Wednesday, February 20, 2013

H οικογενειοκρατία στην Ιταλία και η Κοινωνική Θεολογία

Το BBC έχει σήμερα ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται στην οικογενειοκρατία στην Ιταλία. Τα στοιχεία που παραθέτει είναι εντυπωσιακά, ιδαίτερα όσον αφορά τα Ιταλικά Πανεπιστήμια.

Επειδή το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και στην χώρα μας και στην Ισπανία (δεν γνωρίζω για την Πορτογαλία), θα είχε ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τις συνέπειές του στην οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες αυτές. (Το BBC κάνει μόνο έμμεση αναφορά στην κρίση και στην διεύρυνση του φαινομένου την περίοδο της κρίσης).

Δυστυχώς, η προσπάθεια που έγινε στην χώρα μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου την περίοδο 2009-2011, όχι μόνο εγκαταλείφθηκε αλλά ανετράπη και κάθε μέχρι τότε αποτέλεσμά της.

ΥΓ. Ενδιαφέρον έχει η ομοιότητα της οικογένειας του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ρώμης με αυτήν του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντιγράφω:

Luigi Frati, the Rector of La Sapienza University in Rome, has become one of the most notorious figures in the scandal, which local media have dubbed "Parentopoli" - or "Relative-gate".
A doctor by training, Professor Frati has, both as rector and formerly as head of the university's medical faculty, overseen the promotion of his wife from being a local high school history teacher, to becoming Professor of Medical History.
His daughter also gained a post as Professor of Legal Medicine - without any specific medical education. And his son was made an associate professor in cardiology aged just 31, one of the youngest Italians to gain such an appointment.
He has denied claims of nepotism, insisting that all his loved-ones just happen to be the best qualified. Responding to the allegations, he told Italian television, "In Italy we are not used to being meritocratic through strictly objective criteria. We are used to doing it our own way."

10 comments:

  1. Anonymous11:01 am

    "He has denied claims of nepotism, insisting that all his loved-ones just happen to be the best qualified."

    Πως γίνεται στην Ελλάδα να είναι οι αγαπημένοι σου οι best qualified?

    Όταν αποδέχεσαι αδιαμαρτήρητα ή και επικροτείς την εγγραφή αγγραμμάτων στο τμήμα σου ως φοιτητών?

    Όταν επαινείς τις ανύπαρκτες επιδόσεις αγγραμμάτων για να σε επαινέσουν για τις διδακτικές και παιδαγωγικές ικανότητές σου, όταν κρίνεσαι για να προαχθείς?

    Όταν προσφέρεις σκουπίδια αντί επιστημονικής γνώσης και μεθόδου στους φοιτητές σου που στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να κρίνουν το περιεχόμενο των λόγων σου είτε εξαιτίας του χαμηλού δείκτη νοημοσύνης τους, είτε διότι δεν παρακολουθούν είτε διότι είναι μόνον σωματικά παρόντες?

    Όταν παρέχεις εξυπηρετήσεις στους συναδέλφους δίνοντας προβιβάσιμο βαθμό ἠ και ἀριστα σε τούβλα, για να σε εξυπηρετήσουν κι αυτοί όταν τους χρειαστεῖς?

    Ή μήπως απλά

    Όταν εκβιάζεις τους υφισταμένους σου και τους απειλείς με την εξέλιξή τους, εάν δεν αποδεχθούν την αριστεία των αγαπημένων σου που είναι ανάλογη προς το ηθικό ανάστημα το δικό σου και των συναδέλφων σου και του διανοητικού επιπέδου των υπολοίπων φοιτητών σου?

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:25 pm

    Καμιά αντιστοιχία, κάνανε την τρίχα-τριχιά στην Ελλάδα. Η Κοινωνική Θεολογία δεν είχε παρά ειδίκευση εκκλησιαστικού δικαίου, θρησκειολογίας, εκκλησιαστικής ιστορίας, και θρησκευτικής μουσειολογίας. Όπου και αν ρωτήσετε ακόμα και σήμερα ποιοί είναι οι ειδικοί εν Ελλάδι, αυτούς θα σας πούνε και πάλι, διότι δεν υπάρχουν άλλοι. Αυτή είναι η αλήθεια.

