την αντιμετώπιση πτυχιούχων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης σε σχέση με αποφοίτους ΚΕΣ οι οποίοι λαμβάνουν πτυχίο από Πανεπιστήμιο αλλοδαπής κ εργάζονται χωρίς περιορισμούς στο γνωστικό αντικείμενο.
    Βάση των Ν.(2916/01 – 3549/07) τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα σχέδια Π.Δ. των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων όπως αυτά υπογράφηκαν από το ΣΑΤΕ είναι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ(678/2005), η οποία ακύρωσε το Π.Δ.318/94(Επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων Δομικών έργων, Έργων υποδομής,κτλ) με την αιτιολογία της μη ολοκληρωμένης διατύπωσης τους ώστε να μην ταυτίζονται με αυτά των διπλωματούχων μηχανικών.Τα νέα σχέδια όπως είναι διατυπωμένα δεν προσκρούουν στο ΣτΕ κ ικανοποιούν τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
    Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρόμοιο πρόβλημα έχει διευθετηθεί δημοκρατικά κ απόφοιτοι 3βάθμιων ιδρυμάτων ασκούν αυτόνομα το επάγγελμα χωρίς στρεβλώσεις κ συντεχνιακές λογικές.Σεβόμαστε τον ρόλο των πολυτεχνικών σχολών αλλά είναι καιρός να σεβαστεί η πολιτεία κ τον ρόλο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που δεν αντιμετωπίζονται ισάξια αλλά ως Ιδρύματα β’ κατηγορίας, τόσο από πλευράς αποφοίτων στον εργασιακό τομέα όσο κ στο επιστημονικό τους δυναμικό κ την χρηματοδότηση τους.
    Η άμεση επίλυση του θέματος μόνο θετικό πρόσημο θα παρουσιάσει στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αφού ενισχύοντας τον ρόλο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ουσιαστικά ενισχύεται όλη η Ανώτατη Εκπαίδευση.
    Μην διστάσετε να τα βάλετε με το κατεστημένο που αντιστέκεται στον ανάπτυξη της χώρας.
    Σας ευχαριστώ για το βήμα..
    lamichat

    ReplyDelete
  39. Λίγη ιστορία έτσι για αλλαγή.
    Ισως μάθουμε κάτι από αυτό.

    http://www.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio3/praltika%2011/maniati.htm

    Με εκτίμηση,
    Βασίλης Μαντάς

    ReplyDelete
  40. Anonymous3:53 am

    Ζητείστε τη διεξαγωγή σε κάθε νέο εγγεγραμένο στο ΤΕΕ ενός 10-λεπτου γραπτού τεστ, , μεταξύ των επίδοξων και υποψήφιων «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή Πολιτικών Μηχανικών" σε όλα τα εδάφια που μπορούν να υπογράψουν.

    Κάντε το μόνος σας ή αναθέστε το σε εμπίστους σας.

    Δώστε ως θέματα, απλές ερωτήσεις από όλες τις υποτιθέμενες ροές τις οποίες παρακαλούθησαν και μετά βάλτε τους να γράψουν μια περίληψη για τη διπλωματική τους εργασία την οποία στο ΤΕΕ δεν παρουσίασαν καν αλλά τους εξέτασαν σε 3 λεπτά προφορικά αν φυσικά υποθέσουμε πως δεν απευθύνθηκαν σε κάποιον απόφοιτο ΤΕΙ για να τους την γράψει.

    Αξιολογήστε τα αποτελέσματα μαζί με τις γνώσεις τους και στην ελληνική γλώσσα.

    Δημοσιεύστε τα αποτελέσματα στην «ανοιχτή διαβούλευση».

    Ύστερα δώστε τους, όποια επαγγελματικά δικαιώματα θέλετε, αιτιολογώντας την απόφασή σας!

    Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    Λάμπρος Τσεσμελής

    ReplyDelete
  41. ΔΗΜΗΤΡΗΣ4:40 am

    ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΙ ΤΟΤΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ.
    ΠΕς ΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΙ ΤΑ ΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 5 ΜΗΠΩς ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ 3.ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΟ 7 ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ.
    ΠΟΣΟ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ReplyDelete
  42. Anonymous7:06 am

    Κύριε υφυπουργέ

    Με αυτά τα σούργελα συνομιλείτε : ?

    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=102722

    Έλεος. Ειλικρινά και με κάθε σεβασμό. Έλεος.

    Επιτέλους, αρκετά ανεχτήκαμε τους συκοφάντες του ΤΕΕ και κάποιους άσχετους και ανενημέρωτους πρυτάνεις της κακιάς ώρας.

    Δώστε στα ΤΕΙ επ. δικαιώματα. 30 χρόνια επαγγελματικής ομηρίας είναι πολλά. Διαλύστε το ΤΕΕ, έτσι κι αλλιώς άχρηστο είναι. Δεν ρποσφέρει τίποτα στο τόπο.

    Ευχαριστώ

    Γ.Ν.Σ.

    ReplyDelete
  43. Anonymous8:18 am

    Μπράβο για την συνέντευξη σας κύριε υπουργέ στον ΣΚΑΪ 100.3 Συμφωνώ απόλυτα.

    Να λάβετε όμως υπόψη σας και αυτά:


    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=102722


    www.eetem.gr/docs/anak_2009_08_28b.pdf


    http://www.youtube.com/watch?v=SU0FIsb7_9o

    ReplyDelete
  44. Anonymous12:02 pm

    Δεκτή η πρόκληση του κ. «Λάμπρου Τσεσμελή» (3:53 ΠΜ) για τις εξετάσεις αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών.

    Αυτός όμως συμφωνεί για την άμεση εξέταση, μηδενικού μάλιστα κόστους, των σπουδαστών ΤΕΙ; ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Ή μήπως γνωρίζει ή υποπτεύεται το αποτέλεσμα;

    Καμιά αντίρρηση να γίνει ταυτόχρονα η ίδια εξέταση και στις Πολυτεχνικές Σχολές!!! Με τα ίδια βέβαια θέματα εξέτασης για τις αντίστοιχες ειδικότητες ΑΕΙ-ΤΕΙ, που διεκδικούν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Και όποιος αντέξει!!!

    Συμφωνεί με την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κάθε επίδοξο «Μηχανικό», αλλά και Γιατρό, Δικηγόρο, Οικονομολόγο, …, αδιακρίτως βαθμίδας, ύστερα από πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις;

    Εννοείται με τα ίδια θέματα εξέτασης για τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και όχι όπως γινόταν με τα διαφορετικά θέματα γραπτών εξετάσεων ΑΣΕΠ για αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ και διαφορετικό αριθμό θέσεων, προκειμένου να καταφέρουν περισσότεροι απόφοιτοι ΤΕΙ να περάσουν τη βάση κατά ΑΣΕΠ, για να διορισθούν … «Καθηγητές» στα ΤΕΛ (ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ) !!!

    Αρκετά κράτησε η απάτη των δήθεν «τριτοβάθμιων» Ιδρυμάτων και η δήθεν «ανωτατοποίησή» τους!

    Η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και «επιχειρημάτων» μπορεί να μην έχει τέλος. Μόνο οι γραπτές , εξετάσεις, πανελλαδικές και αντικειμενικές, θα βάλουν κάθε «κατεργάρη» στον πάγκο, που του αξίζει.

