Thursday, February 21, 2013

Διαδικασίες Προαγωγής καθηγητών στα Πανεπιστήμια

Η νέα νομοθεσία που διέπει τις εκλογές και προαγωγές των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια έχει γίνει αντικείμενο προβληματισμού. Μέρος του προβληματισμού αυτού οφείλεται στον τρόπο διαμόρφωσης των μητρώων των εκλεκτόρων.  Παραθέτω στην συνέχεια κείμενο που εστάλη στους διδάσκοντες πανεπιστημιακού τμήματος που αναδεικνύει μέρος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι πιθανοί εκλέκτορες ανά γνωστικό αντικείμενο, προτείνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις, εγκρίνονται από την Σύγκλητο και προωθούνται στην ΑΔΙΠ.

Στην προετοιμασία του νέου νόμου είχα διαφωνήσει με την διαδιασία αυτή γιατί την θεωρούσα γραφειοκρατική και αναποτελεσματική. Αναγνωρίζω ότι οι προθέσεις ήταν καλές. (Να αποφευχθούν φαινόμενα διαμόρφωσης εκλεκτορικών σωμάτων αλα-καρτ μέσω εσωτερικών ισορροπιών στα τμήματα). Δεν νομίζω όμως ότι ο τρόπος που επελέγη τελικά είναι ο καλύτερος. Οχι μόνο γιατι εισάγει πολύπλοκες διαδικασίες αλλά και γιατί δημιουργεί νέα πεδία νομικών αμφισβητήσεων και αντεγκλήσεων. Επιπροσθέτως, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με την υπάρχουσα δομή, είναι πολύ πιθανό, διδάσκοντες που είχαν φτιάξει φωτογραφικές προκηρύξεις με άκρως εξειδικευμένα αντικείμενα να μπορέσουν να διαμορφώσουν μόνοι τους το εκλεκτορικό σώμα που θα τους αξιολογήσει για προαγωγή. Φοβάμαι επίσης ότι τόσο οι Γενικές συνελεύσεις όσο και οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την ουσιαστική αξιολόγηση των προτεινομένων αλλά θα προωθούν τις προτάσεις των ενδιαφερομένων. (Παρόμοιες διαδικασίες υπήρχαν νομίζω στην Γαλλία, ίσως και στην Ιταλία, αλλά δεν ξέρω σε ποιό βαθμό βοήθησαν στην βελτίωση της αξιοπιστίας των εκλογών και την ποιότητα των πανεπιστημίων).

Σε επόμενη ανάρτηση θα περιγράψω την διαδικασία που θεωρώ ως την καλύτερη επειδή διασφαλίζει την αξιοκρατία αλλά και διαμορφώνει ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου των διαδικασιών χωρίς πολύπλοκα νομικά κατασκευάσματα.  Περιήλθε στην αντίληψή μου κατά την διάρκεια της μελέτης των διαφόρων συστημάτων σε χώρες του εξωτερικού.

Το μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω:

Σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ... με τον κ. ... στο Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το θέμα της συμμετοχής ή όχι των αναπληρωτών καθηγητών στα εξωτερικά μέλη των επιτροπών από την ημεδαπή ο κ....  την ενημέρωσε ότι γνωρίζει για το θέμα και για τη διχογνωμία που υπάρχει στα διάφορα πανεπιστήμια και προτείνει να απευθυνθούμε στη Νομική Υπηρεσία του πανεπιστημίου ... και στη διοίκηση μας για να αποφασίσουν τι θα εφαρμόσουμε, γιατί κάθε πανεπιστήμιο εφαρμόζει τα δικά του, με την επιφύλαξη πάντα το Υπουργείο να γνωμοδοτήσει αργότερα διαφορετικά στο μέλλον και να ανατραπούν όλα.

Σχετικά με τα μητρώα των εξωτερικών της ημεδαπής ο κ. ... της Νομικής Υπηρεσίας του ... σε προφορική γνωμοδότηση απέκλεισε τη συμμετοχή των αναπληρωτών καθηγητών, και θεωρεί πιο ασφαλές τη συμμετοχή μόνο καθηγητών, αλλά επειδή διαπιστώνει ότι στην πράξη πολλά πανεπιστήμια ορίζουν και αναπληρωτές, πρέπει να τοποθετηθεί και η διοίκηση του πανεπιστημίου στο θέμα και να απευθυνθούμε στην κα ...

Στο μεταξύ τα δύο Τμήματα του συζήτησαν το θέμα και δεν ορίζουν Αναπληρωτές στους εξωτερικούς στις επιτροπές που συγκροτούν. Στο τμήμα ... στις αρχές της εφαρμογής του νόμου σε μια μονιμοποίηση όρισαν αναπληρωτή καθηγητή ως αναπληρωματικό μέλος που τελικά δεν χρειάστηκε να συμμετάσχει και πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία των προτάσεων για εξωτερικά μέλη των επιτροπών δεν περνάει από τη Γ.Σ.Ε.Σ. ή από τη Σύγκλητο προτείνει τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος να προτείνουν και αναπληρωτές καθηγητές της ημεδαπής και όταν στο μέλλον γίνει η συγκρότηση των επιτροπών και ξεκαθαρίσει το θέμα τότε αναλόγως θα τους αποκλείσουμε ή θα τους συμπεριλάβουμε.

2 comments:

  1. Anonymous2:37 pm

    Κε Πανάρετε,
    ποια αξιοκρατία και ποια διαφάνεια; Εδώ ο υπουργός σήμερα χαρακτηρίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έναν αριθμό πρωτοκόλλου!!! Η κεφαλή του υπουργείου δίνει το καλύτερο παράδειγμα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, τί περιμένουμε μετά από τους κάτω; Αφήστε που φαίνεται ότι θέλει να ακυρώσει με κάθε ευκαιρία ότι είχατε κάνει εσείς.

    δείτε την απάντησή του στη Βουλή

    http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=4aa71348-1527-4004-a551-2bdde4f57aa5


    και πως σχολιάζεται από τους αδιόριστους λέκτορες

    http://www.esos.gr/uploads/panepisthmia/epistoli_ypoyrgo_lektores.pdf

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:47 pm

    Κατα την τελευταια περιοδο της υπουργείας σας αλλα και απο τοτε μεχρι σημερα.....το τι στημενα εκλεκτορικά εχουν γινει δεν λέγετε !!!
    Συμμετέχω σαν εκλέκτορας τα καταγραφο στα πρακτικά....και φυσικά στον ελεγχο νομιμότητασ κανένας δεν νοιαζετε!
    Ειναι προφανές οτι 1 στους 2 απο τα μέλη των εσωτερικ΄ψν συμβουλων στα νεα "σοφά" Συμβουλια που εκλεχθηκαν ..εταξε διευκολίνσεις στις εξελίξεις !!!

    ΑΡΑ......

    ReplyDelete