Thursday, February 04, 2010

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων

Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται για το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ουδεμία απόφαση ή δέσμευση έχει ληφθεί σχετικά με την κατάταξη των πτυχίων της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), στα επίπεδα που προβλέπει το πλαίσιο αυτό.

68 comments:

  1. Ποιος λέει ψέματα;
    ============================
    ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Τ.Ε.Ι.

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Η Σύνοδος των Προέδρων συνήλθε σήμερα εκτάκτως, ημέρα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 ....
    - Η Σύνοδος θεωρεί θετική την δήλωση του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Παπάζογλου ότι η ένταξη των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. θα γίνει στο ίδιο επίπεδο με αυτό των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων ίσης διάρκειας φοίτησης.



    Η 3μελής γραμματεία


    Σταύρος Καρκάνης Ιωάννης Κόκκορας Ευάγγελος Πολίτης-Στεργίου
    Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Λαμίας Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Λάρισας Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

    ReplyDelete
  2. Anonymous12:55 am

    Τα εκκρεμή Π.Δ πότε θα εκδοθούν κύριε Υφυπουργέ? Έχουν περάσει 4 μήνες απ' όταν αναλάβατε και ακόμη τίποτα?

    Για πόσο καιρό ακόμα θα βρισκόμαστε εκτός αγοράς εργασίας με ευθύνη του κράτους άρα και δική σας?

    Πότε θα εφαρμόσετε επιτέλους το νόμο? (άρθρο 25 του Ν.1404/83 όπως ισχύει μετά τον Ν.2916/01)

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  3. alkythira3:56 am

    Αγαπητέ κύριε Πανάρετε,
    μάλλον δεν θεωρείτε σκόπιμο απ' ότι παρατηρώ στο blog σας πλέον ούτε να απαντάτε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα Ε.Δ. των αποφοίτων ΤΕΙ. Και γιατί όχι άλλωστε, η δουλειά με τα κολλέγια τακτοποιήθηκε, οπότε δεν έχετε ανάγκη να ρίξετε άλλη στάχτη στα μάτια μας. Κρίμα μόνο, γιατί στην αρχή φανήκατε λίγο πιο διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Φυσικά μπορεί να μην ευθύνεστε απόλυτα και εσείς. Απλώς μπορεί να αποδειχθήκατε κατώτερος των περιστάσεων και των προσδοκιών που καλλιεργήσατε. Κρίμα πάντως...

    ReplyDelete
  4. απλά, δεν έχω χρόνο να απαντήσω.

    ReplyDelete
  5. alkythira4:24 am

    Χωρίς να έχω διάθεση να αμφισβητήσω την έλλειψη χρόνου από μέρους σας, θεωρώ ότι το ζήτημα των ΕΔ είναι τόσο καυτό που θα έπρεπε να είχε προτεραιότητα στις δραστηριότητές σας. Αντιθέτως βλέπουμε όλοι να έχετε άλλα πράγματα σε προτεραιότητα. Τουλάχιστον αν δεν έχετε δράσεις να μας δείξετε, δείξτε τουλάχιστον δείγματα καλής θέλησης, μπας και αρχίσουμε πάλι να ελπίζουμε. Ξέρετε όταν πήγα να κάνω την εξάμηνη πρακτική μου άσκηση έπρεπε να εγγραφώ στο ΙΚΑ. Εκεί μου είπαν πέραν όλων των άλλων και με περισσή ειρωνεία, ότι δεν υπάρχει νεαρέ μου τέτοια ειδικότητα στους κωδικούς μας. Επιτέλους, δεν σπούδασα σε εκπαιδευτήριο της Ουγκάντα. Σε Ελληνικό ΑΝΩΤΑΤΟ Εκπαδευτικό Ίδρυμα σπούδασα. Γιατί θα πρέπει να δέχομαι τέτοιου είδους ταπεινώσεις. Μην μου λέτε λοιπόν ότι δεν έχετε χρόνο. Η θέληση αρκεί. Εάν είχατε αυτήν, όλα τα άλλα θα σας ακολουθούσαν.
    Εφόσον λοιπόν δεν έχετε χρόνο δεν υπάρχει και νόημα να συνεχίζουμε να σας ενοχλούμε με ερωτήσεις.

    ReplyDelete
  6. Anonymous8:41 am

    1.Το ζήτημα των επαγγελματικών προσόντων και το ζήτημα των ιδιωτικών ή μη Πανεπιστημιών έχει άμεση σχέση με την ανταγωνιστικότητα της χώρας και πιστεύω πως θα έπρεπε να ερωτηθούν και τα οικονομικά Υπουργεία για την γνώμη τους !

    2. 'Ετσι όπως έχει γίνει η Παιδεία και με τις νοοτροπίες που υπάρχουν πιστεύω πως για να βελτιωθεί δε χρειάζονται ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα χρήματα, αλλά ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερα ! Μόνο έτσι θα αναγκαστεί να εξορθολογιστεί ! Αφού η οικονομία πληρώνει τις επιλογές και το επίπεδο της Παιδείας, ας στριμωχτεί λίγο και η Παιδεία για να αποκτήσει ιδία άποψη τι εστί περικοπές και απολύσεις και να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό για επιχειρηματίες και εργαζομένους!

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:21 am

    Απλά αποφεύγει ο άνθρωπος να απαντήσει είναι τόσο απλό.

    Αυτή είναι η "συμμετοχική δημοκρατία" για την οποία μίλαγε ο κος Πρωθυπουργός.

    Κύριε Υφυπουργέ τα πράγματα είναι πολύ απλά: Πότε θα εκδοθούν τα Π.Δ που εκκρεμούν από τα τέλη του 2008 και έχουν ως περιχόμενο τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ.

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:28 am

    Kyrie Panarete..
    apogohteysh..

    ReplyDelete
  9. Anonymous1:29 pm

    φίλε alkythira μη το παιδεύεις πολύ..
    ο Υφυπουργός είναι Πανεπιστημιακός και η συντεχνία τους βαστά γερά. Τα ΤΕΙ τα έχουν γραμμένα και όταν τους βόλευε να ανοίγουν στο πουθενά παραρτήματα για μικροπολιτική εκμετάλλευση των ιθαγενών της κάθε περιοχής, ήταν καλά. Από το Σεπτέμβριο έχουν να προκηρύξουν θέσεις ΕΠ (με εξαίρεση 3-4 ξεχασμένες πρόσφατα). Από την άλλη τα Πανεπιστήμια έχουν με τη βοήθεια και του κου Υφυπουργού επιδοθεί σε όργιο προκηρύξεων ΔΕΠ...η δε Υπουργός θωρεί ψηλότερα και μάλλον δε νοιάζεται για τόσο πεζά πράγματα όπως τα ΕΔ...
    Πάντως, Υφυπουργέ μου, επειδή έχω σπουδάσει και διδάξει στις ΗΠΑ, άστο καλύτερα το κομμάτι με το εκπαιδευτικό σύστημα στο Berkley κλπ..εδώ και έτοιμο στο πιάτο να μας το δώσουν δεν θα γίνει τίποτα, γιατί απλά η Ελλάδα έχει πάψει να ανήκει στους Ελληνες, ανήκει στα κόμματα και στις νεολαίες τους.

    ReplyDelete
  10. Anonymous11:13 pm

    Κε υφυπουργέ η ενημέρωση μετο σταγονόμετρο και σημειολογική.Δε ζητάμε να ανοίξετε διάλογο εντός του blog αλλά τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα και ένας οδικός χάρτης?_
    Από την έλλειψη των παραπάνω και τις αποσπασματικές ενέργειες πχ ημιδιαβουλεση ε.δ. οχι ενημερωση των ΜΜΕ για την διαδικασία, βγαίνουν τα εξης συμπεράσματα: Η η πολιτική ηγεσία είναι αδύναμη απέναντι στους "θεσμικούς επενδυτές" πρυτάνεις ΤΕΕ κλπ. ή απλώς θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο "κοροιδευοντας" απαντες και κερδοσκοπώντας επί της "αδύνατης οικονομίας των ΤΕΙ"
    Ελπίζω να μην προστρέξει για τη σωτηρία τους το ΔΝΤ -βλέπε ΤΕΕ,ΕΜΠ κλπ. με την "τριαντάχρονη εμπειρία λύσεων"...

    Ημερομηνίες Κε Υφυπουργέ, Ημερομηνίες..

    ReplyDelete
  11. Anonymous12:56 am

    Αφού λοιπόν δεν γίνεται διάλογος αλλά μονόλογος ας το διασκεδάσουμε λίγο.

    Σε ένα παράλληλο σύμπαν κάποιος υπουργός με την παρέα των συναρμόδιων υπουργών συμβουλεύεται τον σύμβουλο του που έχει μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο της Ινδίας στην Μαντική αλλά όπως και στο δικό μας near field το να έχεις πτυχίο από οπουδήποτε αν έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες σε συγκεκριμένο φορέα σε κάνει περιζήτητο και αναγνωρισμένο επαγγελματία.

    Με τα πολλά ο σύμβουλος του λέει:
    - Βλέπω κρυφές ατζέντες και χιλιάδες νέους να βγαίνουν στους δρόμους για τα επαγγελματικά δικαιώματα...υπάρχουν θύματα,
    και εκατοντάδες αγωγές για απώλεια εισοδήματος και άλλα παρεμφερή...
    Κι ο υπουργός απαντά:
    - Καλά, αυτό το ήξερα. Πες μου όμως, θα με αθωώσουν στο δικαστήριο;

    Θέλω να πιστεύω όπως και όλοι πως όλα αυτά είναι ανέκδοτο που θα συμβούν μόνο...στο παράλληλο σύμπαν. Πιστεύω κε Πανάρετε πως είσαστε η εξαίρεση αλλά ελπίζουμε και εσείς να το δείξετε.

    ReplyDelete
  12. Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι για μένα πρώτης προτεραιότητας. Θα τελειώσει οπωσδήποτε.

    ReplyDelete
  13. Anonymous2:15 am

    Εγώ αντιθέτως με τα υπόλοιπα μηνύματα και την αγανάκτηση που βγάζουν (ελπίζω να τα δικαιολογείται μετα απο τόσα χρόνια κατάφορης αδικίας εις βάρος των πτυχιούχων ΤΕΙ) θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στο blog σας. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, συνεπώς εσείς γίνεστε αποδέκτης όλης της αγανάκτησης που προανέφερα για λογαριασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων.
    Καλή δουλειά λοιπόν να έχετε, με γρήγορα και δίκαια για όλους, αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  14. Anonymous3:41 am

    Εδώ πολύς κόσμος θέλει κατ' ευφημισμό επαγγελματικά δικαιώματα! Πολλοί έχουν μπερδέψει τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα απολειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης ή ιδιαίτερα προνόμια σε κάποιο τομέα της αγοράς !
    Στην Καλιφόρνια που πήγατε κύριε Υφυπουργέ, αν είχανε τη νοοτροπία τη δική μας για τα επαγγελματικά δικαιώματα και το πόσο στενά πρέπει να εξαρτώνται από το βασικό πτυχίο, δεν θα είχανε Silicon Valley, αλλά μόνο τους πορτοκαλεώνες ! Η οικονομία της γνώσης είναι κατ΄εξοχήν πεδίο που μετράνε οι προσωπικές ικανότητες και η προσωπική προσπάθεια και λιγότερο το βασικό πτυχίο ! Η Πληροφορική στην Καλιφόρνια ξεκίνησε από ανθρώπους που δεν είχαν καν το βασικό τους πτυχίο !

