Thursday, July 16, 2009

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τις δημοσκοπήσεις

Οπως διατυπώθηκε στην Βουλή από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Σκουλά.

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με την τροπολογία για τις δημοσκοπήσεις. Ο ρόλος των δημοσκοπήσεων υπερτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια. Εδώ όμως θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προσθέσετε στην τροπολογία μία υποσημείωση που θα λέτε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις οι δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται μέχρι σαράντα οκτώ ώρες πριν τις εκλογές και όταν η Νέα Δημοκρατία είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, να έρχεστε κάθε χρόνο και να αλλάζετε τους νόμους: δεκαπέντε μέρες μπροστά το 2007, μετά το 2008 αλλαγή με τον κ. Ρουσόπουλο, και σήμερα ξανά τα ίδια. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική αγορά των δημοσκοπήσεων. Και υπάρχει πρόβλημα διότι δεν είναι ξεκάθαρο το πεδίο.
Προϋποθέσεις δημοσίευσης ερευνών. Θα μιλήσω πάλι επιστημονικά. Ως προς το ερωτηματολόγιο, να δημοσιεύεται ολόκληρο το ερωτηματολόγιο που ετέθη στους πολίτες σε κάθε δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται. Όσοι δημοσιοποιούν έρευνες θα πρέπει να αναφέρουν ποιος παράγγειλε, ποιος πλήρωσε την έρευνα και ποιος σχεδιάζει το ερωτηματολόγιο.
Ως προς τα δημογραφικά στοιχεία, για όλες τις έρευνες να δημοσιεύονται τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος, σταθμίσεις, δημιουργία ανεξάρτητης αρχής επιστημονικού ελέγχου, που δεν υπάρχει.
Και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να γίνει εδώ δημόσιος διάλογος. Η εκ νέου δεύτερη τροποποίηση του νόμου δείχνει την προχειρότητα και τον τυχοδιωκτισμό που η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει, γιατί βλέπει ότι έρχονται εκλογές και απ’ ό,τι φαίνεται θα τις χάσετε τις εκλογές.

No comments:

Post a Comment