Sunday, March 01, 2009

ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνηση και Αξιοκρατία

Τα παρακάτω είναι από σημερινή συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην "Καθημερινή".
Κατά την γνώμη μου, αποτελούν μια σημαντική δέσμευση για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Και μάλιστα δέσμευση από αυτές που θα κρίνουν την αξιοπιστία μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από τα πρώτα της βήματα και όχι σε βάθος τετραετίας.

- Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και η κοινή γνώμη έχει αβεβαιότητα για το πώς θα βγούμε από αυτή. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε αν γινόσασταν πιο συγκεκριμένος για το ποιους ανθρώπους θα διορίσετε σε θέσεις- κλειδιά;

- Σε κυβερνητικό επίπεδο χρειάζεται σχήμα μάχης έτοιμο να συγκρουστεί με παλιές αντιλήψεις και ικανό να κάνει τις αλλαγές για να βγει η χώρα από την κρίση και να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Διαθέτουμε ως κόμμα, αλλά και ως χώρα ικανότατο δυναμικό. Αυτό ποτέ δεν μας έλειπε. Λείπει σήμερα από την κυβέρνηση η βούληση να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό αξιοκρατικά. Δικός μου στόχος είναι να επιβάλλω κανόνες αξιοκρατικής στελέχωσης σε όλη την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Τέλος η λογική των «κουμπάρων και κολλητών».

- Είναι εμφανές ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα δημόσιας διοίκησης στη χώρα. Πώς μπορεί να διορθωθεί, ποια πρακτικά μέτρα βλέπετε εσείς ως χρήσιμα; Π.χ., ρόλος γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών;

- Δεν είναι γραφτό μας να έχουμε μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Είναι αποτέλεσμα μιας πελατειακής λογικής για το κράτος που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε. Είναι θέμα διαδικασιών, νοοτροπιών και προσώπων. Εχω ήδη μιλήσει για τις προτάσεις μας για μία νέα δομή του κράτους με έμφαση στην αποκέντρωση, σε διαδικασίες που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, στην εκτεταμένη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κάνουν τις μεγάλες τομές. Θα καλέσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας και των Ελλήνων του εξωτερικού για να συμμετάσχουν στο μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κράτους. Τους πιο αξιόλογους ανθρώπους. Θα τους ζητήσω να συνεισφέρουν το ταλέντο και την εμπειρία τους στην υπηρεσία μιας μεγάλης προσπάθειας για την πατρίδα μας. Στόχος μας είναι σε μερικά χρόνια η διοίκηση στο ανώτατο επίπεδο να είναι στελεχωμένη με ανθρώπους που καμία κυβέρνηση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον δεν θα θέλει να χάσει.

2 comments:

  1. Η δική μου αντίδραση:

    http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/2009/03/06/να-αλλάξει-ο-τρόπος-διορισμού-διευθυν/

    ReplyDelete
  2. Μένω στην τελευταία παράγραφο. "... θα είναι καλό ο κ. Παπανδρέου να κάνει πιο σαφείς αυτές τις εξαγγελίες. Να πει ακριβώς ποιοι είναι αυτοί οι «κανόνες» που θα θεσπίσει και με ποιο ακριβώς τρόπο θα αξιοποιήσει το δυναμικό της διασποράς".
    Εύλογη η απαίτηση. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν τις εκλογές.

    ReplyDelete