Tuesday, March 15, 2011

Περί "ευπρέπειας". (Συνέντευξη στην τηλεόραση του Αντέννα)

Η ανάρτηση αυτή γίνεται για να κάνω μια διευκρίνιση.

Είχε συμφωνηθεί με το γραφείο τύπου του υπουργείου να έχουμε συνέντευξη στις 8 για περίπου μισή ώρα. Στις 8.25 μου ζητήθηκε από το στούντιο να συνεχίσουμε "για να ακούσω τους συνδικαλίστες και να απαντήσω" αλλά, αν μπορούσα, να περιμένω λίγο γιατί ήθελαν να μιλήσουν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στις 9 (!), όταν εξήγησα ότι είναι αδύνατον να καθυστερήσω άλλο, με παρακάλεσαν από το στούντιο να κάνω υπομονή για 5'. Το έκανα. Στις 9.20 εξήγησα ότι έχω άλλες υποχρεώσεις και έβγαλα τα καλώδια. Με παρακάλεσαν από το στούντιο να μείνω για μετά το διαφημιστικό διάλειμμα "για να με χαιρετήσουν". Το δέχτηκα, περιμένοντας μάταια. Στις 9.35 διέκοψα οριστικά την σύνδεση.

Δεν θα έβαζα αυτό το σχόλιο, γιατί ξέρω ότι οι τηλεοράσεις έχουν δικό τους τρόπο διαχείρισης του χρόνου των προσκεκλημένων τους. Αναγκάζομαι όμως να το κάνω γιατί αντιλαμβάνομαι ότι η διακοπή σχολιάσθηκε εκ των υστέρων ως ότι είπα ότι "δεν θέλω να απαντήσω σε όσα θα έλεγαν άλλοι συνομιλητές που είχαν (τους οποίους δεν μπορούσα να ακούσω έτσι κι' αλλιώς με την σύνδεση που είχαμε), και ότι αυτό "θεωρήθηκε απρεπές από την πλευρά μου" (!!!) ". Αυτό το σχόλιο, μετά από μια ώρα και 10 λεπτά αναμονής (και ακινησίας) στα οποία άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ατέλειωτες διαφημίσεις, αλλά όχι τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών!

Ελπίζω ότι αύριο θα υπάρξει επανόρθωση.

Καλημέρα σε όλους!

ΥΓ. Ευχαριστώ τα παιδιά του τηλεοπτικού συνεργείου που ήλθαν στο γραφείο μου, για την ευγένειά τους και την κατανόηση που έδειξαν.

10 comments:

  1. Anonymous10:21 am

    Αξιότιμε κ. Πανάρετε,

    Ο τρόπος διαχείρισης του χρόνου των πολιτικών από τα κανάλια είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δύναμη του μέσου.
    Όπως ο πολίτης περιμένει να δει το βουλευτή του (για ρουσφέτι και –μη) με τις ώρες, ο ασθενής περιμένει μια ωρίτσα το γιατρό (αν είναι καθηγητής σίγουρα δύο, να μην ξεχνιόμαστε κιόλας), έτσι κι ο πολιτικός περιμένει να βγει στο γυαλί.

    Οι περισσότεροι των πολιτικών μας, όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ μίας εμφάνισης στο γυαλί (έστω και καθυστερημένης) και ενός οκταώρου σκληρής δουλειάς τι άραγε επιλέγουν;
    Εξάλλου καριέρες πολιτικές φτιάχτηκαν στο γυαλί. Όπως επίσης και επιστημονικές . Γι αυτό και συνωστίζονται οι κάθε λογής «ειδικοί» για λίγο χρόνο στην TV ώστε να μας παράσχουν τα φώτα τους και να λάβουν και κάποια χρηματοδότηση για μελέτη, καινοτομία, έρευνα κλπ, κλπ.

    ReplyDelete
  2. Anonymous7:35 am

    Περί [ευπρέπειας] συνέχεια……


    Συνήθως λέγεται ότι «το ψάρι όζει από το κεφάλι»

    Όσοι/ες το ισχυρίζονται ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αρέσκονται στο να μεταβιβάζουν ευθύνες εκ του ασφαλούς, να μην παίρνουν θέση και συνήθως να αποποιούνται ευθύνες των πράξεών τους.

    Υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι «ο ιχθύς βρωμάει και από την ουρά».

    Είναι εκείνοι/ες που συνήθως αναλαμβάνουν ευθύνες, προτείνουν, ρισκάρουν, συμμετέχουν με προτάσεις θέσεις .

    Είναι εκείνοι/ες που δεν αρνούνται την (αυτό)αξιολόγηση, την όποια κριτική γιατί έχουν και επιχειρήματα και γνώσεις και πολιτική άποψη.

    Είναι εκείνοι/ες που αποποιούνται μεθόδους συμμετοχής σε ενέργειες διαπλοκής.

    Την περασμένη εβδομάδα κάποιοι /ες έκαναν βαρυσήμαντες δηλώσεις – διαπιστώσεις για στελέχη της εκπαίδευσης που κατέλαβαν θέσεις με αμφίβολης εγκυρότητας ακαδημαϊκούς τίτλους , που αποκτήθηκαν με διαδικασίες αμφίβολης νομιμότητας.

    Πομφόλυγες ή άνθρακας ο θησαυρός [ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ].

    Δεν προβάλλονται οι όποιες ενστάσεις αναφορικά με τη ΜΗ ύπαρξη του φαινομένου.

    Προκαλεί ΟΜΩΣ έκπληξη η μη ανάληψη της ευθύνης συγκεκριμενοποίησης της κατηγορίας ή των υπαινιγμών. [ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΔΜΘ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ να πουν τα πράγματα με το όνομά τους]

    Προβάλλεται ο ισχυρισμός γιατί οι γνωρίζοντες και συμμετέχοντες στις διαδικασίες της επιλογής ΔΕΝ συγκεκριμενοποιούν τις καταγγελίες τους.[Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ]

    Δεν προβάλλεται ο ισχυρισμός της μη ανάληψης ευθύνης γιατί μας ενδιαφέρουν το/α άτομο/α που καταγγέλλει/ουν ΑΛΛΑ όταν εκπροσωπούνται θεσμοί τότε το θέμα έχει την ιδιαίτερη βαρύτητά αναφορικά με την απαξίωση των θεσμών. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ

    Προβάλλονται οι παραπάνω ισχυρισμοί για να επισημάνουμε την αναξιοκρατική διαδικασία στις μέχρι τώρα επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης και όχι μόνο, στις οποίες οι συμμετέχοντες και καταγγέλλοντες σιωπούσαν ή συνέπρατταν.

    Προβάλλονται οι παραπάνω ισχυρισμοί για να τονίσουμε ότι υπεύθυνοι για αναξιοκρατικές κρίσεις οι οποίες κατέπεσαν δικαστικά ήταν όσοι ως κριτές και κρινόμενοι συμμετείχαν σε διαδικασίες που σήμερα καταγγέλλονται για να διορίσουν τους εαυτούς τους. Και αυτοί κατέχουν[είχαν] τις θέσεις επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης ή των ηγητόρων των συνδικάτων για μια τριακονταετία ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ή ΥΠΔΜΘ [διαλέγετε και παίρνετε] η οποία ΝΑΙ ΜΕΝ διορίζει τους «δικούς της» στα υπηρεσιακά συμβούλια ΑΛΛΑ ο μέσος χρόνος διακυβέρνησης είναι πολύ μικρότερος της τριακονταετίας.

    Προβάλλονται οι παραπάνω ισχυρισμοί για να επισημάνουμε ότι τα δήθεν αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια επιλογής [ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ούτε αντικειμενικά είναι , ούτε μετρήσιμα πάντα] είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης για τη διατήρηση ισορροπιών και της «θεσούλας» που όμως δεν διαταράσσει τον ένοχο συσχετισμό δυνάμεων που ευθύνεται για τη διατήρηση του τέλματος στην εκπαίδευση.