    Σε ένα είχε δίκιο ο «Δημιουργός» και Μέγας υπεύθυνος για την απάτη των ΤΕΙ, Απόστολος Κακλαμάνης, στην ομιλία του στη Βουλή (27-8-2009) που μας υπέδειξε να διαβάσουμε ο «ανώνυμος» (8:18 ΠΜ): «Λυπάμαι γιατί το θεσμό δεν τον πίστεψε μεγάλο μέρος και των εκπαιδευτικών, διότι εάν είχαν την προοπτική ενός λέκτορα στο πανεπιστήμιο, θα εγκατέλειπαν τα ΤΕΙ και τα πάντα».

    Απατεώνες, Σαλταδόροι, Ευκαιριατζήδες, Τεμπέληδες, Κοπανατζήδες, Κομπλεξικοί, Κλικαδόροι, …, με προσόντα «Ανθυπολέκτορα» και «Βοηθού … Τυμπανιστή», αυτό είναι το «μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών», που υπονοεί ο τέως Υπουργός Παιδείας.

    Ο ίδιος όμως και όλοι οι επόμενοί του έχουν τεράστια ευθύνη για τις επιλογές και την εξέλιξη αυτών των Εκπαιδευτικών, που σήμερα, όπως και το 1983, κατηγορεί.

    Λέξη δε λέει όμως ο τέως Υπουργός για το επίπεδο γνώσεων που έπαιρναν και παίρνουν οι σπουδαστές των λεγόμενων "ΤΕΙ", που, με δική του και των επομένων του ευθύνη, εισάγονταν και εισάγονται στα ΤΕΙ από κάθε κατεύθυνση του ανέμου, με προσόντα Πέμπτης Δημοτικού, ολίγον Δευτέρας Γυμνασίου και κάποιοι - ελάχιστα - Πρώτης Λυκείου !

    Μετά τους ... "αδικημένους" απόφοιτους ΤΕΙ, δώστε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και στους απόφοιτους Δημοτικών Σχολείων !

    ReplyDelete
  45. Anonymous10:36 pm

    Κύριε υφυπουργέ.

    Αυτή η διάκριση μεταξύ ΤΕΙ και ΑΕΙ πρέπει να πάψει να υπάρχει. Κάντε όσα ΤΕΙ αξίζουν πανεπιστήμια, ενσωματώστε τα υπόλοιπα τμήματα αλλού και απαλλαγείτε από το πρόβλημα ΤΕΙ.

    1. Η ελληνική κοινωνία δεν τα πίστεψε και εξακολουθεί και υπάρχει κοινωνική προκατάληψη εις βάρος τους.

    2. Αν και σε κάποια τμήματα των ΤΕΙ γίνεται καλή δουλειά και συχνά υπάρχουν στελέχη με καλά προσόντα, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν στελέχη με ελλειπέστατα προσόντα για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δύσκολα τα ΤΕΙ μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας καθηγητές. Αυτοί θα επιδιώξουν να πάνε σε πανεπιστήμιο.

    3. Η διάκριση μεταξύ εφαρμοσμένης και θεωρητικής έρευνας που διέπει το θεσμικό πλαίσιο Πανεπιστήμια/ΤΕΙ είναι παρωχημένη και ουσιαστικά καταργημένη στην πράξη με πολλές επικαλύψεις.

    4. Η ευκολία με την οποία (λόγω ΕΕ) κάποιοι μπορούν να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου από άλλες χώρες με ποιότητα σπουδών που συχνά υπολείπεται αυτής πολλών ΤΕΙ, δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ανισότητας.

    Κύριε Υφυπουργέ.

    Δεν είναι κακό να διαπιστώνουμε πως ο κύκλος των ΤΕΙ έκλεισε. Σκεφτείτε το.

    Σας ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  46. Anonymous1:33 am

    Κύριε Υφυπουργέ

    Σας καλούμε να πετάξετε με τις κλωτσιές έξω από την επιτροπή τον υπόδικο για συκοφαντική δυσφήμιση των αποφοότων ΤΕΙ, "πρύτανη" "κύριο" Γρυσπολάκη. Τι τον φωνάξατε αυτόν ? Εδώ οι ίδιοι οι φοιτητές του πολυτεχνείου Κρήτης του πετάνε τούρτες στα μούτρα.
    Ο άνθρωπος αυτός είναι άσχετος και παντελώς ανίδεος σε ότι αφορά στο θέμα των επ. δικαιωμάτων των ΤΕΙ. Ακούστε λίγο τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο για να δείτε περί τί ανθρώπου πρόκειτε.

    Κυριε Υφυπουργέ, να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ, χωρις περιορισμούς, όπως ακριβώς ισχύει με τους αποφοίτους ισοτίμων σχολών εξωτερικού.

    ReplyDelete
  47. Anonymous7:29 am

    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΤΕΕ !

    http://www.youtube.com/watch?v=NJu5E_FZKng

    ReplyDelete
  48. Anonymous2:03 pm

    Κύριε Πανάρετε,
    αναφέρετε σε προηγούμενη ανακοίνωσή σας μετά την συνάντηση με τους πρυτάνεις - προέδρους ότι καταλήξατε στις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να αναρωτηθώ. Εφόσον καταλήξατε μόλις τη προηγούμενη βδομάδα σε αυτά τα βασικά πράγματα, πως δώσατε ένα μήνα σχεδόν πριν σχέδια ΠΔ προς διαβούλευση? Άρα ή ξέρατε εξαρχής ότι η διαδικασία αυτή (της διαβούλευσης) είναι κοροϊδία, είτε έχετε κάποια καλύτερη εξήγηση που θα ήθελα να ακούσω.
    Συγχαρητήρια για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το υπουργείο σας και έλυσε το ζήτημα των κολλεγίων. Χαίρομαι που το ΠΔ των παιδιών δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, γιατί πρόκειται πραγματικά για παιδιά που έχουν πονέσει και έχουν κουραστεί πολύ στη ζωή τους... Συγχαρητήρια επίσης που δεν διαβουλευτήκατε με κανέναν για το διάταγμά τους. Συγχαρητήρια ακόμα που διαβουλεύεστε τα δικά μας διατάγματα με τους ανθρώπους που μας είπατε.
    Ας πούμε όμως ότι ζούσαμε σε ένα "νορμάλ" κράτος. Σε ένα τέτοιο κράτος καταρχάς δεν θα είχαν ιδρυθεί σχολές που να αλληλοκαλύπτονται από άλλες. Αλλά και αν είχαν ιδρυθεί, τότε η διαδικασία για την έκδοση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αφενός θα γινόταν πριν αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές και αφετέρου θα αντιστοιχούσαν αυστηρά στο περιεχόμενο σπουδών και στην αποστολή τους.
    Φυσικά εδώ είναι Ελλάντα και στο Ελλάντα όλα αυτά είναι ωραίες θεωρίες. Εδώ οι απόφοιτοι κολλεγίων αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα πανεπιστημίου έτσι απλά με τρία χρονάκια σπουδών ενώ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ (ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) πρέπει πρώτα να διαβουλευθούν και να διαβουλευθούν και να διαβουλευθούν και να δουλευθούν και να πάνε στο διάο.....
    Ντροπή σε όλους σας για το παιχνίδι που παίξατε στις πλάτες μας. Μας ρίξατε το δόλωμα της διαβούλευσης στο διαδίκτυο έτσι ώστε να περάσετε τα κολλέγια και μετά εμείς να περιμένουμε να συνενοηθείτε με το Γρυσπολάκη και το κάθε Γρυσπολάκη, το αν θα μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα που σπουδάσαμε ελεύθερα ή θα πρέπει πρώτα να γλύφουμε τα πόδια (!) κάποιου διπλωματούχου.
    Ντροπή σας

    ReplyDelete
  49. 25/1/2010

    κ.ΚΑΘΗΓΗΤΑ

    Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΟΣ.

    ΑΠΙΑΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.

    ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ?

    ΟΙ ΜΗ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

    ReplyDelete
  50. Μία είναι η λύση.
    Κατάργηση όλων των αλληλοεπικαλυπτόμενων σχολών (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ).
    Κακώς είχαν δημιουργηθεί εξαρχής, και δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

    ReplyDelete
  51. Anonymous10:48 am

    Kυριε Yπουργε.....
    εγω δεν καταλαβαινω απο διπλωματικες απαντησεις και 6β ή 5α και διαφορα τετοια....!!!
    θα ηθελα 1 απαντηση με 1 ναι ή οχι....
    εδωσα πανελληνιες,περασα σε 1 ΤΕΙ επειδη μου αρεσε ο κλαδος μου ενω ειχα την δυνατοτηα να παω σε 1 ΑΕΙ ,που δεν μου αρεσε,αλλα μετα θα ειχα παραπανω "προσοντα" απο 1 αποφοιτο ΤΕΙ.....
    γι αυτην την επιλογη μου....
    που ακολουθησα αυτο που μου αρεσει....θα ειμαι για 1 ζωη κατω απο αυτους που περασαν σε ΑΕΙ????
    το θεωρειτε σωστο να ειμαστε παιδια δευτερης μοιρας εμεις που ειμαστε σε ΤΕΙ και αυτος που ειναι σε αντισοιχο ΑΕΙ να εχει παραπανω θετικα στην δουλεια του και το μονο που θα κανει θα ναι να υπογραφει πανω στην δουλεια μου????
    γιατι δεν κανετε τα ΤΕΙ ισα με τα ΑΕΙ?????
    και οι δυο απο πανελληνιες περασανε....
    και οι δυο περασαν σε δημοσιο φορεα τριτοβαθμιας εκπαιδευσης...αλλα στο τελος εχει παραπανω "προσοντα" ο αποφοιτος του ΑΕΙ...!!!!
    ΓΙΑΤΙ???????????????????????????????????????????????????????????

    ReplyDelete
  52. Anonymous1:38 pm

    Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, εμ άϊ τι, στα Ελληνικά γράφεται και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.


    Το κτήριο Stata Center του ΜΙΤ, το οποίο στεγάζει το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφορικής και Αποφάσεων, και το Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Frank Gehry (Φρανκ Γκέρυ)Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: την σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), την σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), την σχολή Διοίκησης (Management), και την σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.

    Massachusetts Institute of Technology, MIT

    Technological Educational Institute of Piraeus
    Για ΤΕΙ μιλαμε εεεεεεε εργοδηγους κλπ και δεν εχουν επιπεδο και αλλα ?
    ψαξτε το λιγο ακομα ξερετε εσεις

    ReplyDelete
  53. Κύριε υπουργέ
    Ως πότε μια συντεχνία (ΤΕΕ) θα καθορίζει τις ζωές άλλων ομάδων χωρίς την παρέμβαση της Πολιτείας; Εκτός και αν οι απόφοιτοι ΤΕΙ θεωρούμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας.
    Είμαι πτυχιούχος Πολιτικός Δομικών Έργων απόφοιτος (1999) του ΤΕΙ Πειραιά. Πρέπει οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να έχουν κατοχυρωμένα και σαφή επαγγελματικά δικαιώματα και να μπορούν να εργάζονται αυτοτελή και ανεξάρτητα σε ένα πεδίο που θα καθοριστεί . Με τα υπάρχοντα Βασιλικά διατάγματα ( μιας και ακυρώθηκε το ΠΔ 318/94) οι απόφοιτοι μηχανικοί δομικών έργων μπορούν να υπογράψουν μέχρι 3οροφη οικοδομή με συνυπογραφή πολίτικου μηχανικού για τον αντισεισμικό έλεγχο. Το ΤΕΕ που ελέγχει πια τις αμοιβές μας, με την ανοχή της Πολιτείας, απαιτεί αυθαίρετα και την συνυπογραφεί για την επίβλεψη των στατικών επίσης τώρα τελευταία αποφάσισε να θέλει συνυπογραφη Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ και για ισόγεια κτίσματα από λιθοδομή που βάση κανονισμού δεν απαιτείται αντισεισμικός έλεγχος (σε απάντηση το ΤΕΕ λέει ότι γνωρίζει ότι δεν απαιτείται αντισεισμικός σε κτίσματα όπως το παραπάνω αλλά αποφάσισαν να μην εγκρίνουν τις αμοιβές μας αν δεν έχει συνυπογραφή Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ!! Νομοθετεί κιόλας).
    Και από την άλλη ποιος είπε ότι ο Αρχιτέκτονας ή ο Πολιτικός κατεύθυνσης π.χ. Πολεοδομίας- χωροταξίας έχει περισσότερη γνώση στατικών από τον απόφοιτο ΤΕΙ ή ο Πολιτικός έχει κάνει περισσότερα μαθήματα Αρχιτεκτονικής από τον απόφοιτο ΤΕΙ. Μήπως πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα δικαιώματα των Μηχανικών ΑΕΙ -ΤΕΙ , των εργοδηγών , των αποφοίτων ΙΕΚ- ΕΠΑΣ κτλ ; Το σίγουρο είναι ότι ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής χρειάζονται όλες οι βαθμίδες. Όσο για το επίπεδο σπουδών δείτε στο τεύχος του ΤΕΕ αγγελίες που ζητούν μηχανικούς απόφοιτους ΕΜΠ ή ΤΕΙ Πειραιά( αυτό κάτι λέει).
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  54. Anonymous7:55 am

    Προτεινω και οι νοσηλευτες να παρουν αδεια ασκησης επαγγελματος γιατρου

    ReplyDelete
  55. Anonymous3:21 am

    Πιστεύω ότι πρέπει να επισημάνουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα θέματα που αφορούν την εξέλιξη των ΤΕΙ, τη διαφορά τους με τα Πολυτεχνεία και την υπεροχή τους ίσως σε ορισμένα σημεία. Επειδή η προσφυγή του ΤΕΕ και όλες οι κινητοποιήσεις του έγιναν για χάρη του Πολιτικού Μηχανικού θα επικεντρωθώ σε αυτή την ειδικότητα.

