Monday, March 10, 2008

Ο κυβερνήτης της ΝΥ, η πορνεία, οι εκτρώσεις και η Wall Street

Πως συνδέονται όλα τα παραπάνω;

Αρχικά, διάβασα ότι ο (δημοκρατικός) κυβερνήτης της ΝΥ Eliot Spitzer κατηγορήθηκε γιατί πλήρωσε για να κάνει έρωτα με "ακριβή" κοπέλλα ( 4 χιλ. $ κόστος και "ανεκάλυψαν" , μέσω του IRS ότι η πληρωμή έγινε με ηλεκτρονική μεταφορά του ποσού). Παρακολούθησαν μάλιστα τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του και τον άκουσαν να κλείνει ραντεβού με την κοπέλλα.
Η είδηση μου προκάλεσε το ενδιαφέρον γιατί μου φάνηκε παράξενη η ευρεία δημοσιότητα που πήρε ένα τέτοιο όχι και τόσο σημαντικό θέμα.

Αργότερα, βρήκα ότι ο Spitzer, πριν εκλεγεί κυβερνήτης το 2006, ήταν γενικός εισαγγελέας της ΝΥ και είχε κυνηγήσει με πάθος τα οικονομικά σκάνδαλα (και γι' αυτό είχε ονομαστεί "Σερίφης της Wall Street"). Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες με πρώτους και καλύτερους την Wall Street Journal και το χρηματιστήριο της ΝΥ, πανηγυρίζουν βλέποντας ότι ίσως καταφέρουν να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. (Οι μικροεπενδυτές τον θαύμαζαν).
Στα τελευταία 5 χρόνια του ως γενικός εισαγγελέας, κυνήγησε επενδυτικές τράπεζες επειδή εξέδιδαν ανακριβείς αναλύσεις αποθεματικών. Το ίδιο έκανε και με εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων που χρησιμοπιούσαν πρακτικές εσωτερικής ενημέρωσης "ειδικών" πελατών.

Σε καμμιά από τις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όμως, ούτε στο έγκυρο BBC, δεν είδα να γράφεται ότι χθες έγινε στην ΝΥ μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών των αμβλώσεων από όλη την Αμερική στην οποία μίλησε ο Spitzer. Ο λόγος είναι ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του κυβερνήτη Eliot Spitzer το 2006 ήταν να προτείνει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η έκτρωση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε γυναίκας.

Φαίνεται ότι το βαθύ κατεστημένο των ΗΠΑ θα καταφέρει και πάλι να απαλλαγεί από ένα ενοχλητικό αντίπαλο.

(Την ανάρτηση αυτή την τελείωσα υπό το φως ενός κεριού. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια στα Κύθηρα όταν διάβαζα με λάμπα. Τότε που δεν υπήρχε ΔΕΗ...)

ΥΓ. Λίγο πριν κοπεί (για μια ακόμα φορά) το ρεύμα, άκουσα στις ειδήσεις του BBC ότι ο ρεπουπλικανός αντίπαλος του Spitzer του έδωσε τελεσίγραφο δύο ημερών να παραιτηθεί, διαφορετικά θα ξεκινήσει διαδικασίες παραπομπής του σε δίκη.

1 comment:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η πτυχή που έχει να κάνει με το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή. Λέτε να υπάρχει ανάμειξη των φανατικών θρησκόληπτων του ρεπουμπλικανικού κόμματος;

    ReplyDelete