Sunday, December 02, 2012

opengov και αξιοκρατία

 Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην καθημερινή άρθρο του Ν. Παρακευόπουλου για το θέμα. Το άθρο αυτό αναδημοσιεύθηκε στο parapolitiki.com.

Απαντώ μόνο σε ένα σχόλιο που αναρτήθηκε εκεί  γιατί νομίζω ότι χρειάζεται μια διευκρίνιση στην καλοπροαίρετη κριτική που διατυπώνει το σχόλιο αυτό. (Δεν έχει έλθει η ώρα να γραφτεί η ιστορία του opengov. Για να είναι δίκαιη, πρέπει να γραφτεί πλήρως και όχι αποσπασματικά).

Το σχόλιο λέει: "Συμφωνώ ότι η ανοιχτή διακυβέρνηση είναι μεγάλη τομή και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υπερασπιστώ όσους την πολέμησαν. Πιστεύω όμως ότι η συγκυρία δεν επέτρεπε τότε τέτοιες τεράστιες καθυστερήσεις στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού".

Μια σημαντική παράμετρος του opengov στην οποία δεν δόθηκε σημασία ήταν η προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης πρέπει να σαρωθεί όλη η κορυφή της διοίκησης για να μπουν οι "δικοί μας". Να μπουν γιατί; Γιατί απλά είναι "δικοί μας"; Για να ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα οι "εξυπηρετήσεις"; Δεν ήταν αυτό μια από τις κατάρες της δημόσιας διοίκησης; Και πώς θα μπορούσαν να γίνουν "γρήγορα" τα πράγματα όταν για πρώτη φορά εφαρμοζόταν η λογική των βιογραφικών στην επιλογή στελεχών της διοίκησης με μια διαδικασία ηλεκτρονική που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εφαρμοστεί στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα σε τόσο μαζική έκταση;
Η δημόσια διοίκηση δεν έμεινε ακέφαλη όσο διαρκούσαν οι διαδικασίες του opengov, στην πρώτη δύσκολη φάση. Και ίσως αποτελεί έκπληξη για ορισμένους ότι οι προηγούμενες διοικήσεις -στην πλειοψηφία τους- έκτελούσαν με ευσυνειδησία τις υποχρεώσεις τους. Το ίδιο -και σε μεγαλύτερη έκταση θα έλεγα- συνέβη και με όσους είχαν επιλεγεί με το opengov, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. (Γι' αυτό άλλωστε εξακολουθούν και παραμένουν στην θέση τους τόσοι πολλοί από αυτούς που είχαν επιλεγεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου). Και είναι κρίμα ότι η αντικατάσταση όσων άλλαξαν δεν ήταν αποτέλεσμα πιθανής αρνητικής αξιολόγησης της επίδοσής τους (βασικής συνιστώσας του opengov που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε), αλλά απλά ικανοποίηση της ανάγκης "άμεσης εξυπηρέτησης" αποτυχόντων υποψηφίων βουλευτών.

ΥΓ. Ευτυχώς βέβαια, που η Τρόικα επέμεινε οτι για την θέση του μόνιμου ΓΓ εσόδων, η επιλογή πρέπει να γίνει αξιοκρατικά. Ετσι, "αναστήθηκε" όλη η πλατφόρμα του opengov, (ακόμα και η φόρμα υποβολής αίτησης που είχα διαμορφώσει). Ελπίζω να επιτραπεί σε αυτούς που θα κάνουν την αξιολόγηση των αιτήσεων να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

4 comments:

  1. Anonymous7:21 am

    όταν ήρθε η περίφημη Νέα Διακυβέρνηση του ακαταλληλότερου, παρά την αδημονία για εξουσία που προκάλεσαν 20 χρόνια αναμονής, χρειάστηκαν
    αρκετοί μήνες μέχρι να αντικατασταθουν ΓΓ κλπ, και τελικώς επελέγησαν Ζαχόπουλοι.

    βασικά η διοίκηση δεν κινδυνεύει να μείνει ακέφαλη, κινδυνεύει όμως να μείνει ανεγκέφαλη όταν επιλέγοναι οι ακαταλληλότεροι/κουμπαρότεροι.

    ReplyDelete
  2. Anonymous7:59 am

    Δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση της ανάρτησης από το άρθρο στο σημερινό ΒΗΜΑ:
    Από το openGov στα κομματικά παζάρια για τις ΔΕΚΟ - Καθυστερούν οι διορισμοί καθώς η «ποσόστωση» προκαλεί τριβές: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=486634#.ULt1HNZ0CAY.twitter
    "Πέντε μήνες ζωής μετράει ήδη η κυβέρνηση και ακόμη παραμένουν στη θέση τους διοικητές Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ακόμη και σε ΔΕΚΟ που βρίσκονται στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων παραμένουν πρόσωπα τα οποία έχουν ταχθεί δημοσίως εναντίον τους, αλλά η αντικατάστασή τους χρονοτριβεί. Για μια ακόμη φορά η τοποθέτηση κρατικών αξιωματούχων καθυστερεί επειδή η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια διαδικασία ιδιαίτερα αργή και αρκετά προβληματική. Από τον διορισμό των golden boys της κυβέρνησης Καραμανλή και το openGov της κυβέρνησης Παπανδρέου, η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε στον αστερισμό της ποσόστωσης, δηλαδή της διανομής των κρατικών αξιωμάτων μεταξύ των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν".

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:31 am

    Αν και εκτός θέματος, μήπως έχετε ενδιαφερθεί να πάρετε στα χέρια σας τις αποφάσεις του ΣΤΕ με τις οποίες έκρινε μη νόμιμα τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία ''επιχειρήσατε'' να αναγνωρίσετε τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης? Έχετε μάθει τους ακριβείς λόγους που τα απέρριψαν; Μήπως αισθάνεστε την ανάγκη να εξηγήσετε γιατί συντάχθηκαν με τόση προχειρότητα ώστε να καταλήξουν εκεί που κατέληξαν;
    Οφείλετε απλώς σε λανθασμένη τακτική ή μήπως σε σκοπιμότητα δική σας ή συντεχνιακών κύκλων του υπουργείου που σας εξαπάτησαν; Αν και άνευ ουσίας πλέον, θα είχε ενδιαφέρον μετά από τόσο καιρό να πάρουμε μία ειλικρινή απάντηση από εσάς!
    Ευχαριστώ και καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:37 pm

    Υπάρχει και μία άλλη άποψη: Ότι το δημόσιο κατάστημα που αναφέρατε έχει την τάση εδώ και μερικές δεκαετίες να γέρνει κατά που φυσά ο άνεμος, διαφορετικά μπορείνα βγάλει ότι εξυπνάδα τους φαίνεται βολική για την περίσταση. Η γνώμη μου είναι: Δεν εξυπηρετεί τίποτα, να το κλείσει κάποιος τροϊκανός λοιπόν, για να εξοικονομηθούν χρήματα για τους συνταξιούχους! Επί της ουσίας έχετε κάτι να μας πείτε;

    ReplyDelete