Sunday, February 21, 2010

Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΣκάΪ

Την Παρασκευή 21/2/2010. Το πλήρες κείμενο στον ιστοσελίδα μου.

8 comments:

  1. John Travolta3:35 pm

    Κύριε Πανάρετε,

    Τις ομιλίες σας θα προτιμούσα να τις ακούω και όχι να τις διαβάζω. Το διάβασμα είναι κουραστικό, και όσο η διαδυκτιακή πληροφορία αυξάνεται γίνεται ακόμα πιο κουραστικό.

    Θα πρότεινα να ανεβάσετε τις συνεντεύξεις στο itunes -> podcasts να τις ακούω και με το iphone μου. Κάτι τέτοιο έχει κάνει μόνο ο κύριος Ανδρουλάκης και είναι πολύ ευχάριστη η ακροάσή τους. (www.mimis.gr).

    Ευχαριστώ,
    John Travolta

    ReplyDelete
  2. Anonymous8:56 am

    Άρα τα περί άμεσης καταχύρωσης των Ε.Δ. των πτυχιούχων ΤΕΙ και μετά ο καθορισμός της κλίμακας επαγγελματικών προσόντων, ήταν απλώς φούμαρα. Εδώ βγαίνει σε διαβούλευση των σχέδιο για το δεύτερο και για το πρώτο εμείς ακόμη διαβουλευόμαστε.

    ReplyDelete
  3. alkythira12:56 am

    Και μόνο το ότι σας πολεμάει η Διαμαντοπούλου (μέλος του ΤΕΕ, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός) μου αρκεί για να πιστέψω και πάλι ότι προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τα ΕΔ μας. Απλώς προσπαθείστε να γίνεται λίγο πιο σαφείς στο περιεχόμενο αυτών των διαταγμάτων γιατί επαγγελματικά δικαιώματα μπορεί να σημαίνουν πολλά...μπορεί να σημαίνουν και ένα τίποτα. Το σημαντικό είναι να μην επιτραπεί στο ΤΕΕ να έχει λόγο στο τρόπο άσκησης του επαγγέλματός μας, τουλάχιστον όχι με τη σημερινή του μορφή.
    Υ.Σ. Φυσικά, αυτή η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση στην όλη διαδικασία. Μην ξεχνάμε ότι το κράτος παρανομεί εις βάρος μας και στη προκειμένη χρονική περίοδο, την ευθύνη την έχετε εσείς. Κάθε μέρα που καθυστερεί η επίλυση του ζητήματος, αποτελεί ακόμη μία μέρα οικονομικής, επαγγελματικής, κοινωνικής και δεν ξέρω τι άλλο ζημιάς για εμάς. Φυσικά εάν είχαμε σοβαρούς φορείς να μας εκπροσωπούν θα είχαν προσφύγει εδώ και χρόνια κατά της χώρας μας, αλλά...

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:19 am

    Κάποιος αναγνώστης του blog, διαβάζοντας τα 33 πρώτα σχόλια που είχαν προκύψει απο την ανάρτηση σας περί των επαγγελματικών δικαιωμάτων, διερωτήθη γράφοντας: Μα είστε Υφυπουργός των ΤΕΙ?
    Αξιοπερίεργο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια δεν βλέπει ο κύριος αυτός ένα ολόκληρο ελληνικό κράτος, να είναι υπο του κράτος του ΤΕΕ και καποιων άλλων συντεχνιών ΓΕΩΤΕΕ κλπ.
    Απο ιδρύσεως των ΤΕΙ ένος μόνο υφυπουργός είπε να ασχοληθεί με εμάς σοβαρά και να μας ακούσει έστω και βαπτίστηκε υφυπουργός των ΤΕΙ. Ντροπή!
    Οι υπουργοί θα πρέπει να είναι υπουργοί όλων των Ελλήνων κύριοι, είτε σας αρέσει είτε όχι.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:42 am

    Ιμαρτον τα προεδρικα διαταγματα 27 ΧΡΟΝΙΑ και η διαβουλαευση η τροποποιηση
    καντε τα Τεχνολογικα Πανεπιστημια καντε τα τμηματα ΤΕΙ ηλεκτρολογιας ηλεκτρολογων μηχανικων κλπ
    καντε μια νομοθετικη ρυθμιση και βγηκαν τα δικαιωματα ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ?
    ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ
    Η ερωτηση ειναι αν τελικα χρειαστει να επισκεφτειτε ενα ιατρο και ειχατε ενα προβλημα στην καρδια σας και επρεπε να γινει χειρουργειο θα επιλεγατε καποιον που εχει τιτλους<>και ειναι και ουρουλογος , καρδιολογος , οδοντιατρος και παθολογος μεσα σε <<5χρονια>> σπουδων η καποιο που εχει μια ειδικοτητα καρδιολογου απο αυτες με <<4 χρονια σπουδων>>
    ΜΙΚ

