Συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.
Πέραν των απόψεων μου για την ουσία, μου προκαλεί εντύπωση η πολιτική ανακολουθία της Κυβέρνησης. Ενώ είχε στείλει το νομοσχέδιο στο υπουργείο οικονομικών, έγινε πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με βαρύγδουπα θέματα (σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κλπ), χωρίς καμμιά εισήγηση. Για να δοθεί έμφαση μάλιστα, προσήλθε και ο Α. Σπηλιωτόπουλος και εκφώνησε λόγο χωρίς να πει τίποτα το ουσιαστικό. Δεν έκανε καμμιά αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορούσε ακριβώς τα Συμβούλια που συνεδρίαζαν!
Εγώ, αλλά και άλλα μέλη των Συμβουλίων, διαμαρτυρήθηκαμε ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί να συνεδριάζουν τα συμβούλια και ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο να μην συζητιέται εκεί. Ούτε να υπάρχει η οποιαδήποτε ενημέρωση. Είπα μάλιστα ότι για παρόμοιο λόγο είχε αποχωρήσει από το ΕΣΥΠ το 2006 το ΠΑΣΟΚ.
Η απάντηση του ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΠΘ ήταν ότι δεν κοινοποίησαν το νομοσχέδιο γιατί δεν ήθελαν να επηρεάσουν την γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών!
Πιστεύω ότι η κυβλερνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το επαναφέρει μόνο αφού συζητηθεί στα αρμόδια συμβούλια του ΕΣΥΠ.
Δεν μπορεί για τα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι ξεκινά από το μηδέν και θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του ΕΣΥΠ και στην τριτοβάθμια να προχωρά σε αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις καλοκαιριάτικα χωρίς ούτε καν την γνώμη του ΕΣΥΠ! Πρόκειται για το ακρον άωτον πολιτικού καιροσκοπισμού.
Τα θέματα που θίγει το νομοσχέδιο προκαλούν κοινωνικές αντιθέσεις. Δεν είναι τεχνικά. Επομένως το όργανο κοινωνικού διαλόγου (ΕΣΥΠ), μπορεί να αμβλύνει αυτές τις αντιθέσεις.
ΥΓ. Μόλις διάβασα ότι -λόγω των πιέσεων- Υπουργός κάνει τροποποιήσεις που ουσιαστικά αναιρούν την ουσία του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας άλλαξε το άρθρο 18 και πλέον για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων ΤΕΙ απαιτείται η γνώμη και του Συμβουλίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ενώ για την έκδοση των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων συναποφασίζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Με βάση την αρχική μορφή του επίμαχου άρθρου 18, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ ήταν αρκετή μόνο η γνώμη του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (στο οποίο μετέχουν μόνο εκπρόσωποι των ΤΕΙ αλλά όχι των πανεπιστημίων) ενώ για το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα αποφάσιζε μόνο το υπουργείο Παιδείας και όχι τα συναρμόδια ΥΠΕΧΩΔΕ και υπ. Ανάπτυξης.
Wednesday, July 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment