Wednesday, July 29, 2009

Το φοιτητικό κουπόνι

Στην Αγγλία φαίνεται να υιοθετούν μια παραλλαγή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την παροχή κουπονιού στους αποφοίτους Λυκείου ώστε να επιλέγουν το Ιδρυμα που θα σπουδάσουν. Και η πρόταση δεν προέρχεται από κάποιο κόμμα αλλά από μια διακομματική επιτροπή που τα συμπεράσματά της φαίνεται να υιοθετούν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αγγλίας.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η τεκμηρίωση της πλήρους αποτυχίας συρρίκνωσης των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, παρά τις προσπάθειες χρόνων. Φαίνεται ότι η παροχή επιλογών στους 18ρηδες θεωρείται και στην Αγγλία ως η μόνη δυνατότητα μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Γίνεται και εκεί επί τέλους αντιληπτό ότι η ελευθερία επιλογής είναι προτιμότερη από την ισοπεδωτική ομοιομορφία.

Radical proposals to give every 18-year-old a £5,000 voucher to spend as they wish on their training or higher education are proposed in a highly critical report published today into Britain's professional "closed shop".

The report by an all-party panel chaired by the former cabinet minister Alan Milburn paints a damning portrayal of a country in which family wealth, private education and privileged access to university remain the key to well-paid professions.

It finds that although only 7% of the population attend independent schools, well over half the members of the professions have done so. For example, 75% of judges, 70% of finance directors, 45% of top civil servants and 32% of MPs were privately educated.

The report says one in six parents cannot get their children into a decent school, leading it to conclude: "The problem is not a shortage of parental aspiration. It is a shortage of good schools."

The typical doctor or lawyer of the future will today be growing up in a family that is better off than five in six of all families in the UK. The typical journalist or accountant of the future, meanwhile, will today be growing up in a family that is better off than three in four of all families in the UK. Similarly, the typical engineer or teacher of tomorrow will now be growing up in a family that is better off than two in three of all families in the UK.

In recommendations that are likely to lead to accusations of "dumbing down", the report proposes university admissions policies take account of the social background of applicants when looking at examination results. It says there is no evidence that such admissions criteria leads to worse results.

The report proposes a revolution in training by giving learners a £5,000 lifelong individual budget, topped up by employers, which could be redeemed for apprenticeships, professional qualifications or part-time further and higher education. The aim would be to set up a truly demand-led training system in Britain.

The report was welcomed by Labour and Conservatives.




Sunday, July 26, 2009

Οι Ελληνες και η τεκμηρίωση

Διάβαζα για τις συνομιλίες Φορντ-Καραμανλή το 1975:

Καραμανλής (για τους Ελληνες στην Αμερική): Ναι, είναι η νέα γενιά τώρα, και όπως αντιλαμβάνομαι έχετε μέχρι δύο εκατομμύρια.

Φορντ: Οχι, νομίζω ότι είναι τρία εκατομμύρια (οι Ελληνοαμερικανοί). Ενας εξ αυτών είχε πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μου όταν εργαζόμουν σε εστιατόριο στην πόλη που γεννήθηκα.

Χαώδης η διαφορά των στοιχείων.

Είναι εντυπωσιακό ότι ένας από τους δύο προέδρους πήγε στην συνάντηση απροετοίμαστος. Δύσκολο να πιστέψω ότι ήταν ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι συνταγματολόγοι και η πολιτική

Κατά την γνώμη μου το συνταγματικό δίκαιο -αλλά και το δίκαιο γενικά- μπορεί να κερδίσει πολλά από τα μαθηματικά. Γιατί στηρίζεται κυρίως στην λογική σύνθεση και επαγωγή.

Εκεί που διαφέρει είναι στην "αλήθεια". Στα μαθηματικά η αλήθεια είναι απόρροια των αξιωμάτων. Στο συνταγματικό δίκαιο, των προσωπικών απόψεων.

Παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον τις απόψεις των καθηγητών του συνταγματικού δικαίου (όταν βέβαια διατυπώνονται) για κρίσιμα πολιτικά θέματα.

Τους παλαιότερους από αυτούς, ζωντανούς και τεθνεότες, (Α. Μάνεση, Γ. Κασιμάτη, Δ. Τσάτσο, Γ. Παπαδημητρίου, Αντ. Μανιτάκη, Ν. Αλεβιζάτο, Ε. Βενιζέλο, Κ. Μαυριά, Α, Λοβέρδο, Γ. Σωτηρέλη) τους γνωρίζω πολύ καλά και προσωπικά. (Δεν αναφέρω τον Π. Παυλόπουλο γιατί το βασικό του αντικείμενο είναι το διοικητικό δίκαιο). Περισσότερο είχα γνωρίσει -και εκτιμήσει- τον Αριστόβουλο Μάνεση. Τον γνώρισα όταν συγκροτήθηκε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το 1987. Πρόεδρος εκείνος μέλος εγώ. (Τα άλλα μέλη ήταν ο Γ. Κουμάντος, ο Επ. Σπηλιωτόπουλος και ο Ι. Βασιλείου). Είχαμε κάνει πολλές -και μακρές- συζητήσεις για τα νομικά και την πολιτική. Μου άρεσε ότι είχε ανεξάρτηση σκέψη και δύσκολα έμπαινε σε "καλούπια" (πολιτικά και άλλα).

Οι περισσότεροι από τους σύγχρονους συνταγματολόγους (με εξαίρεση τον Γ. Κασιμάτη), ανήκουν (και προήλθαν) σε μια εκ των δύο "σχολών" σκέψης και πολιτικών πεποιθήσεων. Του Αριστόβουλου Μάνεση και του Δ. Τσάτσου.

Μου έχει κάνει εντύπωση ότι αρκετοί δεν τοποθετούνται σε "δύσκολα" πολιτικά θέματα (πχ το πρόσφατο κλείσιμο της Βουλής, τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις εξεταστικές επιτροπές, την δια καθοδήγησης ψηφοφορία στην πρόσφατη αναθεώρηση κλπ). Οι περισσότερο όμως τοποθετήθηκαν επί της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του προεδρου της Δημοκρατίας. Δικαιολογημένα ίσως.

Στο συγκεκριμένο θέμα, όσοι θεωρούν συνταγματική την θέση του ΠΑΣΟΚ (Αλεβιζάτος, Μανιτάκης), ήταν μαθητές του Μάνεση. Στην ίδια σχολή σκέψης ανήκει και ο Φ. Κουβέλης που επίσης είχε την ίδια άποψη.

Οι συνταγματολόγοι που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη είτε δημόσια είτε κατ' ιδίαν, είναι είτε πνευματικά "παιδιά" (ή "εγγόνια") του Δ. Τσάτσου είτε συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ (το είτε με την μαθηματική έννοια του). Ενας από αυτούς μάλιστα που δεν τον γνωρίζω (Χρυσογόνος), δεν σταμάτησε στην συνταγματική άποψη. Προχώρησε σε οξεία πολιτική κριτική στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως υποστήριξε, πήρε μόνος του την απόφαση να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή ΠτΔ, χωρίς να έχει ζητήσει την γνώμη από κανένα όργανο του ΠΑΣΟΚ!.

Συνήθως, οι τοποθετήσεις των συνταγματολόγων είναι σε αρμονία με τις απόψεις του πολιτικού φορέα στον οποίο πρόσκεινται. Και είναι φυσικό. Το δίκαιο επηρεάζεται από την ιδεολογία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Και είναι παράξενο.

Βρίσκω εξαιρετικά εύστοχη τόσο στις συνταγματικές όσες και τις πολιτικές της επισημάνσεις, την σημερινή συνέντευξη για το θέμα του Ν. Αλεβιζάτου.

Παραθέτω στην συνέχεια τα κυριότερα σημεία της.

- Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη πως η επιλογή αυτή του ΠΑΣΟΚ προσβάλλει το Σύνταγμα. Το μεν γράμμα του Συντάγματος δεν το προσβάλλει, διότι καμιά διάταξη δεν επιβάλλει στους βουλευτές να μετάσχουν σε μια ψηφοφορία αν δεν το θέλουν. Από την άλλη, δεν τους υποχρεώνει να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Για παράδειγμα, το 1990, η Ν.Δ. ψήφισε τον Κων. Καραμανλή μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου. Πριν από αυτές, αν και πρώτο κόμμα στην τότε Βουλή, ψήφισε «παρών», ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και ο λαός τελικά να κρίνει. Για να απαντήσω δε πλήρως στο ερώτημά σας, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρώ ότι παραβιάζει και το πνεύμα του Συντάγματος. Διότι, μετά το 1986, οπότε αφαιρέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, το «βέτο» της αντιπολίτευσης στην εκλογή του ανώτατου πολιτειακού φορέα είναι το μόνο θεσμικό αντίβαρο στις ακρότητες του πρωθυπουργοκεντρισμού. Το μοναδικό, δηλαδή, αντιστάθμισμα σε αυτό που ο Τοκβίλ ονόμαζε «τυραννία της πλειοψηφίας».

- Η βασική ένσταση, ωστόσο, των συναδέλφων σας κ. Δημ. Τσάτσου και κ. Γ. Κασιμάτη δεν αφορούσε καθαυτή την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, όσο τη συνταγματική αντίφαση που καταλογίζουν ότι ενέχει η άποψη του κ. Γ. Παπανδρέου όταν υποστηρίζει ότι, ενώ σέβεται τον κ. Παπούλια, θα τον καταψηφίσει για να έρθει στην εξουσία και θα τον εκλέξει εκ των υστέρων.

- Υπενθυμίζω ότι ο μεν κ. Κασιμάτης μίλησε για «παραβίαση» και μάλιστα τριπλή του Συντάγματος, ο δε κ. Τσάτσος -κάπως προσεκτικότερος- για «εργαλειοποίηση» του σημερινού προέδρου. Δεν συμφωνώ με τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις, ούτε με τους χαρακτηρισμούς. Υπενθυμίζω ότι ο Κων. Καραμανλής εξελέγη για τη δεύτερη προεδρική του θητεία το 1990, στην πέμπτη ψηφοφορία, ύστερα από μεθοδευμένη διάλυση της Βουλής, με 153 μόνον ψήφους, μεταξύ των οποίων και οι ψήφοι των κ. Κατσίκη, Φαΐκογλου και του μακαρίτη Σαδίκ, που ήταν, αν δεν κάνω λάθος, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Χρησιμοποίησε τότε κανείς τέτοιες εκφράσεις; Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι σέβεται μεν τον κ. Παπούλια, αλλά θα τον ψηφίσει μόνο μετά τις εκλογές, παίρνει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Κι αν αυτό το ρίσκο δεν του βγει, θα το πληρώσει πολιτικά.

- Το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την εβδομάδα που πέρασε το εθνικό συμφέρον που, κατά τους εκπροσώπους του, επιτάσσει την αλλαγή κυβέρνησης. Η κριτική, ωστόσο, που του ασκήθηκε είναι ότι διεκδικεί την αυθεντική ερμηνεία του εθνικού συμφέροντος, παραβλέποντας ότι αυτό ούτως ή άλλως προστατεύεται από το Σύνταγμα.

