Monday, February 19, 2007

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ TONY BLAIR ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

(Ευχαριστώ ένα καλό φίλο για την ενημέρωση).

Τη νέα κυβερνητική πολιτική επιχορηγήσεων των Πανεπιστημίων της Βρεττανίας από ιδιωτικούς φορείς, δηλαδή επιχειρήσεις, πρώην σπουδαστές και φιλανθρωπικούς οργανισμούς περιγράφει ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Tony Blair, σε άρθρο του στις 15/2 στην εφημερίδα DAILY TELEGRAPH με τίτλο “Keeping universities up to the mark”.

Το νέο πρόγραμμα επιχορηγήσεων θα αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, μετά τις 10 δις στερλίνες που συνεισφέρουν οι φορολογούμενοι και τις 1.4 δις στερλίνες που συγκεντρώνονται από την καταβολή των διδάκτρων, γράφει ο Τ. Blair. Προσθέτει, δε, ότι η κυβέρνηση, με επιδότηση 200 εκ. Στερλινών στα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύει να ωθήσει τα πανεπιστήμια να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 400 εκ στερλίνες από ιδιωτικούς φορείς για την ανανέωση των εγκαταστάσεων, του προσωπικού και των υποτροφιών για τους σπουδαστές. Στο άρθρο του, ο Τ. Blair υπογραμμίζει, για ακόμη μια φορά, τη σημασία της εκπαίδευσης για την πρόοδο και ευημερία της χώρας, αλλά και την αναγκαιότητα διατήρησης του υψηλού επιπέδου των Βρετανικών Πανεπιστημίων.

Ο Τ. Blair ισχυρίζεται ότι η Αγγλία έχει το ίδιο ύψος δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων των όπως οι ΗΠΑ. Οι ιδιωτικές χορηγίες όμως στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερες. Το μέσο αμερικανικό πανεπιστήμιο έχει ιδωτικές χορηγίες 15 φορές υψηλότερες από το μέσο αγγλικό πανεπιστήμιο.Την στιγμή αυτή, περισσότερα από 200 αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικές χορηγίες ύψους μεγαλυτέρου από 100 χιλ. στερλίνες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο με επτά βρετανικά πανεπιστήμια.

Άλλο μεγάλο θέμα που προβάλλεται στον Βρεττανικό Τύπο, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η UCAS (Υπηρεσία για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια της Βρετανίας), σύμφωνα με τα οποία, η αύξηση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο ύψος των πανεπιστημιακών διδάκτρων, δεν αποθαρρύνει τους υποψήφιους φοιτητές, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί.

No comments:

Post a Comment