    [Η /Ο (ΕΥ)ΑΠΡΕΠΗΣ]

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:56 am

    Μακάρι να μπορούσατε εσείς ή η υπουργός να παρακολουθήσετε μια εκλογή σε τμήμα του Θεσσαλίας την επόμενη εβδομάδα. Να δείτε πως θα ψηφιστεί μια χαρά ο εσωτερικός υποψήφιος ενώ ο εξωτερικός υποψήφιος είναι πάρα-πάρα-πάρα πολύ καλύτερος. Και όχι γιατί λόγω οικονομικής κρίσης ο εσωτερικός θα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Ίσα -ίσα που ο εσωτερικός υποψήφιος διατηρεί ιατρείο και έχει τη θέση ΔΕΠ για χαρτζηλίκι. Αλλά γιατί ένας νέος ΔΕΠ με περγαμηνές θα αποτελέσει σοβαρό μέτρο σύγκρισης που δεν θα μπορούν παρά να λάβουν σοβαρά. Καλύτερα "ήσυχα" με αυτόν που γνωρίζουμε παρά "μπελάδες" στο κεφάλι μας. Και ο εκπρόσωπος των φοιτητών θα πει μια χαρά μάθημα ότι κάνει, όταν ο ίδιος σαν πρωτοετής πετούσε σαΐτες στο μάθημα. Ότι και να πείτε περί ευπρέπειας και περί "αιμορραγίας μυαλών" .... δεν πιάνει τόπο. Με βίντεο θα έπρεπε να καταγράφονται οι εκλογές και εξελίξεις ή να γίνονται ανοιχτές στο κοινό μήπως και φοβηθούν το ξεφώνισμα οι καθηγητές που εκλέγουν τους κουμπάρους και τους φίλους που τους κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις.

    ReplyDelete
  4. Anonymous1:58 pm

    Προσυπογράφω τα προηγούμενα σχόλια για την ακατάσχετη εξουσία των ΜΜΕ, τις γονυκλισίες πολιτικών παλαιάς κοπής και τον αναπόφευκτο λαϊκισμό.

    Αναφορικά με τα αντικειμενικά ή μη κριτήρια αξιολόγησης που αναφέρει το προηγούμενο σχόλιο θα ήθελα να επισημάνω το εξής: στις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών για θέσεις διοίκησης (Δ/ντες, Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης κ.τ.τ.) τίθεται ως προϋπόθεση ένα ελάχιστο προϋπηρεσίας σε διδασκαλία στην τάξη.
    Μήπως το κριτήριο αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί;
    Γιατί δεν νομίζω πως η προϋπόθεση αυτή εξασφαλίζει εχέγγυα διοικητικής επάρκειας του αξιολογούμενου.

    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:58 am

    ΣΧΕΔΟΝ ΑΣΧΕΤΟ

    Κύριε Υφυπουργέ,
    ρίξτε μια ματιά στο site της ΑΣΠΑΙΤΕ.



    Ενδεικτικά
    http://education.aspete.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=394&Itemid=363&lang=el

    http://education.aspete.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=393&Itemid=26&lang=el

    http://education.aspete.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=405&Itemid=359&lang=el

    Για "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" ούτε λόγος...

    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  6. Anonymous12:32 am

    Φεύγει και ο Μάρτης και τα επ. δικαιώματα των ΤΕΙ στο ράφι.

    Γιατί δεν εφαρμόζετε τα αυτονόητα, αφού θέλετε να φέρετε την αξιοκρατεία και στην Ελλάδα.

    Τα κλειστά επαγγέλματα έμειναν κλειστά με τα συνηθισμένα ελληνικά τεχνάσματα.

    Ευχαριστώ για την προσπάθεια σας έως τώρα κύριε Υφυπουργέ, αλλά τώρα που φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, θα πρέπει και να κόψουμε και το νήμα του τερματισμού.