- Ολα τα κόμματα επικαλούνται το εθνικό συμφέρον. Το καθένα μάλιστα διατείνεται ότι το εξυπηρετεί καλύτερα από τ' άλλα. Η επίκληση του εθνικού συμφέροντος προφανώς δεν δικαιολογεί παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά σας επαναλαμβάνω, ότι δεν θεωρώ συνταγματική παραβίαση την επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη για τον θεσμικό της απολογισμό. Μετά μάλιστα και τον ατυχή χειρισμό των απανωτών σκανδάλων, δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα σε κανέναν.

- Τα προβλήματα που επισημαίνετε θα μπορούσαν να επιλυθούν με αναθεώρηση του Συντάγματος ή είναι ζήτημα νοοτροπίας των κομμάτων και των πολιτικών;

- Ελάχιστα είναι τα προβλήματα που για τη λύση τους πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. ...Ωστόσο, η ποιότητα της δημοκρατίας μας είναι αυτή που πάσχει, όχι οι θεσμοί της. Γι' αυτό, όπως ήδη υπαινίχθηκα, φταίνε πρωτίστως οι άνθρωποι. Ελάχιστοι αξιόλογοι Ελληνες και Ελληνίδες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Οι περισσότεροι βρίσκουν άλλους τρόπους για να διοχετεύσουν το ταλέντο και την ενεργητικότητά τους. Θα πρέπει, επιτέλους, να διερωτηθούμε γιατί.

- Αλήθεια, αυτή η «μάχη» των συνταγματολόγων που διαπιστώνεται συχνά στην Ελλάδα, συμβαίνει και σε άλλες χώρες;

- Η κοινότητα των συνταγματολόγων είναι στη χώρα μας πολυπληθής, πολύχρωμη και ζωηρή. Η πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, οι πολιτικοί να τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Διότι, συνιστούν δυνάμει απειλή για την αυθεντία τους. Τούτο συμβαίνει σε όλες τις χώρες και δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Αλλού, κατά τη γνώμη μου, εντοπίζεται η ελληνική «ιδιαιτερότητα»: πρώτον, στην τάση των συνταγματολόγων να βλέπουν στο Σύνταγμα περισσότερα πράγματα απ' όσα πράγματι αυτό περιέχει. Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από μας, μέσω της δημοσιότητας, υπηρετούμε και προσωπικές ατζέντες.

Friday, July 24, 2009

Η γρίππη και η ενημέρωση

Να μια ουσιαστική πρόταση: Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα με ενημέρωση για τους πολίτες.

Πήρα την ιδέα από την Αγγλία: Το site άνοιξε χθες και λίγη ώρα αργότερα "έπεσε" (τώρα λειτουργεί πάλι). Σύμφωνα με την Αγγλική κυβέρνηση, από την στιγμή που άνοιξε δεχόταν 2600 επισκέψεις το δευτερόλεπτο! Σε μια ώρα, δέχτηκε 9.3m επισκέψεις!

Το αγγλικό site είναι εδώ.

Ανανέωση: 28/7/09, 09.00
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί το εξής:

Μέχρι τις 10 Μαΐου είχαν αναφερθεί 184 επιβεβαιωμένα κρούσματα από 13 χώρες.
Στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, υπήρχαν 30.000 κρούσματα σε 74 χώρες.
Την περασμένη βδομάδα -και μόνο στην Αγγλία εμφανίστηκαν 100.000 νέα κρούσματα! Από αυτούς, 850 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη ενώ 26 πέθαναν.
Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 5 ετών και 5-14 ετών.


Ανανέωση: 28/7/09, 10.30
Μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα sites με πληροφορίες

Blogs, wikis, alerts and other tools

Bazian appraisals

Swine flu: early epidemiology

Antivirals in pregnancy

Swine flu characteristics

Predicting swine flu mortality

Swine flu: early hospitalisations

Tracing the lineage of the H1N1 virus

Swine flu and immunosuppression

Safety tests begin on new swine flu vaccine

Neurological complications of swine flu in children

Swine flu basics

Ανανέωση: 29/7/09, 18.19
και τα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο στην Αγγλία.

Ανανέωση: 10/8/09, 11.18
Και η σχετική σελίδα του berkeley



Wednesday, July 22, 2009

Για την "δια περιφοράς" (μη) συνεδρίαση του ΣΑΠΕ

Συνέχεια της προχθεσινής ανάρτησής μου

From: ESYP - Ethniko Symvoulio Paideias

Sent: Wednesday, July 22, 2009 11:37 AM

Subject: ΣΑΠΕ μη πραγματοποίηση της δια περιφοράς συνεδρίασης την 20.7.09
Importance: High

Προς όλα τα Τακτικά Μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - ΣΑΠΕ

Σας στέλνουμε συνημμένα έγγραφο του Προέδρου του ΣΑΠΕ για τη δια περιφοράς συνεδρίαση του ΣΑΠΕ τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009.

Όπως είχε επισημανθεί, για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης απολύτως απαραίτητη ήταν η γνώμη και των 10 Πανεπιστημίων με τα Τμήματα των οποίων ζητείται αντιστοίχηση.

Λόγω α) της μη συμμετοχής στην δια περιφοράς συνεδρίαση, του απαιτούμενου για την απαρτία αριθμού των μελών του ΣΑΠΕ και β) του γεγονότος ότι δεν εξέφρασαν τη γνώμη τους τα 9 από τα 10 Πανεπιστήμια με τα οποία ζητείται αντιστοίχηση,

η δια περιφοράς συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε και το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΣΑΠΕ.

Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ

Συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.

Πέραν των απόψεων μου για την ουσία, μου προκαλεί εντύπωση η πολιτική ανακολουθία της Κυβέρνησης. Ενώ είχε στείλει το νομοσχέδιο στο υπουργείο οικονομικών, έγινε πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με βαρύγδουπα θέματα (σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κλπ), χωρίς καμμιά εισήγηση. Για να δοθεί έμφαση μάλιστα, προσήλθε και ο Α. Σπηλιωτόπουλος και εκφώνησε λόγο χωρίς να πει τίποτα το ουσιαστικό. Δεν έκανε καμμιά αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορούσε ακριβώς τα Συμβούλια που συνεδρίαζαν!

Εγώ, αλλά και άλλα μέλη των Συμβουλίων, διαμαρτυρήθηκαμε ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί να συνεδριάζουν τα συμβούλια και ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο να μην συζητιέται εκεί. Ούτε να υπάρχει η οποιαδήποτε ενημέρωση. Είπα μάλιστα ότι για παρόμοιο λόγο είχε αποχωρήσει από το ΕΣΥΠ το 2006 το ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση του ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΠΘ ήταν ότι δεν κοινοποίησαν το νομοσχέδιο γιατί δεν ήθελαν να επηρεάσουν την γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών!

Πιστεύω ότι η κυβλερνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το επαναφέρει μόνο αφού συζητηθεί στα αρμόδια συμβούλια του ΕΣΥΠ.

Δεν μπορεί για τα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι ξεκινά από το μηδέν και θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του ΕΣΥΠ και στην τριτοβάθμια να προχωρά σε αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις καλοκαιριάτικα χωρίς ούτε καν την γνώμη του ΕΣΥΠ! Πρόκειται για το ακρον άωτον πολιτικού καιροσκοπισμού.

Τα θέματα που θίγει το νομοσχέδιο προκαλούν κοινωνικές αντιθέσεις. Δεν είναι τεχνικά. Επομένως το όργανο κοινωνικού διαλόγου (ΕΣΥΠ), μπορεί να αμβλύνει αυτές τις αντιθέσεις.

ΥΓ. Μόλις διάβασα ότι -λόγω των πιέσεων- Υπουργός κάνει τροποποιήσεις που ουσιαστικά αναιρούν την ουσία του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας άλλαξε το άρθρο 18 και πλέον για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων ΤΕΙ απαιτείται η γνώμη και του Συμβουλίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ενώ για την έκδοση των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων συναποφασίζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Με βάση την αρχική μορφή του επίμαχου άρθρου 18, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ ήταν αρκετή μόνο η γνώμη του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (στο οποίο μετέχουν μόνο εκπρόσωποι των ΤΕΙ αλλά όχι των πανεπιστημίων) ενώ για το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα αποφάσιζε μόνο το υπουργείο Παιδείας και όχι τα συναρμόδια ΥΠΕΧΩΔΕ και υπ. Ανάπτυξης.

Η γρίππη και τα σχολεία

Συζητήθηκε χθες στο ΣΠΔΕ η επιστολή μου για το άνοιγμα ή μη των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Η ανησυχία ήταν φανερή.

Η γνώμη μου, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που έχω μελετήσει, είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση ωστε να μην ανοίξουν τα σχολεία. Οι κίνδυνοι είναι τόσο πολλοί και η αγωνία των γονέων είναι τόσο έντονη ώστε η απόφαση είναι επιβεβλημένη. Βέβαια, η απόφαση θα πρέπει να διευκρινίζει ότι, αν αλλάξουν τα δεδομένα (πράγμα που αμφιβάλλω), η απόφαση θα επανεξετασθεί. Φυσικά, τα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τα φροντιστήρια. Θα πρέπει επίσης η όπια ενέργεια να συμπληρώνεται από συνοδευτικά μέτρα, όπως ηλεκτρονική επικοινωνία των διασκάλων με τους μαθητές (e-class). Ισως αυτό αποτελεί και μια ευκαιρία για την ουσιαστική εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θα έλεγε ίσως κανείς ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα. Και όμως: Μου έκανε εξαιρετικά θετική εντύπωση η ενημέρωση της διευθύντριας του 1ου Λυκείου Παπάγου Πολ. Μπίστα που συμμετέχει στο ΕΣΥΠ ότι έχει ήδη κάνει προετοιμασίες ώστε, σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα σχολεία, να υπάρχει ηλεκτρονική επικοινωνία των καθηγητών με τους μαθητές. Τέτοιες καλές πρακτικές θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Tuesday, July 21, 2009

Οι "ανεξάρτητες" δημοσκοπήσεις στην Γαλλία

Εχω επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό μου για τον ρόλο των πολιτικών δημοσκοπήσεων στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Το σημερινό δημοσίευμα του Independent (παρατίθεται στο τέλος της ανάρτησης) ενισχύει τον προβληματισμό αυτό (και δικαιώνει την Segolen Royal που διαμαρτυρόταν την προεκλογική περίοδο).

Οι προτάσεις που έχω κάνει για την αξιοπιστία των δημοσιευόμενων δημοσκοπήσεων αντιμετωπίζουν πληρως προβλήματα αυτής της μορφής.

Sarkozy under fire over claims he paid for opinion polls

Elysée Palace denies it financed surveys which the media ran as independent

By John Lichfield in Paris

Tuesday, 21 July 2009

The main French opposition party, the Socialists – delighted to have an issue to distract from their own internal back-stabbing – have accused the President of "scandalous collusion" with parts of the media.

