Friday, June 12, 2009

Η δημοκρατία στην Μ. Ανατολή

Ενας από τους διακηρυγμένους στόχους του G. Bush όταν εισέβαλε στο Ιράκ ήταν να διαμορφώσει συνθήκες δημοκρατίας δυτικού τύπου.
Δεν γνωρίζω αν το πέτυχε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Υπουργός εμπορίου που κατηγορήθηκε για μεγάλες ατασθαλίες, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ενώ αναχωρούσε από την χώρα.

Από το άλλο μέρος έχουμε εκλογές σήμερα στο Ιράν, μια από της συνιστώστες του "άξονα του κακού". Η συμετοχή στις εκλογές αυτές φαίνεται να ξεπερνά το 70%. Αυτό, μερικές μέρες μετά τις εκλογές στην Ευρώπη όπου η αποχή έφτασε στο 50%. Επίσης, ενώ πολλοί στην δύση μιλούσαν για εκλογές παρωδία, οι Ιρανοί φαίνεται να πιστεύουν διαφορετικά.

Την ίδια ώρα στο Λίβανο, μια άλλη συνιστώσα του άξονα του κακού, η Χεζμπολάχ, αποδέχθηκε ειρηνικά την ήττα της στις εκλογές και δήλωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα.

Και τρεις διαφορές του Ιράν και της Ελλάδας.
1. Η Ελλάδα, με πληθυσμό 10 εκ., έχει 300 βουλευτές. Το Ιράν, με πληθυσμό 70 εκ., έχει 290 βουλευτές.
2. Μια ώρα μετά την λήξη της ψηφοφορίας του Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν έδωσε αποτέλεσματα για το 20% των ψήφων. Θυμάται κανείς το ποσοστό των ψήφων που είχε ανακοινώσει το δικό μας Υπουργείο εσωτερικών την περασμένη Κυριακή, μια ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας;
3. Στο Ιραν, ο διεκδικητής της προεδρίας, έκανε δικό του exit poll και προέβλεψε νίκη με ποσοστό πάνω από 60%. Να δούμε αν οι προβλέψεις αυτού του exit poll θα είναι καλύτερες από τις προβλέψεις των ανεξαρτήτων Ελλήνων δημοσκόπων της περασμένης Κυριακής.

No comments:

Post a Comment