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    1. Ο πολιτικός μηχανικός έχει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων σχεδόν των ειδικοτήτων εκτός από αυτά των Ναυπηγών και των Μεταλλειολόγων. Το απαράδεκτο είναι ότι με το Ν.4663/9.5.1930 είναι και Αρχιτέκτονας, ασκεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων στη πλειονότητα των κτιριακών κατασκευών, όπως και αυτά του Τοπογράφου πλην πολύ ειδικών περιπτώσεων {τριγωνισμός, δίκτυα}.
    Ο Ν.4663/9.5.1930 καθιστά το πολ. μηχανικό παντογνώστη – πολυμηχανικό με τα κριτήρια της εποχής και αυτό το καθεστώς έρχεται να υπερασπισθεί το ΤΕΕ 79 χρόνια μετά, αγνοώντας τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, θυμίζοντας απαρχαιωμένο γραφειοκράτη ταμπουρωμένο πίσω από κεκτημένα βασιλικά κληρονομικά δικαιώματα.
    Θα πρέπει να υπομνήσουμε εδώ κάποια ξεχασμένα από εμάς άρθρα του Ν.4663/9.5.1930, τα οποία
    επιβεβαιώνουν επιπροσθέτως τη πανκυριαρχία του ΤΕΕ και τη θεσμοθέτησή του ως «κράτος εν κράτει». Αναφέρομαι στο άρθρο 7, που δίνει «a priori» στους Τοπογράφους τα παλιά επαγγελματικά δικαιώματα των παλιών Υπομηχανικών {ΒΔ 1972}. Υπάρχει μάλιστα και διευκρινιστική απάντηση του τότε Υπουργείου Δημοσίων Εργων σχετικά με την αιτιολόγηση αυτής της εξομοίωσης, δεδομένου ότι το γνωστικό επίπεδο των Τοπογράφων είναι παντελώς άσχετο με αυτό των τότε σχολών ΑΣΥΠ, η οποία λέει : «Οι ανωτέρω Τοπογράφοι τυγχάνουν διπλωματούχοι Ανώτατης σχολής και ως εκ τούτου κατοχυρώνουν αυτό το δικαίωμα». Νομίζω ότι οποιοσδήποτε σχολιασμός μιας τέτοιας απαράδεκτης απόφασης είναι περιττός.
    Επίσης να θυμίσουμε τα δικαιώματα των Αρχιτεκτόνων στις Στατικές μελέτες, αντικείμενο εντελώς άσχετο με το περιεχόμενο σπουδών τους. Συγκεκριμένα οι Αρχιτέκτονες έχουν δικαίωμα υπογραφής πλήρους στατικής μελέτης και επίβλεψης χωρίς κανένα περιορισμό με εξαίρεση μόνο πολύ ειδικές περιπτώσεις {ειδικές θεμελιώσεις, γέφυρες}.
    Σε αντιπαράθεση τα δικά μας «κουτσουρεμένα» παλιά δικαιώματα, παρά τη πληρότητα του περιεχόμενου σπουδών, που θα παρατεθεί πιο κάτω. Κατά τα άλλα το ΤΕΕ υπεραμύνεται της ασφάλειας των κατασκευών, υπομνήοντας με έμφαση τη σεισμογένεια της χώρας, αναγνωρίζοντας δικαιώματα στη συντεχνία του – γιατί περί αυτού πρόκειται - επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη κυριαρχία του ως «κράτος εν κράτει».




    Αλέξης Δημητρόπουλος

    ReplyDelete
  56. Anonymous3:25 am

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

    2. Το περιεχόμενο σπουδών των πολ. μηχανικών ΤΕΙ και των δύο ειδικοτήτων {Δομικών έργων και Εργων υποδομής}, καθώς και αυτό των Πολυτεχνείων θα παρατεθούν πιο κάτω για να γίνει η απαραίτητη σύγκριση προς εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων.
    Μετά από προσεκτική ανάλυση των δυο περιεχομένων σπουδών –την οποία θα πρότεινα να κάνουν τα ίδια τα ΤΕΙ, που είναι και τα πλέον αρμόδια – απομυθοποιείται πλήρως η πανκυριαρχία των Πολυτεχνείων, καθώς και η αξίωσή τους να θεωρηθεί το πτυχίο τους Master.
    Γίνεται σαφές ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη εκ μέρους των ΤΕΙ του προγράμματος των Πολυτεχνείων, σε αρκετές δε περιπτώσεις υπερτερούν τόσο σε μαθήματα όσο και σε ώρες διδασκαλίας. Το πιο σημαντικό όμως, το οποίο αποκρύπτεται πλήρως από τα Πολυτεχνεία και από το ΤΕΕ, είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα των ΤΕΙ είναι και θεωρητικά και εργαστηριακά - υποχρεωτικά. Τονίζω τον όρο «εργαστηριακά», γιατί συνεπάγεται διπλάσιο χρόνο διδασκαλίας {υποχρεωτικό} και το σημαντικότερο πλήρη εμπέδωση των γνώσεων και εφαρμογή τους στη πράξη.
    Υπενθυμίζω ότι το εργαστήριο στα Πολυτεχνεία είναι «προαιρετικό» και συνεπώς υποβαθμισμένο, καθώς η πλειονότητα των φοιτητών δεν το επιλέγει. Αυτό έχει σα συνέπεια μαθήματα πρακτικής εφαρμογής, όπως Οπλ Σκυρόδεμα, Υδραυλική, Δομικά υλικά, Γεωδαισία, Εδαφομηχανική, Μεταλλικές κατασκευές, Ανάλυση κατασκευών με Η/Υ, Κατασκευή Οδών κ.λ.π., να γίνονται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων να παρουσιάζουν τις αναμενόμενες και γνωστές τοις πάσι αδυναμίες και ανεπάρκειες, οι οποίες τους συνοδεύουν στην
    επαγγελματική τους σταδιοδρομία με τα γνωστά αποτελέσματα. {Δεν είναι τυχαίο ότι οι τεχνικές εταιρείες προτιμούν αποφοίτους ΤΕΙ παρά Πολυτεχνείων τα τελευταία χρόνια}.
    Με μια προσεκτική παρατήρηση διαπιστώνεται ότι από τα προγράμματα σπουδών των Πολυτεχνείων απουσιάζουν παντελώς μαθήματα όπως – Σήραγγες, Λιμενικά έργα , Τεχνικά έργα οδοποιϊας, Οργάνωση εργοταξίου, Προεντεταμένο σκυρόδεμα – τα οποία στη καλύτερη περίπτωση και σε ορισμένα μόνο Πολυτεχνεία είναι προαιρετικά επιλογής.
    Ένα άλλο εξ ίσου σημαντικό ζήτημα είναι η πρακτική άσκηση, θεσμοθετημένη από την αρχή της λειτουργίας των ΤΕΙ. Δεν υπάρχει επάγγελμα σ’ όλη την Ευρώπη και μάλιστα πρακτικής εφαρμογής όπως αυτό του μηχανικού, που να μην απαιτεί πρακτική άσκηση. Αποτελεί το επιστέγασμα των γνώσεων και την άμεση εφαρμογή τους στη πράξη. Το ΤΕΕ και Πολυτεχνεία της χώρας δυστυχώς τη θεωρούν άχρηστη και την υποβαθμίζουν, θεωρώντας εαυτούς παντογνώστες και οτιδήποτε καινοτόμο εκτός αυτών άχρηστο και αναχρονιστικό. Αγνοούν δε τη θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης από άλλα επαγγέλματα, όπως γιατροί και δικηγόροι.