The Elysée Palace, dismissing calls for a parliamentary inquiry, has rejected the cries of scandal as far-fetched. "We order opinion polls. If newspapers buy the same ones, what can we do?" said M. Sarkozy's chief aide and secretary general, Claude Guéant.

The revelations, made by the official financial watchdog, the Court of Auditors, are nonetheless deeply embarrassing. In the past two years, M. Sarkozy's office has paid €1.5m for private opinion polls, almost half of which were indistinguishable from those which were published elsewhere.

At best, the Elysée was wasting public money by paying for surveys which were already available for free on media websites. At worst, it was paying to influence the questions asked in the fortnightly Politiscope polls, which were presented as independent by the centre-right newspaper Le Figaro and the 24-hour news channel, LCI.

The Elysée also paid for 14 other polls which appeared in other parts of the print media.

The episode has caused great unease at Le Figaro, a newspaper which supports M. Sarkozy but whose journalists are jealous of their political independence. The editorial director, Etienne Mougeotte, rejected suggestions that its fortnightly Politiscope polls had been funded by the Elysée. He said that the newspaper had an annual contract with the polling organisation, OpinionWay.

But the journalists at the newspaper have declared their "consternation" and have called on Le Figaro to "put an end to co-productions... which gravely damage [our] credibility".

OpinionWay has been accused by politicians of the left and centre of being too close to President Sarkozy – an allegation it rejects. The surveys commissioned by the Elysée Palace were part of a consultancy contract awarded to Publifact a company run by a former journalist and friend of the President, Patrick Buisson.

OpinionWay and the Elysée Palace reject the allegations, saying the presidency was paying for other, more detailed, demographic questions.

To ΕΣΥΠ για την αξιολόγηση

Η ανακοίνωση μετά την σημερινή συνεδρίαση

Ανακοίνωση

To Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαπιστώνει την ανυπαρξία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αξιολόγηση αποτελεί κεντρικό θέμα το οποίο συνδέεται άμεσα με όλους τους παράγοντες ποιότητας στην εκπαίδευση. Η αξιολόγηση είναι θεμελιώδης παράμετρος κάθε εκπαιδευτικής στρατηγικής, διέπει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και σχετίζεται με τους στόχους και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πρακτικής.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης οι προϋποθέσεις για επιτυχή εισαγωγή της αξιολόγησης στην σχολική διαδικασία με έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Προτείνεται η εφαρμογή μιας σύνθετης μορφής αξιολόγησης, εσωτερικής κυρίως με συμμετοχή όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακολουθούμενη και από εξωτερική αξιολόγηση. Προτείνεται επίσης η ανάληψη της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος από ανεξάρτητη Αρχή. Τέλος, το Συμβούλιο τόνισε ότι η αξιολόγηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία.

Monday, July 20, 2009

Για την "δια περιφοράς" συνεδρίαση του ΣΑΠΕ

Η απάντησή μου σε εμαιλ (παρακάτω) που έλαβα προ ολίγου από την γραμματεία του ΕΣΥΠ.

Κύριε Πρόεδρε Με έκπληξη έλαβα την ημερήσια διάταξη για εκ περιφοράς συνεδρίαση του ΣΑΠΕ.

Το ΕΣΥΠ και τα Συμβούλια του, είναι όργανα κοινωνικού διαλόγου. Η απλή διατύπωση γνώμης –και μάλιστα δια περιφοράς- καταστρατηγεί κάθε έννοια διαλόγου.

Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα της «συνεδρίασης» δεδομένου ότι η απουσία γνώμης του Συμβουλίου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ακυρώσεις αποφάσεων κλπ.

Αυτό που προκαλεί απορία όμως είναι ότι, μόλις προ ημερών, συνεδρίασαν με πανηγυρικό τρόπο από κοινού τα δύο όργανα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα από τα θέματα της ΗΔ τον στρατηγικό σχεδιασμό. Εκεί ο Υπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να μην γίνονται πρόχειρες ενέργειες.

Η αναντιστοιχία λόγων και έργων εκπλήσσει και προβληματίζει.

Καθηγητής Ιωάννης Πανάρετος

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΥΠ και τα Συμβούλιά του

ΥΓ. Παρακαλώ η παρούσα να κοινοποιηθεί στα μέλη του Συμβουλίου

το μήνυμα που εστάλη στα μέλη του Συμβουλίου

ESYP - Ethniko Symvoulio Paideias [mailto:esyp@otenet.gr]
Sent: Monday, July 20, 2009 12:49 PM

Subject: ΣΑΠΕ Πρόσκληση για δια περιφοράς συνεδρίαση 20.7.09
Importance: High

Προς όλα τα Τακτικά Μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - ΣΑΠΕ

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μας έχει στείλει την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την αντιστοίχηση των Τμημάτων του α) Διοίκησης Επιχειρήσεων και β) Πολιτικών Επιστημών, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το ΣΑΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 3443/2006.

Λόγω του επείγοντος του θέματος (πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων) η σύγκληση της 15ης Ολομέλειας του ΣΑΠΕ γίνεται σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009 και η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς.

Κατόπιν αυτού παρακαλούνται τα μέλη της Ολομέλειας του ΣΑΠΕ να μας αποστείλουν σήμερα την άποψή τους για το θέμα, εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόταση του Πανεπιστημίου Θράκης.

Απολύτως απαραίτητη είναι η γνώμη όλων των Πανεπιστημίων, με τα Τμήματα των οποίων ζητείται αντιστοίχηση.

Σας στέλνουμε συνημμένα την πρόσκληση με την ημερήσια διάταξη και τη σχετική πρόταση του ΔΠΘ.

