Thursday, September 23, 2010

Διευκρινιστικές Απαντήσεις για τον Θαλή και Αρχιμήδη

Σε ερωτήματα που έχουν υποβληθεί.
Οι απαντήσεις είναι εδώ.

6 comments:

  1. Anonymous10:54 am

    Καλησπέρα,

    μια διόρθωση: για το Θαλή και τον Αρχιμήδη, όχι για τον Ηράκλειτο (για αυτόν δε βλέπω να έχετε να μας "πείτε" νέα)...

    χαιρετώ,
    Βαγγέλης

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:26 am

    http://www.rodiaki.gr/article.php?id=59504&catid=1&subcatid=5

    Την βαθύτατη ανησυχία του για την αρνητική πορεία των ελληνικών Πανεπιστημίων, με αφορμή την τελευταία διεθνή αξιολόγηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (QS World University Rankings), εκφράζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης, κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το 2010, μόνο πέντε ελληνικά πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο και κανένα μεταξύ των 200, καθώς το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, εφέτος εκτοπίστηκε στην 286η θέση, από την 177η όπου βρισκόταν πέρυσι, υποχώρησε δηλαδή κατά 109 θέσεις.

    Ειδικότερα, πλην του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνονται ανάμεσα στις θέσεις 401-450 το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο, ανάμεσα στις θέσεις 451-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ανάμεσα στις θέσεις 501-550 το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Ο κ. Κρεμαστινός συνδέει ευθέως την αρνητική αξιολόγηση των ελληνικών Πανεπιστημίων με το «αντίκρισμα» των πτυχίων που χορηγούν, στην αγορά εργασίας και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την λήψη μέτρων για την ουσιαστική αναβάθμισή τους, με παρεμβάσεις σε όλο το πλέγμα των παραμέτρων που διαμορφώνουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα.

    Επαναφέρει δε την πρόταση που έχει καταθέσει και στο παρελθόν, για την αντιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός από τα 10 πρώτα στην κατάταξη Πανεπιστήμια στον κόσμο.

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:15 am

    Σχετικά με τις τροποποιήσεις της ηλεκτρονικής φόρμας:
    "2η Τροποποίηση:
    Ο τίτλος του πεδίου “Project concept and objective(s) (Describe the aim of the study and research
    milestones) (2000 words max)” διευκρινίστηκε σε:
    "Describe the state of the art, methodology, research plan, work-packages and research
    milestones" (2000 words max)"

    Αυτό δεν αποτελεί διευκρίνιση, αλλά ουσιαστικά ζητάτε να ξαναγραφτεί (για 3η φορά...) το εν λόγω κομμάτι. Πρώτα ζητήθηκε το "aim" και "research milestones", τώρα αλλάζουμε σε "state of the art", "methodology", "research plan", "work packages".

    Ουσιαστικά μιλάμε για άλλο κείμενο.

    Είναι δυνατό να γίνονται τέτοια ράβε-ξύλωνε μια βδομάδα πριν το deadline?

    Ακόμη κι αν παραταθεί το deadline, τι είδους αντιμετώπιση είναι αυτή για όσους είχαν ήδη τελειώσει την πρότασή τους με βάση τα όσα ίσχυαν ως και 22/9;

    ReplyDelete
  4. Anonymous4:50 am

    Επιτέλους κ. υπουργέ σας παρακαλούμε να σεβαστείτε τουλάχιστον τον κόπο των Ελλήνων ερευνητών που έχουν υποβάλει προτάσεις στο Θαλή/Αρχιμήδη (είμαι ένας από αυτούς).

    Θυμίζω λίγο τα τελευταία στάδια:

    1. Στις 21/7 (με πολλούς συναδέλφους απόντες λόγω διακοπών) ζητήθηκε η υποβολή περιλήψεων στα Αγγλικά, χωρίς διευκρινίσεις σε σχέση με περιεχόμενο των πεδίων και χωρίς ακριβή συσχέτιση με τη διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με την προκήρυξη. Καταληκτική ημερομηνία για αυτό: 17/9

    2. Στις 10/9 παρατείνετε την προθεσμία για τις 30/9 και μας ενημερώνετε ότι θα στείλετε διευκρινίσεις.

    3. Στην επικαιροποιημένη πρόσκληση (μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής- παγκόσμια πρωτοτυπία!) δεν αναφέρει κανείς πως θα αξιολογηθούν οι επιμέρους παράμετροι (πχ. "καινοτομικότητα της πρότασης, η μεθοδολογία, η κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται και η εμβέλεια των επιπτώσεων σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και κοινωνικό επίπεδο") κατά την 1η φάση αξιολόγησης και πώς θα γίνει η σύνθεση και η τελική αξιολόγηση αν η πρόταση πρέπει να περάσει στη 2η φάση ή όχι.

    4. Με βάση όλα αυτά (και ανεξαρτήτως της νομιμότητας αυτών) οι περισσότεροι από εμάς προετοίμασαν τις περιλήψεις τους, 'στα τυφλά' αφού ούτε διευκρινήσεις ερχόταν ούτε η μεθοδολογία αξιολόγησης ήταν ξεκάθαρη.

    5. Σήμερα 24/9 με τους περισσότερους από εμάς να έχουμε ετοιμάσει τις περιλήψεις, μας αποστέλλετε κάποιες διευκρινήσεις (αυτές που περιμένουμε από 10/9).

    Επιτέλους σας παρακαλούμε πολύ, αποφασίστε πώς θα γίνει η διαδικασία. Δεν είναι δυνατό να ετοιμάζουμε τις προτάσεις, να αφιερώνουμε πόρους για αυτό και μετά κάθε φορά να αλλάζουν όλα (οι διαδικασίες, το περιεχόμενο, κλπ).
    Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και κάποιοι που προγραμματίζουν τις εργασίες τους και δεν ετοιμάζουν τα πάντα την τελευταία στιγμή.
    Δεν αναφέρω τα περί νομιμότητας της διαδικασίας επικαιροποίησης. Πιθανότατα θα έπρεπε να ακυρώσετε τη διαδικασία και να επαναπροκηρύξετε.

    ΥΓ. Η διαδικασία που προτείνετε (σύντομη πρόταση, καταρχήν αξιολόγηση, ευρεία πρόταση) σε γενικές γραμμές είναι ορθή, με προϋπόθεση ότι η διαδικασία αξιολόγησης είναι ξεκάθαρη. Θα μπορούσε να συγκεκριμενοποιηθεί και να εφαρμοστεί σε επόμενες δράσεις του υπουργείου.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:36 am

    Ke Ypoyrge

    Parakalw na dothei dieykrinisi se osous ypobalan tis anatheorimenes protaseis Thali-Arximidi sta Agglika prin tis 15 Septembriou.

    Thewrw entelws aparadekto na tropoisithei iereynitiki protasi i opia ypoblithike prin apo 18 mines gia triti fora!!

    ReplyDelete
  6. Alkythira2:47 am

    Σας εύχομαι χρόνια πολλά, η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα να σας δίνει υγεία και φώτιση.

    ReplyDelete