Thursday, March 01, 2007

Διοίκηση των Πανεπιστημίων. Ένα σχόλιο και μια απάντηση

Στο Greek university reform forum, δημοσιεύθηκε η άποψη του κ. Λαζαρίδη αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων και ο σχολιασμός του για την πρόταση Παπανδρέου.
(Το σχόλιο του κ. Λαζαρίδη το παραθέτω στην συνέχεια για διευκόλυνση του αναγνώστη).
Η άποψή μου είναι η εξής: Υπάρχει ένα ουσιαστικό σημείο που δεν λαμβάνει υπόψη του το σχόλιο του κ. Λαζαρίδη. Η πρόβλεψη ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ υφισταμένων διεθνώς και επιτυχημένων πρακτικών. Αν τελικά θα επιλέξουν το αμερικανικό σύστημα του Συμβουλίου Διοίκησης ή το σύστημα του Oxford ή του EPFL ή του Trinity College Dublin, έχει για μένα μικρή σημασία. Αν οι επιλογές είναι μεταξύ συστημάτων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην εφαρμογή τους, το ποιοί θα ψηφίσουν για την επιλογή τους είναι δευτερεύον.
Αντίθετα, αν ένα σύστημα "επιβληθεί" από την κυβέρνηση, έστω και αν είναι το καλύτερο στον κόσμο, δεν θα λειτουργήσει.
Οι σκέψεις που διατυπώνω, δεν εκφράζουν προσωπικές επιθυμίες ή προτιμήσεις. Φυσικά και έχω προτιμήσεις. Προσπαθώ όμως, αξιοποιώντας την όποια εμπειρία έχω αποκομίσει, να διατυπώσω σκέψεις που να είναι ρεαλιστικές, δηλαδή εφαρμόσιμες.


Το σχόλιο του κ. Λαζαρίδη. February 28th, 2007 at 10:46 pm
Κύριε Πανάρετε, πολιτικά είναι καλή ιδέα να δοθεί στα ίδια τα πανεπιστήμια η δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο διοίκησης που επιθυμούν. Όμως, ποιός ακριβώς θα αποφασίσει; Το πρυτανικό συμβούλιο; Η σύγκλητος; Όλα τα μέλη ΔΕΠ με καθολική ψηφοφορία; Θα συμμετέχουν φοιτητές σε αυτήν την διαδικασία; Μου φαίνεται απίθανο πάντως οι ίδιοι οι καθηγητές να απεμπολήσουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τον πρύτανή τους. Εκτιμώ ότι μόνο ένα 10-20 % θα επιλέξει κάτι τέτοιο. Και γιατί πρέπει οι καθηγητές να έχουν τη δυνατότητα βέτο σε τέτοια θέματα; Οι καθηγητές είναι υπάλληλοι του λαού. Το αφεντικό είναι ο λαός που πληρώνει τους λογαριασμούς. Ο λαός θα έπρεπε να αποφασίζει για αυτά τα θέματα. Οπότε ερχόμαστε στην ιδέα του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, που νομίζω είναι πολύ λογική. Ας παρουσιάσει λοιπόν κάθε κόμμα και κάθε κοινωνικός φορέας την ολοκληρωμένη πρότασή του για τα πανεπιστήμια, ας δοθεί σε όλους η δυνατότητα να την υπερασπιστούν ενώπιον του λαού, και ας αφήσουμε μετά το λαό να αποφασίσει.

No comments:

Post a Comment