Monday, July 09, 2012

Συνέντευξη στον Flash 96: Ενότητα 1 (Για την ανάρτησή μου για το opengov και την σημασία του)


ΑΣ: Καλημερίζουμε τον Καθηγητή Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρώην Υφυπουργό Παιδείας, τον κ. Γιάννη Πανάρετο. Γεια σας.
ΙΠ: Καλή σας μέρα.
ΑΣ: Διάβασα ένα άρθρο, με το οποίο υπενθυμίζετε την διαδικασία του OpenGov και ασκείτε κριτική στην συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες σχετικά με τον τρόπο που θα στελεχωθεί η δημόσια διοίκηση και θα ήθελα να μου εξηγήσετε λίγο το σκεπτικό σας.
ΙΠ: Νομίζω ότι χρειάζεται μία αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που προσεγγίζουμε ορισμένα πράγματα στην χώρα μας. Σας άκουσα προηγουμένως που μιλούσατε για τις συζητήσεις με την τρόϊκα. Ενα στοιχείο που απουσιάζει από την συζήτηση είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και όταν λέω διαρθρωτικές αλλαγές δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά, στο φορολογικό νομοσχέδιο κ.λ.π., αναφέρομαι στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος. Σε παλαιότερη ανάρτηση στο blog μου, έχω καταγράψει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας. Ούτε μία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί.  Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να αλλάξουν την λειτουργία του κράτους. Το OpenGov ήταν μέρος μιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης όταν ανέλαβε την εξουσία, δεν ήταν μια υποχρέωση που προέκυπτε από κάποια σύμβαση σε μία στιγμή που η χώρα ήταν σε δύσκολη θέση. Ήταν μια θεσμική αλλαγή που είχε ως συνεκτικό στόχο την αξιοκρατία, την διαφάνεια και την ενημέρωση του πολίτη. Το OpenGov, η διαδικασία επιλογής στελεχών ήταν η μία διάσταση της πρωτοβουλίας αυτής. Άλλες πτυχές της ήταν η διαβούλευση για τα νομοσχέδια, η Διαύγεια, γενικά δηλαδή η διαμόρφωση των συνθηκών που επιτρέπουν στον πολίτη να έχει πρόσβαση στην πληροφορία και την  δυνατότητα να συμμετέχει στα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή.

No comments:

Post a Comment