    ReplyDelete
  6. Εχω να σημειώσω δύο τρία πράγματα είμαι απόφοιτος ΤΕΙ και "μπήκα" με την πρώτη στο τμήμα απο το οποίο αποφοίτησα ενώ οι περισσότεροι απόφοιτοι των πολυτεχνείων εχουνε υποστεί την διαδικασία των Πανελλαδικών Πανελληνιων εξετάσεων τουλάχιστον δύο φορές. Αρα για όσους είχανε υποστεί εξετάσεις απο την εποχή μου -40 ετών- δεν έχουμε ουσιαστικά δια φορά στο μέσο εμψυχο δυναμικό σπουδαστών. Αυτό που υποβάθμισε τα ΤΕΙ και όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και την κρατούσε πίσω είναι τα παιδιά τα οποία εισαγότανε χωρίς εξετάσεις δηλαδή τα παιδιά απο τα Τεχνικά Λύκεια της εποχής εκείνης. Αυτοί όμως που αποφοιτούσανε ήτανε πολύ λίγοι και ελικά όσοι τα καταφέ- ρνανε ήταν γιατί το αξίζανε και ίσως εάν είχανε και βάσεις μαθηματικών φυσικής απο τα Λύκεια να ήτανε πολυ καλύτεροι απο πολλούς άλλους. Ενα άλλο θέμα η μεγάλη κλοπή ειδικοτήτων. Κάποια παιδιά προτιμούσανε τα ΤΕΙ διότι παρείχανε εξειδικευμένη γνώση σε κάποιο αντικείμενο δηλ. δεν σπύδαζες γεωπόνος αλλά Τεχνολόγος Ζωικής Παραγωγής και έτσι είχες εξειδίκευση. Οταν τα πανεπιστήμια είδανε τι συνέβαινε αρχίσανε και φτιάχνανε αντίστοιχα τμήματα σχολές και καπελώνανε τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ αφού "εμείς είμαστε πανεπιστήμιο". Ολα αυτά τα τμήματα είχανε αμέσως επαγγελματικά δικαιώματα ενώ τα τμήματα των ΤΕΙ ακόμη περιμένουν ή έχου επαγγελματικά δικαιώματα για να κάνουν τίποτα. Είμαι απόφοιτος τμήματος Ηλεκτρονικής απο τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία έχουνε εκδοθεί το 1989 απορρέει ότι δεν μπορώ να υπογράψω τίποτα μόνος μου και θα πρέπει να απευθυνθώ και σε άλλες ειδικότητες για να συνυπογράψουν την κατασκευή δηλαδή διαίρει και βασίλευε, ενώ αντίστοιχα ένας απόφοιτος πολυτεχνείου απο την σχολή Μηχανολόγων μπορεί θαυμάσια να "μελετήσει" και να υπογράψει "ένα μετατροπέα ηλεκτρικής ισχύος". Με λίγα λόγια ο νομοθέτης δεν φρόντισε να μπορούμε να εξασκούμε το επάγγελμα απρόσκοπτα αλλά μας γέμισε εμπόδια. Και ένα τελευταίο για όσα ακόυγονται για την ισοτίμηση των αποφοίτων πολυτεχνείων με μεταπτυχιακό, είναι δυνατόν η Ελλάδα σε αυτή την οικονομική συγκυρία να κρατάει τόσο μεγάλο κύκλο σπουδών με μηδενική ανταπόδωση; Ας μου πεί κάποιος γιατί χρειάζονται τόσα χρόνια για να σχεδιαζεις σπίτια ή δρόμους και εάν τέλος πάντων χρειαζόμαστε κάτι πιό εξειδικευμένο ασ φτιαχτούνε μεταπτυχιακά για τόσους όσους χρειάζεται η Ελλάδα και όχι τοσα όσα θέλουνε κάποιοι κύριοι για να βγάζουν το παντεσπάνι τους. Ολες οι σχολές το πολύ τέσσερα χρόνια και απο εκεί και πέρα μεταπτυχιακά για τόσους όσους πρέπει.

    ReplyDelete
  7. Anonymous6:07 am

    http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7046:master----&catid=335:2009-12-02-06-41-30&Itemid=673

    Όριστε οι άνθρωποι. Αποφασίζομε και διατάζομε. Και εμείς οι κουζουλοί καθόμαστε ακόμη να διαβουλευόμαστε. Κύριε Πανάρετε δεν βλέπω να έχετε νέα να μας πείτε. Ελπίζω στις 10 του Μάρτη να πάτε με τα ΠΔ στα χέρια στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ γιατί αλλιώς προβλέπω ότι θα θερήσετε θύελλες. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στους προέδρους, όλο και κάτι θα τους πείτε, θα τα βρείτε. Αναφέρομαι στους μηχανικούς ΤΕ που ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ...
    Υ.Σ. Δεν με ενδιαφέρει εάν θα δημοσιεύσετε το μήνυμά μου. Αφορά άλλωστε εσάς και μόνον. Θα σας πω μόνο ένα πράγμα ακόμη. Εάν όντως παλεύετε για εμάς, δώστε χειροπιαστά στοιχεία στη δημοσιότητα για να έχετε μία σιωπηλή παράταση χρόνου. Εάν όμως δεν έχετε τίποτα να μας δείξετε, πέστε το. Χειρότερο του να μην ελπίζεις είναι το να ελπίζεις σε κάτι αδύνατο.

    ReplyDelete
  8. Anonymous2:26 am

    Κύριε Πανάρετε,
    αποφεύγετε να μας παρουσιάσετε τις απόψεις σας για το θέμα των ΕΔ των αποφοίτων μηχανικών ΤΕΙ. Αφού δεν κάνετε τίποτα για την κατοχύρωσή τους, τουλάχιστον να μας λέγατε τι θα κάνατε εάν μπορούσατε...να τα κατοχυρώσατε. Έτσι να έχουμε κάτι να κοιμόμαστε αγκαλιά τις νύχτες.

    ReplyDelete