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΗΓΥΡΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:30 pm

      Πως επετεύχθη αυτό? Μήπως επειδή οι Θεολογικές Σχολές την τελευταία 20ετία έχουν γίνει το επαγγελματικό καταφύγιο αποτυχημένων Νομικών, Ιατρών και Φιλολόγων όλων των κατευθύνσεων φυσικά με την συνδρομή των επιτυχημένων?

      Υποσ.1: "Επιτυχημένοι" εν Ελλάδι είναι όσοι μοστράρουν στα ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή.
      Υποσ.2: Έχετε αναρωτηθεί πόσοι ΄και ποιοί πολιτικοί-καθηγητές Νομικών, Ιατρικών και Φιλοσοφικών Σχολών όλων των αποχρώσεων συμμετέχουν στα εκλεκτορικά των Θεολογικών?

      Delete
  3. Anonymous6:48 am

    Όπου και αν ρωτήσετε ακόμα και σήμερα ποιοί είναι οι ειδικοί εν Ελλάδι, αυτούς θα σας πούνε και πάλι, διότι δεν υπάρχουν άλλοι. Αυτή είναι η αλήθεια.

    AYTA ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: ΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΚΥΨΕΙ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ.

    ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΕΡΑΣ Χ. (2008) ΣΕ ΘΕΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ TO 2010 ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
    ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ!

    ΟΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟYΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.

    ΑΛΛΑ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΝΕΠΟΤΕΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ?

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:52 am

    το προβλημα με την συγκεκριμενη ομαδα δεν ειναι εαν θα επανερθουν η οχι νεποτες στο ελληνικο πανεπιστημιο, το οποιο ουτως ει αλλως ειναι πληρες τετοιων ανθεων, αλλα εαν θα επανερθουν μαζι τους και οι τραμπουκισμοι που σχετιζονται με τις κρισεις και καλπαζουσες προαγωγες των ατομων αυτων και που τοσο καλα ενοιωσαν πολλοι στο πετσι τους.

    αλλα τετοιους προβληματισμους δεν εχει ο σαμαρας και οι υποτακτικοι του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous4:33 pm

      Ποιος ακριβώς προωθήθηκε;;; Μήπως η δική σας επιστημονική ανυπαρξία σας οδηγεί σε δημιουργία εικόνων για το τμήμα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα;;; Συχνό φαινόμενο στα θεολογικά. Ορισμένοι ενώ αδυνατούν να θεμελιώσουν στοιχειδώς έστω και ένα επιστημονικό θεολογικό άρθρο (ούτε καν πόνημα) παρόλα αυτά επιθυμούν διακαώς θέση καθηγητού σε πανεπιστήμιο και φυσικά επιστρατεύουν κάθε μέσο για να το επιτύχουν. Αφήστε λοιπόν τις φαιδρότητες. Οι συμμετοχές της σε επιστημονικά συνέδρια πανευρωπαικού και παγκοσμίου βεληνεκούς αποδεικνύουν ίσως την ανεπάρκεια ορισμένων να επιτύχουν κάτι αντίστοιχο και εξηγεί και την λασπολογική και κιτρινιάρικη επίθεση που δέχεται εδώ και χρόνια.

      Delete
  5. Anonymous4:12 pm

    Είστε αστείοι εδώ και χρόνια για πολλούς λόγους... Ανώνυμα μπορώ και εγώ να καταγγέλω. Η λάσπη εντός του ανωνύμου ίντερνετ είναι συμπεριφορά γυναικουλίστικη που στόχο εχει την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων και τακτικών. Όποιος λοιπόν έχει να πει κάτι ουσιαστικό να έχει το θάρρος την γνώμης του και αντρίκια να βάζει και την υπογραφή του από κάτω. Οι υπόλοιποι είστε απλά ΓΕΛΟΙΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ. Προς την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΗΓΥΡΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ έχω να πω τα εξής:
    1) Η μάχη για να μας απαξιώσουν το πτυχίο είναι πολυετής και σχεδιασμένη βήμα προς βήμα. Έχει κάνει καλή δουλειά σε αυτό και ο κύριος Πανάρετος και άλλοι πολλοί "εξαίρετοι" και πάνω από όλα "ηθικοί" υπηρέτες του κοινωνικού συμφέροντος (όταν αφορά όμως τις τσέπες άλλων πάντα και όχι τις δικές μας)
    2) Προς τι τόση έχθρα για την κυρία Χ.; Σας ενοχλεί πολύ που διαπρέπει σε συνέδρια του εξωτερικού ακόμα και ΤΩΡΑ που έχετε ρίξει όλα αυτά τα καντάρια λάσπης από πάνω; Ίσως γιατί στο εξωτερικό δεν θεωρείται νεποτισμός η μελέτη και αδιάκοπη έρευνα.
    3) Επειδή έχω κουραστεί προσωπικά εδώ και χρόνια να βλέπω τις εφηβικές σας αηδίες αναρτημένες παντού, υποτιθέμενοι σοβαροί άνθρωποι που σας έχουν εκλέξει κάποτε μέρος του ελληνικού λαού για να το πάτε μπροστά (και είδαμε την κατάντια μας) σταματήστε πια να ασχολείστε με σαχλαμάρες και αφήστε τους εντυπωσιασμούς. Στο κάτω κάτω αν έχετε και λίγο φιλότιμο σκεφτείτε τους φοιτητές αυτού του τμήματος που δεν χρωστάνε τίποτα να ταλαιπωρούνται και να ληδορούνται εξαιτίας των κοκορομάχιών σας. Αλλά πως να νοιώσετε τους φοιτητές... τα δικά σας τα παιδάκια πήγαν στα κολέγια ... που πλήρωνε ο μπαμπάς και η μαμά... με λεφτά του ελληνικου δημοσίου. Άντε σοβαρευτείτε επιτέλους.

