Sunday, May 24, 2009

....."Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα"

Κάποιοι, που έχουν αναγορεύσει τους εαυτούς τους ειδικούς στην επικοινωνία, ισχυρίζονται οτι ο Γ. Παπανδρέου υπέπεσε σε ένα επικοινωνιακό "ολίσθημα" χρησιμοποιώντας μια ιστορική φράση καθ'υπερβολήν, διότι, κατ' αυτούς, έδωσε την ευκαιρία στους πολιτικούς του αντιπάλους να του επιτεθούν.

Ομως μου φαίνεται ό,τι, με τους δικούς τους όρους, παραγνωρίζουν το οφθαλμοφανές:
ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η' ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ"

Ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο έτερος πόλος της ΝΔ, ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ, ο Γ. Καρατζαφέρης, τα κανάλια και οι αυθεντίες τους, οι εφημερίδες, τα μπλόγκς, ΟΛΟΙ.

Και αυτό έχει οδηγήσει σε ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα: στο υποσυνείδητο όλων, η φράση αυτή έχει καθιερωθεί ώς το δίλημμα των ευρωεκλογών. Επί τόσες μέρες η πρώτη είδηση στο δελτία (και πρώτος υπότιτλος) είναι το "αντιπαράθεση γύρω από το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα".

Αναρωτιέμαι, αν μία δημοσκόπηση ρωτήσει, ποιό είναι το δίλημμα που γνωρίζετε σχετικά με τις ευρωεκλογές, τι θα απαντήσει η πλειοψηφία?

Το δίλημμα που έθεσε η ΝΔ "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα" δεν το θυμάται κανείς. Με το να απαντούν τόσο σφόδρα στο "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" οι κυβερνητικοί άθελά τους το νομιμοποιούν ώς βάση συζήτησης και αντιπαράθεσης. Το κρατούν στο προσκήνιο.

Ο Γ. Παπανδρέου κατάφερε να επιβάλλει το δικό του δίλημμα. Και όσο το επαναλαμβάνει, άλλο τόσο "τσιμπάνε" οι αντίπαλοί του. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται οποιαδήποτε δικαιολόγηση (Ρόζα Λούξενμπουργκ, κλπ).


No comments:

Post a Comment