Tuesday, March 12, 2013

Μόνιμος Γ.Γ. Εσόδων, ΣΔΟΕ και opengov

Στην επικαιρότητα υπάρχουν δύο θέματα που αφορούν τον μόνιμο Γ.Γ. Εσόδων και το ΣΔΟΕ. Γίνεται συζήτηση για την αντικατάσταση κορυφαίων στελεχών του ΣΔΟΕ και αναμένεται το σώμα αυτό να περάσει στην αρμοδιότητα του μόνιμου Γ.Γ. Εσόδων, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αντικατάσταση των στελεχών του ΣΔΟΕ πριν η αρμοδιότητα περιέλθει και ουσιαστικά στον μόνιμο Γ.Γ. Εσόδων, θα επιτρέψει να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι θέλει να ελέγξει τον οργανισμό αυτό κομματικά.

Πιστεύω ότι ο μόνιμος Γ.Γ. Εσόδων θα πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης του ΣΔΟΕ και φυσικά να κριθεί για τις επιλογές του, μετά από κάποιο διάστημα, ας πούμε 6 μήνες. Αν αυτό γίνει, το ΣΔΟΕ θα αποκτήσει άλλο κύρος και θα απεξαρτηθεί από τον πολιτικό εναγκαλισμό (και τις σκοπιμότητες που προκύπτουν).

Αν δοθεί αυτή η δυνατότητα, είναι βέβαιο ότι μόνιμος Γ.Γ. Εσόδων  θα επαναλάβει την πρακτική που ακολούθησε για την στελέχωση του γραφείου του μέσω opengov. Θα μπορέσει έτσι να επιλέψει με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια  μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στο ΣΔΟΕ, τους επιτρέπεται από την νομοθεσία και έχουν τα προσόντα.

Αν αυτό γίνει, το κράτος και η δημόσια διοίκηση θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού.

No comments:

Post a Comment