    ReplyDelete
  15. Anonymous1:17 pm

    http://www.alfavita.gr/typos/t6_2_10_0128.php
    KAI ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
    Εδώ η Βουλή με το επιστημονικό της προσωπικό και το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με άλλα δεκατρία υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Παιδείας, δεν προσέχουν λάθη σε νόμους που δημοσιεύονται. Στον Ν. 3812 (ΦΕΚ 234/τ.Α'/28.12.2009) και στο άρθρ. 1 παράγρ. 2β αναφέρεται: «2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις των κεφαλαίων Α', Β' και Γ'... β. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των με οποιαδήποτε ονομασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δημοσίου...».

    Ομως, σύμφωνα με τον Ν. 2916 (ΦΕΚ 114/τ.Α'/11.6.2001) τα ΤΕΙ είναι ανωτάτη εκπαίδευση και όχι κάτι άλλο που διακρίνεται από αυτήν. Λέγει συγκεκριμένα ο νόμος: Αρθ. 1 παρ. 1α: «Η ανωτάτη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα». Επίσης στην παρ. 1γ αναφέρεται: «Οπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος "Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα" νοούνται τα ιδρύματα που ήδη λειτουργούν, τα οποία ανήκουν στον πανεπιστημιακό τομέα της ανωτάτης εκπαίδευσης και θα αποκαλούνται εφεξής "Πανεπιστήμια"». Ο Ν. 3549/ΦΕΚ 69 Α/ 20.3.2007 (άρθρ. 2), ο οποίος επαναφέρει την ορολογία «ΑΕΙ», και καταργεί τα εδάφια 1α και 1γ του Ν. 2916, διατηρεί, φυσικά, με πανομοιότυπο τρόπο των παραγράφων που καταργήθηκαν, τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ χωρίς να τα διακρίνει από αυτά, ενώ εντάσσει στον τεχνολογικό τομέα και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Ο ν. 3812, όμως, μας επαναφέρει στην προ του Ν. 2916 ονοματολογία, όπου Ανώτατη Εκπαίδευση ήταν κάτι άλλο και ΤΕΙ κάτι άλλο, εισάγοντας ουσιαστικά διάκριση μεταξύ Ανωτάτων Ιδρυμάτων και ΤΕΙ (η ΑΣΠΑΙΤΕ υποβιβάζεται από ΑΕΙ σε σχολή;) δεδομένου ότι μετά τον όρο ΑΕΙ στον Ν. 3812, αρθρ. 1, παρ. 2β, ακολουθεί κόμμα. Δεκατέσσερις (14) υπουργοί που υπογράφουν τον νόμο, και οι νομικοί τους δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη δομή της ανωτάτης εκπαίδευσης όπως αυτή διατυπώνεται σε δύο νόμους. Εκτός, βεβαίως, πράγμα άγνωστο, εάν αυτό είναι η αρχή μιας «διάθεσης» ή «τάσης» υποβάθμισης των ΤΕΙ. Υπερβολικό, πιθανώς, αλλά οι καιροί δύσκολοι και οι λεπτομέρειες δεν «αφήνονται». «Αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις», θα έλεγε εδώ ο Αντισθένης.

    Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι που δημιουργεί ασφάλεια δικαίου. Το παγόβουνο, λοιπόν, δεν είναι εκεί μπροστά να το βλέπουν όλοι, είναι μπροστά στα μάτια μας κρυμμένο στα ψιλά γράμματα που μας δένουν...

    -ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ?
    -ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ 26ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΠΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ?
    -ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΧΙ
    -ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΕΠΑΓΓ.ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ
    -ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΦΑΝΕΙΣ
    -ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕ ΠΟΥ ΤΕΛΙΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ
    -ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑ ΣΗΜΑ
    ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ..........ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ
    MIK

    ReplyDelete
  16. Anonymous2:21 pm

    Αναρωτιεμαι τι θα γινοταν αν εκανα τις παρακατω ενεργειες

    Κατεφευγα στην δικαιοσυνη για το ψευτομαστερ που ζητανε απεγνωσμενα τα πολυτεχνεια ( σε τι κανανε εξειδικευση, και ποιο το thesis)

    Κατεφευγα στην δικαιοσυνη για ολα τα δικαιωματα που εχουν καποιοι χωρις να εχουν τις αντιστοιχες σπουδες.


    Κατεφευγα στην δικαιοσυνη ζητωντας αποζημιωση για ολη την ταλαιπωρια που εχω τραβηξει τα τελευταια χρονια.

    Επειδη θεωρω δεδομενο οτι στην ελλαδα θα φαω πορτα απο την δικαιοσυνη (αραγε ποσο τυφλη ειναι ) θελω να πιστευω οτι στην Ευρωπη θα εχω καλυτερη μοιρη.

    Να βγαλατε επαγγελματικα δικαιωματα ναι.

    Να επικαιροποιησετε αυτα των παλιων υπομηχανικων, τοτε οι δικηγοροι θα εχουν αρκετη δουλεια. Και θα ανεβει και η κινηση στην αγορα αυγων, οχι στα φρεσκα αλλα στα κλουβια.

    Φιλικα

    Γιωργος

    ReplyDelete
  17. κύριε υφυπουργέ, το παραπάνω σχόλιο είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση.
    Επίσης, νοιώθω την ανάγκη να σας εκφράσω την λύπη μου αλλά και την αγανάκτησή μου, για τα σχόλια από ορισμένους διπλωματούχους στην διαβούλευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μας αποκαλούν σχεδόν αγράμματους, επιπέδου δημοτικού(ναι, έχει λεχθεί και αυτό)και όχι μόνο, ενώ από την άλλη, οι πρυτάνεις μας θεωρούν επικίνδυνους ως μηχανικούς για το δημόσιο συμφέρον(θεωρώ ότι είστε γνώστης αυτού του περίφημου μνημονίου).
    Κύριε Υφυπυργέ, έχω τελειώσει μηχανολόγος ΤΕΙ, έχω τελείωσει επίσης Βeng (Honours)(mechanical-electrοnic systems engineering) καθώς αξιοποίησα το προγραμμα Εrasmus/Socrates και συμμετείχα στο 5ο έτος του παραπάνω προγράμματος και επίσης πηρα και Msc in energy and environmental management. Υπό άλλες συνθήκες και χώρα θα είχα την εξέλιξη που θα έπρεπε. Εδώ δυστυχώς, για την ώρα, το μόνο που έχω λάβει είναι προσβολές και ειρωνία. Αρχίζω να πιστεύω ότι στην Τουρκία τα πράγματα είναι πολύ καλυτερα και πιο δίκαια από οτι στην χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την δημοκρατία.
    Σας ευχαριστώ....

    ReplyDelete
  18. Anonymous3:17 am

    Κύριε Υφυπουργέ,
    ελάτε λίγο στη θέση μας. Δεν νομίζω να διαφωνείτε ότι σας εμπιστευτήκαμε. Φαίνεται απ' όλα τα μηνύματα και τα σχόλια των πρώτων μηνών. Σας δώσαμε χρόνο. Παρ' όλο που οι τοποθετήσεις σας ήταν πάντοτε ασαφείς και γενικόλογες για το θέμα, σας δείξαμε εμπιστοσύνη. Και πιστεύω ότι αυτό έγινε επειδή δεν είσαστε εκλεγμένος (με ότι αυτό συνεπάγεται). Πέρασαν 4 και πλέον μήνες. Συνεχίσατε τις γενικόλογες τοποθετήσεις σας. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ένα άλλο αντίστοιχο με το δικό μας πρόβλημα, τακτοποιείται. Είτε έγινε επειδή το επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είτε επειδή εξυπηρετούνται συμφέροντα του κεφαλαίου, τακτοποιήθηκε. Έληξε.
    Εμείς πως θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να αντιδράσουμε? Εσείς στη θέση μας, θα διατηρούσατε αμείωτη την εμπιστοσύνης σας? Εξαφανίζεστε για ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς να απαντάτε σε καμία ανάρτηση σχετική με το θέμα και έρχεστε και μας λέτε και πάλι ότι το θέμα είναι σε πρώτη προτεραιότητα για εσάς και θα ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Πως θα τελειώσει? Πότε θα τελειώσει? Δύο ερωτήματα που κρύβουν πολλές απαντήσεις. Και εμείς μένουμε στην ασάφεια, να πρέπει να κρεμόμαστε από την εμπιστοσύνη που μας εμπνέετε ή όχι. Τι θα κάνατε στη θέση μας? Γιατί δεν μας λέτε για μία φορά τη δική σας άποψη? Να ξέρουμε τουλάχιστον ότι αυτός ο άνθρωπος έχει αυτή την άποψη για εμάς. Να ξέρουμε γιατί παλεύετε (αν παλεύετε). Δεν πιστεύει κανείς ότι το ζήτημα είναι εύκολο και ότι θα λυνόταν με ένα ραβδάκι. Αλλά πείτε επιτέλους τις δικές σας απόψεις. Μην μας λέτε δεν έχετε χρόνο. Να βρείτε.

    ReplyDelete
  19. Anonymous6:31 am

    Ρε παιδιά τι να πεί ο κος Υφυπουργός? Τον έχουμε ρωτήσει τόσες πολλές φορές και καμία ουσιαστική απάντηση.

    Τα ίδια έλεγε και ο πρωκάτοχος του κος Ταλιαδούρος. Μάλιστα εκείνος είχε δεσμευτεί και με ημερομηνίες και πάντα έπεφτε έξω. Φανταστείτε τώρα τι έχει να συμβεί.

    Τα ΤΕΙ δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Να κλέισουν από 01-03-2010 και να μην ανοίξουν εαν δεν εκδοθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

    Κε Υφυπουργέ το ερώτημα παραμένει: ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΗ Π.Δ???

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  20. Anonymous8:19 am

    "Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ είπε...
    Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι για μένα πρώτης προτεραιότητας. Θα τελειώσει οπωσδήποτε."

    Δηλαδή εννοείτε κ. Πανάρετε, θα τελειώσει έως 18. 02. 2010 ή σε ... πενήντα χρόνια θα δοθεί επιτέλους λύση;
    Δώστε πια ξεκάθαρη, ακριβή, σαφή απάντηση και όχι αοριστολογίες και γενικόλογα!!!

    Δ. Τ.
    CH

    ReplyDelete
  21. ali8ies please !!!8:34 am

    Τα ΤΕΙ δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Να κλέισουν από 01-03-2010 και να μην ανοίξουν εαν δεν εκδοθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

    mipos prepei na kleisoyn MIA KAI KALH. KOROIDEBOMASTE !!!!

    EPAGGELAMTIKA DIKAIOMATA APO ANEKSARTHTH ARXH THS POLITEIAS META APO ANOIKTES EKSETASEIS !!!1

    TA AEI [ PENEPISTHMIA KAI TEI, STHN ELLADA KAI STO EKSOTERIKO, MI TO KSEXNAME ....OPOY EINAI ELLHNES] PROSFEROYN GNOSEIS KAI ANAPTYSOYN TO AKADHMAIKO PERIBALLON. EAN ENA AEI 8ELEI NA TO KSEFTILISEI [ KAI GINETE AFTO.....SYXNA] H POLITEIA PROSTATEBEI THN KOINONIA ME THN EKSETASH EPAGGELMATIKON DIKAIOMATON APO AFTH THN ANKSARTHTH ARXH.....

    GIATI O AIONIOS FOITHTHS POLITIKOS MHXANIKOS TOY EMP TOY 5 PREPEI NA EXEI OTAN PAREI TO PTYXIO AMESOS DIKAIOMATA ???? [ FILTATOI KAI O TSIPRAS TELIOSE EMP....POLITIKOS MHXANIKOS, 8A TON AFINATE NA SAS KTOISEI TO SPITI ?????]

    KLEISIMO SE PANEP/TEI POY DEN EXOYN LOGO YPARKSHS.

    AMESA EKPAIDEYTIKO...KALIKRATH...DEN MPOREI H ELLADANA PLHRONEI TOSA XRHMATA GIA KATI TOSO ANTIPARAGOGIKO.

    KAI NA MI KOROIDEBOMASTE. OLOI OI APAGGELMATIES 8ELOYN APOKLEISTIKA DIKAIOMATA KAI OXI EPAGELAMTIKA DIKAIOMATA GIA NA POYLANE TIN YPOGRAFH TOYS. OI TON PANEPISTHMIOS STA TEI , KAI OI TOY TEI STA IEK /KOLLEGIA....

    H NTROPH TELIOSE SE AFTH TI XORA.....

    LEAVE THE MYTH ..IN GREECE....

    PS

    EXEI NOOIMA NA GRAFOYME EDO EAN YPARXEI AMFIDROMH EPIKOINONIA.
    Ke PANARETE
    EAN DEN TA LAMBANETE YPOPSHS....NA MH GRAFOYME STOY KOYFOY THN PORTA....

    ReplyDelete
  22. Anonymous12:57 pm

    Απο οτι βλεπω ακομα και στην Δημοκρατια (αν χαρακτηριζετε ετσι αυτο το χαλι που επικρατει) εχουμε και προληπτικη λογοκρισια.

    Ειμαστε αξιοι της μοιρας, θα εχουμε συντομα εκλογες και θα σας δωσουμε το αναλογο μηνυμα.

    ReplyDelete
  23. Anonymous3:49 am

    Σας ρωτώ ευθέως κ.υπουργε θα έχω πλήρη δικαιώματα γεωπόνου-μελετητή κ.λ.π;
    Είμαι γεωπονος ΤΕ με ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ και ΔΙΑΔΑΚΤΟΡΙΚΟ που θα με κατατάξεται;Σε ποιο επιπεδο και με τι δικαιώματα;
    Aν θέλεται απαντήστε.

    ReplyDelete
  24. Κε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε τι είπατε με την ΕΠΕ σήμερα, αλλά και τι πιστεύετε για την Πληροφορική;
    Συγκεκριμένα:
    1) Στηρίζετε την θέση της ΕΠΕ για το Επιμελητήριο ή θα μας αφήσετε έρμαια του ΤΕΕ, χωρίς δικαιώματα και εκεί που μας έχει φτάσει;
    2) Τι πιστεύετε για την Πληροφορική στα Δημοτικά; Στηρίζετε τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπ/ση;
    3) Τι πιστεύετε για τις καθηγητικές σχολές;

    ReplyDelete
  25. Anonymous12:21 pm

    Παλεύετε με τα θηρία και το αναγνωρίζουμε. Ο λόγος που είστε στη μέση και φαίνεται να σας επιτίθονται και οι ΠΕ και οι ΤΕ είναι επειδή δεν είστε πολιτικός. Και φαίνεται ότι κάτι πάτε να κάνετε. Εύχομαι να το φθάσετε μέχρι το τέλος.

    ReplyDelete
  26. θα το φτάσω. Να είστε βέβαιος.
    Εχω μάθει να αντιμετωπίζω τα δύσκολα προβλήματα.
    Θέλω να κάνω κάτι σωστό που να είναι και εφαρμόσιμο. Οχι να βάλω μια υπογραφή σε ένα κείμενο που άλλοι υπουργοί δεν θα υπογράφουν για να κάνω τον καλό.
    Αυτό δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Ούτε βέβαια πρέπει να το αφήσουμε.
    Είναι κατανοητό ελπίζω ότι δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε μήνυμα. Τα διαβάζω όμως όλα. Ούτε μπορώ να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία.
    Τις επόμενες μέρες θα έχω μια σειρά από συναντήσεις και θα μπορέσω να πω περισσότερα.
    Τέλος πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με το ύφος πολλών μηνυμάτων. Τα δημοσιεύω όμως. Δεν ξέρω αν κάνω καλά.

    ReplyDelete
  27. Anonymous1:02 pm

    Κύριε Πανάρετε καλησπέρα σας.

    Έχετε την καλοσύνη να διερευνήσετε και να μας πείτε πόσοι και ποίοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (αλλά και της ΝΔ) έβγαλαν τα λεφτά τους πρόσφατα στο εξωτερικό γιατί ο κόσμος βοά, και αυτό δεν συνάδει με την δήλωση του πρωθυπουργού περί πατριωτισμού.

    ΥΓ: Πραγματικά περιμένω μια απάντηση σας, έστω και ότι θα καταθέσετε ερώτηση αν δεν το ξέρετε και θα το εκτιμήσω πολύ όπως και άλλοι φαντάζομαι.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.!

    ReplyDelete
  28. Anonymous1:46 pm

    κύριε Υφυπουργέ,
    δείτε σας παρακαλώ τα θέματα της στελέχωσης των ΤΕΙ με μέλη Ε.Π. έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει όλες οι προκηρύξεις. Επιπρόσθετα δείτε τι θα γίνει με τα μέλη ΕΤΠ, ο έλεγχος νομιμότητας ήταν αποκεφαλισμός των προτεινομένων από το αρμόδιο τμήμα, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να μένουν χωρίς τους τεχνικούς τους. Πρέπει να επιτραπεί τα ΤΕΙ να έχουν θέσεις Ειδικού εργαστηριακού προσωπικού με πανεπιστημιακά πτυχία. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ πρέπει να εκδοθούν άμεσα. Η επιπλέον καθυστέρηση είναι τουλάχιστον ανήθικη. Τώρα όσον αφορά την ποιότητα των ΤΕΙ σε σχέση με τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία μια είναι η λύση: εξωτερικές αξιολογήσεις και κατάταξη, αφού όμως για μια τετραετία τα ιδρύματα τύχουν αναλογικής χρηματοδότησης και αναλόγων θέσεων εργασίας. Δεν συμφωνώ ότι μια μικρή πόλη δεν μπορεί να έχει καλό Πανεπιστήμιο (ή ΤΕΙ). Αν το ίδρυμα έχει δομηθεί σωστά ίσως είναι καλύτερο και πιο εύκολο να αναπτυχθεί λόγω της μη ύπαρξης των αγκυλώσεων από προγενέστερες δομές. Στην Αγγλία πχ πολλά κορυφαία πανεπιστήμια είναι σε σχετικά μικρές πόλεις. Τέλος μετά την κατάταξη Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σας προτείνω τα Ιδρύματα που χρειάζεται η χώρα (και που είναι ψηλά στην κατάταξη) να μείνουν ή να γίνουν Πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) να γίνουν κολέγια μεταλυκειακής εκπαίδευσης με εφαρμοσμένο χαρακτήρα (κάτι σαν τα παλαιά ΚΑΤΕΕ). Η ερμαφρόδιτη κατάσταση των ΤΕΙ πρέπει να σταματήσει. Τέλος μην ακούτε συντεχνίες όπως ΤΕΕ (καίγονται μόνο για την πίτα), ούτε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως ΟΣΕΠ ΤΕΙ που εξυπηρετούν βαλτωμένες καταστάσεις. Επίσης μην ακούτε πρυτάνεις πολυτεχνείων με μονοψήφιο αριθμό δημοσιεύσεων που γίνονται κριτές των πάντων. Δείτε και βοηθείστε τα τμήματα ΤΕΙ με διεθνή πρωτοπορία στον Τομέα τους (ξέρει ο ΓΓΕΤ). Ξέρω ότι προσπαθείτε, το ξέρω από πρώτο χέρι. Καλή δύναμη και συγνώμη για τις πολλές συμβουλές που πιστεύω τις συμμερίζεστε αφού έχετε ζήσει στον ακαδημαϊκό χώρο πολλά χρόνια.

    ReplyDelete
  29. Anonymous2:41 pm

    Boreite na mas enimerosete gia to ti meli genesthai me ta idiotika kolegia. Profanos tha enimerothikate gia to dimosieuma tis efimeridas ton NEON opou anaferei oti tha anagnorizetai ta epaggelmatika dikaiomata ton apofoiton. To arthro an den kano lathos erxetai se diaforetiko mikos kimatos me tis diloseis tis Ipourgou, opou anefere oti ta idiotika kolegia den einai kai den tha einai AEI i TEI. Parakalo an einai dinaton mia apantisi

    ReplyDelete
  30. Anonymous12:29 am

    Κε Υφυπουργέ

    Παρακολουθώ τις παρεμβάσεις σας για το φλέγον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και δεν έχω παρά να πώ ότι νίωθω απογοήτευση.

    Δυστυχώς και εσείς κε Υφυπουργέ δεν εφαρμόζετε τους νόμους του Ελληνικού κράτους, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι σας.

    Τι λέει ο νόμος? Λέει πολύ απλά ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ αναγνωρίζονται με Π.Δ κατόπιν γνωμοδοτήσεως του ΣΑΤΕ. Έτσι τα προηγούμενα 6 χρόνια έγιναν πολλές διαφορετικές επιστημονικές επιτροπές που είχαν συσταθεί με Υπουργικές Αποφάσεις και οι οποιές αφού εξέτασαν ενδελεχώς το ζήτημα ετοίμασαν σχετικές εισηγήσεις στο ΣΑΤΕ.

    Έτσι μέχρι τα τέλη του 2008 είχαν πάρει γνωμοδότηση από το εν λόγω όργανο της πολιτείας όλα τα προτεινόμενα σχέδια Π.Δ για όλα τα τμήματα των ΤΕΙ.

    Δυστυχώς όμως ακόμα μια φορά δεν έγιναν νόμοι του κράτους διότι παρότι υπογράφτηκαν από το ΥΠΕΠΘ δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης από τα άλλα Υπουργεία.

    Δηλαδή ο νόμος δεν εφαρμόστηκε λόγω συντενιακών πιέσεων. Εσείς σήμερα έχετε στα χέρια σας μια σειρά σχεδίων Π.Δ που με εξαίρεση αυτό των Δομικών, που εκεί υπάρχει ανακολουθία μεταξύ ΣΑΤΕ και τελικού κειμένου, τα οποια απλά χρειάζονται μια υπογραφή για να πάνε στο ΣτΕ.

    Δυστυχώς όμως παίζετε ξανά το παιχνίδι του ΤΕΕ άθελα σας θέλω να πιστεύω. Συζητήσεις επί συζητήσες, επιτροπές επί επιτροπών, σχέδια επί σχεδίων και στο τελος τι?

    Τίποτα ο νόμος μένει ανεφάρμοστος και το ΤΕΕ νικάει πάντα διότι γνωρίζει άριστα πως να ξεγελά την εκτελεστική εξουσία. Είναι άριστοι σε αυτό το παιχνίδι.

    Κύριε Υφυπουργέ βγείτε από τη 'παγίδα' του διαλόγου που σας έχει βάλει το ΤΕΕ, όπως και όλους τους προκατόχους σας και εφαρμόστε επιτέλους το Νόμο.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
  31. Anonymous1:38 am

    Κύριε Υφυπουργέ είναι περιττό να σας πω ότι περιμένουμε πολλά από σας και έχουμε συσσωρεύσει αγανάκτηση, πικρία, οργή 30 χρόνων αλλά ,αντίστοιχα είναι μεγάλες και οι ελπίδες μας. Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ασφάλιση, ουσιαστική αναγνώριση Μεταπτυχιακών Σπουδών, χωρίς επιμελητηριακή οργάνωση κατά Νόμο. Ελπίζω πως δεν είστε μόνος σας σε αυτά τα δύσκολα μονοπάτια και υπάρχει και ουσιαστική Κυβερνητική στήριξη, αν και τα γραφόμενά σας παραπάνω δεν το καταμαρτυρούν. Δεν πρόκειται για θέμα Παιδείας μόνο αλλά είναι καίριο δείγμα πολιτικής πράξης απέναντι στα εσωτερικά δεινά που ταλανίζουν τον Τόπο. Ζούμε σε μια κοινωνία που αρέσκεται στα ψευδεπίγραφα και καλύπτει με αυτά την κενότητα της. Ας σταματήσει η Παιδεία να είναι όχημα κομματικών στρατών και οικονομικής ανέλιξης προσώπων ,ομάδων Συντεχνιών.
    Το θέμα των ΤΕΙ είναι δείκτης του πως η Ελληνική κοινωνία έχει μάθει να βλέπει τα πράγματα. Αν σε κατατάξει κάπου τελείωσες η εικόνα σου είναι αυτή της επιλογής –αποτυχίας των 17 σου χρόνων. (Έστω και αν σπουδάζεις σε Ανώτατο Ίδρυμα κατά Νόμο. έστω και αν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών Μηχανικού και έστω και αν υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης –κατά Νόμο). Ο Συντηρητισμός και η αδυναμία πολυδιάστατης σκέψης, που συνεπικουρείται από τα συμφέροντα συντεχνιών προστάζει: μην αλλάξετε τίποτα. (-Τα ΤΕΙ βγάζουν Τεχνίτες :Γρυσπολακης, έστω και αν Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης διδάσκουν σε τεχνίτες σε Μεταπτυχιακά των ΤΕΙ..)
    Έχουμε μάθει να ζούμε με τίτλους και διπλώματα που το αντίκρισμα τους περιορίζεται στην συντήρηση και λάδωμα της ίδιας μηχανής κοπής χρήματος .
    Η απάτη και η εκμετάλλευση είναι ίδια είτε την εκτελείς με δίπλωμα είτε χωρίς . Απλά αλλάζει ο χώρος δραστηριοποίησης . Πχ Κέντρα νυχτερινής διασκέδασης ή Δημόσια έργα.
    -Το ότι έργολάβοι διασκεδάζουν συχνά σε νυχτερινά κέντρα ή ότι την ανύπαρκτη παθητική και ενεργητική πυροπροστασία και άδεια λειτουργίας κάποιοι την υπογράφουν είναι άσχετο.
    Μετά από 20 χρόνια υπάρχει η ευκαιρία για μια καινούρια Αλλαγή. Τώρα που οικονομία δεν παρέχει δυνατότητα για άλλη αναβολή σε όλα τα επίπεδα δράσης. Το μικρό -συγκριτικά με άλλα θέματα της Δημόσιας ζωής - θέμα των ΤΕΙ ,και θα τολμούσα να πω και της Πανεπιστημιακής μη Πολυτεχνικής Εκπαίδευσης με τεχνολογικό προσδιορισμό –(Φυσικοί ,Χημικοί, Πληροφορικοί, Μαθηματικοί και άλλες κατευθύνσεις) αφού και αυτή επίσης πλήττεται από το γνωστό συντεχνιακό παιχνίδι, θα είναι μια απόδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη Χώρα. Αλλιώς ? Αλλιώς το βούλιαγμα είναι όμορφο.
    Όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται
    Τα παραπάνω δεν είναι λίβελλος κατά των Πολυτεχνικών Σχολών και της Ακαδημαϊκής Σπουδαιότητας που πράγματι μεταφέρουν. Αλλά το να γίνεται αυτό κάλυμμα άνομων πράξεων, διακρίσεων εμπόδιο προόδου ατόμων και κοινωνίας ,Καθεστωτική συμπεριφορά και απολυταρχική Αυθεντία, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, δυστυχώς πολύ πραγματική. Μάλιστα όταν η πορεία της οικονομίας και της τεχνολογικής προόδου της Χώρας δεν την δικαιολογούν.
    Το θέμα Παιδεία έχει σίγουρα μπροστά πολύ δρόμο και μετά τα ΕΔ των ΤΕΙ. Αλλά τυχόν θετική εξέλιξη θα αποτελεί νίκη της ορθής λογικής απέναντι στο μεταφυσικό Κατεστημένο των Δρυίδων Αλχημιστών κλπ.

    ReplyDelete
  32. German universities and the excellence initiative

    last week was the annual meeting of the International Council of the Free University of Berlin (FUB) for a two-day review of their experience with the Federal Government’s Excellence Initiative. This was launched in 2005, in an attempt to compel competition between Germany’s universities and to raise the visibility of German science and research vis-à-vis their international competitors. It was a radical departure from their long tradition that all universities were equal and hence should be treated equally. Some 85 universities have benefited from differential funding of 1.9 billion euros as a result of success in the competition. Many succeeded in getting funding for new graduate schools, and others for developing viable clusters of research actors. Through the clusters initiative, particular emphasis is placed upon drawing together partnerships between universities, industry and specialist research institutes such as the Max Planck and Fraunhofer Institutes. Just 3 universities, later extended to 9 (including the FUB), were also especially recognised for having developed institutional strategies that would allow them to compete successfully with the leading players in the international science world.
    Although the initiative has been a spur to action and a disruption to the earlier consensus, there are many concerns for the future. One is whether the new funding lines will be maintained. The first 5-year allocations end in 2012 and their renewal is on a competitive basis; many new initiatives will also be competing for funding in the next round. The initiative has also exposed structural weaknesses in the governance of German universities, which still enjoy remarkably limited autonomy by comparison with their Anglo-American counterparts. Their internal faculty structures and finances are closely regulated by laws enacted by the States (Länder), who are generally politically less attracted by the new thrust towards competition, and this makes it difficult for the activities promoted through the Federal Excellence Initiative to become fully integrated with the rest of the university. There are concerns about the Federal research-focused initiatives distorting the teaching mission and creating effectively two communities in the one university. The total additional funding is relatively modest, but it has certainly catalysed competitive behaviour as much for the prestige of winning as for the money, and if the governance issues can be resolved could yet effect a significant transformation of an elite group of German institutions.

    from our provost internal report....

    ReplyDelete
  33. Κ.Πανάρετε με ευχάριστη έκπληξη διαβάζω ότι θα φθάσετε σε δίκαιη λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ & δεκαετίες τους μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
    Συμμερίζομαι την δυσκολία της λύσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ αφού από τον ιδρυτικό νόμο δεν έχει κατοχυρωθεί η θεσμοθετημένη περιοχή εφαρμογών επαγγελματικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί να παλεύουν να ορθώσουν το ανάστημα τους & να αποδείξουν ότι οι μελέτες που στηρίζονται σε διεθνή & εθνικά πρότυπα είναι αντικείμενο που μπορούν να εκπονήσουν.Σε όλη την Ευρώπη απόφοιτοι σχολών ισότιμων με των Τεχνολογικών ιδρυμάτων έχουν την αυτόνομη πρόσβαση στο επάγγελμα γιατί όχι στην Ελλάδα?
    Να ξέρετε ότι ο απλός κόσμος πάντα το δίκαιο το επικροτεί.
    Τέλος,αν κάποιοι έχουν εκφραστεί με εριστικό ύφος ίσως να προέρχεται από την απογοήτευση,την αγανάκτηση τόσων χρόνων που ενώ συμφωνούν για το αίσιο τέλος κ τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων πάντα κάποιοι εμμένουν σε αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών.
    Εύχομαι κ.Πανάρετε να αντιμετωπίσετε αμερόληπτα το πολύ σοβαρό θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    Οσο για τα σχόλια κάποιων

    ReplyDelete
  34. Anonymous3:08 pm

    Κύριε Πανάρετε,

    Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων είναι ένας πίνακας αντιστοιχίας επαγγελματικών επιπέδων (άρα και πτυχίων) μεταξύ χωρών της ΕΕ. Πώς γίνεται να κατατάξουμε τα δικά μας πτυχία σε μια κλίμακα 1-8 (όποια κι αν είναι αυτή) αν πρώτα δε δούμε ποια ήταν η κατάταξη που επέλεξαν οι υπόλοιπες χώρες? Τι θα γίνει για παράδειγμα αν εμείς κατατάξουμε το πτυχίο ΙΕΚ στη βαθμίδα Χ και την ίδια στιγμή η Αγγλία το κατατάξει στη βαθμίδα Χ+1 ενώ η Γερμανία στη βαθμίδα Χ-1? Για να το πω και στα μαθηματικά που τα καταλαβαίνετε πολύ καλά, πως είναι δυνατόν η κάθε χώρα να αποφασίζει ανεξάρτητα από τις άλλες τη συνάρτηση που θα χρησιμοποιήσει για την απεικόνιση των πτυχίων της στο σύνολο [1, 8]. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε ευθυγράμμιση και δικαιοσύνη μέσα στην ΕΕ?

    ReplyDelete
  35. Anonymous12:14 pm

    Στο "μάτι" της ΟΛΜΕ η Θ. Δραγώνα {ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ esos.gr}
    Γιατί δεν υπερασπίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων την ειδική γραμματέα με τις τεκμηριωμένες απόψεις της για το ελληνικό έθνος και τη συμβολή της στην αποδόμηση των ξεπερασμένων προσεγγίσεων για την ταυτότητα των ελλήνων, γιατί και την έχετε αναγκάσει να μην μπορεί να εμφανισθεί πουθενά προκειμένου να υπερασπισθεί την πολιτική της κυβερνήσεως.

    ReplyDelete
  36. Anonymous12:25 pm

    Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ:
    Προς μεταλυκειακή εκπαίδευση τα κολέγια.

    ΚΑΙ ΤΟ DEREE υποθέτουμε με αναδρομική ισχύ για την αποκατάσταση αδικιών και της αξιοκρατίας

    ReplyDelete
  37. Anonymous12:28 am

    Αξιότιμε κύριε Πανάρετε.

    Οπως θα γνωρίζετε εδώ και καιρό οι γραμματείες των πολυτεχνείων δίνουν στους αποφοίτους μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία οι σπουδές τους είναι ισότιμες με πτυχίο μάστερ.

    Εσείς ποια θέση έχετε ως υφυπουργός απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα;

    Είναι διακριτό στην Ελλάδα το πλαίσιο σπουδών ανάμεσα στο βασικό πτυχίο και τις μεταπτυχιακές σπουδές ή όχι;

    Εχει εγκρίνει κάποιος φορέας στου υπουργείο παιδείας κάτι τέτοιο;

    Αν αυτό είναι παράνομο κινήθηκε κάποιος μηχανισμός του Υπουργείου για να τραβήξει αυτάκια ή να διατάξει ΕΔΕ; Δηλαδή αν αύριο αυξήσει οποιοδήποτε πανεπιστήμιο κατά ένα έτος το χρόνο σπουδών του και δώσει τέτοια βεβαίωση θα θεωρήσετε πως το συγκεκριμένο τμήμα θα είναι και αυτό ισότιμο με μάστερ;

    Οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού;

    Μήπως την Ελλάδα στα θέματα εκπαίδευσης την κυβερνά μια συντεχνία και όχι το ΠΑΣΟΚ το οποίο ψηφίσαμε;

    Πως νοιώθετε για τους φοιτητές σας οι οποίοι τελειώνοντας τις σπουδές τους στα τέσσερα έτη θα πρέπει να κάνουν άλλα δύο και στον χρόνο των έξι ετών να παραδώσουν δύο διπλωματικές για να έχουν και αυτοί επίπεδο μάστερ.

    Θα ήθελα να μάθω ποιο είναι η θέση σας απέναντι σε αυτά κύριε Πανάρετε και τι σκοπεύεται να κάνετε για τα παραπάνω;

    Με εκτίμηση.

    ReplyDelete
  38. Κάποιοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και τις δυνατότητες τους, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας τους που δαπάνησε ένα σκασμό λεφτά για να τους εκπαιδεύσει, και κάποιοι άλλοι αντί να κοιτάνε τα του οίκου τους και την εξέλιξη τους το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα θάψουν και θα υποβιβάσουν όλους τους εν δυνάμει ανταγωνιστές τους στην αγορά εργασίας! Και θέλουν από πάνω να λέγονται και "δάσκαλοι"! Σα δεν ντρέπονται!!

    Οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ πάντα έλεγαν ότι τα Πολυτεχνεία και οι Γεωπονικές με την εμμονή τους να θεωρούν τα 5ετή πτυχία τους ως βασικά πτυχία το μόνο που κάνουν είναι να χαντακώνουν σε διεθνές επίπεδο τους Πτυχιούχους τους, κι ότι θα έπρεπε ή να γίνουν 4ετή ή να χαρακτηριστούν με κάποιο τρόπο οι σπουδές τους επιπέδου master (παρόλο που οι συμβάσεις και η νομοθεσία δεν προβλέπει ότι όλοι οι Πτυχιούχοι ενός Ιδρύματος μπορούν να παίρνουν αντί Πτυχίο Master).

    Τώρα που φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό, με την κατάταξη των 4ετών ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) στο 6ο Επίπεδο Επαγγελματικών προσόντων και των 5ετών ΑΕΙ (Πολυτεχνείων, Γεωπονικών και Κτηνιατρικών) στο 7ο Επίπεδο, μαζί με τα Master (το 8ο και τελευταίο είναι το Διδακτορικό), ζητάνε τα υποβαθμιστούν τα ΤΕΙ (4ετή Ανώτατα Κρατικά Ιδρύματα) σε χαμηλότερο επίπεδο, στο 5ο, λες και είναι ΙΕΚ ή κολέγια κι όχι ΑΕΙ και μάλιστα κρατικά! Ντροπή τους και πάλι! "Δάσκαλοι" σου λέει μετά!

    Μιχαήλ Χ. Χατζηευσταθίου
    Ιχθυολόγος, ΤΕ
    Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc
    Υπ.Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Περιβαλλοντική Πολιτική & Διαχείριση
    Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.)
    Μέλος του Δ.Σ. του Δ.Ι.Ε.Μ.Α.Σ.

    ReplyDelete
  39. κε Υπουργέ,

    Η πρότασή μου για το μέλλον των σχολών ΤΕΙ που αλληλοεπικαλύπτονται με αυτές των ΑΕΙ είναι να συγχωνευτούν. Να κρατήσετε το εκπαιδευτικό σύστημα των ΤΕΙ (εργαστήρια κ.λ.π.) και το κύρος των ΑΕΙ και να δημιουργηθούν μοναδικές σχολές ανά αντικείμενο. Έτσι μόνο θα λυθεί δια παντός το πρόβλημα. Όσο για τους σημερινούς απόφοιτους δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον, αφού θα δώσουν εξετάσεις για άδεια εξάσκησης επαγγέλματος όπως απαιτείται για τους διπλωματούχους θα φανεί ποιοι μπορούν να αναβαθμιστούν. Βάλτε ένα τέλος στην διόγκωση του προβλήματος που συντελείται κάθε χρόνο. ΚΑΤΑΡΓΉΣΤΕ ΤΑ ΤΕΙ.

    Σημ. Απόφοιτος Σ.Τ.ΕΦ. Τ.Ε.Ι. Πάτρας και Μεταπτυχιακός Ε.Α.Π.

    ReplyDelete
  40. Anonymous10:18 am

    Ο Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ με την υπευθυνότητα που έδειξαν κατά την συνάντηση, δεν θα προβούν σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ότι θα συμβάλλουν στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, συμμετέχοντας ενεργά στη διαβούλευση.

    Δηλαδή υπονοεί να μην κλείσουν τα ΤΕΙ , επειδή αν κλείσουν άκουσον –άκουσον ‘’ θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία’’

    Αλήθεια κύριε Πανάρετε η μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν δημιουργεί πρόβλημα και θα δημιουργήσει πρόβλημα το κλείσιμο των ΤΕΙ που επιβάλλεται γιατί είναι παράνομο κάποιες σχολές να μην έχουν εδώ και χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα??????????????μα είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να ασκήσουμε πίεση γιατί διαφορετικά μας βλέπω για διαβουλεύσεις –διαβουλεύσεις - διαβουλεύσεις χωρίς τέλος. Αλήθεια ο νόμος λέει ότι για να μας δώσετε επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να τρώμε στην μάπα τις διαβουλεύσεις????? ποια είναι τα αρμόδια όργανα για την απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλήθεια??????

    Επίσης τι σημαίνει αυτό που λέει το δελτίο τύπου περί ΄΄ σχετική επεξεργασία των εκκρεμούντων προεδρικών διαταγμάτων.’’’ Και επιπλέων για κερασάκι στην τούρτα λέει ‘’ Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να επιλυθεί το χρονίζον πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ συνεχίζοντας και διευρύνοντας τον διάλογο που έχει ξεκινήσει.’’’’

    Από την μια λέει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και από την άλλη ότι θα έχουμε και άλλες διευρυμένες διαβουλεύσεις δηλαδή επίλυση μετά από άγνωστο χρόνο.

    ΕΓΩ ΛΕΩ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΤΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ . ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟ.
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
    Και κάτι άλλο για να ξέρουν κάποιοι που φοβούνται τον αναβρασμό που θα επέλθει με το κλείσιμο των ΤΕΙ και λένε στους προέδρους των ΤΕΙ να μην κλείσουν .ΤΑ ΤΕΙ δεν τα κλείνουν μόνο οι πρόεδροι μπορούν και να τα κλείσουν και οι σπουδαστές τους.

    ReplyDelete
  41. Anonymous10:39 am

    Προς Alex:

    Το μάθημα της Πληροφορικής όπως γίνεται στα Γυμνάσια από τους καθηγητές Πληροφορικής είναι παρωχημένο! Άσε που θεωρείται η ώρα της παιδικής χαράς για τους περισσότερους μαθητές.
    Καιρός είναι πλέον με την Επιμόρφωση Β' των ειδικοτήτων, να προχωρήσουμε στην ολιστική προσέγγιση της γνώσης μέσω σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων. Ενσωμάτωση των δεξιοτήτων πληροφορικής μέσα στα γνωστικά αντικείμενα.
    Αυτό είναι το ΜΕΛΛΟΝ αγαπητοί φίλοι!

    ReplyDelete
  42. Anonymous11:33 am

    ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ :ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΕΙ (ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ)

    ReplyDelete
  43. Anonymous2:43 pm

    Επανεξετάζεται το «ποινολόγιο» των μαθητών ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ esos.gr για ακραία απόφαση συλλόγου...[τόλμησε να αποφασίσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθήτριας]
    Και αν ο μαθητής πλακώσει στο ξύλο καθηγήτρια και τη βρίσει επειδή τόλμησε να τον ρωτήσει γιατί καπνίζει μέσα στην τάξη? Να τροποποιηθεί Η ΣΧΕΤΙΚΉ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ και να απολύεται η καθηγήτρια

    ReplyDelete
  44. Anonymous2:27 am

    Γράψατε:
    "Είναι κατανοητό ελπίζω ότι δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε μήνυμα. Τα διαβάζω όμως όλα".
    ...
    "Τέλος πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με το ύφος πολλών μηνυμάτων. Τα δημοσιεύω όμως. Δεν ξέρω αν κάνω καλά".
    ...
    Ελπίζω, ότι τουλάχιστον διαβάσατε το μήνυμα, που σας έστειλα χθες και ξαναστέλνω σήμερα. Και ας μη συμφωνείτε!

    Κάποια στιγμή, θα μάθουμε τις απόψεις σας!

    Όταν επιτέλους "αποκαλυφθείτε", κάποιοι θα σας "βρίζουν" και κάποιοι θα σας ευγνωμονούν.

    Το θέμα είναι αν το κριτήριό σας θα είναι το πλήθος των ικανοποιημένων (που κατασκευάσθηκε από πολιτικές επιλογές και άρα τουλάχιστον ψηφοθηρικό!) ή η πίστη σας στην ορθότητα των επιλογών σας (έστω και υποκειμενικά, αλλά αιτιολογημένα).

    Επειδή είσθε ο πρώτος Υφυπουργός Παιδείας, που τουλάχιστον δέχεται και διαβάζει σχόλια πολλών πολιτών, αφήνετε προς το παρόν κάποιες αχτίδες ελπίδας για την "αντικειμενικότητα" των τελικών και αιτιολογημένων αποφάσεών σας.

    Θεωρώντας βέβαιο, ότι γνωρίζετε την πραγματική στάθμη γνώσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των σπουδαστών και αποφοίτων ΤΕΙ και τα πραγματικά προσόντα των ... "φουσκωμένων βάτραχων"-Καθηγητών ΤΕΙ, περιμένω να δω τις τελικές επιλογές σας.

    Αν τυχόν, παρ' ελπίδα, δεν τα γνωρίζετε, δεν θέλετε ούτε να τα μάθετε;

    Ετοιμάζεσθε να δώσετε επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ΤΕΙ, που το 50% (αποδεδειγμένα!) δε γνωρίζει Μαθηματικά της ΣΤ' Δημοτικού, το 80-90% δε γνωρίζει Μαθηματικά και Φυσική της Γ' Γυμνασίου; (Προκαλέστε με ή καλέστε με να σας δώσω αποδεικτικά στοιχεία!)

    Ετοιμάζεσθε να ισοπεδώσετε Καθηγητές, που έχουν ικανότητες και πραγματικά εργάζονται και προσφέρουν, με "Καθηγητές" -πραγματικούς απαταιώνες(!), που χρησιμοποίησαν ένα Διδακτορικό, που κατέχουν, αλλά αμφίβολο αν εκπόνησαν οι ίδιοι, (α) ως προσόν διορισμού, αλλά και (β) ως ερευνητική εργασία, (γ) ως "δημοσιεύσεις" και (δ) ως συγγραφή διδακτικών Σημειώσεων, που διανέμονται αυτούσιες σε σπουδαστές ΤΕΙ, ακόμη και σήμερα(!), προκειμένου να εξελιχθούν στη βαθμίδα Καθηγητή; Ταυτόχρονα το ίδιο "προσόν" για τέσσερις διαφορετικές απαιτήσεις του Νόμου;

    Δεν με ενδιαφέρει η δημοσίευση των σχολίων μου στο blog σας. Με ενδιαφέρει η ανάγνωσή τους, από τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας Υπουργό και Υφυπουργό.

    ReplyDelete
  45. Anonymous2:28 am

    Ακολουθεί το χθεσινό μου - αδημοσίευτο ακόμη - σχόλιο:

    "Οι εξεταστικές περίοδοι στα ΤΕΙ τελειώνουν.

    Δεν ξέρω αν σκεφθήκατε να αξιοποιήσετε την ευκαιρία, για να διαπιστώσετε - με μηδενικό κόστος(!) - πόσο «ανώτατα» έγιναν τα ΤΕΙ της χώρας, ιδιαίτερα μετά το 2001 με την δια Νόμου «ονομαστική» ανωτατοποίησή τους.

    Όπως άκουσα στις σημερινές δηλώσεις σας, μετά τη συνάντηση με τους Προέδρους των ΤΕΙ, η τελική απόφαση απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων θα είναι τελικά … «πολιτική».

    Συνεπώς η «διαβούλευση» δεν έχει νόημα. Αποτελεί απλή εκτόνωση των σχολιαστών, ένθεν-κακείθεν.

    Και οι συναντήσεις σας, είτε με τους Προέδρους ΤΕΙ σήμερα, είτε με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ αύριο, αποτελούν «στάχτη στα μάτια». Μόνο που τη στάχτη τη ρίχνετε στα μάτια τα δικά σας!!! Οι άλλοι, όλοι οι «άλλοι», γνωρίζουν!

    Αν θέλατε να μάθετε - αν υποθέσουμε, ότι δε γνωρίζετε! - πόσο … «ανώτατα», ήταν ή έγιναν τα ΤΕΙ, θα ήταν πανεύκολο να το μάθετε.

    Αν θέλατε να μάθετε πόση σπατάλη και διαφθορά υπάρχει στα λεγόμενα «ΤΕΙ» - χωρίς να εξαιρώ και τα λεγόμενα ΑΕΙ! - θα ήταν πανεύκολο να το μάθετε.

    Προφανώς όμως δεν θέλετε!!! Αυτή είναι τελικά η … «πολιτική» σας επιλογή.

    Κατά τα άλλα, το ... "Ηλεκτρονικό βιβλίο της Καλιφόρνιας" μας έλειπε!

    Τολμάτε να ελέγξετε τις τεράστιες δαπάνες για "Συγγράμματα" ή να θίξετε τα συμφέροντα γύρω από αυτά;

    Τολμάτε να ελέγξετε τις διανεμόμενες "Σημειώσεις";

    Τολμάτε να ελέγξετε τις δαπάνες για δήθεν "εργαστηριακό" εξοπλισμό και τον βαθμό αξιοποίησής του;

    Τολμάτε να ελέγξετε τους φακέλους "προσόντων" και τις διαδικασίες πρόσληψης ή εξέλιξης των λεγόμενων "Καθηγητών" (ΑΕΙ+ΤΕΙ);

    Τολμάτε να ελέγξετε την πραγματική παρουσία και παροχή υπηρεσιών (εκπαιδευτικών, διοικητικών, "ερευνητικών") από τους "Καθηγητές" ΑΕΙ-ΤΕΙ;

    Τολμάτε να ελέγξετε τα ... "τουριστικά" ταξίδια των λεγόμενων "Καθηγητών" (ΑΕΙ+ΤΕΙ), αλλά και λοιπού προσωπικού;

    Τολμάτε να ελέγξετε τα λεγόμενα "ερευνητικά" προγράμματα και τις δαπάνες γύρω από αυτά;"

    ReplyDelete
  46. Anonymous2:38 am

    Μα είναι δυνατόν μετά από 26 χρόνια διαβούλευσης να συνεχίζεται και μάλιστα να επεκτείνεται αυτή???

    Ε ήμαρτον κε Υφυπουργέ!!!!!!

    Η διαβούλευση είναι ένα παιχνίδι στο οποίο πάντα νικάει το ΤΕΕ.

    Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είναι οι παρίες του Ελληνικού κράτους.

    Ντρεπόμαστε που είμαστε πολίτες αυτής της χώρας όπου κανένας δεν εφαρμόζει τους νόμους: Άρθρο 25 του Ν.1404/83 όπως ισχύει μετά από τους Ν.2916/01 και 3794/2009.

    Υπάρχουν εκκρεμή Π.Δ που απλά χρειάζονται υπογραφή. Για όνομα του θεού.

    ReplyDelete
  47. Μα η δημοσίευση ακολουθεί την ανάγνωση (αφού είμαι ο αποκλειστικός διαχειριστής του blog).

    Οποιες απόψεις και αν έχω (και μην αμφιβάλλετε ότι έχω), δεν είμαι εκλέκτορας. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι έλεγχο νομιμότητας. Και αυτός περιορίζεται σε τυπικά θέματα και δεν υπεισέρχεται στα ουσιαστικά-ακαδημαικά.

    ReplyDelete
  48. Κε Υφυπουργέ ανοιξτε επιτέλους ενα θεμα για το πρόγραμμα Ηρακλειτος 2. Πέρασαν 10 μήνες και ακόμα δεν έχει τελειώσει η αξιολογηση!!!!! Ενημερώστε μας !!!!

    ReplyDelete
  49. HB-FV7:28 am

    @ anonymo
    @ Ko PANARETO

    NOMIZO OTI H APAKSIOSH SYNOLIKA OLON OSON BRISKONTAI STON AKADHMAIKO XORO TON TEI DEN EINAI SOSTH KAI MONO EMPA8EIA DEIXNEI.

    ANTISTOIXA 8A MPOROYSE NA MILISEI KAI KAPOIOS ALLOS GIA PANEPISTHMIAKOY MEXRI KAI PRYTANEIS KAI NA ANTIGRAPSEI TO PARAPANIO KEIMENO ME MONI ANTIKATASTASH TEI--> PANEPISTHMIO X.

    EXONTAS GNOSH KAI TOY XOROY YON TEI ALLA KAI TON PANEPISTHMION KAI EBRISKOMENOS SE MEGALO PANEPISTHMIO TOY EKSOERIKOY, NOMIZO OTO TERIAZEI H FRASH @ROYXA MAZI POY PLY8IKAN KAI EXOYNE GINEI ROZ@. DHLADH TA TELEFTEA 10-15 XRONIA TA PANEPISTHMIA EPESAN ME ELEY8ERH PTOSH [ MESA APO TO PLEGMA ALISBERISOY POY ANAPTYX8IKE , ME TON NEPOTISMO POY AN8ISE...] KAI TA TEI ANEBIKAN KE ME NOMO8ETIKES KA IOIKONOMIKES ENESEIS APO THN POLITEIA ALLA SYXNA [OXI PANTA] ME MIA EKSYPNH TAKTIKH NA ENSOMATONOYN KALOYS EPISTHMONES POY TA PANEPISTHMIA STHN LOGIKH @KOYBALA TON PROJECTORA NA SE SE KANO LECTORA@ ..APO8OYSAN !!!!

    H AKSIOLOGISH ...AN GINEI 8A DIKSEI POLLA . SAS PROTREPO NA TH DIABASETE. AFTA POY GRAFONTAI GIA PANEPISTHMIA KAI TEI DEN DIAFEROYN KAI DRAMATIKA.

    OI ALLAGES POY XREIAZONTAI EINAI SYNOLIKES KAI PREPEI NA ODHGOYN SE MIA ENIAIA PANEPISTHMIAKH ANOTATH EKPAIDEYSH XREIAZOMASTE ENA AKADIMAIKO KALIKRATH [ AS TON ONOMASOYME ISOKRATH !!!] .

    KAI GIA TA EPAGGELMATIKA DIKAIOMATA....KAI OI DYO POLOI MILANE GAI TO POS 8A BGAZOYN XRHMATA XORIS NA KANOYN KOPO. DHLADH TO POS 8A POYLANE YPOGRAFES. MEXRI TORA OI MHXANIKOI TOY TEE POYLANE TIN YPOGRAFH STOYS MHXANIKOYS TOY TEI. ARA ME DIKAIOMATA STA TEI XANOYN APO THN PITA. OI TOY TEI 8ELOYN THN YPOGRAFH GIA NA MH PLIRONOYN TO XARATSI ALAL KAI GIA NA TIN POYLANE SE IEK.KOLLEGIA !!!!

    OLA TA ALLA EINAI ...ALLA LOGIA NA AGAPIOMASTE.

    H POLITEIA PREPEI NA 8ESPISEI LOIPON ENA ORGANO OPOY OLOI 8A DINOYN EKSETASEIS KAI EAN PERNANE 8A EXOYN TO EPAGGELAMTIKO DIAKIOMA GIA TO OPOIO EDOSAN EKSETASEIS. TA AEI EINAI GIA NA PROSFEROYN TIS GNOSEIS. ME AFTO TON TROPO ENAPTUSETE KAI O ANTAGONISMOS METAKSY AEI... GIATI FANTAZOMAI EINAI KAI 8EMA OYSIAS EAN TO METSOBIO EXEI APOTYXIA 20% KAI TO TEI 8RAKHS EXEI EPITYXIA 80%

    8a epanel8o...analytikoteros

    ps . 8a parakaloysa epidi oi 110 apo tis 145 ergasies moy eginan se TEI na min me isopedonete ANONYMA

    ReplyDelete
  50. Anonymous9:10 am

    Κύριε Υφυπουργέ.

    Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάποιες σκέψεις που διατύπωσα παλαιότερα. Νομίζω πως πολλά σχόλια τις κάνουν επίκαιρες ξανά.

    Συνοπτικά, η πρότασή μου είναι: κάντε όσα ΤΕΙ αξίζουν πανεπιστήμια, ενσωματώστε τα υπόλοιπα τμήματα αλλού ή καταργείστε τα, και ας απαλλαγούμε από το πρόβλημα ΤΕΙ.

    Εξηγώ τους λόγους:

    1. Η ελληνική κοινωνία δεν τα πίστεψε και εξακολουθεί και υπάρχει κοινωνική προκατάληψη εις βάρος τους.

    2. Αν και σε κάποια τμήματα των ΤΕΙ γίνεται καλή δουλειά και συχνά υπάρχουν στελέχη με καλά προσόντα, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν στελέχη με ελλειπέστατα προσόντα για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δύσκολα τα ΤΕΙ μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας καθηγητές. Αυτοί θα επιδιώξουν να πάνε σε πανεπιστήμιο.

    3. Η διάκριση μεταξύ εφαρμοσμένης και θεωρητικής έρευνας που διέπει το θεσμικό πλαίσιο Πανεπιστήμια/ΤΕΙ είναι παρωχημένη και έχει ουσιαστικά καταργηθεί στην πράξη με πολλές επικαλύψεις.

    4. Η ευκολία με την οποία (λόγω ΕΕ) κάποιοι μπορούν να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου από άλλες χώρες με ποιότητα σπουδών που συχνά υπολείπεται αυτής πολλών ΤΕΙ, δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ανισότητας.

    Κύριε Υφυπουργέ.

    Δεν είναι κακό να διαπιστώσουμε πως ο κύκλος των ΤΕΙ έκλεισε. Σκεφτείτε το. Σκεφτείτε και την τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων που θα προέλθει από το κλείσιμο μή βιώσιμων ή χαμηλού επιπέδου τμημάτων.

    Σας ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  51. Anonymous11:22 am

    Ελπίζω να μη με "κράξετε" που θίγω ένα άσχετο θέμα, την οικονομική κρίση της χώρας.
    Το να "αγοράζουμε ελληνικά", δε θα ήταν ένα χέρι βοήθειας?

    ReplyDelete
  52. Θα συμφωνήσω με την άποψη να κλείσουν ή να συγχωνευτούν σχολές ΤΕΙ. Πάρα πολλές σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λογιστικής, Πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων και άλλες με περίεργες ειδικότητες (ΤΕΙ οχημάτων;).
    Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν νομίζω πως έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε τόσες σχολές, ούτε να παράγουμε τόσους απόφοιτους με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.

    ReplyDelete
  53. eleni,
    profanos DEN gnorizeis to xoro.Oi sxoles Λογιστικής, Πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων sta TEI einai aftes oi opoies exoyn tin MEGALHTERH AKSASFALISH SE SXESH ME TO ERGASIAKO MELlon to foititon toys. ALH8EIA SAS EXEI APASXOLISEI TO PANEPISTHMIO STHN ORESTIADA , STH LYMNO , H STHN KOZANI....GIA AFTA DEN AKOYO KATI. PARADEIGMA EXOYME STHN KOZANI ENA PANEPISTHMIO D. MAKEDONIAS ME MHDEN YPODOMES KAI METRIO DEP KAI ARI8MO FOITHTON. KAI ENA TEI ME ARISTES YPODOMES IKANOPOITIKO DEP ALLA LIGOYS FOITHTES. POLITIKH BOYLISEI XREIAZETE H SYNENOSH ....
    OMOIA AGRINIO [PANEP]- MESSOLOGI[TEI]

    8A PARAKALOYSA OSOI BRISKESTE STO 8RONO SAS NA MH EKFRAZESTE "AFORISTIKA" [ELENH +ANONYMOI]. TO PROBLHMA EINAI POLY SOBARO, KAI POLYPARAMETRIKO. APAITEI SOBAROTHTA KAI LYSH [Ke PANARETE.....IDOY PEDION DOKSHS LAMPRON}

    ReplyDelete
  54. Επειδή η συζήτηση αφορούσε τα ΤΕΙ αναφέρθηκα σε αυτά. Εννοείται πως αντίστοιχες σχολές ΑΕΙ με τα ίδια προβλήματα πρέπει επίσης να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Αναφερόμαστε πάντα σε προβληματικές σχολές. Όχι σε όλες τις σχολές.
    Δεν αμφιβάλλω πως οι απόφοιτοι των σχολών που ανέφερα έχουν επαγγελματική αποκατάσταση καλύτερη από άλλων ΤΕΙ, αν και η πληροφορική μαθαίνω πως πλήττεται από ανεργία. Προσωπικά ωστόσο πιστεύω πως ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος και οι ειδικότητες τους υπερκαλύπτονται από αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ.Εάν ωστόσο υπάρχει απορρόφηση σε συναφές εργασιακό αντικείμενο ας διατηρηθούν. Όχι όμως να έχεις τελειώσει Λογιστική και να δουλεύεις πωλήτρια και να μιλάμε για απορροφητικότητα, γιατί τα έχουμε δει και αυτά.

    Η προσωπική μου γνώμη, αν και νομίζω πως την συμμερίζεται πολύς κόσμος, είναι πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τόσους πτυχιούχους με ανώτατες σπουδές, κάποιες εκ των οποίων είναι αμφιβόλου ποιότητας. Έχει δε αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια πως δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε και τις αναγκαίες υποδομές όταν υπήρχαν και χρήματα. Πόσο μάλλον τωρα...

    Να μου πεις "αν κάποιος θέλει να σπουδάσει;".

    Αντί αυτής της αχανούς και αναποτελεσματικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει μία πολλή σοβαρή επαγγελματική εκπαίδευση σε επίπεδο Λυκείου ή μεταλυκειακού κατά τα γερμανικά πρότυπα, της οποίας οι απόφοιτοι θα είχαν καλύτερη κατάρτιση και πιο σίγουρο επαγγελματικό μέλλον. Πολλά τμήματα ΤΕΙ κυρίως θα μπορούσαν να είναι διετή και να προσφέρουν αυτού του είδους την εκπαίδευση που προανέφερα.
    Θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε ενισχύσει την ποιότητα της βασικής εκπαίδευσης, ώστε ένας απόφοιτος Λυκείου να έχει μία ουσιαστική μόρφωση και όχι να μην ξέρει να διαβάσει ή να αγνοεί τα βασικά, όπως συμβαίνει πολλές φορές στις μέρες μας.

    @ΗΒ
    Τα σχόλια σας προς τους συνομιλητές σας είναι απαράδεκτα.

    ReplyDelete
  55. Μα τα περιφημα δικαιωματα,εχουν να κανουν μονον με το δικαιωμα να "τρουπωσεις",στο Δημοσιο.Δεν το καταλαβες ακομη;
    Ο ιδιωτης εργοδοτης,θα δει και τις τυχον ικανοτητες σου.
    Αλλα αν περιμενετε,να αφησει το ΤΕ,να παρουν ιδια δικαιωματα,οι αποφοιτοι των ΤΕΙ, με τους διπλωματουχους του ΕΜΠ,θα περιμενετε για καμια 200αρια χρονια.Τουλαχιστον.
    Τι να καουμε ρε παιδια;Το οτι κανουν τοσα χρονια,δε σημαινει τιποτα.Τα ποσά,δεν ειναι αναλογα,αν καταλαβαινετε τι εννοω.
    Και πιστευω οτι και ο ΓΓ του Υπ.Π.,εχει καταλαβει,οτι ετσι ειναι τα πραγματα,και εχει αφησει πισω του,τις σαχλαμαρες του πασοκ,που ταλαιπωρησαν κοσμο.Αν δεν το καταλαβε ακομα,φεξε μου,και γλίστρησα.
    Για μενα,δε μπα να κανετε 100 χρονια σπουδες στα ΤΕΙ,ισοδυναμοι με τους Πολυτεχνίτες,δεν θα γινετε ποτέ.Πως να το κανουμε τωρα;

    ReplyDelete
  56. Anonymous12:09 am

    Ο φίλος Theodore, έγραψε:
    "Μα τα περιφημα δικαιωματα,εχουν να κανουν μονον με το δικαιωμα να "τρουπωσεις",στο Δημοσιο.Δεν το καταλαβες ακομη;"

    Σχόλιο: Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες φίλε μου ακόμη για τι πράγμα μιλάμε.

    Είναι δυνατόν να μου λες μετά απο τόσο καιρό αγώνων, συζητήσεων διαβουλεύσεων κλπ οτι οι απόφοιτοι ΤΕΙ ζητάνε επαγγελματικά δικαιώματα για να "τρουπώσουν" στο δημόσιο?
    Έλεος..
    Είναι περιττό δηλαδή να αναφέρω ότι ζητάμε επαγγελματικά δικαιώματα επειδή είναι ζήτημα επιβίωσης για μας ως ελεύθεροι επαγγελματίες που αγωνιζόμαστε καθημερινά σε αυτό το ρημάδι το Κράτος!
    Τι σου λέω τώρα ε? Ψιλά γράμματα..

    ReplyDelete
  57. Anonymous1:00 pm

    Σε συνεχεια του Ανωνυμου 2:28 πμ επισυναπτω χωρις σχολια την επιστολη που εστειλε ο προεδρος του Α.ΤΕΙ Θεσσαλονικης κ. Π. Καρακολτσιδης σε ολα τα μελη του εκπαιδευτικου και διοικητικου προσωπικου. Απλα προς ενημερωση: o κ. Π. Καρακολτσιδης ηταν τις προηγουμενες δυο τριετιες αντιπροεδρος του Α.ΤΕΙ Θεσσαλονικης.
    Μηπως ειναι αναγκαιο να ερευνηθει το ολο θεμα και μαλιστα με τη διαδικασια του επειγοντος?

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Θεσσαλονίκη/ 01 /2010
    Α.Τ.Ε.Ι.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ.Πρωτ. ΔΦ /
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    Ταχ. Δ/νση: Τ.Κ. 57400 Τ.Θ. 141
    Πληροφορίες :
    Τηλέφωνο2310791101 Φαx: 2310 798231
    Email protei@admin.teithe.gr

    ΠΡΟΣ: Όλο το Εκπαιδευτικό και Διοικητικό Προσωπικό του Α.Τ.Ε.Ι.-Θ.
    (Δια των Διευθυντών των Σχολών)


    Αγαπητοί συνάδελφοι

    O Νόμος 3794/2009 στο άρθρο 9 καθορίζει τον τρόπο διορισμού, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών Ε.Π., μετά τον έλεγχο νομιμότητας από τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. και την έγγραφη παροχή της πίστωσης, κατά τις κείμενες διατάξεις.

    Έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι για την τήρηση της νομιμότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι ο σεβασμός της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Οι παρεμβάσεις της διοίκησης είναι αυτονόητες όταν οι διαδικασίες των εκλεκτορικών πάσχουν όχι μόνο νομικά αλλά και δεοντολογικά.

    Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι η απουσία ακαδημαϊκής παράδοσης. Σήμερα οι εκλογές, εξελίξεις ή μονιμοποιήσεις Ε.Π. εξαρτώνται περισσότερο από την επιτυχημένη δημιουργία συμμαχιών και πολύ λιγότερο από την ακαδημαϊκή αριστεία, διαφθείροντας συνειδήσεις και δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις. Δεν μπορεί να απαιτείται η παρέμβαση του προέδρου για τη διευθέτηση ενός ζητήματος που θα έπρεπε να είχε σταματήσει στη γέννηση του, στο επίπεδο του προϊσταμένου του Τμήματος ή το πολύ στο επίπεδο του διευθυντή της Σχολής. Η τήρηση της στοιχειώδους ακαδημαϊκής δεοντολογίας δεν μπορεί να επαφίεται στη βούληση ενός προέδρου. Ο ρόλος του είναι να διαμορφώνει και να προωθεί στρατηγικές και πολιτικές.

    Είναι εξαιρετικά επώδυνο για έναν πρόεδρο που συμβαίνει να κατέχει προσωρινά θέση πολιτικής ευθύνης, να διερευνά νομικές αστοχίες για να διορθώσει καταστάσεις, που πρωτίστως πάσχουν από έλλειψη εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων ακαδημαϊκής πρακτικής. Ο φαύλος κύκλος παραβίασης της δεοντολογίας, δεν μπορεί να σταματήσει με την διαρκή μετάθεση ευθυνών προς τα άνω, μέχρι να ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος. Μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα, όπου αυτό είναι εφικτό, άλλα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χωροφύλακα. Ακόμα και οι πρόεδροι έχουν περιορισμένα νομικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούν να κινούνται.

    Η εδραίωση της ακαδημαϊκής παράδοσης που να στηρίζεται στην αξιοκρατία, στη λογοδοσία και στη διαφάνεια θεωρείται αυτονόητη και απαιτεί την προσπάθεια όλων .
    ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ Παύλος Αχ. Καρακολτσίδης
    Καθηγητής

    ReplyDelete
  58. Anonymous1:52 pm

    Μακαρι να ειναι ετσι,αλλα φοβαμαι οτι για την πλειονοτητα των περιπτωσεων,ετσι ειναι.
    Ετσι κι αλλοιως ομως,και λυπαμαι που θα στο πω,αν τα δικαιωματα για τα οποια μιλας,τεμνονται με το ΤΕΕ,μαλλον εχεις χασει.
    Παλι ο Θοδωρος ειμαι,αλλα βαζω ανωνυμος,γιατι δε μ αφηνει η Γουγλ,να μπω με τ ονομα μου.

    ReplyDelete
  59. Anonymous2:43 pm

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ

    http://www.gurforum.org/2010/02/13/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b3%ce%b5%cf%84-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%82/comment-page-1/#comment-57841

    ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ !!!

    ReplyDelete
  60. Anonymous2:44 pm

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ

    http://www.gurforum.org/2010/02/13/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b3%ce%b5%cf%84-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%82/comment-page-1/#comment-57841

    ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ !!!

    ReplyDelete
  61. Anonymous6:11 am

    Κύριε Υφυουργέ καλησπέρα.
    Σήμερα στις 25/2/2010 η ημερίδα που έγινε για το Εθνικό πλαίσιο προσόντων, περιλάμβανε μόνο το χαιρετισμό που απηύθυνε η κυρία Υπουργός και τίποτε άλλο? Καμιά πρόταση δεν προβλεπόταν για την αρχή της διαβούλευσης?

    ReplyDelete
  62. Anonymous11:27 pm

    Για να καταλαβοουμε και εμεις οι αποξω,το τι γινεται,και ποιος εχει δικηο,δε μας βαζετε τι Μαθηματικα κανετε εσεις,και σε ποιο επιπεδο,και τι οι Πολυτεχνιτες μεσα στα ετη,ετσι,για να συγκρινουμε;
    Γιατι για να θελετε να κανετε συγκρισεις,πρεπει να τις κανετε συμφωνα με τα πραγματικα προσοντα.
    Χωρις δε,Μαθηματικα,δεν υπαρχει μηχανηλικι.Period.

    ReplyDelete
  63. Anonymous11:35 pm

    Kai εσυ κ. Γεωπονε,απο που το πηρες το διδακτορικο,γιατι ως γνωστον,στην Ελλαδα,ιπτανται και διαφοροι τιτλοι,εν ειδη ιπταμενων δισκων,ανευ αξιας βεβαια.
    Βon,pοur l' orient,οπως λενε και οι Γαλλοι.
    Τραβα να το παρεις απο καμια ecole superieure,στη Γαλλια,και μετα,ελα εδω και γυρνα τα πανω, κατω.
    Aλλοιως,αν το πηρες απο το Παν/μιο της κυρα Σοφουλας,μη λες και πολλα.

    ReplyDelete
  64. Anonymous7:08 am

    Συμφωνώ ότι πρέπει να Παραμείνει «η βάση του 10» για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), (βλέπε Νόμους 1404/1983, 2530/1997, 2817/2000, 2916/2001, 3027/2002, 3404/2005, 3549/2007, 3685/2008, 3794/2009 κ.α..), αν και αυτό το μέτρο δεν είναι ότι πιο καλό. Ο μαθητής του 19 στις εισαγωγικές, πλέον φοιτητής αν παρατήσει το διάβασμα (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις), το πιο πιθανόν είναι να μην τελειώσει τις σπουδές του ποτέ ή να αργήσει πάρα πολύ, ενώ ο μαθητής που θα «πιάσει» έστω και 8 στις εισαγωγικές και μετά μέσα στην σχολή του και θα προσπαθήσει αρκετά με πολύ και σωστό διάβασμα μπορεί και να αριστεύσει (που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις). Η δική μου η γνώμη είναι ότι κάποιο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει, έστω και «η βάση του 8» , αν και καλύτερα θα ήταν να είναι «η βάση του 10». Όμως και χωρίς εισαγωγικές μπορεί να γίνει το ζητούμενο, όποιος προσπαθήσει αρκετά με σωστό διάβασμα και σκέψη, τότε θα τα καταφέρει. Επίσης, τα μόρια των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ένα «μέτρο μορίων» που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη «φούσκα» για διάφορες σχολές, οι εξετάσεις εντός των σχολών είναι αυτές που σε κρίνουν ικανό για την συγκεκριμένη επιστήμη, όχι οι «βάσεις εισαγωγής». Φυσικά, καλό είναι να υπάρχει κάποιο «όριο-βάση» εισαγωγής, αν και οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις εισαγωγικές και υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όποιος μπορεί και θέλει να γίνει κάτι τα καταφέρνει, διαφορετικά τα παρατάει και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό. Θα είναι πιο χρήσιμο και σωστό μέσα στα Γυμνάσια και Λύκεια να υπάρχει πιο οργανωμένη και σωστή εκπαίδευση, ίσως με λιγότερη ύλη αλλά πιο καλά και σωστά επιλεγμένη , επεξηγημένη και διδαγμένη, ιδίως όσον αφορά μαθήματα «δύσκολα» όπως π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά…κ.α..). Επίσης καλό είναι να υπάρχουν κρατικά φροντιστήρια-εκπαιδευτήρια το απόγευμα, δωρεάν μέσα στα ίδια τα σχολεία για όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν κενά και απορίες πάνω στην διδακτέα ύλη. Σαν αποτέλεσμα, να γίνει ένα πιο ολοκληρωμένο σχολείο, με πολύ περισσότερη επιτυχία σε ότι και αν επιλέξει και έχει κλίση μετά να ασχοληθεί και να σπουδάσει. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, το δίκαιο ορίζει ότι, τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., να πάρουν το Επίπεδο 6, όσα Κολλέγια το αξίζουν και αυτά. Τα Πολυτεχνεία τώρα, αν το αξίζουν, μετά από κατάλληλη και αδιάβλητη, δίκαιη και αξιοκρατική έρευνα να πάρουν το επίπεδο 7 που θέλουν. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες θα πρέπει να ενταχθούν όσο πιο δίκαια μπορεί να γίνει για όλους τους υπολοίπους. Επίσης πρέπει να υπάρχει τρόπος να συναξιολογούνται και άλλα πράγματα για να ανεβαίνεις επίπεδο όπως η εμπειρία, εξειδίκευση, ευρεσιτεχνίες κ.α.. αλλά πάνω από όλα δίκαια και για όλους ανεξαιρέτως.
    Με εκτίμηση,
    Θεόδωρος Θεοδώρου
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete
  65. Anonymous3:16 pm

    κ. Πανάρετε αναμένουμε νεότερα σας για την αναδιαμόρφωση της Ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, που ελπίζουμε πως δεν θα μείνει στα λόγια...και επίσης αναμένουμε επιτέλους τα επαγγελματικά δικαιώματα που εδώ και δεκαετίες κράτος και παρακράτος δεν μας απονέμει.

    ReplyDelete
  66. νικολαος2:06 am

    Κύριε υπουργέ καλημέρα...
    Σε όλες τις συζητήσεις εδω μέσα βλέπω μια μόνιμη αντιδραση των ενδιαφερομένων παντα προς όφελος τους, και μια συχνή απαξίωση των ελληνικών τίτλων που απο την άλλη οι κατοιχοι τους ζητάνε επαγγελματικά δικαιώματα.
    Οντως συμφωνώ οτι τα ΤΕΙ δεν γίναν στην πράξη ανώτατα, και αυτό φαινεται και απο το επίπεδο της παραγωγης που βγάζουν, επαγγελματικά δικαιώματα εχουν όμως.Σε μηχανικούς δεν ξερω αλλά σε λογιστές εχουν πλήρη δικαιώματα και πολύ σωστά, απο την άλλη ΑΕΙ οικονομικού και πλέον περιεχομένου εχουν και αυτα επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς όμως να εχουν διδαχθει εναν λογικό αριθμό μαθημάτων λογιστικής φοροτεχνικών (πανω απο ενα) και η εξελιξη τους στην κλιμακα λογσιτών ειναι καταφανώς ανωτερη..
    Κυριε υπουργέ με το θέμα των ΙΕΚ εχει αποφασιστει τι θα γίνει? το υπεπθ εχω την εντυπωση οτι εξακολουθεί να θεωρεί τα ΙΕΚ σπουδαστές που δεν πέρασαν στις παννελαδικές, και σας ενημερώνω δεν ειναι καθόλου ετσι, η οικονομική ανεχεια, το να πας σε αλλη πολη θες μια περιουσία, ο διαφορετικός επαγγελματικός προσανατολισμός και χιλιαδες άλλοι λόγοι ειναι οι λόγοι που βρηκαν δρομο στα ΙΕΚ, και στο τελος τα ΙΕΚ θεωρουνται σχολες επαγγελματικής καταρτισης , [πως ειναι δυνατόν να εχεις τελεισει λυκειο, να εχεις παει σε σχολη ειδικοτητας φοροτεχνικων, να εχεις κανει 3 και οχι δυο χρόνια(η πιτοποιηση σπουδων δινει υλη που δνε εχιε διαδαχτει κατα 45% το γνωριζετε αυτο?) και το χαρτι σου να μην ειναι εξειδικευση, ποτε να μην γινεσαι λογιστης, αλλα παντα βοηθος, το περιβόητο θεμα δε του ΟΕΕΚ και των επαγγελματικων δικαιωματων ειναι μια κοροιδια, οτι ακριβως αδεια λογιστη βγαζει ενας εμπειρικός λυκείου παιρνει και ο "διπλωματουχος" ΙΕΚ ειδικος φοροπτεχνικου γραφείου, με μονη διαφορα το ΙΕΚ θεωρείται προυπηρεσια και θελεις λιγοτερο χρόνο για να παρεις την κατωτατη αδεια σε 13 χρονια. αυτη που παιρνει ο ξενος προς την λογιστικη οικονομολόγος με το πτυχίο, αυτη ειναι η δουλεια του ΟΕΕΚ να μας κοροιδευει

    ReplyDelete