    Αλέξης Δημητρόπουλος

    ReplyDelete
  57. Anonymous4:26 am

    http://www.ntua.gr/announcements/rector/an_16_8342.html

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ LINK
    2. Η έκδοση αποσπασματικών Προεδρικών Διαταγμάτων, τόσο για τα Πανεπιστήμια όσο για τα Τ.Ε.Ι., δεν λύνει το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, των Γεωτεχνικών, των Πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι. και των αποφοίτων των άλλων βαθμίδων. Κατόπιν τούτου, καλείται το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τις αυτόνομες διαδικασίες έγκρισης Προεδρικών Διαταγμάτων και να τις υπαγάγει στο Εθνικό Πλαίσιο.
    Επιπλέον, θεωρείται επικίνδυνη για το Δημόσιο Συμφέρον η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικών ή Γεωτεχνικών στους Τεχνολόγους αποφοίτους ΤΕΙ, καθώς και η απόδοση του τίτλου των Μηχανικών. Η εμμονή στην θέσπιση επαγγελματικών δικαιωμάτων με ειδικά Π.Δ.* βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την υποχρέωση της Χώρας μας να θεσπίσει Ενιαίο Πλαίσιο Προσόντων εναρμονισμένο με το Ευρωπαίκό.
    3. Οι θέσεις αυτές τίθενται στην κρίση Δημόσιου Διαλόγου, όπου θεωρούμε αναγκαίο να μετάσχουν ενεργά όλοι οι ενδιαφερόμενοι.


    Κύριε Πανάρετε από ότι βλέπω ωραία συμφωνία έχετε κάνει με τα πολυτεχνεία για την κατασυκοφάντηση των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΙ.
    Με τέτοιες ανακοινώσεις το μόνο που κάνουν είναι να δυναμιτίζουν το κλίμα και να μας αναγκάσουν να καταφύγουμε στην δικαιοσύνη για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας

    ReplyDelete
  58. Anonymous9:43 am

    Αφού δεν κατάφερνω να γίνω γιατρός τώρα στις πανελλήνιες θα γίνω Μηχανικός έτσι και αλλιώς ο κοινός παρονομαστής είναι το φακελάκι.

    http://troktiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_8529.html

    και θα πάρω και ειδικότητα μηχανικός (πάσα)τεμπών ειδικός στα εκρηκτικά. Ετσι και αλλιώς άντε να σκοτωθεί κανένα ξένος...υπάρχουν πολλοί!

    Θα πουλάω και τη σφραγίδα μου κανένα κατοσταράκι...κάτι θα κονομήσουμε!

    ReplyDelete
  59. Στην Ελλάδα ζείς, δεν υπάρχει ελπίς...9:56 am

    Δεν έχουν μόνο μεταπτυχιακά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ αλλά και διδακτορικά. Άρα, εκτός από 6Β πιθανόν να δούμε προτάσεις για 7Β αλλά και 8Β αγαπητέ συνάδελφε.

    ReplyDelete
  60. Anonymous10:39 am

    ΤΕΛΙΚΑ Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ συντεχνια

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΤΕ
    ΝΤΡΟΠΗ

    ReplyDelete
  61. Anonymous1:02 pm

    ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ Κ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΣΠΗ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΙ Μ.....Σ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΝΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΝΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ?
    ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΓΚΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕ 5 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ ?
    ΞΕΡΕΙΣ 100 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Κ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.
    ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΕΛΟΣ.
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑΙ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΙΣΩΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΟΧΙ


    ΜΙ.Κ.

    ReplyDelete
  62. Anonymous1:11 pm

    Κρίμα! Αυτά που βλέπουμε μας λυπούν πολύ.Πόσα χρόνια ποιά θα περιμένουμε για ένα ποιό δίκαιο σύστημα? Συντεχνίες και επιμελητήρια! Κόψτε τους την χρηματοδότηση, αυτό είναι το σημαντικό γι' αυτούς. Ας γίνεται η χρηματοδότηση κατόπιν αξιολόγησης!!

    Ξέρουν ότι έχουν να ανταγωνιστούν ισοδύναμους επαγγελματίες και είναι απορίας άξιο λοιπόν πώς οι "θεραπευτές" της επιστήμης (οι πτυχιούχοι πολυτεχνείων) ξεκινούν με μισθό 600 και 700 ευρώ. Για έρευνα νομίζουν ότι θα τους απασχολούσαν στην αγορα? Ας προσγειωθούμε!!
    Αυτό που ισχυροποιεί την θέση ορισμένων είναι το δικαιωμα της υπογραφής. Πολλοί δε, την δανείζουν ή την πουλάνε..σε πτυχιούχους ΤΕΙ. Είναι η θεραπεία της επιστήμης ΄μάλλον αυτή!
    Εκτιμώ την προσπάθεια κάθε ανθρώπου να σπουδάσει αλλά αυτό είναι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

    ReplyDelete
  63. Anonymous8:03 am

    Μόλις αναρτήθηκε στο press-gr!!!!
    «….
    Λειτουργία νέων Τμημάτων στο ΤΕΙ Ηπείρου...
    Από την Κυριακούλα Κουτσούμπα
    Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ηπείρου

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΤΕΙ Ηπείρου με την τοπική κοινωνία και σε συνέχεια του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος συγκάλεσε σύσκεψη το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010, στο Διοικητήριο, με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού για συζήτηση θεμάτων που αφορούν το ΤΕΙ Ηπείρου.
    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού Άρτας, Στασινός Παύλος, Τσιρώνης Δημήτριος, Παπασιώζος Κων/νος, ο Νομάρχης Άρτας Παπαβασιλείου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αρταίων Οικονομίδης Παναγιώτης και...

    εκ μέρους του ΤΕΙ Ηπείρου ο Πρόεδρος Γκίκας Γρηγόρης, οι Αντιπρόεδροι Ζωάκη Δήμητρα και Καραβίδας Κων/νος και ο Γενικός Γραμματέας Τσάλιος Ιωάννης.
    Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το ενδεχόμενο λειτουργίας ή μη των νέων τμημάτων, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και Ηλεκτρονικής στην Άρτα, τα οποία εγκρίθηκαν με το ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 44/12-3-2009. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι το ΤΕΙ Ηπείρου είναι έτοιμο από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 να υποδεχθεί και ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες της λειτουργίας των εν λόγω τμημάτων.
    Η συζήτηση για τη δυναμική ανάπτυξη και εξέλιξη του ΤΕΙ Ηπείρου ήταν εκτενής, γόνιμη και εποικοδομητική. Κατατέθηκαν απόψεις από όλους τους φορείς για το συντονισμό των ενεργειών έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των νέων τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο του τρέχοντος σχολικού έτους, όπως προβλέπεται και στο ΦΕΚ της ίδρυσής των.
    Επίσης συζητήθηκε η πρόταση για παραχώρηση του Κέντρου «Δήμητρα» παραπλεύρως του Campus στους Kωστακιούς για εκπαιδευτικές ανάγκες του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. (Στο συγκεκριμένο θέμα συμμετείχε και ο προϊστάμενος του τμήματος Σκουλίδας Ηλίας). Οι εκπρόσωποι της πολιτείας υπήρξαν θετικοί ως προς την υλοποίηση του αιτήματος και πρόθυμοι ν’ αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία προς το αρμόδιο Υπουργείο….»