Παρακαλούμε να έχουμε άμεσα την απάντησή σας ηλεκτρονικά, ή τηλεφωνικά

Άντζελα Σουφλή

Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΣΥΠ (20/7/09)

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι κοινή πεποίθηση ότι μια από τις πολλές αδυναμίες της εκπαιδευτικής πολιτικής στην χώρα μας είναι η έλλειψη συνέχειας. Πιστεύω ότι το Συμβούλιό μας μπορεί -και πρέπει- να συμβάλει στην άρση αυτής της αδυναμίας ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας διαφορετικής προσέγγισης.

Στην κατεύθυνση αυτή νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να διανεμηθεί στα μέλη του Συμβουλίου μας, το πόρισμα της επιτροπής του ΕΣΥΠ για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που εκπονήθηκε προ τριετίας και που ποτέ δεν συζητήθηκε δημόσια.

Διαφώνησα -και εξακολουθώ να διαφωνώ- στα περισσότερα από τα συμπεράσματα του πορίσματος αυτού. Θεωρώ όμως ότι δεδομένου ότι υπάρχει -και μάλιστα ότι η επιτροπή αυτή συστήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ-, είναι χρήσιμο να ληφθεί υπόψη στον διάλογό μας.

Για διευκόλυνση των μελών σας γνωρίζω ότι το πόρισμα αυτό το έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου και μπορεί να το βρεί κάθε ενδιαφερόμενος στην διεύθυνση

http://www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/report-of-ESYP-secondary.pdf

Τις απόψεις μου για το πόρισμα τις έχω αναρτήσει επίσης στην σελίδα μου στην διευθυνση
http://www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/secondary-comments-on-report-04ja07.pdf

Με την παράκληση να κοινοποιηθεί το παρόν στα μέλη του Συμβουλίου.

Θα παρακαλούσα επίσης όπως κατά την αυριανή μας συνεδρίαση συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως το πρόβλημα για το άνοιγμα ή μη των Σχολείων στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς λόγω των κινδύνων από την εξάπλωση της γρίππης των χοίρων. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τις ελληνικές οικογένειες και το ΕΣΥΠ, ως όργανο κοινωνικής συμμετοχής, είναι το πλέον κατάλληλο για να διατυπώσει μια συγκροτημένη άποψη των κοινωνικών φορέων προς την κυβέρνηση

Με εκτίμηση

Καθηγητής Ι. Πανάρετος

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΥΠ και τα συμβούλιά του.

Friday, July 17, 2009

Η ιδιωτική συμμετοχή στην δωρεάν παιδεία

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα. Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος συλλογής των στοιχείων.

Περίπου 4,4 δις εκατ. ευρώ δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες για την εκπαίδευση των παιδιών τους, από το νηπιαγωγείο έως και το πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, η συνολική δαπάνη είναι 4.371,3 εκατ. Το κονδύλι κατανέμεται ως εξής:

- Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δίνονται 804 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος (248,7 εκατ.) αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Οι γονείς στέλνουν το παιδί σε ιδιωτικό δημοτικό και δίνουν 167,7 εκατ. Το κονδύλι για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία φθάνει τα 52,7 εκατ. Συνολικά, 284,6 εκατ. είναι το κονδύλι για παιδικούς σταθμούς και babysitters. Εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους ήδη από το δημοτικό σε φροντιστήρια (42,6 εκατ. το κονδύλι). Επίσης, 7,2 εκατ. δίνονται για εκπαιδευτικές εκδρομές.

- Για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου οι γονείς δίνουν 1.345,9 εκατ. Ξεχωρίζουν τα κονδύλια για φροντιστήρια (503,6 εκατ.) και ιδιαίτερα μαθήματα (258,7 εκατ.), δηλαδή αθροιστικά 762,3 εκατ. (πάνω από το μισό του συνολικού ποσού). Τα 346,9 εκατ. δίνονται σε ξένες γλώσσες. Σε ιδιωτικά λύκεια πηγαίνουν 117,4 εκατ. και ιδιωτικά γυμνάσια 79,5 εκατ., ενώ για εκδρομές 39,8 εκατ.

- Για τις σπουδές σε ΑΕΙ δίνονται 1.441,8 εκατ. Από αυτά, για διατροφή και στέγαση πηγαίνουν 1001,9 εκατ., για τις σπουδές στο εξωτερικό 342,1 εκατ., ενώ για δίδακτρα κολεγίων και μεταπτυχιακών 59,9 εκατ. Στα 19 φροντιστήρια μαθημάτων ΑΕΙ «κατατίθενται» 35,1 εκατ. ευρώ, ενώ 1,9 εκατ. πηγαίνουν στις εκδρομές των φοιτητών.

Συνεδρίαση ΣΠΔΕ του ΕΣΥΠ (17/7/09)

Η ανακοίνωση μετά την σημερινή συνεδρίαση του ΣΠΔΕ του ΕΣΥΠ.

Ανακοίνωση

Το Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συζήτησε θέματα σχετικά με την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ΟΛΤΕΕ σχετικά με την αναδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) και σχετικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων σε συνδυασμό με τα προτεινόμενα από την Ε.Ε. επίπεδα αναγνώρισης.
Διαπιστώθηκε σύγκλιση στις προτάσεις ως προς την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, παροχής ουσιαστικής μόρφωσης στους μαθητές ώστε να κατακτήσουν τις βασικές ικανότητες και δεξιότητες με παράλληλη προσπάθεια αλλαγής στάσεως της κοινωνίας ως προς την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου το Συμβούλιο προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου Λυκείου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με εξασφάλιση ειδικοτήτων ανάλογα με την χωροταξική κατανομή και θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ιδίως για τις νέες ειδικότητες.
Προτείνεται επίσης Ενιαία Μεταλυκειακή Βαθμίδα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την απόκτηση εξειδίκευσης σε διαφορετικά επίπεδα.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ένταξη των ΑΜΕΑ στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Thursday, July 16, 2009

H δημοκρατία στην Παλαιστίνη

Ωραία τα πάνε και εκεί...

