Thursday, April 05, 2007

Τηλεόραση και Υποτροφίες για Πανεπιστημιακές Σπουδές

Διάβασα σήμερα για το νέο Ινδικό reality show που θα αρχίσει να παίζεται από τον Ιούλιο με συμμετοχή χιλιάδων Ινδών υποψηφίων που θα περιοριστούν τελικά σε 20 οι οποίοι θα διαγωνισθούν σε μια σειρά από τεστ κι προβλήματα με έπαθλο υποτροφίες 80 χιλ. λιρών για σπουδές στα πανεπιστήμια Leeds, Sheffield, Warwick, Cardiff και Middlesex. Οι υποτροφίες αυτές θα καλύπτουν τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης των 5 νικητών. Όλα τα ερωτήματα στους διαγωνιζόμενους θα τεθούν από καθηγητές των πανεπιστημίων. Το πρόγραμμα, θα παρακολουθήσει τους νικητές και στις σπουδές τους.
Θεωρώ την είδηση αυτή ενδιαφέρουσα γιατί επιβεβαιώνει την πλήρη επικράτηση των κανόνων της αγοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διαφήμιση που θα κερδίσουν τα 5 αυτά πανεπιστήμια στην τεράστια αγορά της Ινδίας θα αγοραζόταν με τίποτα. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι νικητές, εκτός από την υποτροφία, θα έχουν κερδίσει το επαγγελματικό τους μέλλον.
Η πρώτη μου αντίδραση στην εξέλιξη αυτή ήταν αρνητική. Ο ακαδημαϊκός δάσκαλος δεν συμβιβάζεται εύκολα με τέτοιες πρακτικές. Σε δεύτερη σκέψη δεν βρίσκω την ιδέα τόσο κακή. Τα reality υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να τα σταματήσει. Σκέπτομαι πόσα εκατομμύρια θεατές θα κερδίσουν κάτι από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος (αντί να βλέπουν τις συνήθεις ανοησίες των reality). Τα ίδια τα πανεπιστήμια θα διαφημιστούν σε εκατομμύρια κόσμο.

No comments:

Post a Comment