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    1. Κάτι δεν μου πάει καλά, τι είδους σύσκεψη ήταν αυτή
    2. Το παραμύθι συνεχίζεται , δημιουργία τμημάτων χωρίς κανένα προγραμματισμό , αφού τα επιχειρήματα τα ίδια που επαναλαμβάνονται μονότονα και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την τριτοβάθμια εκπαίδευση
    3. Ποιοι οι φορείς του δημοσίου που ήταν υπέρ. Προφανώς οι της Τ.Α [έχουμε εκλογές] και οι βουλευτές του νομού [ο αγώνας του σταυρού]
    4. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ ούτε για προγραμματισμό λένε τίποτε, ούτε για συζητήσεις στο αρμόδιο τμήμα του ΕΣΥΠ, ούτε μελέτες παρουσίασαν., ούτε κόστος ίδρυσης, ούτε …. ούτε…. Ούτε…

    Και μετά μιλάμε για μια άλλη λογική στη χωροταξική κατανομή και ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά … και η δωρεάν του Κέντρου «Δήμητρα» λες και έτσι λύνονται τα προβλήματα υποδομών των ιδρυμάτων

    Θλίψη …. Κανένας δεν καταλαβαίνει ποια τίποτε σε αυτό τον τόπο
    Ταξίδια στο εξωτερικό για ιδέες…
    Συσκέψεις στο Υπουργείο για να γίνονται συζητήσεις απλά για να περνάει η ώρα
    Πιέσεις γιατί έτσι θα ξαναβγούμε δήμαρχοι …. Βουλευτές…. Πρόεδροι διοικουσών
    Κουράστηκα χρόνια τώρα να συζητάμε και να μη γίνεται τίποτε
    Κουράστηκα να βλέπω τις τύχες της παιδείας να διαχειρίζονται άτομα με τέτοια λογική
    Γιαυτό δεν θα απεργήσω στις 10 Φλέβάρη
    Γιατί δεν μου προτείνουν τίποτε.
    Γιατί δεν προτίθεμαι να κάνω επαναστατική γυμναστική
    Γιατί βαρέθηκα να μου λένε ότι έχω δίκιο οι ανίκανοι, οι αγράμματοι και οι τυχάρπαστοι

    ReplyDelete
  64. Anonymous7:19 am

    Φίλε ανώνυμε (με το σχόλιο σου για το νέο Τμήμα στο ΤΕΙ Ηπείρου), συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάτι? Εσύ πίστευες ότι θα αλλάζε κάτι? Στις κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές εννοώ. Φυσικά και όχι φίλε μου. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις αυτό, τόσο γρηγορότερα θα βρείς και την εσωτερική σου γαλήνη. Μη σκας, κοίτα τη δουλεία σου και την οικογένεια σου. Δεν αξίζει να ασχολείσαι με τίποτα.
    Τις ίδιες κωλοτούμπες κάνουν όλοι τους.

    ReplyDelete
  65. Anonymous8:55 am

    παιδιά Τ.Ε πάντα ήταν και πάντα θα είναι μία βαθμίδα κάτω απο την Π.Ε ,αυτό φαίνεται και στα επιδόματα πτυχίου κ.τ.λ
    βγείτε και ζητήστε τα δικαιώματα που σας αναλογούν και όχι απεριόριστα δικαιώματα για τα οποία δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις σε γνώσεις και θεωρητικό υπόβαθρο.Η κοινωνία γνωρίζει καλά τι εστί Τ.Ε.Ι και τι πολυτεχνείο..για κακή σας τύχη

    ReplyDelete
  66. @ Ανώνυμος 8:55

    Ειναι μια βαθμιδα κατω γιατι ετσι σου μάθανε. Αν τςρα εσυ κρινεις τις βαθμίδες απο το επιδομα πτυχιου στο δημοσιο..... εισαι βαθια νυχτωμενος. Επαγγελματικα δικαιώματα σημαίνει πρωτα'ολα εμπειρία. Βγαινοντας απο τη σχολή σου νομίζεις οτι γνωριζεις τα περισσοτερα????? Εργασιακή εμπειρία = Επαγγελματικά δικαιώματα! Τις γνώσεις (θεωριτικές) είτε απο ΤΕΙ έιτε απο ΑΕΙ αν εχεις διαθεση τις μαθαινεις.

    ReplyDelete
  67. Anonymous7:55 am

    εργασιακή εμπειρία έχουν και απόφοιτοι Ι.Ε.Κ, να πάρουν τα ίδια δικαιώματα με Τ.Ε.Ι ή και πολυτεχνείου? θεωρητικές γνώσεις και ο απόφοιτος λυκείου αν είναι έξυπνος διαβάζει και μαθαίνει? η σχολή τι ρόλο βαράει τότε?

    ReplyDelete
  68. Anonymous7:53 am

    @ "Ανώνυμος είπε... 7:55 πμ "
    Φίλε άλλο Τ.Ε.Ι. άλλο Ι.Ε.Κ., το Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είτε σου αρέσει είτε όχι και τις κατάλληλες γνώσεις στην ειδικότητα τις παίρνουμε με το παραπάνω για αυτό μην λες και πολλά γιατί μπορώ να σου το αποδείξω, εννοείται ότι σίγουρα παίζει ρόλο τι σχολή τελείωσες, αλλά…άλλο Τ.Ε.Ι. και άλλο Ι.Ε.Κ. που σίγουρα βεβαίως και αυτοί των Ι.Ε.Κ. παίρνουνε και αυτοί τις ανάλογες γνώσεις, φαίνεται δεν γνωρίζεις τι πάει να πει Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και γράφεις εδώ ότι σου κατέβει απλά για να περάσει η ώρα σου. Εμείς δεν ζητάμε να γίνουμε διπλωματούχοι γιατί όπως ξέρεις οι σχολές των Πολυτεχνείων είναι 5ετές και έχουν άλλα προνόμια ακαδημαϊκά κυρίως για συνέχιση των σπουδών τους που εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι επιπλέον για να μπορούμε να κάνουμε ότι κάνουν και αυτοί, και εξηγώ, για να μπορέσει κάποιος Πτυχιούχος 4ετής σχολής να κάνει Διδακτορικό(PHd) Δίπλωμα πρέπει να κάνει πρώτα Μεταπτυχιακό(Μaster) και μετά να μπορέσει να κάνει αν θελήσει και Διδακτορικό Δίπλωμα.

    ReplyDelete
  69. Anonymous11:04 am

    Τελικά σε αυτή την χώρα του παραλόγου της ψευτιάς και της υποκρισίας που ο καθένας λέει ότι θέλει και ο πολιτικός αποφασίζει σύμφωνα με τους ψήφους που θα λάβει θα δούμε τα ΤΕΙ να γίνονται πολυτεχνεία.

    Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη κύριε υπουργέ ειλικρινά λυπάμαι.

    Κύριοι στην Ελλάδα δεν επιβάλει η "χούντα" του ΤΕΕ αλλά οι κυβερνήσεις. Την είσοδο στα πολυτεχνεία δεν σας την στέρησε κανένας παρά μόνο η τεμπελιά σας.

    Χούντα πραγματική είναι η παραπληροφόρηση που κάνετε 18 αγράμματοι και γνωστοί ΤΕΙτζήδες.