Palestinian President Mahmoud Abbas temporarily shut down the West Bank operations of the Doha-based Arabic satellite channel Al Jazeera on Wednesday, following the airing of a political rival who claimed the Palestinian president of involvement in Yasser Arafat’s still questionable death. Farouk Kaddoumi, a longtime rival of President Abbas’ Fatah movement, accused the President of playing a role in Arafat’s 2004 death.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τις δημοσκοπήσεις

Οπως διατυπώθηκε στην Βουλή από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Σκουλά.

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με την τροπολογία για τις δημοσκοπήσεις. Ο ρόλος των δημοσκοπήσεων υπερτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια. Εδώ όμως θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προσθέσετε στην τροπολογία μία υποσημείωση που θα λέτε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις οι δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται μέχρι σαράντα οκτώ ώρες πριν τις εκλογές και όταν η Νέα Δημοκρατία είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, να έρχεστε κάθε χρόνο και να αλλάζετε τους νόμους: δεκαπέντε μέρες μπροστά το 2007, μετά το 2008 αλλαγή με τον κ. Ρουσόπουλο, και σήμερα ξανά τα ίδια. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική αγορά των δημοσκοπήσεων. Και υπάρχει πρόβλημα διότι δεν είναι ξεκάθαρο το πεδίο.
Προϋποθέσεις δημοσίευσης ερευνών. Θα μιλήσω πάλι επιστημονικά. Ως προς το ερωτηματολόγιο, να δημοσιεύεται ολόκληρο το ερωτηματολόγιο που ετέθη στους πολίτες σε κάθε δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται. Όσοι δημοσιοποιούν έρευνες θα πρέπει να αναφέρουν ποιος παράγγειλε, ποιος πλήρωσε την έρευνα και ποιος σχεδιάζει το ερωτηματολόγιο.
Ως προς τα δημογραφικά στοιχεία, για όλες τις έρευνες να δημοσιεύονται τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, σταθμίσεις, δημιουργία ανεξάρτητης αρχής επιστημονικού ελέγχου, που δεν υπάρχει.
Και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να γίνει εδώ δημόσιος διάλογος. Η εκ νέου δεύτερη τροποποίηση του νόμου δείχνει την προχειρότητα και τον τυχοδιωκτισμό που η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει, γιατί βλέπει ότι έρχονται εκλογές και απ’ ό,τι φαίνεται θα τις χάσετε τις εκλογές.

Saturday, July 11, 2009

Οι εθνικές μειονότητες στα σχολεία της Αγγλίας

Μια έρευνα στα σχολεία της Αγγλίας για το θέμα έδωσε ανησυχητικά ευρήματα. Παρατηρείται όλο και περισσότερο διαχωρισμός με βάση την εθνότητα των μαθητών. Πολλοί λευκοί γονείς, απομακρύνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία στα οποία η πλειονότητα των μαθητών προέρχονται από εθνικές μειονότητες.

Η πρακτική αυτή διευκολύνεται από την πολιτική που επιτρέπει στους γονείς να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους.

Εξ ίσου ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις της έρευνας, ότι οι παρέες των μαθητών από διαφορετικές εθνότητες διαμορφώνονται με βάση την εθνότητα, ακόμα και μέσα στις τάξεις ή στις ώρες παιγνιδιού.

Στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζουμε (ακόμα) τέτοιο πρόβλημα. Το ότι εδώ οι γονείς δεν έχουν επιλογή σχολείου δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον. Αναρωτιέμαι αν το θέμα αυτό έχει απασχολήσει καθόλου το ΥΠΕΠΘ.

Friday, July 10, 2009

Η τροπολογία για τις δημοσκοπήσεις.

με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την απαγόρευση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων επί 15 μέρες προ των εκλογών, επαναφέρω το σχόλιο που έγραψα πριν περίπου 2 χρόνια, όταν η κυβέρνηση έφερε για πρώτη φορά τον νόμο για τις δημοσκοπήσεις. Το κείμενο εκείνο εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα.

Ανόητη -και αντιεπιστημονική- είναι και η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας.

Οι απόψεις μου για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για τις δημοσκοπήσεις είναι εδώ.

Thursday, July 09, 2009

Η τοποθέτησή μου στην συνεδρίαση του ΕΣΥΠ 9/7/09

Η χθεσινή τοποθέτησή μου στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ.

Wednesday, July 08, 2009

Κοινή Συνεδρίαση των Συμβουλίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Γίνεται αύριο η Η 2η κοινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ).
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι
1. Προαγωγή της συνεργασίας των εκπαιδευτικών βαθμίδων
2. Χωροταξικός σχεδιασμός Ανώτατης Εκπαίδευσης
3. Γνωστικά αντικείμενα Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμμιά εισήγηση, ή υποστηρικτικό κείμενο, για τα θέματα αυτά .

Tuesday, July 07, 2009

Ο David Milliband για το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ

Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας και πιθανός διάδοχος του Gordon Brown στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, David Milliband έδωσε χθες to βράδυ την "John Smith Memorial Lecture". (O John Smith ήταν αρχηγός του Εργατικού Κόμματος από τον Ιούλιο του 1992 μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του από καρδιακή προσβολή τον Μάιο του 1994).

