Saturday, May 09, 2009

Το κλείσιμο της Βουλής και η ελληνική προχειρότητα

Ενα απο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής είναι μια αόριστη αναφορά ότι και στο παρελθόν αυτό έχει ξανασυμβεί.

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ποτέ το κλείσιμο δεν είχε γίνει τόσο νωρίς, ιδιαίτερα με ταυτόχρονο κλείσιμο της συνόδου.

Ο πολίτης που δεν έχει παρωπίδες και θα ήθελε να ελέγξει αυτό τον ισχυρισμό θα περίμενε το αυτονόητο. Κάποια από τις δύο πλευρές να δώσει τις αντίστοιχες ημερομηνίες για το παρελθόν ώστε να κρίνει ο ίδιος. (Δεν είναι δα και τόσο πολλές οι φορές που έχουν γίνει ευροεκλογές).

Αυτές τις ημερομηνίες, και τα γεγονότα που τις συνόδευαν, δεν τις έχω ακούσει από κάποιο κόμμα.

Ας υποθέσουμε ότι τα κόμματα δεν έχουν συμφέρον να το κάνουν (δύσκολο να το πιστέψει κανείς γιατί εδώ μόνο μια από τις δύο πλευρές έχουν δίκιο). Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα γινόταν τουλάχιστον από τα ΜΜΕ. Ούτε αυτό έχει συμβεί.

Βλέπω π.χ. μια σοβαρή εφημερίδα να γράφει σήμερα: Από μνήμης, πάντως, μπορεί να εκτιμηθεί ότι πλην των περιπτώσεων των δίδυμων εκλογών το 1981 και το 1989, οπότε τηρήθηκε και για τις εθνικές για τις ευρωεκλογές ο μήνας που προβλέπει το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος, μόνον το 1985 η διακοπή των εργασιών ήταν και πάλι τέσσερις εβδομάδες.

Γιατί από μνήμης; Τόσο δύσκολο είναι να ανατρέξουν στα αρχεία τους;

Προφανώς, η πολιτική ζωή της χώρας, εκτός από τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματά της ταλανίζεται και από ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν το συναντάται μόνο στην πολιτική. Την προχειρότητα.

Ανανέωση: Μετά από πολύ ψάξιμο, βρήκα στο σιτε του ΠΑΣΟΚ σχετική (και καλά τεκμηριωμένη), αναφορά. Δυστυχώς, αναφέρεται μόνο στις δύο τελευταίες εκλογές.
Τι έγινε στις προηγούμενες;






No comments:

Post a Comment