Friday, July 17, 2009

Συνεδρίαση ΣΠΔΕ του ΕΣΥΠ (17/7/09)

Η ανακοίνωση μετά την σημερινή συνεδρίαση του ΣΠΔΕ του ΕΣΥΠ.

Ανακοίνωση

Το Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συζήτησε θέματα σχετικά με την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ΟΛΤΕΕ σχετικά με την αναδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) και σχετικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων σε συνδυασμό με τα προτεινόμενα από την Ε.Ε. επίπεδα αναγνώρισης.
Διαπιστώθηκε σύγκλιση στις προτάσεις ως προς την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, παροχής ουσιαστικής μόρφωσης στους μαθητές ώστε να κατακτήσουν τις βασικές ικανότητες και δεξιότητες με παράλληλη προσπάθεια αλλαγής στάσεως της κοινωνίας ως προς την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου το Συμβούλιο προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου Λυκείου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με εξασφάλιση ειδικοτήτων ανάλογα με την χωροταξική κατανομή και θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ιδίως για τις νέες ειδικότητες.
Προτείνεται επίσης Ενιαία Μεταλυκειακή Βαθμίδα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την απόκτηση εξειδίκευσης σε διαφορετικά επίπεδα.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ένταξη των ΑΜΕΑ στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

No comments:

Post a Comment