    ReplyDelete
  70. Anonymous4:59 am

    Αγράμματος και Τεμπέλης είστε εσείς Κύρι-ε/-α "Ανώνυμος είπε... 11:04 πμ", που κριτικάρεις εμάς των Τ.Ε.Ι., και δεν είστε καθόλα ο Αρμόδιος Υπεύθυνος. Η επιλογή μας ήταν τα Τ.Ε.Ι. για να γίνουμε Μηχανικοί Τ.Ε. του Τεχνολογικού Τομέα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, μπορούμε να συνδυάζουμε την Θεωρία με την Πράξη , εφαρμόζουμε την εφαρμοσμένη διάσταση της Επιστήμης σωστά, όχι να κυνηγάμε μόνο τους άλλους και να λασπολογούμε συνεχώς και να τους παίρνουμε και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα που τους ανήκουν Δικαιωματικά. Καρεκλοκένταυρε , αν θέλεις να κάνεις οτιδήποτε άλλο κάντο, αλλά τα Δικαιώματά μας να μην τα ενοχλείς. Όσο για τις Ψήφους, αυτά τα λες εσύ, ψηφίζουμε ο καθένας ξεχωριστά όποιον είναι αξιοκρατικός και δίκαιος, δεν θα κάνεις εσύ κριτική ποίον ψηφίζουμε, γιατί και για ποιον λόγο. Ποιος σου είπε ότι η επιλογή μας ήταν τα Πολυτεχνεία;;;, η επιλογή μας ήταν αυτή που ήταν. Δεν έχετε το δικαίωμα να μας στερείτε τα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα που έχουμε σπουδάσει σε Κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που αυτοδίκαια μας ανήκουν. Εδώ και 27 Ολόκληρα χρόνια λόγω της συγκεκριμένης σκοταδιστικής συντεχνίας που υπάρχει και κινδυνεύει η «πίττα της», δεν τα έχουμε, όπως τα έχουν Ισότιμοί και Αντίστοιχοί μας Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Γερμανικών Fachhochschule (FH) και όλων των άλλων που εγγράφονται κανονικότατα στο Τ.Ε.Ε. σαν Διπλωματούχοι Μηχανικοί και εξασκούν Αυτοδίκαια το Επάγγελμά και την Επιστήμη τους στις ειδικότητές τους. Τα Τ.Ε.Ι. είναι Τριτοβάθμια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ISCED 5A εξαρχής από την Ίδρυση τους (βλέπε Νόμους 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..).
    "Χούντα" πραγματική είναι η παραπληροφόρηση κάνετε εσείς οι 1-2 ίσως και πληρωμένοι αγράμματοι και γνωστοί ΤΕΕτζήδες, που γεμίζεται τα Forums και τα Blogs με διάφορες βλακείες και αναλήθειες ενώ εμείς πολεμούμε μόνο για την Πλήρη Δικαίωσή μας.
    Λυπάμαι για αυτό το πρόσωπο πραγματικά, που ρίχνει συνεχώς λασπολογία και δεν έχει άλλη πιο σωστή και σοβαρή δουλεία να κάνει, Κύριε Υφυπουργέ ειλικρινά λυπάμαι. Ελπίζω να δικαιωθούμε πολύ σύντομα, πριν το τέλος αυτού του έτους, του 2010.

    ReplyDelete
  71. Anonymous11:58 pm

    Η άλλη πλευρά του νομίσματος και η "μαύρη" Αλήθεια.

    Κάθε αδικία που συμβαίνει γύρω μας έχει και τον ανάλογο αντίχτυπο, και όλα αυτά να για υπάρχει τελικά ισσοροπία.
    Τι εννοώ ...
    Ενας μηχανικός απο τα ΤΕΙ που δεν του παρέχονται επαγγελματικά δικαιώματα θα εξασκεί αυτά που δεν του αντιστοιχούν για την ώρα με μαύρη εργασία.Δηλαδή σκεφτίτε πόσα εκατομύρια ευρώ απο έσοδα δημοσίου χάνονται επειδή το κράτος εμμέσως πλην σαφώς δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο επάγγελμα που η ίδια χορήγησε τίτλους και πτυχία.Και αναρωτιέμαι πολλέες φορές μήπως το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι θέμα image παρά ουσίας μιας και όποιος μηχανικός είναι καλός στη δουλειά του βγάζει πολλά χρήματα και μάλιστα αφορολόγητα.........
    Βλέπετε λοιπόν κε Πανάρετε και κα Διαμαντοπούλου οτι η δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις έχει και δικές της διεξόδους και βλέπω τον υπουργό οικονομίας αν το σκεφτεί αυτό να βγάζει καπνούς.........

    ReplyDelete
  72. Anonymous5:49 am

    Επειδή τέθηκε το θέμα των επαγγελματικών εξετάσεων στο ΤΕΕ ένα πράγμα έχω να πω και ας με διαψεύσει όποιος νομίζει αλλά δεν νομίζω οτι θα βρεθεί κανείς.

    Αξίωμα 1ο

    Οι επαγγελματικές εξετάσεις καταργούν και προσβάλλουν την αξία των ΠΤΥΧΙΩΝ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

    Αξίωμα 2ο

    Λειτουργούν όπως ο στρατός που σε μπάζει στην αγορά εργασίας καθυστερημένα.

    Αξίωμα 3ο

    Τις επαγγλεματικές εξετάσεις τις περνούν με την 1η φορά οι γνωστοί και φίλοι ημετέρων.

    Αξίωμα 4ο

    Οποιος έχει τελειώσει στο εξωτερικό πολύ δύσκολα θα του δωθεί άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

    Αξίωμα 5ο

    Οποιος Εχει τελειώσει μηχανικός στα ΤΕΙ καλύτερα να μπεί στην Ιατρική γιατί ποιο εύκολα θα αποκτήσει δυνατότητα πρόσβασης στο Επάγγελμα.

    ReplyDelete
  73. Anonymous6:03 am

    Μια μεγάλη αλλά και πικρή αλήθεια για όσους έχουν τελειώσει Πολυτεχνεία.

    Εαν το όνειρο κάποιου μηχανικού που έχει τελειώσει Πολυτεχνείο είναι να ασχολείται με παραγωγή κτιριακών μελετών τότε κρίμα οι σπουδές και τα ο χρόνος και τα χρήματα που διέθεσαν αυτός και οι γονείς του.Το Πολυτεχνείο παράγει επιστήμονες που θα έπρεπε να ασχολούνται αποκλειστικά με την έρευνα και οχι με το να τρώνε την εργασία απο άλλους κλάδους επειδή το Ελληνικό κράτος δεν έχει παραγωγικούς τομείς έρευνας.

    ReplyDelete
  74. Anonymous7:25 am

    Και τώρα κάτι σκληρό αλλά πέρα εως πέρα αληθινό.

    Για να απονέμονται σε μια χώρα επαγγελματικά δικαιώματα στους επιστημονές τους , για να υπάρχει όμόνια , συνεργασία , γαλήνη πρόοδος άνάπτυξη βασική προϋπόθεση είναι η χώρα αυτή να μην κατοικείτε απο βάρβαρους.

    Εδω λοιπόν βρίσκεται η μεγάλη πρόκληση.

    Ας αποδείξετε λοιπόν κε Πανάρετε και κα Διαμαντοπούλου οτι η Ελλάδα δεν κατοικείτε απο Βάρβαρους.

    ReplyDelete
  75. Anonymous8:04 am

    Με αφορμή το σχόλιο κάποιου αγενή και αχάριστου που έκανε σύγκριση γνώσεων Φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ έχω να του πω το παρακάτω σχόλιο.

    Εγω λοιπόν ο Μηχανικός Τ.Ε. που παραδίδει μαθήματα Στατικής - Μηχανικής σε Φοιτητές Πολυτεχνείων και ΤΕΙ λυπάμαι πολύ για το κατήφορο οχι το γνωστικό ίσως αλλά για το μορφωτικό.Τι να κάνεις ένα επιστήμονα πού μπορεί να έχει γνώσεις αλλά δεν έχει μόρφωση.Είναι πρακτικά για τα μπάζα.........

    ReplyDelete
  76. Anonymous6:26 am

    Κε Υπουργέ.

    Χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω μαζί και τους χιλιάδες απόφοιτους μηχανικούς των ΤΕΙ σας γνωστοποιώ τις προθέσεις του ΤΕΕ όπου οτι και εαν αποφασίσετε και με όποια δημοσιεύματα του Νόμου και εαν προκύπψουν στο μέλλον ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Τ.Ε. ή και να γίνουν δεκτοί δεν θα περνάνε παρά μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις και βέβαια με το κλασσικό ΛΑΔΩΜΑ.
    Με λίγα λόγια μια ΦΟΥΣΚΑ όπου θα καμαρώνετε όπως και άλλοι υπουργοί όπως και ο πρωην υπουργός παιδείας και νυν Προθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου , οτι καθορίσατε επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία όμως δεν θα εφαρμοστούν χάρις τον τεχνικό σας σύμβουλο (το Τ.Ε.Ε.) και Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται ατέρμονα.......

    Εαν καταφέρετε να το προσπεράσετε αυτό το πρόβλημα τότε σας βγάζω το καπέλλο και σας κατατάσσω στους δυναμικούς υπουργούς και οχι εαν απο διπλωμάτη ή αλλιώς διαπραγματευτή - διαιτητή που παρακολουθεί απλώς την οριστική έκβαση μιας διαμάχης.

    Μια πάντως λύση θα ήταν να ελέγχονται στις πολλεοδομίες οι φάκελλοι των μηχανικών Τ.Ε. απο μηχανικούς Τ.Ε. και οχι απο μέλη Τ.Ε.Ε.

    ReplyDelete
  77. Anonymous6:45 am

    Κε Υπουργέ

    Μπορεί το επιτελείο σας να μας υπολογίσει την αποζημίωση που δικαιούμαστε ως Μηχανικοί απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο που θα κρίνει κάποια στιγμή την αδικία εις βάρος των αποφοίτων ΤΕΙ.

    Το ρωτάω αυτό για να δούμε μήπως συμφέρει να μην εφαρμοστούν επαγγελματικά δικαιώματα ποτέ για τους Μηχανικους ΤΕ που έχουν ολοκληρώσει 15 χρόνια αναδουλιάς.

    ReplyDelete
  78. Anonymous1:47 pm

    Επίτιμο μέλος του ΤΕΕ είπε

    Για να βγούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. που θα εφαρμοστούν απο την πολιτεία πρέπει να συμβούν δύο γεγονότα.

    1ο Να Αποδημήσει εις κύριον ολη η προηγούμενη γενιά μηχανικών τ.ε. (Πρακτικά κοντεύει)

    2ο Να υπάρξει νέα μεταπολίτευση. (και αυτή κοντεύει έτσι όπως πάμε )

    Η δικαίωση για νεκρούς και μελλοθάνατους έρχεται..........

    Παραλαβή άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος απο το επιτελείο του Αγίου Πέτρου.

    ReplyDelete
  79. Anonymous12:44 am

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Απο τον σύλλογο Μηχανικών Τ.Ε. που δεν κατάφεραν να εξασκήσουν το επαγγελμά τους.


    ΑΠΟΔΕΚΕΤΕΣ

    ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Κάλεσμα διπλωματούχων μηχανικών μελών Τ.Ε.Ε.

    Καλούνται οι διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη του Τ.Ε.Ε. να εργαστούν ως βοηθοί στα σουβλατζίδικα των μηχανικών Τ.Ε. Ανωτάτης Εκπαίδευσης ως πράξη καλής θέλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας που τους έχει βρεί απο την οικονομική κρίση.

    ReplyDelete
  80. Alkythira1:55 am

    Δηλαδή τόσο καιρό δεν απαντάτε σε ερωτήματά μας, επειδή τα αναρτούσαμε σε λάθος θέματα; Ωραία. Εν πρώτης ζητάω συγνώμη για όσες άσχετες με τα θέματα του blog αναρτήσεις έχω κάνει. Σας διαβεβαιώ ότι οφείλετε σε προσωπική μου απειρία για το τρόπο λειτουργίας των blogs.
    Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε στο κατάλληλο θέμα, μήπως μπορείτε να μου πείτε :
    α) ΠΟΤΕ και από ΠΟΙΟΝ θα συσταθεί ο νέος επαγγελματικός φορέας που προβλέπετε στα σχέδια ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ;
    β) Γιατί το σχέδιο (που τώρα ποια δεν είναι σχέδιο) ΠΔ των κολλεγίων δεν δώθηκε σε διαβούλευση και προχώρησε αυτούσιο, σε αντίθεση με τα δικά μας, τα οποία, τα έχετε στα συρτάρια σας 3 μήνες (μετά από τους 5 μήνες που χρειαστήκατε για να τα συντάξετε);
    γ) Μπορείτε να δεσμευθείτε ότι οι υφιστάμενοι μηχανικοί ΤΕΙ, θα μπορούμε από το Σεμπτέμβριο και μετά να ασκήσουμε το επάγγελμά μας, ασχέτως των αλλαγών που σχεδιάζετε στη τριτοβάθμια εκπαίδευση;
    δ) Είχατε πει ότι πριν το τέλος Ιουνίου θα κληθούν τα ΣΑΤΕ - ΣΑΠΕ να γνωμοδοτήσουν. Ο Ιούνιος σε 2 μέρες εκπνέι όμως, δεν βλέπουμε κάποια εξέλιξη; Τι αναμένουμε;
    Είμαι βέβαιος ότι τώρα που βρίσκομαι στο σωστό θέμα, θα λάβω και τις απαραίτητες απαντήσεις σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα.

    ReplyDelete
  81. Anonymous12:38 am

    ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ?

    ReplyDelete
  82. Anonymous3:55 am

    From John B.

    Ίσως είναι άσχετα με τη συζήτηση σας τα όσα θα αναφέρω, αλλά κατά τη γνώμη μου κάτι φανερώνουν και αυτά…
    Είχα πρώτο πτυχίο από τη σχολή Πολ. μηχ. ΕΜΠ.
    Μετά έκανα μεταπτυχιακό στη ΣΕΜΦΕ και στη συνέχεια διδακτορικό του οποίου το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο ήταν η μαθηματική ρευστοδυναμική.
    Σας δίνω το λόγο της επιστημονικής μου τιμής ότι από τις σπουδές μου μέχρι το πρώτο πτυχίο, (ή δίπλωμα, πείτε το όπως θέλετε), δεν αποκόμισα τίποτα που να με βοηθήσει στις μετέπειτα σπουδές και ερευνητικές μου δραστηριότητες, ούτε κανένα από τα βιβλία του προπτυχιακού κύκλου ξαναχρησιμοποίησα.
    Στην περίπτωσή μου λοιπόν, δεν βλέπω τι διαφορά θα είχε αν είχα πρώτο πτυχίο από κάποιο αντίστοιχο ΑΤΕΙ, αφού ουσιαστικά ξεκίνησα από το μηδέν μετά τη λήψη του.
    Θα έπρεπε να είναι πιο ρεαλιστικές οι σπουδές στα ελληνικά πολυτεχνειακά ΑΕΙ και να συμπυκνωθούν σε λιγότερα μαθήματα και έτη και επίσης να μην είναι το βασικό μάθημα εισαγωγής τα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης.

    ReplyDelete