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:29 am

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Μύδροι κατά του ΤΕΕ

    http://epirusgate.blogspot.com/2011/03/blog-post_9579.html

    Απευθείας από την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, θα διεκδικήσει επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού Υλικών για τους αποφοίτους του το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευσή του την Τετάρτη.Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την αθέτιση των δεσμεύσεων του προέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη, ο οποίος δεν αποδέχεται τη μετονομασία του τμήματος σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών, αλλά εισηγήθηκε προς την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ η ένταξη των αποφοίτων να γίνει εφόσον το τμήμα μετονομαστεί σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών.Η γενική συνέλευση του Τμήματος κάνει λόγο για επίδειξη συντεχνιακού κυνισμού και αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική οδό, ζητώντας την άμεση και ουσιαστική συμπαράσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ καθώς και των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: « Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ, μολονότι το ίδιο δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα, διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μηχανικών ανεξαρτήτως ειδικότητας και επιπλέον παρέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επομένως η κατηγορηματικά αρνητική στάση της παρούσας ηγεσίας του ΤΕΕ στην ένταξη των αποφοίτων του Τμήματός μας στα μητρώα του ΤΕΕ ουσιαστικά μπλοκάρει την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με veto στην απονομή οποιουδήποτε επαγγελματικού δικαιώματος στους αποφοίτους μας.Μ’ αυτές τις ενέργειες, γίνεται φανερό ότι ο Πρόεδρος και η κεντρική Διοίκηση ΤΕΕ υπερβαίνουν τις εκ του νόμου καθορισμένες αρμοδιότητες τους. Ουσιαστικά, «αποφασίζεται» ποια τμήματα μηχανικών θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα με ένα είδος ιδιότυπης «αναγνώρισης από το ΤΕΕ». Ο ρόλος του παρόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος, μετατρέπεται αυθαίρετα σε ρόλο αξιολογητή πανεπιστημιακών τμημάτων και ακόμη χειρότερα σε ρόλο σχεδιαστή της αναπτυξιακής πολιτικής των ελληνικών πανεπιστημίων. Από θεσμική άποψη, είναι ισοδύναμο με το να αποφασίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι δεν αναγνωρίζει και δεν παρέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός υπηρετούντων γιατρών ή επειδή δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα σπουδών ή την σύνθεση του προσωπικού ή την ερευνητική κατεύθυνση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Πέρα από την συντεχνιακή πολιτική του ΤΕΕ, αξίζει να σημειώσουμε τον τρόπο άσκησης αυτής της πολιτικής από την πλευρά της παρούσης ηγεσίας του ΤΕΕ. Αθέτηση συμφωνιών, ανακολουθία στις απόψεις και συνεχής αλλαγή στις θέσεις, έλλειψη συνέχειας στις διαδοχικές διοικήσεις, ηθελημένη παρελκυστική τακτική επιστρατεύονται ως μέθοδοι για να επιτευχθεί ο όποιος σκοπός. Επίσης, αποκαλύπτεται η περιφρόνηση με την οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αντιμετωπίζει τόσο την ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και τη Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα διαφαίνεται η καχυποψία, αν όχι ανοιχτή εχθρότητα, με την οποία η παρούσα Διοίκηση του ΤΕΕ αντιμετωπίζει το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννινα.Όλα αυτά μολονότι ταιριάζουν απόλυτα στο σημερινό γκρίζο τοπίο της βαθειάς κρίσης αξιών και θεσμών της ελληνικής κοινωνίας, προκαλούν απογοήτευση επειδή σχετίζονται με έναν επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί και που αναμφισβήτητα συνεισφέρει εδώ και δεκαετίες στην οικονομική, τεχνολογική και θεσμική ανάπτυξη της χώρας».

    ReplyDelete
  8. Anonymous2:57 am

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΤΕΕ;;;...
    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΕΕ.

    ReplyDelete
  9. Anonymous11:52 am

    κύριε υπουργέ, οι άνθρωποι της τηλεόρασης έχουν συνηθίσει να ξεροσταλιάζουν κάποιοι ώστε να τύχουν των λίγων λεπτών δημοσιότητας. Οι πιο "αθώοι" ντύνονταν και Ζορό! Άλλοι αλληλοπατιούνται για να τους "πάρει" η κάμερα.Οπότε, αφού εσείς καθόσασταν και λίγο περιμένατε!

    ReplyDelete
  10. Anonymous5:27 am

    αναβλήθηκε η εκλογή που ανέφερα παραπάνω... ίσως είναι και για καλό...

    ReplyDelete