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι εδώ.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η εκτενής αναφορά του στις καινοτομίες που έχει καθιερώσει στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Δεν είμαστε συνηθισμένοι, ηγέτες άλλων χωρών -και μάλιστα της Αγγλίας- να υποδεικνύουν ως παράδειγμα προς μίμηση πρακτικές που εφαρμόζονται στην δική μας χώρα.

Είπε συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ:

But I am struck by an example from a Parliamentary system closer to home. Only one European socialist party really did well in the European elections – in Greece – is also the party that has been most radical in its institutional reforms. The changes have been profound:

opening up the party so that now over 900 000 Greeks, out of a population of 11 million, have equal rights as members or ‘friends’

tackling a macho culture with quotas for male and female representation

taking forward innovation with the use of deliberative democracy to select the PASOK candidate for an Athens municipality, and open primaries to select party candidates for local elections

promoting high standards through a Members’ Ombudsman to guard ethical standards

committing to education through an Institute for Adult Education for all officers, members and friends

improving society through Every Day a Citizen, an organization dedicated to citizen engagement

and a pre Congress dialogue with debate on the political programme in 1600 teams and committees

We need to be exploring all these ideas. They are about finding energy in communities, and multiplying the force of a national message through local, authentic, committed advocacy.

Το IB και η αξιοπιστία των Ελλήνων

Αντε μετά να πείσεις ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων...
Η είδηση: Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποκαλύφθηκε διαρροή, σε ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, των θεμάτων στις εξετάσεις για την απόκτηση του «μπακαλορεά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Έλληνας εκπαιδευτικός, ο οποίος είχε την ευθύνη των εξετάσεων στη χώρα μας, συνελήφθη στη Γενεύη, όπου βρίσκεται η έδρα του διεθνούς οργανισμού που παρέχει τα συγκεκριμένα πτυχία,. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός φέρεται να έκλεψε τα θέματα και να τα διοχέτευσε στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία. Διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της διαρροής.

Monday, July 06, 2009

Οι Μουσουλμάνοι στην Αμερική

Παρακολούθησα απόψε στο Al Jazeera μια εκπομπή με ομώνυμο τίτλο. Ακουσα με ενδιαφέρον μια σειρά από στοιχεία όπως ότι υπάρχουν περίπου 6 εκ. Μουσουλμάνοι στην Αμερική, το 1/3 από τους οποίους έχουν αλλάξει θρησκεία και έχουν ασπασθεί το Ισλάμ.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν η απάντηση ενός ταξιτζή Σομαλού Μουσουλμάνου στο Σικάγο στην ερώτηση αν είναι πρώτα Αμερικανός ή Μουσουλμάνος. "Θα θυσίαζα την ζωή μου για να υπερασπιστώ αυτή την χώρα, την χώρα μου", απάντησε χωρίς δισταγμό.

Αναλογίστηκα, ακούγοντάς τον: Πόσο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην χώρα μας αν καταφέρναμε να κάναμε τους μετανάστες που ζουν μαζί μας να νοιώσουν το ίδιο. Αναρωτιέμαι αν το προσπαθούμε καν...

Friday, July 03, 2009

Τα ιδιωτικά σχολεία πρότυπα για τα δημόσια στην Βρεττανία

O Brown ανακοίνωσε νέα μέτρα για τα δημόσια σχολεία, σύμφωνα με τα οποία οι μαθητές θα έχουν την ίδια μεταχείρηση όπως οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Κάθε μαθητής θα έχει τον προσωπικό του σύμβουλο.

Ταυτόχρονα όμως οι γονείς θα πρέπει να εκτελούν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους, άλλως θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα.

Parents should be able to expect a private school style education under plans to reform the education system, the prime minister said today.
Families will be guaranteed personal tutors, one-to-one tuition, and a range of qualifications under the plans, which will be laid out in full in a white paper tomorrow.However, parents will also be expected to be more responsible for their children's behaviour in school and there will be new pressure on them to support their children's education in the form of a new home-school agreement contract, backed by £1,000 fines if they refuse to play their part.
Launching the Building Britain's Future paper in the Commons, Brown said: "I want all our children to have opportunities that are available today only to those who can pay for them in private education."Every child will have a personal tutor throughout their secondary schooling, to provide them with pastoral support, and one-to-one tuition for academic support, if they need it. The best headteachers will take over chains or federations of state schools to improve standards, as part of a drive to eliminate failing schools.
Teaching unions welcomed the plans, though stressed they are not new proposals.The document said: "Parents will now be guaranteed an education that is individually tailored for their child, including a personal tutor for every pupil at secondary school; stretching teaching for all pupils, with catch-up tuition for those who need it, including one-to-one; and qualifications that suit every child's strengths, whether practical or academic. And we will back headteachers to enforce good behaviour in every classroom and achieve high standards for all pupils, with the best headteachers working in more than one school as we radically expand federations of schools, trusts and academies.
"Children are already offered one-to-one tuition if they need it in primary school but the announcement today extends that into the first year of secondary school.
Tomorrow's white paper will also set out options for a new annual report card for schools, which will include details of the school's results, sporting achievements and behaviour, as well as annual surveys of parents to include their impression of their children's teachers.
"The report card will provide fuller and clearer accountability on school performance to parents than existing school league tables," the document said.Christine Blower, general secretary of the National Union of Teachers, said: "Gordon Brown's announcement of one-to-one tuition for pupils, while not new, is certainly a positive move and I welcome the government's continued commitment to it."By making one-to-one tuition in schools an entitlement it ensures that all pupils benefit, not just the few whose parents can afford to pay for it.