    ReplyDelete
  6. Anonymous3:05 am

    Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να επαναπροσληφθούν όλοι του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στις θέσεις τακτικών και αναπληρωτών καθηγητών στίς οποίες εξελέγησαν απευθείας από συγγενικά τους πρόσωπα,
    ΑΡΚΕΙ
    η ελληνική κυβέρνηση, την ίδια μέρα να διορίσει σε θέσεις αναπληρωτών και τακτικών όλους τους ἀλλους του αυτού ή άλλους γνωστικού αντικειμένου της ίδιας ή άλλων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ που εΐναι αδιόριστοι ή υπηρετούν ήδη σε χαμηλές βαθμίδες και διαθέτουν τα ίδια ή πολύ περισσότερα προσόντα, εκτός βεβαίως εκείνου της συμμετοχής γονέων και αδελφών και λοιπών συγγενών στις κρίσεις διδακτορικών και στις εκλογές σε καθηγητικές θέσεις. Γιατί αυτό το προσόν, πώς να το κάνουμε, δεν το διαθέτουν πολλοί.
    ΕΑΝ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, τότε μπράβο της!
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μπορεί να θεωρηθεί ότι μεροληπτεί υπέρ ημετέρων, κάτι που θα έπληττε την αξιοπιστία της οποίας χαίρει εκ μέρους συνόλου του ελληνικού λαού.

    ReplyDelete
  7. Anonymous7:54 am

    Μήπως μπορείτε να αναρτήσετε τα βιογραφικά σας με τα οποία αδειχθήκατε, η ομάς ολόκληρη, διεθνούς κύρους από το μπαμπά σας, ή τη μαμά σας, ή τον κουμπάρο σας ή όλους μαζί και μερικούς άλλους κομπάρσους?

    Και επειδή ως αληθινοί επιστήμονες θέλετε να φανεί η αλήθεια βάλτε σε παράλληλες στήλες και τα προσόντα τα δικά σας, όταν σας εξέλεξε η επιστημονική ομήγυρις του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος, και τα προσόντα άλλων με το ίδιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο την ίδια εποχή που η επιστημονική ομήγυρις του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν άλλοι και που είτε παραμένουν εκτός ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά εργάζονται ως βοηθοί βοηθών στα ξένα ή εκλέχθηκαν εδώ σε άλλα θεολογικά τμήματα χρόνια πολλά μετά από σας.

    Μόνο οι ντεμεκ επιστήμονες και τα τμήματα που έχουν να κρύψουν πολλά δεν αναρτούν βιογραφικά.
    Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που είτε δεν έχουν συναίσθηση του τι αναρτούν είτε νομίζουν ότι απευθύνονται σε κάφρους.

    ΥΓ. Μην κάνετε το λάθος να αναμειγνύετε κόμματα, διότι εσείς οι θεολόγοι είστε παντός χρώματος και παντός καιρού. Μην εμπτύετε στα πρόσωπα των κομμάτων γιατί εμπτύετε στα πρόσωπα των κουμπάρων σας και θα σας κακιώσουν.

    ReplyDelete
  8. Anonymous2:13 am

    Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

    ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.




    ReplyDelete